Nieuws voor Nederland over het Coronavirus.

Vrijdag 5 juni 2020.

Vanaf gisteravond is er dan het ‘dashboard’ van het RIVM gepubliceerd. Een lawine aan cijfers over de coronabesmetting, per veiligheidsregio, die blijkbaar dagelijks om 18.00 uur wordt ververst. Een smulparadijs voor de cijfermaniak die ik ben. Voor het eerst kon ik nu vaststellen dat de provincie Groningen gisteren niet de laagste cijfers had. Dat, was de regio Noord-Holland-noord, die louter nullen scoorde. In onze provincie was er dan nog bij één persoon een besmetting vastgesteld. Maar bekeken op de iets langere termijn: week, maand of kwartaal, scoort de provincie etmaal e Groningen toch echt het allerlaagst.

Ook het afgelopen lag het aantal nieuwe besmettingen in Zweden weer boven de duizend en dat betekent dat het niet gaat om een eenmalige correctie van de cijfers, maar dat er iets structureels aan de hand is. Een soort nieuwe uitbraak of zo. Maar op geen stukken na zo dramatisch als de cijfers van de V.S., het V.K. of Brazilië bijvoorbeeld. Voor het overige blijft het internationale beeld min of meer gelijk. Met de drie hierboven genoemde landen als absolute koplopers, met runners-up als Mexico en Peru. Stabilisatie op een laag of iets hoger niveau in Europa.

Donderdag 4 juni 2020.

Nog altijd is nergens en grote nieuwe uitbraak bezig. Mogelijk in Zweden, waar ineens meer dan 1000 besmettingen extra bij zijn gekomen. Maar dat soort verschillen zie je wel vaker. Dan wordt er ineens een categorie bijgeteld, die men tot dan toe niet had meegenomen, bijvoorbeeld verpleeghuizen of thuiswonenden. Als er twee of meer dagen na elkaar een uitschieter is, is er echt een nieuwe uitbraak gaande.

Wel heeft het gegeven reisadvies me verrast. Zo mogen we nog niet naar Noorwegen en Oostenrijk, terwijl dat nu juist landen zijn die de crisis vanaf de start heel goed onder controle hadden. De besmettingen en overlijdens zijn er tot de dag van vandaag heel laag geweest. Daarentegen mogen we wel naar Italië dat de crisis juist nog lang niet te boven is.

Ik vermoed dat het vooral ook politieke motieven zijn, geen medisch-wetenschappelijke. Als alle knoflooklanden aan Nederlandse reizigers worden ontraden, dan komen die landen straks nog met het verwijt dat Nederland ze niet met geld, maar ook niet met toeristen wil helpen. Het is dan de schuld van Nederland dat het zo slecht met de knoflooklanden gaat. Oostenrijk, waar het volgens mij juist heel goed wel kan, wordt buitengesloten, om niet het verwijt te krijgen dat Nederland zijn medestanders in het conflict met de knoflooklanden over hun financiering niet wil bevoordelen. Jammer wel dat dat zo moet. Maar ik zou wellicht dezelfde keuze hebben gemaakt. Maar mij zul je voorlopig echt niet in Italië zien, veel eerder in Oostenrijk.

Woensdag 3 juni 2020.

Ook het afgelopen etmaal kwam er een erg laag aantal doden in Nederland als gevolg van corona. Zo laag dat ik nu ook vind dat versoepelingen gerechtvaardigd zijn. Voor het definitieve oordeel wacht ik toch nog even de stand van vandaag af. Het kan namelijk nog zijn dat na Pinksteren er vandaag nog een inhaalslag gemeld wordt. Ook kan er vandaag voor het eerst invloed op de cijfers zijn, van het vanaf 1 juni geldende testbeleid dat iedereen met klachten zich kan laten testen.

Ondanks de massale en vaak gewelddadige demonstraties in de V.S. loopt het aantal besmettingen niet eerder op . Het is overigens al vele weken ontzettend hoog.

Brazilië meldde het hoogste aantal besmettingen in een etmaal sinds ik dat land ben gaan volgen: bijna 30.000 !

In Spanje hebben ze de oplossing gevonden. Nu is het daar al een volle week zo, dat dagelijks wel honderd tot honderden nieuwe besmettingen volgen, maar dat er nauwelijks meer mensen aan overlijden. Af en toe eentje, maar dat is het dan wel. En het is niemand nog opgevallen. Heel verrassend.

Dinsdag 2 juni 2020.

Het eerste dat dit weekend opviel was dat het aantal Nederlandse doden als gevolg van de coronacrisis zo laag was. Tweemaal minder dan tien personen. We moeten natuurlijk nog even de gegevens van vandaag en morgen afwachten, want die lage aantallen kunnen (mede) het gevolg zijn van het Pinksterweekend, als de administratie niet recent wordt bijgehouden.

Het volgende dat me opviel was dat het Dagblad van het Noorden (dvhn) vanaf vandaag gestopt is met haar pagina over het aantal besmettingen en doden in Nederland en het Noorden. Voor het dvhn is de crisis voorbij. Het is weer het zoveelste voorbeeld van wensdenken, dat zo vaak in deze tijd wordt toegepast. Veel mensen vinden het nu wel welletjes en willen van al die beperkingen en akelige informatie af. Ik vrees dat je deze informatie niet kunt wegwensen. De tijd zal het leren.

Maandag 1 juni 2020, Tweede Pinksterdag.

De Spaanse telmethode (wel dagelijks veel nieuwe besmettingen, maar niemand die nog aan de gevolgen van Corona overlijdt) is nu ook overgenomen door Zweden. Ook Zweden meldde het afgelopen etmaal nog 429 nieuwe besmettingen, maar geen enkel overlijden wegens Corona. Ik noem dat verder ‘de struisvogelmethode’. Die hebben ze allebei behalve van elkaar, ook afgekeken van de Russische telmethode: dagelijks nog tegen de tienduizend nieuwe besmettingen, maar slechts enkele tientallen overlijdens. Mensen die overlijden na een coronabesmetting hebben vaak ook nog andere kwalen gehad. Het ene land kiest er dan voor om alle overlijdensgevallen toe te schijven aan de onderliggende kwaal, terwijl het andere land ervoor kiest om altijd ‘corona’ als doodsoorzaak te registreren, ook als er andere kwalen waren.

Vanaf vandaag gelden weer een rijtje nieuwe versoepelingen in Nederland en kan bovendien iedereen die dat wil zich laten testen. Ik houd het hart vast. Ik hoop het beste, maar ik vrees het ergste. Nederland heeft de coronacrisis volgens mij nog helemaal niet goed onder controle. En andere landen om ons heen zelfs nog minder. Met Duitsland als iets minder negatieve uitschieter, maar dat het volgens mij ook nog niet goed genoeg onder controle heeft. Als inderdaad zou blijken dat ze te vroeg waren, welke regering durft de versnellingen dan weer terug te draaien? Ik moet het nog meemaken.

Zondag 31 mei 2020, Eerste Pinksterdag.

Griekenland staat nu toch de komst van Nederlanders toe, hoewel Nederlanders dan eerst in quarantaine moeten.

Intussen is Spanje ook overgaan tot de Russische telmethode: dagelijks heel veel nieuwe besmettingen hebben maar heel weinig overlijdens tot gevolg. In de Spaanse situatie zijn dat er al een dag of vier, nog tussen nul en vier doden per etmaal, bij circa 700 dagelijkse nieuwe besmettingen. Dat lees ik aan hun cijfers, maar ik heb hierover nog geen medium zien schrijven.

Het is voor het overige een stabiele situatie, naar mijn mening op een te hoog niveau. Met uitzondering van de gebruikelijke negatieve uitzonderingen voor het Verenigd Koninkrijk, de V.S. en Brazilië. Vooral Brazilië bakt ze wel heel bruin, met in een etmaal meer dan 30.000 nieuwe besmettingen. Maar de V.S. mogen er ook nog zijn met het vorige etmaal nog ruim 23.000 nieuwe besmettingen. Waar dat nou toch heen moet?

Zaterdag 30 mei 2020.

Er begint zich voor mij toch enige tekening in de gigantische cijferbrij voor te doen. Ik moet toegeven: de Griekse mededeling welke landen wel en niet hun burgers weer naar Griekenland kunnen sturen, opende mijn ogen. Hun indeling klopt overigens wonderwel met de mijne van eergisteren, hieronder. Alle landen die nauwelijks nog nieuwe besmettingen hebben worden toegelaten. Dat zijn er een stuk meer dan in mijn overzichten staat want ik houd niet alles bij. Zo zitten Noord-Macedonië, Slovenië en nog meer van de voormalige oostbloklanden er ook bij. Dat Duitsland erbij zit verraste me wel een beetje. Duitsland doet het wel duidelijk beter dan alle andere West-Europese landen, maar heeft dagelijks doorgaans toch nog enige honderden nieuwe besmettingen en tientallen doden. En bovendien hebben ze veel en goed bestedende inwoners. Dat Nederland er niet bij zit vind ik ook al geen verrassing. Nederland scoort eigenlijk (bijna) net zo slecht als Frankrijk, Italië of Spanje, maar door het lagere inwonertal zijn de besmettingsaantallen per dag hier toch een stuk lager. Maar dat is dus slechts schijn. Het aantal doden in Nederland zat gedurende de hele periode op slechts twee dagen op 10 of lager. Eén dag op tien en één dag op 8 doden. Even grote of zelfs veel grotere landen, zoals China en Zuid-Korea, zitten al vele weken op duidelijk minder dan toen en vaak genoeg op helemaal nul.

Als Griekenland zijn normen handhaaft zie ik ook nog niet dat Nederland er snel zal bijkomen. In Europa blijft het Verenigd Koninkrijk de negatieve uitblinker, met tweeduizend nieuwe besmettingen en honderden doden per dag.

Ik heb me natuurlijk afgevraagd waarom het geen enkel West-Europees land de laatste paar weken lukt om de aantallen besmettingen en doden echt verder omlaag te krijgen, na aanvankelijke successen. In het gebruik van mondkapjes zit het verschil niet. Er zijn ook diverse West-Europese landen die dat hebben voorgeschreven en waar het gebruik heel gewoon is. Ik heb ook geen aanleiding om te denken dat de anderhalve-metermaatregel in West-Europa slechter zou worden nageleefd dan ergens anders, afgezien dan van de V.S., dat een geval apart is.

Doordat ik al eerder commentaar schreef waarom er in Noord-Nederland en zeker in de provincie Groningen, zoveel lager is als in de rest van Nederland, gecombineerd met het feit dat ik gisteren zelf ook voor het eerst in lange tijd weer eens een stuk met de auto heb gedaan, begon het mij te dagen. Het verschil zit hem mogelijk in het feit, dat in de meest succesvolle landen, die ook niet meteen de rijkste landen zijn, veel minder gereisd wordt. Net als binnen en van en naar Noord-Nederland. Toen de epidemie uitbreak in Wuhan, werd meteen heel Wuhan van de buitenwereld afgesloten. Dat gebeurde in andere landen bij mijn weten niet. Ik heb niemand gehoord die vond dat de drie noordelijke provincies maar moesten worden afgesloten van de rest van Nederland. Zelfs niet door Groningers. En ook het reizen binnen Duitsland of andere landen is niet echt aan banden gelegd. Wel zijn de buitengrenzen van landen afgesloten, zelfs tussen België en Nederland, maar dat is volgens mij onvoldoende.

Half mei werd in het Duitse Leer, net over de grens bij Groningen, een illegaal? feestje gehouden met enige tientallen deelnemers, om het einde van de lockdown voor restaurants, de volgende dag, te vieren. Er werden, volgens deelnemers, heel wat handen geschud en vele knuffels ontvangen en uitgedeeld. Mondkapjes ho maar. De ellende was voorbij. Dat moest gevierd worden. Het leverde 18 besmettingen op en bijna tweehonderd mensen die in quarantaine moesten. Gefeliciteerd met zo’n mooi en enthousiast feest. Je verwacht zo’n chaos ook niet in juist Duitsland. Vervolgens bleven alle Nederlanders uit Leer weg. En foetsie daar ging 30% van de omzet van de Leerse middenstand door het riool. Leerse ondernemers smeekten de Nederlanders vooral terug te komen: Leer is veilig.

Er is bij de West-Europese landen nog geen structurele verbetering van de cijfers te zien. Het blijft al een hele tijd, zeker een week of drie, op hetzelfde niveau. Ook bij Nederland dus.

In de V.S. lopen de aantallen besmettingen alweer een dag of vier/vijf flink op. Het laatste etmaal weer zo’n 23.000. Dat is nog geen record, want daarvoor moet het cijfer nog enkele dagen zo doorstijgen. Met alle toestanden die daar nu zijn, kan het haast niet anders dan een kwestie van tijd zijn, voordat we hier nieuwe negatieve records gaan breken.

Brazilië is een extra-triest geval. Daar waren het afgelopen etmaal zelfs plm. 27.000 nieuwe besmettingen. Daar wordt bijna elke dag een nieuwe record gebroken. In een land dat toch al niet zo rijk is. Wat een droefheid.

Donderdag 28 mei 2020.

De volgende landen van de zeventien die ik dagelijks bijhoud, hebben volgens mij de epidemie onder controle gebracht. Criterium hiervoor van mij is: gedurende tenminste een volle week niet meer dan gemiddeld vier doden per dag en tegelijk geen stijgend aantal besmettingen meer. Dat zijn: China, Zuid-Korea, Tsjechië, Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen. Meerdere van deze landen melden al een aantal dagen achtereen n u l doden.

In alle overige landen, de meeste in West-Europa, Rusland, de V.S. en Brazilië vallen er doorgaans nog enkele tientallen per dag of zelfs 1000 of nog meer (Brazilië en de V.S.). De kranten meldden het afgelopen etmaal bijna allemaal dat er in Zuid-Korea een nieuwe uitbraak is, maar het betreft eenmalig, 79 personen op een dag, terwijl bijvoorbeeld het veel kleinere Nederland er nog altijd een paar honderd per dag heeft. Dus wat mij betreft is het geen nieuws. Eerst die balk voor je eigen oog verwijderen, voordat je iets opmerkt over die splinter in andermans oog.

Woensdag 27 mei 2020.

En opnieuw heb ik alle zeventien landen die ik bijhoudt als het Kim het coronavirus gaat, stuk voor stuk bijgewerkt en geanalyseerd. En het beeld blijft steeds hetzelfde: over de hele linie blijven besmettingen en doden of stabiel of dalen. Eigenlijk is de enige uitzondering nog Brazilië. Daar blijven, in een voortschrijdend gemiddelde, zowel de besmettingen als het aantal doden toenemen. En ook meteen fors.

Deskundigen spreken elkaar ook tegen. Sommige beweren dat een tweede golf in augustus kan komen, andere houden het op november. Men heeft met dit virus gewoon nog geen enkele ervaring als het gaat om tweede en eventuele volgende golven, dus men roept maar wat, volgens mij. Volgens mij kan dit betekenen dat er of helemaal geen tweede golf komt, of dat hij vandaag al begonnen is. Of later begint. Maar het is niet te voorspellen wanneer dan.

Dinsdag 26 mei 2020.

Nog altijd is er geen enkel land bij de 17 die ik dagelijks bijhoud, waar en duidelijke nieuwe uitbraak van het virus heeft plaatsgevonden. Allemaal zijn ze stabiel of lopen ze geleidelijk terug met aantallen besmettingen en doden. Zelfs de V.S. liet het afgelopen etmaal – met ruim 500 – het laagste dodental zien, sinds ik het vanaf 1 mei bijhoud. Dat is wel meer dan vier keer zo hoog geweest op een dag. Ook Brazilië, waar het beeld ook gierend uit de hand liep, meldt nu minder besmettingen en doden. Ik heb niet het begin van een verklaring. Of veel of alle landen liegen over de aantallen, of het virus is geleidelijk aan het uitdoven en doet het gevoerde beleid er gewoon niet toe. Of ik ben ongeduldig. Nieuwe uitbraken komen er wel, ik moet alleen nog wat geduld hebben. Ik blijf het bijhouden en hier melden.

Maandag 25 mei 2020.

Bij het bijwerken, vanmorgen, van alle landencijfers, viel het me heel erg op, dat bij alle zeventien landen waarvan ik besmettingen en doden bijhoud, de aantallen naar beneden gaan, meestal zelfs met een absoluut laagterecord voor elk land. Voor het eerst begon ik me af te vragen of al die opgaven wel kloppen. We weten dat de Russen ongeveer alles aan elkaar liegen, dat ze politiek niet uitkomt. Daar gaat de politiek boven elke andere overweging. De besmettings- en overlijdenscijfers van Rusland zijn nu al heel erg onbegrijpelijk. In de V.S. is om een heel andere reden de tegenwoordige tendens, om ook alles politiek te maken, zelfs de volksgezondheid. Dus of daar alle Staten en ook de federale overheid wel altijd accuraat alles zullen melden, kun je je ook afvragen. Van enkele knoflooklanden, in het bijzonder Griekenland, weten we dat ze ook met bewust fout gemelde economische cijfers de euro zijn binnengerold. Dus melden ze nu wel de aantallen besmettingen en doden eerlijk? Ze hebben er alle belang bij om het gunstige voor te stellen.

Nu ben ik bepaald geen complotdenker. De meest bizarre verklaringen voor van alles kun je op het internet vinden. Maar toch kan ik haast niet geloven dat het beleid niet uitmaakt, omdat het overal toch wel daalt.

Zondag 24 mei 2020.

