Nieuws voor Nederland over het Coronavirus.

Maandag 19 oktober 2020.

Het regende de afgelopen dagen weer landenrecords, ook voor Nederland, dat vanmorgen stond op 8.273 nieuwe besmettingen. Maar ook België, Italië en vooral Frankrijk doen het goed. Frankrijk had dagenlang meer dan 30.000 nieuwe besmettingen, hetgeen voorwaar een topprestatie genoemd mag worden. Overal werden nieuwe maatregelen genomen, maar een lockdown zat er nergens in. Het ging toch vooral over een avondklok en het sluiten van eet- en drinkgelegenheden. Als dat al genoeg helpt, hetgeen ik betwijfel, omdat zachte heelmeesters nu eenmaal stinkende wonden maken, dan is het effect pas over een aantal dagen zichtbaar. tot op dit moment is er nog niets van te merken, maar dat verwachtte ook niemand.

Donderdag 15 oktober 2020.

Nederland is een plaats gestegen op de ranglijst van meest besmette landen van de wereld en staat daar nu vierde. Na, in volgorde, Andorra, Tsjechië en België.

De voor Nederland aangekondigde maatregelen die gisteravond om 22.00 uur ingingen: horeca dicht, behalve de hotels, geen alcoholverkoop meer na 20.00 uur, amateursport gestopt, geen uitzonderingen meer op de groepsgrootte van 30, beroepssport zonder publiek, is wel een stap in de goede richting maar naar mijn mening opnieuw onvoldoende. Deze regering durft niet door te tasten. Mijn verwachting is dat het aantal besmettingen eerst nog enkele dagen zal gaan stijgen, vervolgens zal toch een daling inzetten, maar die zal niet lang duren totdat het wel gaat stijgen tot boven het huidige niveau en dan kunnen we weer van voren af aan beginnen.

Redenen hiervoor zijn onder andere: onze grenzen staan nog altijd wagenwijd open. Dagelijks komen er tienduizenden het land in zonder enige controle. Er is te weinig controle op de naleving, zodat de talloze hobbyvirologen weer verder hun gang kunnen gaan en de zaak bewust blijven saboteren. Straffeloosheid vrijwel gegarandeerd. Winkels moeten verder dicht, met uitzondering van de voedselbranche en de apotheken. En dus ook de grenzen sluiten voor iedereen. Een persoon mag pas naar binnen als hij eerst veertien dagen in door de overheid bewaakte quarantaine is gegaan. En nog veel meer testen. Dat is de formule die echt succesvolle landen, zoals o.a. China, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea hebben gedaan. Dat helpt pas echt. En dan kan iedereen weer net zo veel gaan feestvieren als hij vroeger heeft gedaan en zelfs nog meer.

Woensdag 14 oktober 2020.

Muis leeg. Bah. Wordt later vandaag aangevuld.

Dinsdag 13 oktober 2020.

We staan letterlijk aan de vooravond van nieuwe verstrengingen. Die zullen vanavond door de regering bekend worden gemaakt. Geruchten gaan over het volledig sluiten van alle horeca, het stoppen van alle amateursport en het opnieuw beperken van het openbaar vervoer tot alleen noodzakelijke reizen. Het merkwaardige is dat ik dit helemaal terecht zou vinden, en het had al veel eerder gemoeten, maar er tegelijk een hoop problemen mee heb. Bijna alle vergaderingen van de clubs waar ik – doorgaans – actief lid van ben, liggen al een half jaar stil en dat gaat dus nog maanden langer duren. Ook alle andere contacten blijven maar weg. Supervervelend.

In de lijst van landen die Johns Hopkins / New York Times, dagelijks publiceert, wordt ook een volgorde aangehouden van de landen, gemeten naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Op die lijst heeft Nederland inmiddels de vijfde plaats veroverd. Boven ons staan alleen nog België, Tsjechië, Andorra en Montenegro. Die moeten alle vier nog te kloppen zijn. Andorra is koploper en dus ook wereldrecordhouder, maar heeft maar 77.000 inwoners, Montenegro heeft er dan nog rond de 600.000. Van de andere vier maakt juist Nederland de sterkste stijging door. Wij stijgen op deze lijst dus nog met stip. Vanmorgen meldden alleen Nederland en Rusland nieuwe records voor het land. Het kon met Nederland zo uit de hand lopen omdat de genomen maatregelen veel te slap waren, zoals ik al voorspelde. De meest succesvolle landen in de bestrijding van het virus, zoals China, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Noorwegen danken hun prestaties ook aan een superstreng grensbeleid. Niemand komt erin, ook niet de eigen bewoners, als ze niet eerst veertien dagen in quarantaine gaan, bewaakt door de overheid. Ook humanitaire uitzonderingen worden niet gemaakt. Dat zal deze regering vast niet beslissen. Al onze grenzen staan wagenwijd open. Zo blijven we in Nederland dweilen met de kraan open. Bijna letterlijk.