Nog altijd neem ik nog geen opvlammen van enige betekenis waar. Dat was en is wel te verwachten na de vele versoepelingen die landen hebben aangebracht. In geen enkel land van de 17 die ik u nu volg is sprake van een duidelijke opleving. Die zal dus nog wel komen. Wel is het niveau van besmettingen en doden in vooral de V.S. en Brazilië nog altijd veel en veel te hoog. Met het Verenigd Koninkrijk gaat het de laatste tijd zelfs iets beter, maar ook nog op een veel te hoog niveau. Verder valt me op dat ook de knoflooklanden het langzaam maar zeker iets beter gaan doen.

Ik heb het idee dat we nu in een soort tussenfase verkeren. Waarin het effect van de versoepelingen nog niet zichtbaar is. Het duurt immers nog altijd tot veertien dagen voordat de verschijnselen komen en is het vervolgens nog wachten op de testuitslag. Het eventuele overlijden komt natuurlijk pas een tijdje daarna.

Vrijdag 22 mei 2020.

De jongste stand is dat er nog altijd geen nieuwe opvlamming in Europa is gekomen, al doen bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje het duidelijk beter dan Italië. Ook Nederland doet het nog redelijk tot goed.

In de V.S. zie ik nu toch wel weer het aantal dagelijkse besmettingen significant oplopen, hetgeen ik (en anderen) ook voorspeld hebben. Na verloop van tijd gaat dan ook het aantal doden stijgen. Verbaasd was ik weer eens door het voorschrift van President Trump om drie dagen van alle federale overheidsgebouwen de Amerikaanse vlag halfstok te hangen. Dat suggereert dat we daar het eerste gehad hebben en dat is maar zeer de vraag. Als in die drie dagen het niet verbeterd is, maar alleen maar steeds slechter wordt, kun je wel aan de gang blijven met de vlag halfstok te hangen. En anderen dan, die het veel beter doen, kunnen die dan drie dagen de vlag in top zetten? Wat een merkwaardige symboolpolitiek, niet verder kijkend dan drie dagen.

Met de nodige zorg heb ik de foto’s gezien van de afgelopen Hemelvaartsdag in de Nederlandse bossen en stranden. Veel te veel mensen veel te dicht op elkaar, naar mijn smaak. Dat zou best eens kunnen voeren naar een nieuwe besmettingsgolf. Hopelijk niet. Ik blijf binnen.

Donderdag 21 mei 2020.

Naar de jongste cijfers gaat het nog altijd heel goed met Nederland. Zowel het dagelijks aantal besmettingen als het dagelijkse aantal doden horen nu tot de lagere en af en toe zelfs tot de laagste van Europa.

De twee grote uitzonderingen zijn nog altijd de V.S. en Brazilië, met dagelijks tienduizenden nieuwe besmettingen en 1000 of meer doden. Ik heb zelfs het idee dat Brazilië binnenkort wel eens de V.S. van de troon kan stoten. Bij Brazilië wordt het nu elke dag meer, terwijl in de V.S. de cijfers wat schommelen, op een heel hoog niveau dan.

Een tijd terug had ik in deze rubriek gemeld dat Nederland bij het aantal besmettingen op de 12e plaats stond en bij het aantal doden op de 8e plaats. Tendens toen: stijgend. Dat beeld is intussen flink veranderd. Nederland staat nu op de lijst van landen met de meeste doden op de 12e plaats en bij het aantal besmettingen op de 20e plaats. Dat betekent dus dat Nederland het de afgelopen maand relatief goed heeft gedaan vergeleken met de andere landen. Hup Nederland!!

Woensdag 20 mei 2020.

Met Nederland (en in het bijzonder Noord-Nederland) gaat het nog altijd verrassend goed. Vooral in West-Nederland vinden nu verreweg de meeste besmettingen plaats. Veel meer ook dan in de klassieke brandhaard Noord-Brabant.

Koplopers bij de landen met zeer grote afstand tot alle andere zijn nog altijd de V.S. en Brazilië. Beide landen hebben een president die corona beschouwen (of in elk geval beschouwd hebben) als ‘een griepje’. Verrassend was wel bij de jongste cijfers dat bij de V.S. het aantal doden een stuk scherper steeg dan het aantal besmettingen. Je had het andersom verwacht. De besmettingscijfers zullen zonder twijfel ook gaan stijgen, al durf ik de dag niet te voorspellen.

Dinsdag 19 mei 2020.

De ontwikkelingen van het afgelopen etmaal zijn in principe erg hoopgevend. Van de 17 landen die ik nu volg, (West)europese, Zuid-Korea, de V.S., Rusland, China en Brazilië, zijn er 14 overduidelijk op de goede weg. Zowel aantallen besmettingen als doden vertonen – als patroon – een duidelijk dalende trend of ze zitten al heel laag en blijven stabiel. Sommige landen hebben nog wel een te hoog profiel, zoals Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar zijn nu toch ook op de goede weg. Frankrijk vertoont al een hele tijd een erg grillig patroon. Of beter: er zit geen patroon in. Soms omhoog, soms omlaag, maar per saldo wel te hoog. In de V.S. stabiliseert het zich, maar op een veel en veel te hoog niveau. Door de versoepelingen zonder veel reden die onlangs zijn ingegaan is een forse neergang nog te verwachten. Brazilië is eigenlijk het enige land van deze 17 waar de epidemie totaal niet onder controle is. Op een veel te hoog niveau blijven de cijfers van Brazilië maar dagelijks fors toenemen. De V.S. en Brazilië zijn op dit moment de mooiste voorbeelden van wat er gebeurt als er geen of onvoldoende wordt gedaan om de verspreiding te stoppen. En wie weet, hebben Trump en Bolsanero wel gelijk: misschien is het virus ook te stoppen als je alles gewoon laat doorgaan. We zullen het binnen afzienbare tijd weten.

Nederland doet mee met de trend dat we de goede kant opgaan. Omdat bij ons op dinsdag (en soms zelfs pas op woensdag) vaak een inhaalslag is te zien na de administratieve achterstand van het voorafgaande weekend, weten we vanmiddag meer. Na achtereenvolgens 10 doden en 14 doden van zondag en maandag, wat heel goede cijfers waren, zou vandaag weer zo’n laag aantal nodig zijn. Ben benieuwd.

Maandag 18 mei 2020.

Voor het eerst sinds de uitbraak meldde het RIVM gisteren dat er in Nederland 10 mensenlevens te betreuren waren. Geheel toevallig had ik het gisteren in deze rubriek nog over de betekenis van tien doden. Nu was het gisteren wel een zondag, dus de administratie loopt dan achter, maar we hadden toch nog nooit eerder zo weinig doden voor een zondag. Tenzij er vandaag of morgen weer fors meer doden vallen, hetgeen niet te verwachten is, ben ik eigenlijk optimistischer dan ooit.

Wat me ook al een tijdje opvalt is dat het journaille (ik lees dagelijkse een stuk of zes Nederlandse kranten, naast de nodige buitenlandse) dagelijks om een uur of twee het aantal overledenen en het aantal ziekenhuisopnames melden. Het aantal nieuwe besmettingen wordt dan veel later op de dag pas gemeld en sinds gisteren zelfs de hele dag niet meer.

Waarom toch die merkwaardige switch van het melden van ziekenhuisopnames in plaats van het aantal besmettingen? Of zou dat aan het RIVM liggen?

Het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames is erg interessant voor de ziekenhuiswereld en hun diverse organen. Zij moeten immers die opnamen in goede banen leiden. Maar voor de stand van de ziekte, dus voor het grote publiek, is het volgens mij van geen betekenis. Aan een ziekenhuisopname gaat namelijk een keuzeproces door mensen vooraf. Gaat de persoon naar het ziekenhuis, of is het beter om hem thuis te laten en te verzorgen, of in een verpleegtehuis of andere instelling? Daar gaat de dokter (of de dokters, bij meer kwalen) over, maar ook de patiënt, zijn familie en zijn huidige hulpverleners. Aan het eind van dat hele proces weten we hoeveel coronapatienten uiteindelijk naar het ziekenhuis zullen gaan. Dat keuzeproces is voor een statisticus een soort tombola. De uitkomst zegt helemaal niets over de voortschrijding van de ziekte in het land. Dat ligt anders bij het aantal besmettingen. Iemand is besmet of is niet besmet. Iets er tussenin bestaat niet. Over de uitslag gaat geen enkel keuzeproces door mensen meer. Het is ja of nee. Dus de toename of afname van het aantal besmettingen is juist wel uitstekend te volgen aan de hand van het aantal besmettingen. Maar juist dat cijfer krijgen we niet meer, en in plaats daarvan het aantal ziekenhuisopnames, waar je helemaal niets aan hebt.

Ligt dat wellicht aan het RIVM? Dus even hun website opgezocht en daar staat het gewoon vermeld, naar de stand van gisteren om 13.51 uur. Zelfs als eerste het aantal nieuwe besmettingen, dan het aantal doden en tenslotte het aantal ziekenhuisopnames. Het voor het publiek minst interessante getal als laatste. Dus het ligt niet aan het RIVM, maar aan de journalisten die de gegevens blijkbaar van elkaar overschrijven in plaats van vanaf de bron. Dat heb ik wel eerder vastgesteld. Dat heel verschillende kranten allemaal hetzelfde getal van iets overnemen, blijkbaar van elkaar, terwijl je bij raadpleging van de bron een ander getal ziet staan.

De New York Times, samen met de Johns Hopkins-universiteit, publiceert dagelijks ook alleen maar het aantal besmettingen en doden, voor alle landen van de wereld. Het publiceren van ziekenhuisopnames vindt ook NYT blijkbaar zinloos.

Zondag 17 mei 2020.

Naar de jongste stand is de situatie als volgt gewijzigd. De Verenigde Staten, Frankrijk en Zweden, laten (zeer) lichte verbeteringen zien. Voor alle drie geldt dat het op een (veel te) hoog niveau is. Maar zeker voor de V.S. geldt dat het wel eens de stilte voor de storm zou kunnen zijn. Alle andere relevante landen stabiliseren min of meer. Dat is op zichzelf verrassend. Het wordt steeds duidelijker dat landen die meteen zijn begonnen met testen etc. (zoals Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Tsjechië en nog een rijtje) snel op een aantal doden zaten van tussen nul en tien per etmaal. De landen die later begonnen zijn, zoals vrijwel alle West-Europese landen en ook Nederland stabiliseren op een duidelijk hoger niveau, doorgaans tussen 50 en 100 per dag. En krijgen dat maar moeilijk omlaag. Ik moet het land nog zien dat te laat begon en nu ook op minder dan tien doden per etmaal zit.

Verder heb ik nu ook Brazilië in mijn registers opgenomen. Hier is ook een president aan de macht die het virus van meet af aan heeft gebagatelliseerd en van geen lockdown of ‘social distancing’ wilde weten. De besmettingen en doden vliegen je daar bij wijze van spreken inmiddels om de oren. Een voorbeeld van zoals het straks hoogstwaarschijnlijk met de V.S. zal gaan.

Zaterdag 16 mei 2020.

Het beeld is vandaag dat de West-Europese landen het een heel klein beetje beter doen dan gisteren, (met uitzondering van het V.K en Frankrijk, die stabiliseren), maar naar mijn smaak nog niet goed genoeg. Het drama in de V.S. gaat ‘gewoon’ verder. Het effect van de (gedeeltelijke) of zelfs gehele (Wisconsin) openingen, die de afgelopen week plaatsvonden is nog niet in de cijfers terug te zien. Dat was ook niet verwacht, vanwege de bekende vertragingsverschijnselen: de incubatietijd (tussen 2 en 14 dagen), wachten op de testuitslag (twee dagen) en de registratie in de landelijke gegevens (vertraging is mij voor de V.S. onbekend, maar in Nederland is het snel 2 tot 4 dagen). Op zijn snelst zien we de effecten van de gedwongen openingen, zonder dat er een opvangmechanisme is, in de loop van de volgende week terug in de cijfers.

Vrijdag 15 mei 2020.

De laatste twee weken of zo erger ik me aan de presentaties van meerdere landen, zeker ook van Nederland en België. Steevast worden daar tegenwoordig het aantal doden gemeld en het aantal ziekenhuisopnames. Terwijl tot voor kort het aantal doden werd vermeld en het aantal nieuwe besmettingen.

Aan het aantal ziekenhuisopnames heb je als kijker namelijk helemaal niets. Of een persoon al dan niet in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt bepaald door een mens, doorgaans zal dat een dokter zijn of wellicht ook de persoon zelf of zelfs zijn familie. Dat is een keuzeproces. Betrokkene kan immers ofwel in een ziekenhuis worden opgenomen, thuis worden verpleegd of in een zorgcentrum worden geplaatst of gehouden. Wellicht zie ik nog een mogelijkheid over het hoofd. Het dagcijfer van het aantal ziekenhuisopnames is uiteraard heel interessant voor de ziekenhuiswereld, maar zegt verder helemaal niets over de besmettingstoestand van het land. Besmettingen tellen zegt daar wel iets over. Iemand is na een test besmet of niet besmet. Daar komt geen menselijke keuze aan te pas. En dus heb je dan een neutraal getal, dat je kunt vergelijken met eerdere en latere getallen. Het aantal besmettingen wordt ook wel dagelijks gerapporteerd, maar doorgaans vele uren later op de dag. Dat haalt dan de voorpagina niet meer, of teletekst, omdat immers de ‘belangrijkste’ getallen al eerder waren genoemd.

Dat alle onderstreept nog maar eens het belang van een onafhankelijke blik op de cijfers. Een journalist heb ik over deze verandering in presentatie nooit een vraag horen of zien stellen. Terwijl het juist zo cruciaal is om het allemaal goed te kunnen begrijpen, om het aantal besmettingen te kennen, niet het aantal ziekenhuisopnames. Al eerder betoogde ik dat journalisten dan ook doorgaans meesters zijn van het woord. Daarvoor hebben ze dit vak ook gekozen en worden ze ook aangenomen. Met getallen hebben ze doorgaans minder of zelfs helemaal niets.

Dat betekent dat ook deze bijdrage later tot stand komt dan ik zou willen. Het is niet anders. Zo vond ik met de aantallen besmettingen en doden van gisteren, dat het met Nederland nog altijd de goede kant opgaat, al zou ik het liever nog iets lager willen, voordat we verder gaan versoepelen. Maar we hebben dus nog even de tijd. De landen waarmee het echt heel goed gaat, met heel lage aantallen nieuwe besmettingen en doden, zijn nog altijd China, Zuid-Korea, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Australië en Nieuw-Zeeland.

De grotere Europese landen stabiliseren de aantallen, maar gaan niet echt fors terug, terwijl we in Frankrijk gisteren het hoogste aantal besmettingen zagen sinds ik het vanaf 1 mei bijhoud. Bij de Britten blijven de tellers op een veel te hoog niveau nu ongeveer stilstaan, hoewel ik vandaag ook een artikel las dat het juist in Londen sterk verbeterd zou zijn. Als dat waar is gaat het blijkbaar in de rest van dat land niet goed. De V.S. vormen, samen met op een duidelijk stapje lager niveau scorende Brazilië, de negatieve uitschieters. Wat dat toch moet gaan worden? Dat kan alleen maar de zwartste winter in mensenheugenis worden, zoals een getuige voor het Amerikaanse congres gisteren voorspelde.

Donderdag 14 mei 2020.

Zoals gisteren beloofd, hier mijn analyse voor de komende weken. Wat Nederland betreft valt me op dat de deskundigen steeds verwijzen naar Denemarken als voorbeeld dat besmettingen er niet toegenomen zijn na opening van een deel van de scholen. Dat is wel zo, maar ik verwijs dan toch nog naar het aantal besmettingen en doden in Nederland, waarvan de aantallen nog een stuk hoger liggen dan in Denemarken. Dus Nederland neemt duidelijk meer risico. Wat niet wegneemt dat ik er wel achtersta. Vinger aan de pols nu. De komende dagen, vooral in het weekend, al lopen de registraties dan achter, zullen doorslaggevend blijken, of er verder versoepeld kan worden. In theorie zou ik nog enkele weken gewacht hebben. Maar wie weet valt het mee.

Het is wel duidelijk dat Europa in de ‘versoepelingsfase’ zit. Dat is ook wel mooi, want als het lukt gaan we – als Europa en dus ook als Nederland – echt goed vooruit. Ik zou er wel voor willen pleiten om van landen, waar men het nog niet onder controle heeft, zoals in volgorde de V.S., het V.K. en Brazilië een stringent toelatingsbeleid te organiseren. Het liefst Europabreed. Bij China zagen we dat toen zij het goed onder controle hadden gekregen, de meeste nieuwe besmettingen van mensen kwamen die uit het buitenland naar China kwamen. Dat moet je niet willen.

Woensdag 13 mei 2020.

Even een kort overzicht van de grootste aantallen besmettingen en de grootste aantallen doden.

Het betreft de 17 landen die ik volg maar het is vast ook wereldwijd.

De meeste besmettingen op een dag: 1. De V.S. 18.000 2. Rusland met 10.900 3. Het Verenigd Koninkrijk 3.400 een 4 Italië met 1.400. Alle overige landen zitten hiermee onder de 1000.

Het aantal doden: 1. De V.S. met 1.400 doden, 2. het Verenigd Koninkrijk met 600 doden, terwijl de overige 16 landen elk onder de 200 doden per etmaal zitten.

Het zegt iets over de verhoudingen. In de V.S. is de “chaotische ramp” (citaat Obama) nog volop bezig, terwijl het Verenigd Koninkrijk weliswaar het een stuk beter doet dan de V.S., maar wel een stuk achter de andere Europese landen aanloopt.

Morgen hoop ik een analyse te geven van de verwachting voor de komende weken voor Nederland.

Dinsdag 12 mei 2020.

Er is het laatste etmaal in Europa een wat meer wisselend beeld ontstaan. Nederland doet het de laatste dagen verrassend goed, zowel als het om de besmettingen, als om het aantal doden gaat. Zelfs nu het nog pas dinsdag is en het weekendeffect nog niet is verwerkt. Maar uiteraard is er nog geen enkel effect van de maatregelen van gisteren zichtbaar (scholen, kappers etcetera). Dat moet nog een paar dagen wachten. In Duitsland en Frankrijk ging het daarentegen duidelijk minder goed. Dat effect kan morgen alweer weg zijn. In Rusland gaat het gewoon slecht, zeker qua aantal besmettingen, en Rusland gaat toch versoepelen. Het lijkt erop dat Rusland met de V.S. gemeenschappelijk heeft dat beide landen het virus vooral als een politiek en niet als een medisch probleem zien. Daar komt bij dat Rusland een traditie heeft van glashard liegen, als dat politiek beter uitkomt, dus het is zeer de vraag of met name hun aantallen doden wel kunnen kloppen. Dat zijn er extreem veel minder dan je verwachten zou met zoveel besmettingen. Mooi bericht is in de kranten en dat bevestigen ook de cijfers, dat het in Denemarken goed blijft gaan, ondanks het feit dat versoepelingen er al vanaf media april lopen. Maar Denemarken is pas gaan versoepelen toen het aantal besmettingen en doden er een stuk lager lag dan bijvoorbeeld nu bij ons. Ik zie toch een kleine sprankje hoop.

Maandag 11 mei 2020.

Eerst even de berichten dat er zowel in Zuid-Korea als in China nieuwe uitbraken zijn gekomen. Het is natuurlijk interessant, om te weten hoe het dan verder gaat. Dat kunnen we dan hier later ook beleven. Bij Zuid-Korea bleek het in hun statistiek te gaan om 63 nieuwe besmettingsgevallen. Ze hadden er tot nu toe nog maar enkele per dag, maar ze hebben wel meteen ingegrepen. Hun totale dodenaantal staat al een dag of zes vast op 256 en daarin is ook verder niemand meer bijgekomen. Dat was natuurlijk ook niet te verwachten. Voordat een besmet persoon is overleden, gaat er natuurlijk nog een periode overheen. Ook in China kwam er een nieuwe uitbraak, dit keer in de buurt van de Russische grens. Ook zij namen meteen scherpe maatregelen, maar helaas kon ik aan hun statistiek niets zien, omdat ik die niet had bijgehouden. Vanuit de veronderstelling dat de epidemie daar voorbij was. Maar een heruitbraak kon en kan natuurlijk wel, dus ik heb vanaf vandaag ook China toegevoegd aan mijn dagelijkse lijstje.

In Europa gaat het eigenlijk over de hele linie de goede kant op, met een dalende lijn. Maar het is natuurlijk pas maandag en we moeten echt tenminste tot woensdag wachten voor een definitiever oordeel. Uitzondering is nog wel het V.K., maar hier vlakt de toename wel al verder af, als is er nog geen duidelijke teruggang en is het niveau ook relatief en absoluut hoog.

Vanaf vandaag zijn er in Nederland en veel meer landen versoepelingen, en ik ben dus razend benieuwd of dat ook aan de cijfers te merken is. Op zijn vroegst zien we daar woensdag en zekerder de dagen erna iets van. Dit in verband met de incubatietijd en de tijd die het duurt voordat er een testuitslag is.

Tenslotte meld ik nog dat er een wetenschappelijke analyse is gepubliceerd over de lockdowns die er in de V.S. geweest zijn in 43 grote steden, tijdens de Spaanse Griep (1918/1919). Daar werden de meeste lockdowns na vier of vijf weken weer opgeheven, maar de lockdowns in steden waarbij het langer duurde, hadden daarna duidelijk minder besmettingen en doden tot gevolg. De ideale lockdownperiode had men toen berekend op circa 12 weken. Wat dat betreft hebben we het hier dus niet lang genoeg volgehouden. We gaan het nog merken wat er deze keer van waar is.

Zondag 10 mei 2020.

Vanaf vanmorgen kon ik voor het eerst precies een volle week overzien in de zestien landen waarvan ik de standen van besmettingen en doden bijhoudt.

Dus dat geeft, uiteraard met blik in de achteruitkijkspiegel, dus geen garanties voor de toekomst, het volgende beeld: het spijt me dat het zo divers is, maar elke land doet het op zijn eigen manier en binnen zijn eigen cultuur.

Heel erg goed, met de laatste week, 5 of minder doden per etmaal, doen het Zuid-Korea, Tsjechië, Denemarken, Noorwegen en Denemarken. Die kunnen redelijk gerust gaan versoepelen. En dat doen ze ook al.

Het gaat wel beter de laatste week, maar met nog veel meer doden per dag (variërend van 26 tot 227 ) doen het: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en België.

Dan houd ik nog over in oplopende reeks van aantallen doden per dag: het Verenigd Koninkrijk (met afgelopen etmaal nog 346 doden) en de V.S. met circa 1500 doden, zonder veel verbetering. De V.S. bijvoorbeeld heeft 4,5% van de wereldbevolking, maar 30% van alle besmettingen van de wereld. Obama meldde gisteren dat de huidige aanpak van de V.S. “een chaotische ramp” was. Ik ben geen en was nooit een Obamafan, maar die opvatting deel ik volkomen. Met honderden soorten en van elkaar verschillend beleid (niet alleen de verschillende Staten, maar vaak ook elke afzonderlijke County heeft een eigen beleid), met een heropstart van de economie terwijl alle deskundigen dat juist ontraden, wordt de ‘chaotisch ramp’ alleen maar groter.

Rusland houd ik sinds kort ook bij, omdat het zo’n part geval is. Met meer dan 10.000 besmettingen per dag zijn zij op dit punt een van de wereldkoplopers, doen het vele malen slechter dan de V.S. , maar met een miraculeus laag aantal doden: ongeveer 100 per etmaal.

Tegelijk waren er in meerdere steden in Duitsland en Zwitserland demonstraties van mensen die vinden dat de beperkingen te lang duren en/of te ver gaan. Ze willen allemaal terug naar grote manifestaties met vele duizenden mensen, alle restaurants en terrassen weer helemaal open. Hoe overtuig je mensen ervan dat bijzonder dom is? Betere uitleg is aangewezen.

Ik ben ervoor, wat voor de sigaretten al eens is geopperd is en ook hier en daar gerealiseerd, om tv-campagnes te beginnen met afschuwelijke foto’s van overleden coronapatiënten. Of alleen hun longen. Het enorme voordeel daarvan is dat er ook geen gezeur komt over privacy. Doden hebben immers geen privacy. Dat weet ik zo goed van mijn genealogische hobby. Zodra een persoon is overleden kunnen zijn personalia e.d. worden gepubliceerd. Hij kan er immers geen bezwaar tegen maken. En dat doen diverse websites ook. Familieberichten.nl en graftombes.nl bij voorbeeld. Ze stellen dan nog wel nabestaanden in de gelegenheid om publicatie nog met een jaar uit te stellen, hoewel ze daartoe niet wettelijk verplicht zijn. Uitsluitend uit overwegingen van piëteit. Of je neemt foto’s uit een ver buitenland. Maar ik zou gewoon foto’s van voormalige Nederlandse patiënten nemen. “Dit was oom Gerrit. Wat wilt u liever: een terrasje, een popconcert of zo binnenkort sterven?

Zaterdag 9 mei 2020.

De dagelijkse meterstanden in een inmiddels een stuk of zestien landen, ben ik toch maar eens in een staatje gaan uittikken. Dat geschrijf op losse vellen geeft een troep en bovendien kan ik vaak mijn eigen handschrift niet meer lezen. Het ziet er nu puntgaaf en erg overzichtelijk uit. Ik zie nu in een oogopslag elke morgen waar het goed en fout gaat.

Een Groningse viroloog voorspelde vanmorgen dat vanaf de derde week van juni het aantal besmettingen weer flink zal gaan lopen als inderdaad vanaf 1 juni de restaurants weer opengaan. Hij houdt dus rekening met twee á drie weken verschil tussen de besmetting en de uiteindelijke publicatie, terwijl ik nog uitging van tenminste een volle week. Wel deel ik zijn pessimisme. Op zonnige dagen zitten de terrasjes, overal in het land, altijd al bomvol. Ik probeer niet eens een tafeltje of stoeltje te bemachtigen. Hoe moet dat dan met anderhalve meter tussenruimte rondom elke klant? Terwijl stellen en gezinnen met of zonder kinderen wel bij elkaar mogen zitten. Dat zitten ze namelijk thuis ook al. Maar als een stel vrienden of vriendinnen aan een tafeltje wil gaan zitten mag het niet zonder anderhalve meter tussenruimte. Zelfs als je de pleinen en andere ruimtes zou gaan vullen kom je nog altijd ruimte te kort, terwijl op plekken waar die ruimte er niet dat geheid problemen geeft. Het enige dat vaststaat is dat de besmettingen weer fors gaan toenemen. Restaurants op basis van afspraak en niet meer dan een percentage vol, lijkt me makkelijker te realiseren. Dus hoe dat straks gaat en wie dat straks handhaaft? Ik durf geen voorspelling te doen, behalve dan dat we weer besmettingen en vervolgen zieken en doden zullen krijgen. Ik ben overigens blij dat ik dit soort beslissingen niet hoef te maken. Je doet het bijna altijd fout.

Vrijdag 8 mei 2020.

Gisteren kwam er in het Kamerdebat over de coronacrisis geheel onbedoeld een nieuw plan van RIVM en regering aan de orde. Een zinnetje daarover stond per ongeluk in een Kamerbrief. En ondanks het feit dat er meteen een brief overheen was gekomen met een correctie, moest natuurlijk elke partij daar zijn zegje over doen. Het ging om een plan om bij Telecomproviders massaal verblijfs- en belgegevens te gaan vergaren, zodat aan onderzoekers duidelijk wordt als er in een regio afwijkend bel- en verplaatsgedrag wordt vastgesteld. Dan weet je als onderzoeker of als persoon in de praktijk waar er kennelijk iets aan de hand is. Bijvoorbeeld samenscholingen. Andere landen sturen al mede op dit soort gegevens. En daar kwamen ze dan: de ene woordvoerder na de andere moest het woord voeren. Excuus van Minister de Jonge was, dat de vermelding te vroeg was, het plan nog in onderzoek was en ook nog niet bekend was of het wettelijk wel mocht. Hij beloofde meteen de Kamer te informeren en mee in discussie te gaan, voordat het plan wordt uitgevoerd. De eerste woordvoerder vroeg dus of hij wilde toezeggen om eerst met de Kamer te gaan overleggen voordat dit plan zou worden uitgevoerd. Dat had hij al beloofd, dus dat beloofde hij nu voor de tweede keer. Ook uiteraard de vraag of de privacy wel gewaarborgd was. Dat was vanzelfsprekend, aldus de Minister. Vervolgens kwam de volgende spreker, met precies dezelfde vragen en ook deze deze spreker kreeg dezelfde toezeggingen als de eerste. Toen kwam de derde spreker, en het hele tafereeltje herhaalde zich nog een aantal keren. Waar een tijdverspilling. Wat ik altijd zo bewonderenswaardig vind is dat vrijwel alle Ministers met waar engelengeduld telkens weer opnieuw precies hetzelfde gaan uitleggen. Ik zou na de tweede of de derde keer, stekelige opmerkingen gaan maken. Na de zoveelste herhaling ben ik maar naar een andere zender gegaan.

Het lijkt mij wel een goed plan. Het enorme voordeel ervan is dat je in realtime, zoals het tegenwoordig heet, gedragsveranderingen kunt vaststellen. Alle andere metingen lopen tenminste een week, zo niet meer, achter de feiten aan. Met een nieuwe invalshoek van Rutte: we sturen en rijden naar voren met alleen een blik op de achteruitkijkspiegel. En op de vraag of ik mijn privacy gedeeltelijk of zelfs geheel wil opgeven, voor de beloning te mogen blijven leven, is het antwoord van mij ook al niet zo moeilijk te raden.

Donderdag 7 mei 2020.

Zojuist heb ik de technische briefing aan de Tweede Kamer door Van Dissel van het RIVM gezien. Straks het debat met de ministers. Het leerde me niet veel nieuws, maar het is goed om bij te blijven.

Voor de volledigheid of wellicht zelfs overbodigheid: ik kan nog altijd niet ontdekken waar het in andere landen nu opnieuw verkeerd gaat. Dat was ook nog niet te verwachten, gegeven de tijd die nodig is om dat te gaan zien. De meeste Westerse landen hebben de situatie nu min of meer onder controle, terwijl er nog enkele ‘opkomende’ landen zijn van buiten het Westen, zoals Brazilië, Iran en Turkije, waar het virus nog elke dag veel slachtoffers maakt.

Een hoofdstuk apart betreffen nog de V.S. en het Verenigd Koninkrijk. Daar giert het virus nog steeds onbeperkt rond. In het V.K. worden nu eindelijk maatregelen genomen, zodat je mag hopen dat de zaak daar ook geleidelijk onder controle zal komen. Maar in de V.S. is er nog altijd geen spoor van regie of gezag te vinden. Een rapport van het CDC (de Amerikaanse variant van ons RIVM) waarin wordt aangegeven hoe bedrijven en overheden op een verantwoorde wijze weer kunnen ‘openen’, is door de regering geblokkeerd. Je haren gaan rechtop staan. Het wordt toch steeds zekerder, wat mij betreft, dat we op deze wijze toch van die president daar zullen afkomen. Trump verschuift zeker wekelijks het aantal doden dat het uiteindelijk zal kosten. Ze zitten er nu op ruim 73.000 en dat zijn meer doden dan de Vietnamoorlog, de oorlog in Afghanistan en met Irak samen hebben gekost. Trumps laatste verwachting is dat er maximaal 100.000 zullen worden, nadat eerder zijn ‘maximaal’grenzen als zijn opgeschoven van 50.000 naar 65.000 doden.

Toch ben ik nog altijd erg ambivalent tegenover Trump. Hij heeft ook heel goede dingen gedaan. Met Israel bijvoorbeeld, waar al zijn voorgangers eindeloos kool en geit hebben willen sparen, zonder het minste resultaat. Of met Iran, waar Obama het regime daar vele financiële mogelijkheden heeft gegeven, om hun slechte invloed in de ruime regio uit te breiden. Met de economie ook, ‘even’ afgezien van de ontwikkelingen van de laatste maanden.

Voor het eerst las ik een analyse, dat de V.S. wel eens erg verzwakt uit deze crisis kunnen komen, zowel economisch, militair, als qua internationaal gezag en dat China zal opstaan om de plaats van de V.S. over te nemen. Trump heeft nog een half jaar om zijn laissez faire politiek voor te zetten. De schade zal zeer aanzienlijk zijn.

Dinsdag 5 mei 2020.

Al vanaf heb begin van deze coronacrisis probeer ik aan de veelheid van getallen en gegevens een patroon te ontdekken. Ik hoop maar steeds dat zich zoiets zal gaan voordoen als bij de Spaanse Griep (1918/1919). Wikpedia (en andere bronnen) melden hiervan dat dit virus in 1919 net zo onverwacht helemaal verdween, als dat het in 1918 was begonnen. Het is straks weer gewoon weg alsof het er nooit geweest is. Maar helaas zie ik dat nog niet. Nu was de Spaande Griep een influenzavirus en Covid-19 een Coronavirus. Dus misschien maakt dat wel het verschil (????). Wel zie ik landen die het (vrijwel) helemaal onder controle hebben, zoals Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zuid-Korea. Maar helaas zijn al die gegevens en hun versoepelingen nog te vers om er een conclusie aan te kunnen verbinden. Dat moet deze week toch iets meer duidelijkheid gaan geven. De Duitsers doen het dan redelijk goed, vergeleken met vergelijkbare landen, maar ook hier kwam vanmorgen vroeg de jobstijding dat er 139 doden te betreuren waren. Die hebben nu dus de reeks in de afgelopen vier dagen: 94 – 74 – 43 – 139. Statistici zullen dit wel weer een dalende lijn noemen, maar ik noem hem dan toch stijgend. En komende week gaan de versoepelingen in Duitsland in…. Waarvan we dus een week later de gevolgen zullen zien.

Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van die veiligheidsregio, bestond het een week geleden om te roepen dat ‘jongeren’ niet langer binnen kunnen worden gehouden. Het kabinet reageerde enigszins tot mijn verbazing, dat ook jongeren tot en met 17 zich, onder een aantal voorwaarden, een beetje met buitensport mogen gaan bezighouden. Ik snap werkelijk niet waarom je jongeren niet langer kunt binnenhouden. Hebben die er dan geen belang bij om te blijven leven? Gisteren maakte hij het nog bonter. Bruls vond dat alle mensen niet langer binnen konden worden gehouden. Hij vindt het blijkbaar niet van belang om de gezondheid en de levens van mensen te sparen. Waarom stelt nu geen journalist of Kamerlid aan hem de vraag, hoeveel doden dat standpunt van hem mag kosten? Snapt hij niet dat de mensheid wereldwijd probeert het virus in te dammen en vervolgens te verslaan? En daarbij probeert ieders gezondheid te beschermen, en levens te redden? Blijkbaar niet. En dus gaat hij maar door zeer kwalijke wartaal te verkopen en mensen schade te berokkenen.

Maandag 4 mei 2020.