Maandag 12 oktober 2020.

Gisteren haalden niet minder dan 7 landen een nieuw eigen dagrecord, waaronder Nederland 6.546 nieuwe besmettingen. Nederland haalde zelfs op de 9de dag op rij een niet record. Dat is zelf ook al een record. Zelfs Rusland haalde een nieuw record, en dat heb ik al vele maanden niet meer meegemaakt. Koploper met nieuw records is met afstand Frankrijk, met 26.896 nieuwe gevallen. Zo komt Frankrijk zelfs in de buurt van de echt ‘grote jongens’ op coronagebied zoals de V.S., Brazilië en India.

Van morgen meldde geen enkel land van de 19 die ik bijhoud een nieuw record. Dat zal vast mede het gevolg zijn van het feit dat in het weekend de cijfers niet zo goed worden bijgehouden. Dat geeft doorgaans op dinsdag weer in inhaalslag.

Zaterdag 10 oktober 2020.

En opnieuw haalden landen weer een nieuw dagrecord. Deze keer zes. Nederland kwam op 6.012 nieuwe gevallen en hier gaat de stijging nu eindelijk een beetje langzamer, maar het stijgt dus nog steeds. Echt triest gaat het in Frankrijk met inmiddels meer dan 20.000 nieuwe besmettingen per dag, in Tsjechië met ruim 8.600 nieuwe gevallen per dag. Dat is voor zo’n klein land ontzettend veel. Veel meer dan Nederland scoort, en dan heeft Nederland twee keer zoveel inwoners. Ook Italië, België en voor het eerst in lange tijd ook Rusland haalden nieuwe dagrecords.

Vrijdag 9 oktober 2020.

Het wordt een beetje saai, want het blijft maar records regenen. Nederland haalde de afgelopen dagen meerdere records en vanmorgen het laatste: 5.876 nieuwe besmettingen. Men wil nog wachten tot en met zondag, teneinde maandag dan eventueel met nieuwe maatregelen te komen. De sprongen omhoog zijn zo groot, dat ik me gewoon niet kan voorstellen dat het even plotseling en weer even snel zal gaan dalen. Dat wordt dus geheid weer een nieuwe lockdown.

Italië haalde ook meerdere nieuwe records en gisteren kwam dan tot 4.458. Opmerkelijk laag voor een land dat veel groter is dan Nederland. Of Nederland scoort juist extreem hoog. Duitsland kwam op 4.058 nieuwe gevallen, en dat is ook heel erg laag. Zelfs relatief lager nog dan Italië. Ook België kreeg steeds hogere cijfers, en staat nu op 4.652 vergelijkbaar met Nederland. Tsjechië is ook een echt zorgenkind. Half zoveel inwoners als Nederland maar daar is ook gisteren weer een nieuwe hoogste stand bereikt met 5.397 nieuwe gevallen. Tenslotte haalde ook Oostenrijk een nieuwe hoogste dagstand met 1.209 nieuwe besmettingen. en dat is dan nog steeds erg laag. Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk blijven ook heel hoog scoren, maar haalden daarbij nog geen nieuwe records.

Dinsdag 6 oktober 2020.

Johns Hopkins/New York Times, hadden voor Nederland het afgelopen etmaal 32 nieuwe besmettingen, terwijl het RIVM er meer dan 4000 had. Zelfs de meeste gerenommeerde instellingen maken wel eens fouten. Verder weren er geen nieuwe dagrecords gebroken. Maar de coronatoestand in de wereld en vooral ook in Nederland blijft zeer zorgwekkend.

Maandag 5 oktober 2020.