Gisteren heb ik me in deze bijdrage toch serieus vergist. Zo ziet u maar: dat komt in de beste families voor. Niet alleen is er een incubatietijd van tussen twee en zes dagen, voordat we weer nieuwe besmettingen zullen zien, maar het duurt dan in de meeste gevallen ook weer twee dagen voordat de testuitslag er is. En als dat in het weekend is, dan wordt er pas gerapporteerd na het weekend op dinsdag of zelfs pas op woensdag wegens de achterstand in de administratie die elk weekend hier wordt opgelopen. Dus mijn verwachting is dat vandaag of morgen nog helemaal niet een toename van de besmettingen te zien is. In Denemarken, dat eerder op lockdown ging en ook eerder (plm 15.4 meen ik) weer iets versoepeld heeft zie je het aantal besmettingen nu inderdaad weer oplopen. Dus de race is nog niet gelopen en zoals altijd worden de prijzen pas op de meet verdeeld en niet eerder. Die meet hebben we zelfs nog niet in zicht. Dus voorlopig blijft het een spannende tijd. Gisteren toch ook nog weer 69 doden in Nederland, maar op een zondag is dat altijd een onderrapportering. Dus ook hiermee weten we toch ook nog niet hoe het er echt voorstaat. Ik blijf voorlopig nog binnen.

Zondag 3 mei 2020.

Gisteren dan toch weer 94 doden in Nederland en nog wel op een zaterdag. Dan wordt er doorgaans ondergerapporteerd. En nog steeds kan ik de lijn van de Nederlandse coronadoden van de afgelopen drie dagen: 84, 98 en 94 geen dalende lijn noemen, zoals het RIVM wel van mening is.

Zaterdag was het weer bijzonder druk in tenminste Tilburg, Den Bosch en Utrecht. Maar ook de Spanjaarden lieten zich niet onbetuigd nu ze weer naar buiten mochten. Op veel plaatsen in binnen- en buitenland topdrukte. Dat gaat zonder twijfel in de diverse landen weer nieuwe besmettingen opleveren. Waarom zijn mensen toch van die kuddedieren? Ook als ze kunnen weten dat vandaag de dag veel mensen bij elkaar een heel slecht idee is? Als ik er eens uitga, ga ik het liefst ergens heen, waar ik helemaal alleen ben. Dat doe ik al vele tientalen jaren, dus niet pas sinds gisteren. In de cijfers is het nog niet meteen terug te vinden, omdat de ziekte COVID-19 een incubatietijd heeft van 2 tot 6 dagen. Dus op zijn allervroegst morgen, maar vrij zeker overmorgen.

Ik vind de ontwikkeling van de cijfers in de meeste landen helemaal nog geen reden om te gaan versoepelen. Ook niet in Nederland dus. De landen die nu nog maar dagelijks tussen 0 en vijf doden hebben, die hebben pas recht van spreken: in elk geval Noorwegen, Tsjechië en Zuid-Korea. En ongetwijfeld nog een paar mogelijk ook aan de andere kant van de wereld.

Zaterdag 2 mei 2020.

In Nederland zijn weer 98 doden in een etmaal gevallen. Het RIVM voegde daaraan toe dat de dalende lijn zich dus voortzet en alle kranten namen dit persbericht letterlijk over. Dalende lijn? Welke dalende lijn? Een etmaal eerder waren er 84 doden gevallen. De sprong van 84 naar 98 doden is een dalende lijn? Ik moet terug naar de basisschool, groep 4 schat ik, om weer even mijn rekenvaardigheid wat bij te spijkeren. Of juist anderen zouden dat moeten doen. Zowel bij het RIVM als bij het journaille.

Het is de tweede dag dat hier en daar (in de wereld) regels zijn versoepeld, maar de incubatietijd van deze ziekte is 2 tot 6 dagen. Zodat op zijn allervroegst er vanaf morgen iets te zeggen is over het aantal vastgestelde besmettingen, en de dagen daarna wordt het beeld dan geleidelijk duidelijker. Pas over enkele weken werkt een effect dan pas door bij het aantal doden.

Het nieuws van vanmorgen van oud-premier Balkenende verbaasde me echt enorm. Zou hij ze nog allemaal op een rijtje hebben? Ik heb zo mij twijfels. De kop luidde: “Cruciaal dat het kabinet perspectief biedt.” Het is zo ongeveer het enige dat het kabinet nu juist niet kan. Rutte wordt niet moe telkens uit te leggen, dat er voor deze uitbraak geen spoorboekje is. Het kabinet vaart op zicht. Drie weken vooruitkijken vind ik al flink riskant. Hij zei gisteren nog op zijn persconferentie: “Bij de evaluatie achteraf zal blijken dat we vele fouten hebben gemaakt: we waren vaak of te vroeg of te laat en als we wel op tijd waren was het teveel of te weinig.” Een andere keer zei hij: we hebben geen glazen bol.

Het kabinet kan dus helemaal geen perspectief bieden. Ze missen allemaal de gave van de toekomst kunnen voorspellen. Dit is een nieuw virus, waarmee de hele wereld worstelt en waarvan nog lang niet alles bekend is.

Vrijdag 1 mei 2020.

We staan aan de vooravond van goed of juist slecht nieuws, omdat vanaf 1 mei, vandaag dus, geleidelijk steeds meer landen hun strenge voorschriften gaan versoepelen. Dus ofwel het blijkt te kunnen en dan ligt het voor de hand dat het steeds verder versoepeld wordt of het aantal besmettingen stijgt weer met als gevolg dat maatregelen moeten worden teruggedraaid. En om het extra ingewikkeld te maken, kan dat ook nog eens per land verschillend zijn.

Zo liggen Noorwegen met 210 doden en Tsjechië met 236 doden dichtbij elkaar. Maar Denemarken met 452 en Oostenrijk met 584 doden verder daar vanaf. Nederland met 4795 doden en dagelijks nog eens elke dag 85 erbij (of meer als je andere dagen neemt) is daar echt mijlen vanaf. In theorie gaat het in Noorwegen dus wel goed, maar in Nederland kan het wel eens heel erg verkeerd gaan. Dat ligt overigens in Nederland nog heel erg verschillend, omdat er in Groningen vrijwel geen nieuwe besmettingen meer zijn en ook nog maar een handvol doden te betreuren is. Maar in Noord-Brabant en andere provincies zoveel te meer. We houden de vinger aan de pols.

Het worden sowieso spannende dagen en weken.

Donderdag 30 april 2020.

Het was te verwachten en ik had het ook voorspeld, maar het aantal nieuwe doden op woensdag is weer flink opgelopen ten opzichte van de voorafgaande dagen. Het waren er 145. Dat is bepaald niet ruim onder de 100. Het steeg zelfs nog een klein beetje ten opzichte van een week geleden. Toen waren het er nog 138. Van een dalende tendens is in elk geval geen sprake. Wat me ook opviel was dat de woensdag tegenwoordig de peildag is. In alle weken voor de Pasen was de administratieve achterstand weer ingelopen op dinsdag. Na Pasen werd het dan een woensdag, omdat er toen uiteraard een extra vrije dag was voor veel mensen. Maar nu Pasen weer voorbij is, is de ingelopen achterstand blijkbaar vast op woensdag bepaald. En dat terwijl de druk op de ziekenhuizen en op de ic’s een heel stuk minder is geworden. Het lijkt me niet verstandig om al te gaan ‘openen’.

Internationaal staan de zaken er ook niet florissant voor. In alle grotere Europese landen bleef het aantal doden met honderden tegelijk stijgen, met zelfs dramatische cijfers voor de V.S. en het V.K. Met respectievelijk 6.500 en 4400. Wat er van die landen moet terechtkomen?

Alleen de vaker genoemde landen die er heel snel bij waren doen het nog steeds vrij goed: Tsjechië, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Dit lijstje is niet uitputtend.

Woensdag 29 maart 2020.

Als ik opnieuw en staatje zoals de laatste twee dagen hier zou opnemen, zou je zien, dat de V.S. weer omhoog geschoten na een eenmalige daling, en dat ook Italië, het V.K. en Duitsland opnieuw omhooggaan. Spanje blijft heel echt dalen, net als Nederland. Van Frankrijk weten we te weinig. De aantallen zijn onveranderd, dus niet actueel. Vandaag is natuurlijk een spannende dag, omdat de administratieve achterstanden van het afgelopen weekend, nu echt wel zijn weggewerkt.

Tot nu toe is er – naar mijn bescheiden mening – nog altijd geen reden voor een hoerastemming en geen reden voor een belangrijke versoepeling. Terwijl ik toch zo langzaam aan ook eens graag naar de kapper wil. De landen die er heel vroeg bij waren, zoals Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Tsjechië, Oostenrijk en zelfs Griekenland, die houden de aantallen besmettingen en doden ook nu nog echt laag. Die kunnen gaan versoepelen, als ze de grenzen maar sluiten voor bewoners van landen die te laat hebben ingegrepen. Daar hoort dus ook Nederland bij. Duitsland is een tussengeval. Hun besmettingsgraad en aantal doden is weliswaar een stuk lager dan van vergelijkbare Europese landen, maar het gaat daar nu toch ook omhoog.

Dinsdag 28 januari 2020.

Voor de aardigheid hetzelfde staatje als van gisteren, maar nu een etmaal later. Eerste kolom zondag, tweede kolom maandag.

Italië 280 – 330

Spanje 290 – 330

V.S. 2150 – 1370

Duitsland 110 – 160

Frankrijk 250 – 430

Het V.K. 920 – 360

Nederland 60 – 50

Deze overzichten bewijzen de grilligheid van de meldingen. Pas met de meldingen van woensdag kunnen we iets. Net al de afgelopen weken ga ik ervan uit dat de meldingen van vandaag weer allemaal omhoog gaan, vanwege het wegwerken van achterstanden in het weekend opgelopen. en zitten we dan woensdag en donderdag op het ‘normaal’.

Maandag 27 april 2020.

Voor het eerst sinds het begin van de epidemie zie ik in vele westelijke landen de aantallen doden nu vrij sterk teruglopen. Met twee uitzonderingen: de V.S. en het V.K.

Hieronder geef ik een staatje van een aantal landen met achtereenvolgens het aantal doden van eergisteren en van gisteren. In willekeurige volgorde en op 10 afgerond:

Italië 410 – 280

Spanje 380 – 290

de V.S. 2070 – 2150

Duitsland 320 – 110

Frankrijk 370 – 250

Het V.K.: 810 – 920

België 240 – 180

Nederland 120 – 60

Het is voor het eerst dat er over de hele linie zo’n dalende lijn inzit. Met uitzondering van de V.S. en het Verenigd Koninkrijk dan. Maar om nu op basis van één meting meteen al naar versoepelingen te gaan gaat me toch een stap te ver. Bovendien zijn zondagsmetingen, zeker in Nederland en Spanje onbetrouwbaar, vanwege de achterstand in de administratie die in het weekend wordt opgelopen. Op zijn allerminst zou ik dus de metingen van woensdag en donderdag willen afwachten.

Zondag 26 april 2020.

Opvallend in de laatste paar dagen is dat allerlei bekende Nederlanders, maar ook allerlei buitenlandse aldaar bekende figuren, zoveel protesteren tegen de corona-maatregelen. Maurice de Hond, bijvoorbeeld, was/is van mening dat je de 1,50 meter niet in acht hoefde te nemen, als je maar wegbleef uit grote mensenmassa’s. Als iedereen zijn eigen regels opstelt en publiek kenbaar maakt, wordt het chaos. Ik beweer absoluut niet dat het RIVM of de Regering, heilig zijn. Ik heb zelf ook tonnen commentaar op hun standpunten. Sterker nog: ik houd mijn hart vast of het zo wel goed gaat. Ook hou ik helemaal niet van kadaverdiscipline. Maar als iedereen maar iets gaat rondtoeteren over wat je wel of niet moet doen, en liefst ook allemaal iets anders, wordt het zeker een chaos. In Duitsland, Berlijn, is gisteren een grote demonstratie ontstaan tegen de lockdown, en het kostte de politie grote moeite om de demonstranten uiteen te drijven. Er werden meer dan 100 arrestaties verricht. Het is te verwachten dat vele van deze demonstranten en waarschijnlijk ook politiemensen, nu de gevreesde ziekte juist hebben opgelopen. Om over de demonstraties in Amerika nog maar te zwijgen.

De ontwikkeling van het aantal besmettingen en doden in Nederland en alle grotere Europese industrielanden gaan intussen nog altijd niet goed. Ook is uiteraard nog geen effect te zien van de toegestane versoepelingen. Het duurt twee tot zes dagen voordat het aantal besmettingen gaat toenemen, en misschien wel twee weken voordat het in de statistiek van het aantal overledenen te zien zal zijn.

In Nederland was er het voorafgaande etmaal slechts één IC-bed minder bezet. Volgens een woordvoerder valt dat binnen statistische grenzen, en wordt de bedbezetting in het weekend pas later doorgeven dan doordeweeks. Hij bleef optimistisch dat het verder zal dalen.

Ik zie dat toch anders. Als de oorzaak van de daling van de afgelopen weken veroorzaakt is, doordat 80+-ers sindsdien vaker wordt aangeraden thuis behandeld te worden, dan is dat effect op zekere dag uitgewerkt. Dan wordt de groep 80-minners het nieuwe normaal en dan is het nog maar de vraag of en hoe snel het verder gaat dalen. Afwachten dus nog even, voordat de vlag uit mag.

Zaterdag 25 april 2020.

Wat later dan anders deze rubriek. Dat komt omdat vanmorgen mijn huis weer eens is uitgebaggerd. Er is nog steeds geen belangrijke en overtuigende daling waargenomen in de meest getroffen landen. Toch wordt de lockdown geleidelijk in steeds meer landen versoepeld. Als dat maar goed gaat, Ik hoop er het beste van, maar ik vrees nog steeds het ergste. Hoe het toch met de V.S. verder moet, is nog wel het grootste raadsel. Ook daar gaan diverse staten de lockdown, geleidelijk vanaf vandaag versoepelen. Een president, Trump, die nu zelfs heeft aanbevolen chloor of andere ontsmettingsmiddelen te slikken of in te spuiten. Levensgevaarlijk die man. Negeert alle medische adviseurs die hij heeft en komt met ‘oplossingen’ waarvan de een nog zotter is dan de andere. Intussen ontbreekt het geheel aan welke strategie dan ook. Hetzelfde geldt op een lager niveau qua aantallen het Verenigd Koninkrijk. Het V.K. staat nu qua aantal doden met 19.506 op de vijfde plaats, na 1. de V.S. (plm 50.000) 2. Italië (25.969), 3. Spanje (22.524) en 4. Frankrijk (22.245), waarbij juist het aantal in het V.K. het hardste groeit. Die gaan op deze manier nog wel stijgen in de top-5. Maandag zou premier Johnson weer aan het werk gaan. Hij was altijd zo laconiek over deze uitbraak, maar is inmiddels ervaringsdeskundige. Wie weet helpt dat. Dat weten we nu gauw genoeg.

Vrijdag 24 april 2020.

Zaterdag 18 april lanceerde ik hier een norm, waarbij het echt de goede kant opgaat. En dat was als we op woensdag en donderdag duidelijk beneden de 100 doden zitten met een verder dalende tendens, we echt een beetje opgelucht kunnen gaan ademhalen. Waarom op woensdag en donderdag? Van vrijdag tot en met zondag is de rapportage over het aantal in ziekenhuizen gevallen doden doorgaans te laag, omdat bij een geringere personeelsbezetting de administratie later wordt gedaan. Die extra doden worden dan op maandag en dinsdag gemeld, zodat die cijfers dan doorgaans weer te hoog zullen zijn. Toen ik later merkte dat de criteria voor toelating op de IC werden verstrengd, omdat vanaf 80 jaar het mensen uit hun hoofd wordt gepraat naar de IC te gaan, worden de totale dodencijfers daardoor negatief beïnvloed. Thuis overledenen zitten waarschijnlijk niet in de statistiek. Dus de streefcijfers voor woensdag en donderdag moeten dan nog verder naar beneden dan honderd. Maar als we ons voorlopig toch maar even blijven vasthouden aan de cijfers voor woensdag en donderdag, dan zijn we wel wat te positief, dan blijkt dat er woensdag 138 doden werden gemeld en donderdag 123. Allebei dus ruim boven de 100. Dus nee, het gaat nog altijd niet goed. Dat geldt ook voor de grotere Europese landen, waarbij vooral het Verenigd Koninkrijk en in iets mindere mate Frankrijk in negatieve zin opvallen. Het drama in de V.S. gaat onverminderd verder. Begin van de week, toen de teller daar nog stond op ca 30.000 doden, voorspelde president Trump dat het er in de V.S. wel eens 60.000 konden gaan worden of maximaal 65.000, maar zeker niet meer. Ik wou dat hij gelijk had, maar ik vrees van niet. Nu we enkele dagen verder zijn staat de teller daar alweer op ca 45.000 doden en we zijn dus al op de helft. Het gaat daar helemaal fout.

Bij de NYT/Johns Hopkins-cijfers die ik steeds gebruik ,viel het me op dat van 6 van de 14 landen die ik bijhoud de cijfers niet meer dagelijks worden bijgehouden. Het is ook lastig om cijfers voor langere tijd goed bij te houden. Vooral in Amerika blijkbaar.

Donderdag 23 april 2020.

Ook het afgelopen etmaal is de situatie m.b.t het coronavirus feitelijk onveranderd. Ik wou dat ik een echte breuk kon vaststellen. Opmerkelijk vond ik alleen, volgens Chinhuanet, een Chinese (staats)website, dat vanaf begin mei ook in de Chinese provincie Hubei (met hoofdstad Wuhan) die het zwaarst door het virus getroffen is, ook de scholen weer opengaan. China is ons zeker een maand voor, dus of zij zijn erg traag met hun beslissingen of wij zijn hier te snel. Tot nu toe hadden de Chinezen met hun aanpak gelijk en wij ongelijk, dus je kunt alleen maar hopen dat het deze keer andersom is. De druk in westerse samenlevingen om weer iets op te starten is op alle regeringen groot. Van die druk hadden en hebben de Chinezen minder of zelfs helemaal geen last.

Ook was er voor het eerst in een krant, deze keer de New York Times, een analyse waarom het in Zuid-Korea zo goed is gegaan. Dat is het land met de allerbeste aanpak. En dat terwijl Zuid-Korea nooit een lockdown heeft gehad. Het heeft inderdaad met testen, testen, testen te maken en vervolgens dus traceren en isoleren. Aan testen, testen, testen is Nederland alvast ook vandaag nog niet toe. Er zijn hier weliswaar voor een kleine 30.000 per dag testen in voorraad en beschikbaar, maar om bureaucratische redenen komen we hier niet verder dan ongeveer 7000 tests per etmaal. Alle partijen spraken hier gisteren nog schande van. Niemand kon de reden bedenken. Het traceren van de besmettingen is in Nederland vrijwel meteen na de uitbraak weer opgegeven: te veel werk. En ook vroeg iedereen zich gisteren in de Kamer af, waarom niemand daar hier al aan begonnen is. Het antwoord bleef uit. En aangezien er hier niet wordt getraceerd, wordt er ook niet geïsoleerd. Waarom leert hier toch niemand iets van best practices in het buitenland.?

Woensdag 22 april 2020.

Gisteren dan de persconferentie van de premier over de ‘versoepelingen’ die er aan zitten te komen. Voorlopig alleen nog maar voor schoolkinderen. Vanaf 11 mei mogen basisschoolkinderen weer halve dagen naar school. Je kunt ze haast niet aansteken, maar of ze zelf anderen kunnen aansteken weten we gewoon nog niet. De hele bevolking als proefkonijn. Ik zeg dat niet als beschuldiging, maar als een vaststelling. Ik zou het namelijk hoogstwaarschijnlijk niet anders doen. Denemarken, Zweden en Oostenrijk gaan ook de basisscholen weer openstellen. Denemarken en Oostenrijk volgde ik al, maar ik zal er dus vanaf nu Noorwegen aan toevoegen. Het volgen van de Scandinavische landen doet het kabinet/het RIVM overigens ook, zei men.

Verder is er nog altijd geen goed nieuws te melden over de ontwikkeling van het virus. Alle grotere landen brengen de aantallen maar niet echt naar beneden en bij sommige zoals de V.S. en het V.K. gaan ze zelfs regelmatig weer omhoog. Zelfs Duitsland rapporteert de laatste tijd langzaam stijgende aantallen.

Straks de technische briefing aan de Kamer, en vanaf half vier het zoveelste kamerdebat.

Dinsdag 21 april 2020.

Ik heb maar eens mijn bevindingen over de 80+-ers en waarom dus de statistieken nu zo mooi naar beneden gaan, voorgelegd aan stuk of tien fractievoorzitters/woordvoerders in de Tweede Kamer. Ben benieuwd. Ik realiseerde me vanmorgen ook ineens, dat ook andere landen op deze manier de statistieken mooi omlaag kunnen brengen. Maar ik betwijfel toch of dat ook voor de Duitsers geldt. De Duitsers, kunnen zich misschien zelfs als enigen, niet veroorloven om verschil in behandeling te maken tussen verschillende categorieën mensen. De gevolgen van WO II zijn nog altijd in het Duitse beleid goed waar te nemen. Nu staan ze nog ver af van de aantallen besmettingen en doden die andere landen in Europa voortbrengen, maar ook daar lopen de aantallen nu toch op.

Verder viel me zojuist op dat Denemarken binnenkort bijeenkomsten met een maximum van 500 mensen weer zal gaan toestaan. Ik ga toch ook maar eens de Deense statistieken volgen.

Verder kom ik dus terug van mijn inzicht dat als op woensdag en donderdag de aantallen doden duidelijk onder de honderd komen, met een verder dalende tendens, dat het de goede kant opgaat. Dat is nog maar de vraag, weet ik nu, als je alle 80+-er uit de statistieken weglaat. Ik kom daar donderdag, na de volgende technische briefing en het kamerdebat op terug.

Van de beroemde boer Koekoek, lid van de Tweede Kamer, is de uitspraak: ” Statistiek’n, statistiek’n, cíjfers mot ik heb’n.”

Maandag 20 april 2020.

Vanaf de eerste dag dat in Nederland het aantal bezette IC-bedden daalde, waarover iedereen in juichstemming kwam, heb ik me afgevraagd of dat niet gewoon kwam, omdat men de toelatingseisen had aangescherpt. Dan komen er namelijk ook minder mensen op de IC. Je denkt dat wel, maar je schrijft het niet op, omdat dat zo negatief lijkt. Had ik het maar wel gedaan, want vanmorgen melden vele media dat de criteria voor zowel ziekenhuisopname als toelating tot de IC zijn verzwaard. Voor 80-+-ers, welteverstaan. Die blijven nu dus vooral thuis. Van de meer dan 1000 80+-ers die zich de laatste weken gemeld hebben, werden er slechts enkele tientallen tot het ziekenhuis toegelaten. Alle andere moesten thuis uitzieken, wel met extra zuurstof en medicijnen. En dan natuurlijk in voorkomend geval ook thuis overlijden uiteraard.

Tegelijk verscheen vanmorgen het bericht dat er nu wel voldoende testmaterialen zijn, maar dat er nog altijd niet veel meer getest wordt dan eerder het geval was. Het betekent hoogstwaarschijnlijk dus ook dat 80-plussers nog altijd niet op corona worden getest. En als ze dan thuis komen te overlijden, verschijnen ze ook niet in de statistiek van aan corona overleden personen.

Zo sla je dus meerdere vliegen in één klap: het aantal ziekenhuisopnames gaat omlaag, de bezetting van de IC gaat ook omlaag en ook het aantal aan corona overleden personen gaat omlaag. Wat zijn we toch succesvol in het bestrijden van de epidemie.

Wie was het toch die uitspraak: er zijn leugens, grove leugens en er is statistiek.

Ik ben nu bezig met een boek over de Katharen, een soort ketters uit de 12e en 13e eeuw. Die werden, na een ‘proces’ door de inquisitie, op de brandstapel gezet en levend verbrand. Soms in opmerkelijk grote aantallen. Zo losten onze voorouders toen het probleem op van het verwijderen van ongewenste personen uit de maatschappij. In een veel later tijdvak werden daar door een ander bewind op grote schaal gaskamers en ovens voor gebruikt. Nu gaat het om de categorie der 80-plussers en we hebben nu dus veel menslievender methodes. Nu onthouden we de 80-plussers ziekenhuishulp, ze mogen ook niet op corona getest worden, en komen ook niet in de statistieken van aan corona overleden personen voor. Probleem opgelost.

Zondag 19 april 2020.

Hoe landen de coronacrisis toch verschillend kunnen aanpakken. Je leest er maar weinig over, maar wat je wel via via te lezen krijgt verbaast dan soms wel.

Singapore, bijvoorbeeld met 6 miljoen inwoners, heeft het eerst geprobeerd met de beroemde vrijwillige app, maar zonder lockdown. Toen bleek dat dat niet genoeg hielp, omdat niet meer dan 1 miljoen mensen de app hadden gedownload, is Singapore alsnog overgegaan op een lockdown. Het ws te laat. Inmiddels loopt het aantal doden in Singapore ook al weer in de duizenden.

Zuid-Korea deed het dan weer heel anders. Die voerden ook heel snel de app in, maar ik kreeg het idee dat dat niet vrijwillig is gegaan. Want hier werd er wel massaal gebruik van gemaakt, zodat men snel voor heel veel mensen kon vaststellen of men risico liep en werd er bij iedere positief geteste meteen contactonderzoek gedaan. Er werd in Zuid-Korea, met grofweg driemaal zoveel inwoners als Nederland, nooit een lock down ingevoerd, dus iedereen kon steeds gaan en staan waar hij wilde, maar men heeft met de app, verplicht naar ik aanneem, en zonder lockdown bereikt dat er tot nu toe slechts 232 mensen zijn overleden, en al dagen af en toe nog een overlijdensgeval (of wellicht ook eens twee) wordt gemeld. Dit is dus blijkbaar de sleutel: snel reageren, intensief gebruik van de app plus contactonderzoek, en dan kan een lock down ook achterwege blijven.

De keus is dus blijkbaar: geen privacy, hetgeen dan duizenden mensen het leven spaart, of wél privacy met 3.500 Nederlandse doden meer. Voor mij zou die keus niet zo moeilijk en zelfs heel erg makkelijk zijn. In Nederland hebben we nog geen app en als die komt staat ons mogelijk het lot van Singapore te wachten. En contactonderzoek is al vrij snel na het begin in Nederland afgeschaft: te veel werk.

Ook na het bijwerken van alle relevante cijfers van vanmorgen zie ik nog geen enkel land, behalve dan de landen die het van meet af aan goed hebben gedaan, die echt het aantal doden structureel naar beneden heeft gebracht. Dat was op een zondag, gegeven mijn nieuwe definitie van gisteren, ook niet te verwachten.

Zaterdag 18 april 2020.

Werkende weg begin ik een norm te ontwikkelen, waarbij naar mijn mening we het ergste gehad hebben en we weer licht aan het eind van de tunnel zien. Dat is als – in Nederland – het dagelijkse aantal doden op de dinsdag, woensdag en donderdag duidelijk onder de honderd is gedaald en op die dagen ook elke dag is gedaald. Waarom deze drie dagen? Omdat op vrijdag, zaterdag en zondag er doorgaans sprake is van een onderrapportering van het aantal doden als gevolg van de lagere bezetting op die dagen. Op maandag is er dan doorgaans een inhaalslag en komt er doorgaans een overrapportering van het aantal doden. Die inhaalslag is ook wel eens op een dinsdag vastgesteld, dus eigenlijk zijn de cijfers op woensdag en donderdag het betrouwbaarst. Er zit in elk geval in Nederland nog wel een beperking in. Het moet dan wel gaan om overlijdens die niet in rust- en verpleeghuizen gevallen zijn, want die worden er nu ook niet bijgeteld. Als die op een dag erbij komen, dan is daling naar een aantal op woensdag en donderdag naar een getal onder de 150 per etmaal nodig.

Verder valt me steeds sterker de tweedeling, of misschien wel een driedeling, op in: 1. landen die er vroeg bij waren en nu dus de zaak grotendeels onder controle hebben, zoals de meeste Aziatische landen en een aantal Europese landen, zoals Tsjechië, Oostenrijk en de Scandinavische landen zonder Zweden. In Tsjechië vielen het afgelopen etmaal slechts vier doden en in Oostenrijk nog 21. In Zuid-Korea waren er nog twee doden. Die aantallen vallen in het niet bij de honderden doden per etmaal die nog altijd vallen in de meeste andere landen, waaronder kleintjes als Nederland en België. 2. De overige landen, waaronder de grote Europese landen, maar ook Nederland en België, waar het virus ook onder controle lijkt, maar het aantal dagelijkse doden nog altijd niet echt laag wordt en blijft. Mogelijk is er nog een derde categorie, hors catégorie, zoals de Fransen het noemen, waartoe alleen de V.S. behoort. Hier raast het virus nog steeds ongeremd door met dagelijks duizenden doden tot gevolg. Trump verwacht met zijn beroemde natte vinger, dat in de V.S. maximaal 60 tot 65.000 doden zullen vallen (het waren er vanmorgen 32.838) en zeker niet meer dan 100.000 zullen worden. Ik help het hem hopen.

Vrijdag 17 april 2020.

De technische briefing van gistermorgen liet zien dat veel onderliggende statistieken (zoals besmettingsgraad, ic- en bedbezetting) nu echt de goede kant opgaan. De briefing was echter nog niet voorbij of er kwam de dagelijkse melding van het aantal doden van het afgelopen etmaal en dat aantal (181) viel toch weer tegen. Ik blijf erbij dat het enige cijfer dat er echt toe doet het aantal doden is. Nu is de dood uiteraard het/een eind van het ziekteproces dus die aantallen zullen als laatste naar beneden gaan. Maar zover is het dus in Nederland nog niet. In de V.S. lopen zo ongeveer alle cijfers nog elke dag dramatisch op, ondanks uitroepen van wensdenken van president Trump. In Azië en Oceanië blijven de besmettingen en het aantal nieuwe doden nu erg beperkt.

In Europa is dat het geval in o.a. Tsjechië, Oostenrijk en de Scandinavische landen, met uitzondering van Zweden.

Bij de grotere Europese landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië is de situatie nog altijd niet echt onder controle, zeker niet qua aantallen doden. Duitsland neemt intussen een soort middenpositie in. Die zijn erg goed met hun aantal besmettingen en doden begonnen, maar inmiddels loopt het aantal doden daar nu ook elke dag flink op. Het afgelopen etmaal met nog 614. Dat is relatief nog altijd niet erg veel, maar dat het zo oploopt kan ook Duitsland niet gerust zijn.

Donderdag 16 april 2020.

Gisteren las ik een artikel van en over een Amerikaanse professor, een wiskundige. Hij vertelde zelf dat hij geen viroloog was, maar dat je volgens hem met wiskundige modellen het verloop van de huidige Coronacrisis kon voorspellen. Volgens hem is de crisis na 40 dagen op zijn hoogtepunt en na 70 dagen helemaal verdwenen. Het sprak me wel een beetje aan. Ik heb immers zelf, terwijl ik ook al geen viroloog en zelfs geen wiskundige ben, ook altijd getalmodellen gebruikt in meerdere functies en met verbazend veel succes. Het zou dus zo maar eens waar kunnen zijn. Dat zou betekenen dat we begin volgende week hier het hoogtepunt hebben en een maand later is alle ellende voorbij.

Het deed me ook denken aan wat er in 1918 en 1919 gebeurde met de Spaanse griep. Die epidemie was ook al een coronavirus, kostte vele miljoenen mensen het leven. En even plotseling als hij in 1918 begon, eindigde hij weer even onverwacht in 1919. Ik heb daar nog nergens een verklaring van gelezen en er is dus tenminste een kans en zelfs een goede kans dat het over een dikke maand dus echt allemaal weer voorbij is, net als 1919 gebeurde. Waarom stelt niemand die vraag?

Vandaag dus in plaats van gisteren de ‘technische briefing’ van het RIVM, vanmiddag gevolgd door het overleg hierover tussen kamer en ministers. Dat wordt dus weer een dagje buis.

Intussen ben ik over de Nederlandse cijfers heel voorzichtig iets optimistischer geworden. Met een zevendaags gemiddelde, omdat de registratie in het weekend nu eenmaal achterloopt, zie je nu inderdaad dat het aantal doden, voor mij het ijkpunt, in Nederland heel langzaam terugloopt. Dus volhouden zou ik dan zeggen. Wellicht weten we dan over enkele dagen echt meer.

Woensdag 15 april 2020.

Vandaag dus geen ‘technische briefing’ van het RIVM en ook geen Kamerbehandeling in de middag, zoals we de afgelopen woensdagen steeds gewend zijn geweest. En zelfs geen mededeling daarover in welk medium dan ook. Ik vroeg me dus af: waarom allemaal niet? Het eerste dat ik bedacht was dat het wellicht Paasvakantie was, en daarom veel mensen vrij zijn. Maar dat kan de reden niet zijn, want de scholen zijn niet open. De tweede reden die ik kon bedenken was: de Tweede Kamer heeft natuurlijk Paasreces. Kamerleden hebben zo’n vreselijk drukke baan, dat ze ook recht hebben op hun wettelijke geregelde vakantie. Ze hebben er gewoon recht op. Verwerpelijk, maar zo zit de democratie nu eenmaal in elkaar.

Tenslotte bedacht ik nog een derde mogelijke reden: op de woensdagmorgen na Pasen zijn de cijfers van Pasen er nog niet, want die verschijnen op zijn vroegst pas woensdagmiddag. Vanwege de personeelsbezetting in de ziekenhuizen tijdens feestdagen. Zie mijn bijdrage van gisteren. En het zou toch wat zijn als de heer Van Dissel van het RIVM in de morgen nog van cijfers uitging die in de middag alweer achterhaald zouden zijn. En dat het debat tussen Kamer en Regering in de middag over andere cijfers zou gaan dan tijdens de morgensessie met het RIVM. Dat kan natuurlijk niet. Dit is volgens mij wel de echte reden, maar de opgegeven reden zal wel het welverdiende Paasreces van de Kamer zijn.

Intussen is er inderdaad nog niet zoveel te zeggen over de epidemie zolang de cijfers van Pasen er nog niet zijn. Wel zie je nu op steeds meer plaatsen versoepelingen, die niet altijd door de feiten worden gestaafd. Veel mensen zijn het zat en veel regeringen ook. Die willen graag successen melden.

Morgenochtend dus een analyse van de voortgang en zal ik enkele voorzichtige conclusies trekken.

Dinsdag 14 april 2020.

Het was toch een verrassing dat diverse landen aangaven, zelfs het zwaar geplaagde Spanje, om de coronamaatregelen te gaan versoepelen. Als dat maar goed gaat. Het lastige is dat diverse cijfers van besmettingen en doden in deze dagen niet betrouwbaar zijn. Dat weten we pas dinsdag of woensdag. Dit komt door de vertraagde weergave van de cijfers – tenminste in sommige landen, waaronder Nederland – als gevolg van Pasen – wanneer de personeelsbezetting in de diverse instellingen niet optimaal is.

Dus ik kom pas morgen en/of overmorgen met mijn analyse.

Wat dacht u van die prediker, die in een bomvolle Amerikaanse kerk nog op 23 maart van dit jaar verklaarde dat God en het geloof sterker zijn dan het virus. Een week later bleek hij besmet te zijn en inmiddels is hij overleden. Verder commentaar overbodig.

Bisschop Gerald Glenn van de New Deliverance Evangelistic Church in de stad Richmond stond op 22 maart nog in een bomvolle kerk ondanks waarschuwingen om grote bijeenkomsten te vermijden. Bij die gelegenheid drukte hij de gemeenschap op het hart dat God groter was dan het virus en dat hij „trots” was om controversieel te zijn door tegen de veiligheidsvoorschriften in te gaan.

Begin deze maand verspreidde de dochter van de bisschop een video waarin zij bekendmaakte dat haar vader besmet was geraakt. Bisschop Glenn overleed uiteindelijk op eerste paasdag.

Dan is er een bureau geheten Deep Knowledge Group (DKG) gevestigd in Londen, die een analyse heeft gemaakt van de aanpak van alle landen m.b.t. het coronavirus COVID-19. Zi gebruiken niet minder dan 78 parameters. En dat maakt me meteen toch een tikje wantrouwig. Ik geloof niet in een zo complexe analyse. Dat geeft een soort schijnzekerheid, want het blijven bij elke parameter toch het maken van keuzes.

Op die lijst in elk geval staat Nederland op een 16e plaats, qua aanpak. Bij de top-40 komen Spanje, Italië, Frankrijk, de V.S. en het V.K. niet voor. Niet zo raar als je ziet hoe deze landen hiermee presteren. Helemaal bovenaan staat hier Israel, met als tweede Duitsland. Die presteren inderdaad allebei relatief goed. Maar andere landen die het ook goed doen, zoals Zuid-Korea, Singapore, Australië, Oostenrijk en Tsjechië kalme niet voor.

In het lijstje landen die het meeste steun bieden (bedoeld is waarschijnlijk economische steun) staan de V.S. dan wel helemaal bovenaan.

Maandag 13 april 2020, Tweede Paasdag.

Sinds afgelopen vrijdag lopen de cijfers voor het aantal besmettingen in Nederland, maar ook in enkele andere landen, waaronder Spanje terug. Dat heeft te maken met het feit dat dit het eerste echt lange weekend sinds de uitbraak is. De diverse administraties staan dan op een lager pitje en dat heeft net als vorige week bij in elk geval Nederland en Spanje een inhaalslag op de dinsdag tot gevolg. Dan stijgt het aantal ineens weer sterk. Wellicht in dit geval ook nog op woensdag. Dus of dit echt positieve signalen zijn weten we pas over 24 tot 72 uur.

Het is daarom verrassend, vind ik, dat president Macron van Frankrijk vanavond zijn volk gaat toespreken. Hij kan dus dinsdag wel eens tot de conclusie komen dat hij maandagavond te optimistisch is geweest.

Verder verwacht ik dat in elk geval Tsjechië en Oostenrijk wel eens met versoepelingen kunnen komen, evenals wellicht enkele Scandinavische landen, maar dan niet Zweden. Weliswaar neemt in al die landen het aantal besmettingen en doden nog toe, maar het zijn maar heel kleine getallen. Ik persoonlijk vind dat het eerst echt naar beneden moet, maar regeringen staan natuurlijk onder druk van hun diverse bevolkingen. En het is dan heel lastig om het been steeds stijf te houden. Dat lukt mij dan veel beter.

Zondag 12 april 2020.

Nederland is langzaam maar zeker aan het zakken op de ranglijst van landen waar de meeste doden zijn gevallen, als gevolg van Covid-19. Inmiddels zijn België en Duitsland ons voorbij en staan we nu tiende. Voor België komt dat omdat ze sinds kort de doden in woon/zorgcentra meetellen, hetgeen Nederland (nog) niet doet. Voor Duitsland is het een hele prestatie – immers met ongeveer vijf keer zoveel inwoners als Nederland. Maar ook in Duitsland zie ik nu de dagelijkse aantallen doden ook flink toenemen. Gisteren met 300 mensen. Dat is nog altijd relatief weinig vergeleken met Nederland en België maar zeker is wel dat het ook in Duitsland niet de goede kant opgaat. In Italië gaat het ook niet goed: de aantallen stabiliseren of nemen nog licht toe. In Spanje is nu (opnieuw) een lichte daling te zien. We moeten hiervoor dinsdag afwachten, want ook in Spanje is er een achterstand in registraties, weten we inmiddels. In het Verenigd Koninkrijk nemen de aantallen doden elke dag flink toe en hier loopt het nog steeds uit de hand, evenals in de V.S. Kortom: behalve in Azië en kleinere Europese landen, is het virus nog lang niet onder controle, ook niet in Nederland. Ook in Nederland loopt het nu weer langzaam terug, maar ook voor ons moeten we nog tot dinsdag wachten.

Inmiddels is uit allerlei (vooral Aziatisch) onderzoek gebleken dat mensen die genezen zijn verklaard, daarna toch weer anderen kunnen aansteken. Dat is a-typisch. Dat hoort niet. Probleem voor Nederland hiervan is dat in Nederland, anders dan in de meeste andere landen, niet wordt geregistreerd wanneer een besmet persoon weer genezen is. En niemand uit wetenschap of politiek heeft de vraag gesteld: waarom doen we dat niet? Nu kunnen wij niet uit eigen gegevens vaststellen of een persoon die genezen is verklaard later nog weer anderen kan aansteken. Voor dit belangrijke gegeven moeten we dan verder blindvaren op wat de Chinezen of de Turken vinden. Waarom stelt niemand die vraag niet?

Zaterdag 11 oktober 2020.

Het afgelopen etmaal vond ik het meest in het oog springende nieuws dat in diverse landen, waaronder Nederland en Italië, de eerste ‘officiële’ stemmen opgaan om de beperkingen wat te gaan versoepelen. Het lijkt me veel en veel te vroeg. Alle mooie onderliggende statistieken ten spijt, vallen de doden nog bij bosjes. Er is nog geen enkel lichtpuntje te ontwaren. Nederland bijvoorbeeld, meldde gisteren een mooi laag cijfer, maar we weten inmiddels dat de meldingen vanaf vrijdag en dan het hele weekend door, te laag zijn want veel overledenen zijn dan nog niet in de administraties verwerkt. Dat bijwerken gebeurt pas op maandag en dinsdag, waardoor je dinsdagmiddag ineens weer een heel hoog cijfer krijgt. Het aantal doden in België dat gisteren gemeld werd is dan echt verontrustend hoog, hoe je het ook bekijkt. De V.S. is natuurlijk een apart geval. Ook Trump wil zo snel mogelijk weer alles open hebben, terwijl het aantal dagelijkse doden daar inmiddels in de duizenden loopt. Chaos is daar toch echt de beste typering. Misschien wel honderd verschillende gebieden, met allemaal verschillende maatregelen. Dat kan onmogelijk goed gaan. Trump meldde dat de V.S. het hoogtepunt voorbij zijn, hetgeen onmiddellijk daarna werd tegengesproken door een medewerkster, die meldde dat de V.S. het hoogtepunt zeker nog niet hebben bereikt. Wat je maar hoogtepunt wil noemen trouwens. Italië tenslotte, meldde inderdaad gisteren voor het eerst sinds een tijdje weer een zeer lichte teruggang, en dat was blijkbaar voor de Italiaanse legerleiding reden om meteen maar over versoepeling van de maatregelen te gaan praten. Maar een eenmalige zeer lichte teruggang kan uiteraard onmogelijk daarvoor een reden zijn.

De afgelopen week zou ‘de week van de waarheid’ zijn. Welnu , de waarheid is dus dat het virus nog nergens, behalve dan in China en enkele andere Aziatische landen, onder controle is. Als dat de waarheid is, dan is er dus juist reden om de maatregelen nog verder te verstrengen, naar Chinees voorbeeld. Maar dat hoor ik nog geen enkele deskundige of politicus in het westen zeggen.

Ik hunker naar de dag dat ik hier een beter inschatting van kan maken, of dat blijkt dat ik in deze rubriek allemaal onzin schreef. Dat wil ik graag meemaken.

Vrijdag 10 april 2020.

Het wordt een beetje saai om te vermelden, maar ik zie nog altijd geen enkel lichtpuntje, bij geen enkel ernstig besmet land. Er zijn overigens wel landen waar ze het virus behoorlijk beheerst hebben, vooral in Azië, maar toch ook in Europa: Tsjechië, Oostenrijk en de meeste Scandinavische landen, bijvoorbeeld. Duitsland volgt een bijzonder pad. Daar waren de besmettingscijfers aanvankelijk redelijk hoog, maar waren er relatief en absoluut heel weinig doden te betreuren. Dat was het gevolg van hun testen, testen, testenbeleid. De laatste week zie je ook daar het aantal overledenen relatief sterk toenemen. Maar Duitsland komt nog lang niet in de buurt van de zwaar besmette landen Spanje, Italië en Frankrijk, op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. België is ons voorbijgegaan met het aantal doden en bezet dus nu de 8e plaats en Nederland de 9e op de wereldranglijst. Met het aantal besmettingen staat Nederland nog steeds 12e.

Er ontstaat een nieuwe ‘traditie’. Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) waar uiteraard ook veel statistici werken, maakt vandaag de cijfers bekend van het groter aantal overledenen ten opzichte van vorig jaar. Dan zie je dus dat inderdaad, zoals het RIVM ook steeds heeft gesteld, dat het aantal overledenen, zoals door het RIVM gemeld, lager is dan het aantal overleden dat we dit jaar, in dezelfde week, meer hebben dan vorig jaar. Niet alle overledenen worden namelijk getest op aanwezigheid het virus. Die ‘onderrapportage’ is zelfs vrij groot, begreep ik. Zomaar enkele honderden doden per week worden, die waarschijnlijk wel het Coronavirus hadden, worden niet gerapporteerd. De ‘traditie’ wordt dan dat men van plan is deze onderreportage voortaan wekelijks, blijkbaar op vrijdag, te melden. Ik weet niet of de persconferentie ook life zal worden uitgezonden.

Donderdag 9 april 2020.

Gisteren heb ik eerst de technische briefing van het RIVM/ van Dissel op de tv gevolgd. Er kwamen nog meer statistieken op het scherm dan de vorige keer. Op zich wel interessant, maar ik blijf herhalen dat het enige cijfer dat echt van belang is, is het aantal doden. Wat heb je eraan als de statistieken allemaal zonneschijn aantonen, als de mensen om je heen bij bosjes blijven neervallen? Hele rusthuizen voor ouderen zijn dik besmet en de doden blijven zich hier maar (figuurlijk) opstapelen. Ik let ook steeds op de vragen van de diverse kamerleden. Bijna allemaal reageren ze op wat bij de presentatie wordt gezegd, of ze berijden hun politieke stokpaardje. Van links en van rechts. Links wil van de gelegenheid van de coronacrisis meteen maar gebruik maken om allerlei andere maatschappelijke problemen op te lossen, nu er ineens toch zoveel geld beschikbaar komt. Het valt me ontzettend mee dat rechts nog niet reageert met dat de grenzen nu toch echt dicht moeten. Dat komt nog wel. Daarna de presentatie van de heer Gommers, de Intensive Carebaas van Nederland, die ook alleen stuk optimistischer was dan de vorige keer. Het nieuws dat het aantal bezette IC-bedden nu kleiner is dan sinds vele weken, kwam meteen na de presentatie.

Ik zou het anders doen. Ik zou vragen stellen over wat er niet verteld is. Bijvoorbeeld of het zo is dat een dalend aantal bezette IC-bedden toch niet veroorzaakt is door andere criteria voor toelating tot de IC? Of waarom al die mooie onderliggende statistieken geen gevolgen lijken te hebben voor het aantal overlijdens. Het antwoord zal dan ongetwijfeld zijn: dat is een kwestie van tijd. Hoeveel tijd, zou ik dan willen weten. Dat moet een statisticus toch kunnen extrapoleren? Maar niemand vraagt naar een extrapolatie van de statistieken. Ze zijn ook allemaal geselecteerd op goed kunnen praten. Niet op goed kunnen rekenen.

’s Middags het overleg tussen regering en Tweede Keer daarover. Ik vind het ronduit verbijsterend, met veel Kamerleden overigens, dat na zoveel weken crisis er nog altijd geen garantie komt wanneer zorgpersoneel nu voldoende beschermende kleding heeft. De Chinezen zeiden direct nadat het bij hen stopte: wij hebben in het begin twee belangrijke fouten gemaakt. 1. vanaf de start voor voldoende beschermende kleding van het personeel gezorgd en 2. we begonnen met veel te weinig te testen. Dat is een les voor anderen: 1. zorg voor bescherming van je medewerkers en 2, testen, testen, testen.

En wat deed Nederland nu verkeerd? Precies die twee dingen. Zorgmedewerkers hebben zelfs vandaag nog altijd niet voldoende bescherming en we beginnen nu pas met meer te testen.

Intussen zie ik maar geen lichtpuntje in de ontwikkeling van het aantal sterfgevallen. Zeker niet bij de top-5 landen met (binnenkort) meer dan 10.000 doden: de V.S., het V.K., Spanje, Italië en Frankrijk. Ook niet in Nederland dus.

Woensdag 8 april 2020.

Na het lichte optimisme van mijn bijdrage van gisteren, was er vanmorgen de ontnuchtering. Bij de landen die een lichte of iets grotere daling lieten zien, gedurende één tot drie dagen, waaronder Nederland, gingen de jongste cijfers toch weer omhoog.

Voor Nederland was de verklaring dat het meldingen betreft van overlijdens op vrijdag, zaterdag en zondag, die pas na het weekend worden geregistreerd en daarna worden doorgegeven. Ik herkende dat wel. Ik heb toch ook zelf in een ziekenhuis gewerkt en het is een herkenbaar beeld: professionals die bij vrijwel alle handelingen papieren moeten invullen en dat dan pas later doen. Dat is overigens een typisch Nederlands cultuurverschijnsel. Van de röntgenfoto van de longen die ik in december 2019 liet maken, kreeg ik pas begin maart de rekening. Ik was het alweer kwijt. Was ik in het UMCG? Dat moet een vergissing zijn. Dus niet. Ik was er wel.

Waarom is dit typisch Nederlands en in het bijzonder ook de Nederlandse gezondheidszorg? Omdat diezelfde narapportage bij alle andere landen die ik nu bijhoudt, meer dan tien op dit moment, deze narapportage op dinsdag niet voorkomt. Alleen bij Spanje kun je het ook wel vaststellen, maar minder sterk dan bij de Nederlandse cijfers.

Het heeft iets te maken met werkscheiding. In Nederland moet de ziekenhuisprofessional zelf de papieren invullen. En deze professional werkt liever met de patiënt en die krijgt in elk geval voorrang. De administratie doet hij of zij daarna wel een keer. In andere omgevingen waar ik heb gewerkt, en ik denk dan meteen aan de PTT, met bijna heel Nederland als klant, is dat niet zo. Als je de verantwoordelijkheid voor de administratie aan een afzonderlijke administratie geeft, die dan wel voor specifieke vragen bij de professional terecht moet kunnen, is de administratie veel beter bij.

De loonadministratie van het postdistrict Den Haag, waarvoor ik o.a. verantwoordelijk was, werkte voor 6000 mensen, die voor het overgrote deel in volcontinudienst werkten, zorgde ervoor dat die mensen hun vergoedingen voor overwerk en/of onregelmatige dienst, netjes op tijd bij het salaris kregen uitbetaald. Dat was elke maand weer spannend om dat voor elkaar te krijgen, maar het lukte altijd op tijd. Ik heb daar nooit een klacht of zelfs maar een vraag over gekregen.

Bij de afdeling Werving en Selectie, waar ik daarna kwam, had ik inderdaad zonder veel nadenken, het zo georganiseerd dat de administratie verantwoordelijk was voor alle registraties en voor alle ‘bewegingen’ die de vele duizenden sollicitanten van elke soort maakten. De mensen in het veld moesten daar presteren, maar hadden geen zorgen of alle briefjes wel netjes en op tijd waren ingevuld. Als ik de statistiek ’s morgens om tien uur opvroeg, kreeg ik andere cijfers dan als ik dezelfde gegevens ’s middags om half vier vroeg. Die administratie was zelfs tot bijna op de minuut actueel.

Dinsdag 7 april 2020.

Onverwacht, wat mij betreft, is het aantal Nederlandse doden in een dag gedaald. Voor de tweede dag op rij zelfs. Achtereenvolgens waren er 164, 115 en 101 doden. Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar het is wel bemoedigend. En we lijken het dan een stuk beter te doen dan de meeste andere landen. Als er vandaag weer een daling bekend wordt gemaakt, om ongeveer 14.00 uur, gaan we echt de goede kant op.

In Spanje is het dodental na vier dalingen, weer omhoog gegaan. In de V.S. blijft het verder uit de hand lopen en dat zal nog wel een tijdje zo blijven, vanwege het uitblijven van welke landelijke strategie dan ook. In Europa gaan we dezer dagen naar het derde land toe met meer dan tienduizend doden: Frankrijk, na Italië en Spanje. Daarna komt pas het Verenigd Koninkrijk met ruim 5000 doden.

In China is er dan het afgelopen etmaal geen enkele persoon meer overleden aan Corona. Dat is voor het eerst sinds ergens in januari daar de eerste dode viel. Als dit de maat is, dan duurt het dus een kleine drie maanden voordat wij ook op nul zullen zitten. Ofwel ergens medio juni. Mits Europeanen en in het bijzonder Nederlanders dezelfde discipline op weten te brengen als de Chinezen hebben gedaan. En dat waag ik toch te betwijfelen. De Amerikanen halen dat met hun huidige geen-aanpak, want ieder voor zich is het beste, zeker niet. Op vele media is de discussie intussen begonnen hoe, wanneer en op welke manier de lockdown weer kan worden opgeheven. Onverantwoordelijk, want veel te vroeg. Eerst je maar eens aan de huidige afspraken en opdrachten houden is nu toch echt het motto. Er zijn altijd genoeg idioten in elk land, die deze discussie zullen aanwenden om zich niet meer aan de afspraken te hoeven houden.

Update maandag 6 april om 11.30 uur:

In België zijn het voorbije etmaal 185 doden gevallen, als gevolg van het coronavirus, hoewel onderliggende cijfers heel licht verbeterden. Hoe je het ook wendt of keert, dit is geen vermindering, maar eerder een verhoging ten opzichte van de afgelopen dagen. Geen goed nieuws dus.

Maandag 6 april 2020.

Er komen nu meer berichten over dalende (of stijgende) cijfers, maar bij bijna allemaal heb ik mijn bedenkingen. Wel is waar dat Spanje nu voor de vierde keer liet zien dat dat het dagelijkse aantal doden substantieel omlaag gaat. En dat is dus inderdaad goed nieuws.

De Duitsers melden dat ze voor de vierde dag op rij lagere aantallen besmettingen hebben, maar als je naar hun aantal doden kijkt stijgt dat nog steeds elke dag. En zoals ik al meer heb uitgelegd, gaat het niet om de besmettingsgraad, waar de heer Van Dissel van het RIVM, onze coronapaus, zo dol op is, en ook niet om het aantal besmettingen, maar om het aantal doden. Van Duitsland is nog altijd bijzonder knap dat ze zo’n laag aantal doden hebben, maar dat aantal stijgt nog wel elke dag.

Ik las ook dat België nu vier dagen lang een dagelijkse daling van het besmettingen zou hebben, maar ik weet niet welke cijfers ze dan gebruiken. Niet de cijfers van NYT/ Johns Hopkins in elk geval. Het zijn hooguit drie dagen en met heel kleine verschillen, zodat ik dat niet erg significant vind. Maar ook in België gaat het aantal doden, en daar gaat het om, niet echt achteruit, maar eerder vooruit.

In meerdere landen, waaronder Nederland, is er nu voor het eerst sprake van een daling van het aantal doden. In Nederland van 164 doden naar 115 doden in een etmaal. Dat is wel substantieel, maar het is pas één dag.

Ik verbaas me dan weer over de krantenkoppen dat in China het aantal besmettingen weer toeneemt. Het blijkt dan te gaan om 5 (vijf) personen en dat is in een land met het bevolkingsaantal van China verwaarloosbaar. En al helemaal als het eenmalig is. Bovendien is het niet relevant, omdat het om het aantal doden moet gaan.

Zondag 5 april 2020.

Nu is er inderdaad een eerste lichtpuntje, volgens mijn eigen regels (drie of vier keer substantieel dalend aantal doden). En wel in Spanje. Daar zie ik nu drie dagen na elkaar het aantal dagelijkse doden duidelijk kleiner worden. En wel van 950 naar 850 en vervolgens naar 750 (getallen afgerond op 10-tallen). Ik zou alleen nooit geraden hebben dat uitgerekend Spanje het eerste land na China zou zijn, waarbij de dagelijkse aantallen doden zouden gaan dalen. Het zal wel een vooroordeel van mij zijn. De Spanjaarden zijn dan blijkbaar toch het meest gedisciplineerde volk van Europa. Een ander land met dalende dagcijfers zit er zelfs nog niet aan te komen, dus ik weet nu zelf ook nog niet wat ik ervan denken moet. Morgen een nieuwe stand.

De dramatische situatie in de V.S. kan ik het beste illustreren met twee voorbeelden. Eerste voorbeeld. Journalisten van o.a. de NYT hebben uitgerekend dat na afkondiging door Trump van het reisverbod China – V.S., ergens eind januari, sindsdien niet minder dan circa 450.000 personen per vliegtuig de V.S. uit China zijn binnengekomen. En controle bleef of helemaal uit of was uiterst summier: beperkt tot de vraag of een passagier zich ziek voelde. Is het geen wonder dat de V.S. op die manier op enorme schaal de ziekte uit China importeerde? En waarom controleerde men niet grondig? Omdat men het gevaar onderschatte en/of omdat Amerikanen en vooral de Amerikaanse overheid, de opdrachten van Trump niet zo serieus acht(t)en.

Het tweede voorbeeld betreft de twee enorme hospitaalschepen van de Amerikaanse Navy, met elk duizend bedden, die naar New York en Californië zijn gestuurd. Die liggen er nu alweer een tijdje, maar ze hebben allebei niet meer dan 20 patiënten opgenomen, terwijl de ziekenhuizen, ook daar, aan ongeveer alles gebrek hebben. Reden: volgens Navy-voorschrift mogen geen patiënten met een besmettelijke ziekte aan boord worden genomen. Dus ook geen Coronaslachtoffers. Een zieke moet eerst naar een gewoon ziekenhuis, daar worden getest op Corona en andere besmettelijke ziekten en kunnen, als alle testen negatief zijn, met de juiste formulieren natuurlijk, naar de hospitaalschepen worden gebracht.

Zaterdag 4 april 2020.

Als ik gisteren al vaststelde, en vandaag trouwens ook weer, dat de maatregelen niet helpen, hetgeen wel de verwachting was, zowel van mij puur cijfermatig, als van de deskundigen, ook om inhoudelijke redenen, dan moet dat toch ook de zogenaamde deskundigen opvallen. Maar die blijven in meerdere landen, ook in Nederland, maar roepen dat de cijfers stabiliseren. Of iets roepen over de fraai dalende besmettingsgraad, maar dat is allemaal niet van wezenlijk belang. Het aantal doden per dag moet gaan dalen en niet groeien of stabiel blijven. Ik heb nog altijd nergens een structurele daling van drie of vier dagen achter elkaar vastgesteld, behalve dan alweer een tijdje terug in China.

Wanneer zullen de deskundigen en vervolgens de politici nu bekendmaken dat de maatregelen niet (voldoende) werken? En wat zou daarop dan het antwoord moeten zijn? Over een jaar of iets meer zou er dan een vaccin of een geneesmiddel moeten zijn, maar daar kunnen we niet op wachten. Er zal toch een keer een versterking van de maatregelen moeten komen: een totale lockdown met nog minder mensbewegingen. En de roep om de grenzen te sluiten zal waarschijnlijk ook steeds sterker worden. Waarom zouden we de ziekte nog langer blijven importeren? Laat ieder maar eerst eens het eigen huis op orde maken. ‘Eigen huis eerst’ of zoiets, zal steeds luider gaan klinken.

Een andere mogelijkheid die landen zal dwingen tot handelen is als de situatie in de V.S., Spanje en Italië uit de hand gaat lopen. Terwijl inmiddels Frankrijk runner-up is geworden in deze ratrace. Als vooral Frankrijk het niet kan beheersen kan geen enkel land in West-Europa op de handen blijven zitten.

Dit was weer eens een somber stukje. Ik hoop vurig dat ik morgen veel betere berichten heb.

Vrijdag 3 april 2020.

Deze week zou dan volgens de deskundigen, maar ook volgens mij, de week van de waarheid moeten zijn. Dan zouden er eindelijk duidelijke signalen moeten komen dat het aantal besmettingen en het aantal nieuwe doden moeten afnemen.

Helaas is dat nergens het geval. Er zijn landen, vooral de Aziatische landen, maar ook Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, waar men relatief weinig doden te betreuren heeft, maar de groei op een laag niveau toch in stand blijft. Maar in alle andere landen die al in de gevarenzone lagen, is er niets van een ontwikkeling ten goede te melden. Het aantal besmettingen neemt nog elke dag met ongeveer dezelfde cijfers toe, evenals het aantal doden. Met de negatieve uitzonderingen hierop: de V.S., Spanje en Italië, waar het uit de hand aan het lopen is in varianten van heel erg uit de hand voor de V.S. en goed uit de hand voor Italië en Spanje. Nederland hoort met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België tot de landen waar het min of meer stabiliseert, in die zin dat de groei gestaag blijft. Nu is de week natuurlijk nog niet om, maar ik ben pas gerust als een dag of drie, vier na elkaar de aantallen teruglopen. En dat halen we deze week zeker niet meer.

Ik wou dat het anders was, en dat ik wat positiever kon zijn, maar dat is helaas niet zo. Het enige dat er op zit is dat we fanatiek moet gaan testen (en dat lijkt het plan nu eindelijk, beter laat dan nooit) en voor het overige de maatregelen moeten handhaven of zelfs nog moeten verstrengen.

Donderdag 2 april 2020.

Woensdag de technische briefing van het RIVM en anderen aan de Tweede Kamer gevolgd. Het belangrijkste nieuws was wel dat de besmettingsgraad (hoeveel personen door één besmette persoon worden besmet) is gedaald van 3,0 half maart naar 0,3 gisteren. Ofwel 1 besmette persoon besmette zelf weer drie anderen en dat is nu 0,3 anderen. Dat is inderdaad een spectaculaire daling. Alleen merk ik daar nog niets of maar heel weinig van bij de dagelijkse groei van het aantal besmettingen en van het aantal overledenen per dag. Daar zitten we op te wachten. Het verhaal is uiteraard dat zonder de genomen maatregelen de besmettings- en dodenstanden veel hoger dan nu hadden gelegen. Er staat me nog goed bij dat bij de Chinezen, vanaf ergens in februari meen ik, elke dag het aantal besmettingen en het aantal doden terugliep. En niet een dagje, maar een hele reeks dagen na elkaar tot het getal bijna nul was. Op die tendens zitten we met smart te wachten.

Verder een uitwerken van het nieuwe testbeleid: testen. testen, testen. In de eerste plaats uiteraard de hulpverleners, maar ook de zorgverleners en vervolgens iedereen die het verder nog nodig heeft.

Wat de ontwikkelingen in de wereld betreft gaat nu vooral Spanje en mogelijk ook nog Italië de V.S. achterna in een ongebreidelde uitbraak.

Tenslotte vond ik nog een vraag van ene Kamerlid heel opmerkelijk hoe het toch komt dat een nog steeds vluchten op Schiphol landen, afkomstig uit New York. New York mag je tegenwoordig de Coronahoofdstad van de Wereld noemen. Met verreweg de grootste uitbraak van de wereld. Iemand heeft in de ambtelijke keten even niet opgelet. Ook Rutte en De Jonge wisten namelijk het antwoord niet.

Woensdag 1 april 2020.

Eindelijk, eindelijk. De regering heeft besloten om nu ook maar over te gaan tot: testen, testen, testen. Apart genoeg wel dit nieuws niet door de premier gebracht, maar door de vakminister De Jonge. Alsof het een technisch detail betrof. Nederland gaat in enkele weken over op 29.000 tests per etmaal. De Belgen doen er al een tijdje 20.000 per etmaal en de Duitsers, waarvan er plm vier keer zoveel zijn als van Nederlanders, al veel langer 100.000 per etmaal. Dus eindelijk is er ook hier iemand wakker geworden. Nederland is met het aantal besmettingen gezakt naar de 14e plaats (NYT). België, Turkije en Zwitserland gingen ons voorbij Nu er meer getest gaat worden zullen we wel weer gaan stijgen.

Verder is het beeld in de diverse landen ongeveer gelijk aan de stand van gisteren. Dan nog even een toelichting waarom het in de V.S. zo gierend uit de hand loopt. Elke staat heeft daar zijn eigen restricties en aanpak. In sommige staten is er nog altijd geen enkele restrictie, al zijn er wel honderden besmettingen en ook doden. In andere staten wordt het beleid overgelaten aan de county’s. Dan heb je binnen één staat enkele tientallen verschillende beleidsregels per gebied, waar je je aan moet houden. En een president die het probleem lang heeft gebagatelliseerd. Ook hij gaf gisteravond eindelijk toe dat er in de V.S. tot wel 240.000 doden kunnen vallen. Ik help het hem hopen.

Dinsdag 31 maart 2020.

Ten opzichte van gisteren was ik vanmorgen iets positiever over de Nederlandse cijfers. Bij de besmettingen gingen we van 1104 extra besmettingen naar 884 in een etmaal. Dat is een significante daling. Bij de overledenen gingen we van 132 extra naar 93 extra. Ook zeer significant. Het wordt echter pas echt positief als we deze daling enkele dagen na elkaar krijgen. Ten opzichte van gisteren ben ik weer iets negatiever over Frankrijk geworden, maar alle andere opvattingen over de andere landen bleven hetzelfde. Met nog steeds de negatieve uitschieter de V.S.: dit gaat helemaal verkeerd. En ook nog steeds als positieve uitschieter de Aziatische landen, met China voorop.

Maandag 30 maart 2020.

Het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de aansturing van de huidige coronacrisis, heeft gisteren gemeld dat de ontwikkeling van de besmettingen en het aantal overleden mensen in Nederland niet volgens de verwachtingen gaat. Beter gezegd: valt tegen.

Nu ben ik geen viroloog en van de ziekte begrijp ik ook maar heel weinig, maar ik ben wel een groot liefhebber van cijfertjes en de ontwikkeling daarin. Dat had ik al vanaf het moment dat het langebaanschaatsen op de tv werd uitgezonden. Elke rondetijd schreef ik op en op den duur kon ik vrij goed voorspellen, zeker bij de lange afstanden wat – bij benadering – de eindtijd zou worden.

Dus bij de dagelijks gepresenteerde cijfers had ik al veel langer door dat de verwachtingen van ‘de deskundigen’ van het RIVM te optimistisch waren. Dat had en heeft ook te maken met het negeren van de lessen uit China en andere Aziatische landen: testen, testen en nog eens testen. Dat heeft daar de epidemie vrijwel tot staan gebracht, maar dat was en is voor ‘de deskundigen’ in Nederland geen reden om het beleid van Nederland: niet-testen, niet-testen en nog eens niet-testen te veranderen. Gisteren was er in Buitenhof een andere viroloog die ook vond dat er ook in Nederland massaal getest moest worden. Maar merkwaardigerwijs niet omdat je daarmee deze epidemie volgens hem tot staan kunt brengen, maar omdat je er zo achterkomt op welke wijze en bij welke groepen je de beperkingen kunt verminderen en tenslotte kunt opheffen.

Bij de cijfers van vandaag heb ik al enkele verwachtingen:

In de V.S. loopt het volgens mij totaal uit de hand. Het gaat ook verkeerd, maar minder sterk dan in de V.S. in Nederland, België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat veel beter in de Aziatische landen: China, Japan, Taiwan, Hongkong, Zuid-Korea en Singapore en in de Europese landen Oostenrijk en Tsjechië. Ik zie een spoortje hoop in Italië, Duitsland en Frankrijk. Deze verwachtingen krijgen pas betekenis als deze tendens zich in de komende dagen ook doorzet. Ik ben het met het RIVM eens dat deze week cruciaal zal blijken te zijn.

Zondag 29 maart 2020.

Eindelijk is het dan zo ver. We zijn Zuid-Korea voorbij en we bezetten nu de tiende plaats op de wereldranglijst van coronabesmettingen. Bron: New York Times. Maar dit nieuws heeft bij mijn weten geen enkel Nederlands nieuwsmedium bereikt. De verklaring is zoals steeds: journalisten zijn vrijwel allemaal woordkunstenaars en hebben niks met getallen. Toch is het mooi om te zien dat Nederland in deze crisis zijn partijtje enthousiast meeblaast. Ik zie zelfs nog wel kansen voor Nederland voor verdere groei op deze lijst, alsmede op de lijst van meeste doden: daar bezetten we nog steeds de achtste plaats. Bij de top-5 zie ik ons voorlopig niet komen. Daarvoor is het verschil met de huidige top-5 (voorlopig nog?) te groot.

Nederland ligt samen met Duitsland dwars in Europa bij het uitgeven van Coronabonds. Die heetten vroeger Eurobonds, maar is in feite precies hetzelfde. Door Eurobonds of Coronabonds uit te geven, kunnen de verkwistende landen in Zuid-Europa, voor rekening van het zuinige noorden nog meer geld lenen, tegen een lage rente. Ik ben het met die weigering eens. Humanitaire hulp aan die landen zonder aarzeling en ruimhartig akkoord. Maar het is niet uit te leggen dat de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor de jarenlange verkwisting van deze Zuid-Europeanen. Ze kozen zelf voor verkwisting, ze moeten dus ook zelf voor de gevolgen daarvan opdraaien. Waarom moet ik betalen voor de te hoge uitgaven van o.a. de Italianen? Het stimuleert ze alleen nog meer ongedekte uitgaven te doen: de Duitsers en Nederlanders betalen toch wel.

Zaterdag 28 maart 2020.

Nederland bezet nog altijd de elfde plaats als het gaat om het aantal besmettingen en op de achtste plaats als het gaat om het aantal doden. Maar sinds vanmorgen is het me duidelijk dat Nederland wel eens binnen een dag al de tiende plaats kan veroveren als het gaat om Coronabesmettingen. Vóór ons staat namelijk Zuid-Korea (25 miljoen inwoners). En daar staat het aantal besmettingen inmiddels bijna stil, dankzij het testen, testen en nog eens testenbeleid. Terwijl in Nederland de groei nog onverdroten doorgaat, dankzij het niet-testen, niet-testen en niet-testenbeleid. Het kan dus morgen al zo ver zijn en anders overmorgen. Toch knap van zo’n klein landje. Daar kunnen we trots op zijn.

Voor wat het aantal doden betreft staan we dus nog steeds achtste op de wereldranglijst en het kan nog even duren voordat we op deze lijst verder gaan stijgen. Maar ook hier zijn er kansen, alleen het duurt wat langer.

Vrijdag 27 maart 2020.

Al enkele dagen geleden had ik al voorspeld dat de V.S. in of kort na komend weekend wel eens de meeste besmettingen met corona zouden hebben van de hele wereld. Maar het ging er zo snel, dat de koppositie gisteren al werd overgenomen van China. En ik verwacht dat vandaag of morgen al ook Italië China voorbij zal gaan. China, dat in onze ogen enkele weken geleden met astronomische getallen besmettingen kwam, zakt nu steeds verder op de wereldranglijst. In de V.S. is zich een regelrechte ramp aan het ontwikkelen.

Nederland bezet qua besmettingen nog steeds de 11e plaats, maar ik zie inmiddels wel kansen voor een verdere stijging. Wat het aantal doden betreft zijn we nog steeds achtste op de wereldranglijst. Die positie blijft voorlopig wel gehandhaafd. Van de afvlakking van het aantal besmettingen in Nederland is inmiddels geen sprake meer. De getallen gaan weer sprongsgewijs omhoog met meer dan 1000 besmettingen per dag. Fout testbeleid is de oorzaak.

Gisteren heb ik ook het debat in de Tweede Kamer over de coronacrisis gevolgd. De enige dei volgens mij met een juiste conclusie kwam over het testbeleid van de regering, was een zeker Van Haga, partijloos. Blijkbaar een afsplitsing van een andere partij. En een eenling kan uiteraard geen vuist maken en de anderen luisteren beleefd, maar reageren er niet echt op. Regering gaf wel toe dat er meer getest moet worden, maar behalve Van Haga dan, drukte echt door om het voorbeeld van o.a. China en inmiddels ook Duitsland en zelfs België te volgen: testen, testen en nog eens testen. Duitsland test een half miljoen mensen per week en België sinds kort 70.000 per week. In Nederland worden nog altijd alleen maar de mensen getest die in het ziekenhuis worden opgenomen, ter bescherming van het personeel. Alle kamerfracties lieten zich op dit punt in slaap sussen. Pas na afloop verklaarde de Minister dat we China, Duitsland of België niet achterna zullen gaan. De Chinezen noemden dit beleid: strijden met een blinddoek voor. We weten niet en we willen ook niet weten waar het virus zich in onze maatschappij bevindt. Behalve als het bovengronds komt.

Donderdag 26 maart 2020.

Gisteren het bericht van de heer Van Dissel, baas van het RIVM die over de Corana gaat, dat er heel voorzichtig positieve signalen te melden zijn. De groei van het aantal besmettingen gaat minder hard, maar het groeit nog wel.

Alle cijfers van het RIVM heb ik vervolgens op allerlei manieren naast elkaar gelegd, maar ik heb niet kunnen vinden waar hij zijn optimisme nu op baseert. Dit temeer omdat hij ook zelf meldde dat niet elke besmetting of dode meteen wordt geregistreerd. Dokters en zusters geven uiteraard prioriteit aan het behandelen en verzorgen van mensen en doen pas later de administratie. Zo hebben we dus nooit een echt actuele stand. Maar het is ook niet zo erg, omdat we elke melddag toch eenzelfde soort achterstand zullen hebben. Zo hadden we eergisteren een groei van 547 besmettingen, gisteren 811 en vanmorgen 852. De groei vlakt dus inderdaad iets af, maar dat mag je na één meting helemaal niet zeggen. Daarom is de stand van vandaag dus interessant. We blijven het op de voet volgen.

Woensdag 25 maart 2020.

Voor vandaag een vergelijking. En wel Nederland met Oostenrijk. Nederland heeft ongeveer tweemaal zoveel inwoners als Oostenrijk. Toch hebben beide landen ongeveer evenveel Coronabesmettingen: plm. 5500. In Nederland hebben we dan 276 doden en in Oostenrijk 28. Vrijwel precies eentiende, terwijl het er naar verhouding ongeveer 140 voor Oostenrijk zouden moeten zijn. Of 56 voor Nederland. Rara hoe kan dat nou? Het is duidelijk dat Oostenrijk veel meer test dan Nederland, zo komen er relatief veel besmettingen voor. En je kunt de aangetroffen besmettingen meteen ook isoleren. Dat doet Nederland niet. Die gaan pas testen als de patiënt naar het ziekenhuis moet. Om het personeel te beschermen. Maar zo blijft het grootste deel van de ellende onder water. Dat weet in Nederland niemand en dat wil ook niemand weten. Alleen in het onvolprezen Groningen, een viroloog bij het UMCG, heeft men de conclusie getrokken dat er veel meer getest moet worden en dat doet men u dan ook. Wanneer valt het kwartje?

Dinsdag 24 maart 2020.

Vanmorgen was in het nieuws dat België (Het Laatste Nieuws) het aantal testen gaat opvoeren van 2.500 naar 10.000 per etmaal, ‘op verzoek van de WHO’. In België gaat nu dus eindelijk ook het licht schijnen. Hoe lang nog voordat in Nederland het licht doorbreekt? Ik vrees het ergste. Naast de Chinese uitdrukking: “Je kunt dit virus niet bestrijden met een blinddoek voor” is er nu ook een Belgische vergelijking: ” Je kunt een voetbalwedstrijd niet winnen, met alleen maar verdedigen.”. Het raadsel blijft waarom geen Nederlandse journalist en geen Kamerlid hier ooit nog een vraag over heeft gesteld. Behalve dan Wilders, maar die wordt maar door weinige journalisten en Kamerleden serieus genomen.

Vanaf 20 maart heb ik van ruim tien landen de ontwikkeling bijgehouden, en daar heb ik dus vanmorgen mijn vijfde tussenmeting aan toegevoegd. Er springen nu duidelijk een paar patronen uit: in de belangrijkste Aziatische landen stagneert de ontwikkeling van het aantal besmettingen. Vanaf morgen begint China de reisbeperkingen in Wuhan geleidelijk op te heffen. Vrijwel alle besmettingen die er nog voorkomen betreft import: mensen die uit het buitenland terug zijn in China. Maar ook Japan en Zuid-Korea doen het goed: ook hier stagneert het aantal besmettingen.

In Europa zie ik nog bij geen enkel land een stagnatie van enige betekenis. In vijf dagen tijd is bij vrijwel alle landen het aantal besmettingen verdubbeld. Alleen bij het aantal doden zijn er vrij grote verschillen per land. Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk hebben relatief heel weinig doden.

Wereldwijd is de opmars van de V.S. frappant. Die staan nu derde op de lijst, maar in het tempo van de afgelopen paar dagen voorzie ik dat de V.S. Italië binnen een dag of drie/vier voorbij zal gaan. En dan tweede wordt na China. Aangezien de ontwikkeling in China al een tijdje vrijwel stilstaat zal nog enkele dagen later de V.S. ook China voorbij zijn. Over een week of iets meer leven we in een andere wereld, waarin vooral Amerika en de Amerikanen moeten worden gemeden en Chinezen weer overal welkom zijn. Het ontbreekt de Amerikanen tot op dit moment ook aan een strategie en ze hebben een president die alle problemen het liefste blijft ontkennen. Het kan verkeren zei Bredero.

Maandag 23 maart 2020.

De Verenigde Staten zijn nu op de wereldranglijst van coronabesmettingen naar de derde plaats gestegen, na China en Italië. Een niet geringe prestatie in korte tijd. Het epicentrum van corona gaat zo nog schuiven van eerst China, vervolgens Europa (en in het bijzonder Italië) naar de V.S. Alleen met het aantal doden lopen de V.S. nog wat achter. Daar liggen de V.S. nog maar op de vijfde plek. Bovendien neemt de Amerikaanse regering de epidemie niet al te serieus. De heer Trump heeft bij herhaling verklaard dat dit “Chinese virus” vanzelf weer zal verdwijnen. Alleen in diverse staten wordt het wel een stuk serieuzer opgepakt.

Nederland staat onveranderd op een 11e plaats (besmettingen) en een 8ste plaats (aantal doden). Daar zie ik in de komende dagen nog geen verandering in komen.

Zondag 22 maart 2020.

Nederland is vandaag een plaats gestegen op de wereldranglijst van Coronadoden. We bezetten op die lijst nu een stevige 8e plaats. Bij het aantal besmettingen staan we nog 11e. De afstand tot plaats 7 respectievelijk plaats 10 is nog vrij groot, dus deze plekken houden we nog wel even. Er is geen sport meer, maar er is nog wel een competitie. En Nederland speelt zoals altijd zijn partijtje mee.

In Duitsland zou het aantal nieuwe besmettingsgevallen voor het eerst teruglopen. Duitsland voert nog steeds consequent de testen, testen en nog eens testen aanpak door. Wanneer zal het inzicht doorbreken dat Nederland op de taal verkeerde weg is? Op de Invictuswebsite een stukje hoe het komt dat Nederland met de verkeerde wetenschappers zit: een kwestie van werving en selectie.

Op Xinhuanet plaatjes van een bar in Shanghai, tot voor kort nog taboe, met vrolijke mensen die feestvieren. Voor een mondkapje op die plaatjes moet je nog flink zoeken. In een autofabriek draait de productie weer ‘full swing.’, aldus de Chinezen. In Italië gaat het dan weer totaal de verkeerde kant op. Het ene dagrecord sneuvelt er na het andere. Ik voorspel dat het in de V.S. ook totaal uit de hand gaat lopen, of zelfs al uit de hand aan het lopen is.

Zaterdag 21 maart 2020.

Lente!! Het laatste etmaal zijn er weer diverse interessante ontwikkelingen. Jaap van Dissel, RIVM-directeur en de facto leider van het land als het om Corona gaat, heeft het bestaan om te zeggen dat het model dat hij heeft bedacht valt of staat met het gedrag van de mensen. Dat is nu precies wat een wereldvreemde kamergeleerde van de zaken vindt. Het model is perfect en het allerbeste, jammer alleen dat de mensen zo slecht luisteren. Dat is ook precies waarom zijn model zo wereldvreemd is: de bedenker is wereldvreemd. Het ligt zo nooit aan hem, als het fout gaat, maar altijd aan alle anderen. Hij had natuurlijk een model moeten ontwikkelen dat juist maximaal rekening houdt met het gedrag van mensen: lockdown en maximaal testen. Dat is ook het enige model dat aantoonbaar heeft gewerkt. En in steeds meer landen blijkt te werken. Ik begreep pas sinds gisteren dat ook Duitsland maximaal test, maar nog lang niet toe is, kennelijk, aan een lockdown. Dat verklaart waarom Duitsland nog maar 34 doden heeft. Als dan een wereldvreemde kamergeleerde adviezen geeft aan een even wereldvreemde premier, die vindt dat ouderen liefst 30 of 31 keer per maand naar de super moeten, in plaats van eenmaal per maand, omdat ze niet mogen hamsteren, dan gaat het dus helemaal verkeerd. Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat deze dwaalweg wordt gestopt?

Op de voorpagina van de NYT de kop:

Can’t Get Tested? Maybe You’re in the Wrong Country

Inderdaad kom ik tot de slotsom dat ik in het verkeerde land ben. De volgende vraag is dus uiterst relevant: wat nu als eindelijk het inzicht doorbreekt dat we moeten stoppen met het bestrijden van een virus met een blinddoek voor, en niet willen weten waar het virus zich overal bevindt? Is er dan genoeg testmateriaal om alsnog tot het massaal testen van de Nederlandse bevolking over te gaan? Of moeten we dan wachten op leveringen die nog helemaal niet besteld zijn uit China?

Vrijdag 20 maart 2020.

Binnen een etmaal ben ik al tot een nieuw inzicht gekomen. Waar het in deze fase vooral om draait is dat ieder land zijn eigen anti-coronabeleid aan het uitvoeren is. Het is mijn overtuiging dat dat dus ook verschillende resultaten per land zal opleveren. Wat we er nu al van weten is dat meerdere Aziatische landen, zoals China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Singapore en Hongkong de epidemie sterk hebben vertraagd of zelfs helemaal hebben stilgezet. Strategie hiervoor is, kortweg: complete lockdown en iedereen testen. Geen enkel Westers land heeft deze aanpak nog overgenomen. Tot de ‘slapste’ landen horen de V.S., het V.K. en Nederland. In Nederland wordt een persoon pas getest als hij naar het ziekenhuis moet. Chinezen zeggen van de Nederlandse aanpak: je kunt deze oorlog niet winnen met een blinddoek voor. Alle andere Europese landen hebben strengere maatregelen als het gaat om contact-ontmoediging. Hun testbeleid is me doorgaans een raadsel. Italië is een apart geval. Plaatsen en streken worden daar nu intensief getest, maar grote plaatsen zoals Milaan lijken in feite al compleet opgegeven. In plaatsen en streken is de ontwikkeling inderdaad stilgezet, maar in grote steden giert het met enorme snelheid verder.

Mijn verwachting is dat de ontwikkeling in de V.S., het V.K. en Nederland (in die volgorde) ook verder uit de hand gaat lopen, en dat in de overige landen van Europa het virus verder om zich heen zal slaan, maar niet zo hard als in de V.S., het V.K. en Nederland.

Om dit te kunnen bijhouden moeten de dagelijkse NYT-cijfers anders worden geordend. Je kunt de ontwikkeling niet rechtstreeks uit hun statistieken halen. Dat anders ordenen heb ik voor vandaag al gedaan, maar een ontwikkeling met verschillen tussen landen zie je pas over enkele dagen ontstaan.

Donderdag 19 maart 2020.

Op mijn blogbijdrage van vandaag kunt u lezen, waarom ik hier vanaf vandaag een aparte pagina aan wijd. Op de website www.invictusbv.nl vindt u een uitgebreidere analyse van mijn algemene werkwijze met cijfers.

Kortweg: mijn persoonlijke analyse – als cijfermaniak – van wat ons te wachten staat als het gaat om Corona. Ik baseer mij op de New York Times (verder NYT) als het gaat om besmettingen en doden en uitsluitend om officiële websites als het om andere gegevens gaat. Alle fakenieuws of wat het zou kunnen zijn mijd ik.

Op 31 december 2019 werd het eerste geval van (wat ik verder maar simpelweg noem) coronabesmetting vastgesteld. Ik weet niet wat de historische volgorde van alle landen is geweest, maar op 20 februari volgde de eerste vaststelling in Italië en op 2 maart de eerste vaststelling in Nederland. Het verspreidt zich over de wereld als een lopend vuurtje.

De NYT meldt elke dag de stand van zaken met betrekking tot het aantal besmettingen en doden als gevolg van corona van de hele wereld. Het is mij uiteraard goed bekend dat de tellingen, vooral over het aantal besmettingen, niet vergelijkbaar zijn, wegens totaal verschillende opvattingen over wie wel of niet getest moet worden.

In Nederland en elders op de wereld is er verschil van mening tussen twee standpunten: 1. contacten tussen mensen beperken, maar met de nodige vrijheden. (o.a. Nederland en vrijwel heel Europa) en alleen testen als het niet anders kan (b.v.: als de patiënt naar het ziekenhuis gaat). 2. Een totale ‘lockdown’: iedereen thuis en alleen met toestemming naar buiten, plus massaal testen (vooral Azië , maar ook Italië gaat nu die kant op, met een miljoen tests in de afgelopen paar dagen). Italië moest wel iets verzinnen, want de ontwikkeling daar is dramatisch. Morgen hebben ze er meer doden te betreuren dan zelfs China heeft, voorspel ik alvast.

Iedereen die kan lezen en tellen kan zien dat methode 1 overal heeft gefaald en nog elke dag verder faalt. Bij die landen (waaronder Nederland) gaat het aantal besmettingen en het aantal doden elke dag met sprongen vooruit. Het is haast niet bij te houden. Bij alle landen die methode 2 volgen staat de ontwikkeling van het aantal besmettingen vrijwel stil: China, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Taiwan. Italië is nog te kort bezig met massaal testen en alles afsluiten, om al een effect te kunnen zien. Grote problemen verwacht ik in Italië (hoewel men hier massaal aan het testen is geslagen en er inmiddels een lockdown geldt) maar effect laat nog op zich wachten. In de V.S., met 8000 besmettingen, is zelfs nog geen begin gemaakt met bestrijding, er zijn uitsluitend nog behandelingen. Dit gaat gegarandeerd gierend uit de hand lopen. Nederland gaat nog verder stijgen in de top tien.

Record: In Italië zijn gisteren (18.3) 475 coronadoden in een etmaal geteld. Nergens ter wereld, ook niet in China, was het aantal coronadoden in een etmaal hoger.

Nederland is op de NYT lijst al een tijdje met een flinke opmars bezig. Binnen enkele dagen – bij de besmettingen – van een veertiende naar een elfde plaats op de lijst. Nog even volhouden en we horen bij de top-tien. Bij de doden als gevolg van corona zitten we wel al bij de top tien: plaats nummer negen. Tendens: verder stijgend. Waar een klein land niet groot in kan zijn.