Deze keer drie nieuwe dagrecords. Het gaat maar door. Nederland had 4.032 nieuwe besmettingen. Nog altijd is er geen enkel effect te zien, van de ‘maatregelen’ die hier vanaf afgelopen maandag zijn ingevoerd. Integendeel. De besmettingen stijgen nog elke dag, hoewel de stijging van vandaag wel minimaal is. Mogelijk toch nog de voorbode van betere tijden. Die zouden dan morgen moeten zijn aangekomen. Italië steeg naar 2.843 nieuwe besmettingen. Nog altijd opmerkelijk laag.

Het Verenigd Koninkrijk is een geval apart. Tot eergisteren hadden ze een landrecord van 7.147 besmettingen. Gisteren kwam het dan plots boven de 12.000 en vanmorgen komen er nog eens bijna 23.000 bij. Administratieve correcties, zei men. Ik handhaaf dus voorlopig maar hun ‘oude’ record van 7.147 nieuwe besmettingen.

Zondag 4 oktober 2020.

Het virus raast maar door. Opnieuw haalden wel zes landen van de door mij bijgehouden 19 landen, een nieuw dagrecord. Nederland had 4.028 besmettingen, Italië had een record met 2.843 nieuwe gevallen. Let op het enorme verschil tussen het veel grotere Italië en Nederland. Het nieuws meldde dat Frankrijk bijna 17.000 nieuwe gevallen had, maar Johns Hopkins/NYT hadden het aantal nog niet bijgewerkt. Het Verenigd Koninkrijk kwam op 12.871 nieuwe besmettingen, België op 3.389 en Oostenrijk meldde een record met 1.058 nieuwe gevallen. En geen enkele regering grijpt echt in. Van de maatregelen die de Nederlandse regering afgelopen maandag in Nederland afkondigden en ook meteen ingingen is nog niets in de cijfers terug te vinden. Zelfs integendeel: het virus lijkt wel steeds harder te gaan.

Men wil geen lockdown meer, uit angst voor nog grotere schadevoor de economie

. Zaterdag 3 oktober 2020.

En opnieuw zijn er landenrecords gebroken, deze keer drie. Als eerste dan Nederland met 3.883 nieuwe besmettingen. De strengere maatregelen die sinds maandag gelden (alle openbare binnenruimtes mondkapje op en alles sluit om 22.00 uur) leveren nog niets op, zelfs integendeel. Ook een nieuw landenrecord voor België met 3.175 nieuwe gevallen. En tenslotte Griekenland met 460 nieuwe coronagevallen. Dat laatste getal is nog steeds ongeloofwaardig klein, voor een land waar in de toeristenoorden, de gelegenheden propvol zitten en het land tegelijk zoveel ziektegevallen exporteert.

Vrijdag 2 oktober 2020.

President en zijn vrouw hebben nu ook corona. Het drukt velen en ook mij weer eens met de neus op het feit dat je toch echt voorzichtig moet zijn. En dat ben ik dan ook.

Opnieuw zijn er landenrecords gebroken. Vier van de negentien ditmaal. Italië kwam op 2.549 nieuwe gevallen, België op 2.607. Italië heeft 62 miljoen inwoners en België ongeveer 11 miljoen. Dus of België doet het extreem slecht of Italië extreem goed. Ik neig naar het eerste. Verder had Tsjechië een nieuw record met 5.336 en dat is zelfs nog een stuk slechter dan België. Tenslotte boekte Oostenrijk met 873 nieuwe besmettingen ook een nieuw record, maar dit getal wijst erop dat Oostenrijk het relatief goed doet.

Donderdag 1 oktober 2020.

Het enige land dat de afgelopen dagen zijn eigen landsrecord brak was Nederland en zelfs tot twee keer toe. De laatste score was 3.368 nieuwe besmettingen. Dit moet dus met de nieuwe maatregelen gaan zakken.

Een land dat me plots opviel, maar dat ik niet bijhield en bijhoudt is Israel. Een land met een kleine 9 miljoen inwoners, dus ongeveer half zo groot als Nederland. Toch hadden zij het afgelopen etmaal niet minder dan 9.000 besmettingen. Een Israëlisch record. Naar rato zou dat in Nederland circa 18.000 besmettingen zijn geweest. En wij hebben er pas 3.368. In Israel is wel vanaf afgelopen vrijdag een superstrenge lockdown ingegaan: er mag bijna niets meer. Toch haalden ze na een dag of vier nog steeds nieuwe records. Ik ga die ontwikkeling toch eens wat beter bekijken, om van te leren hoe het in Nederland gaat. We blijven hier dus ook nog een aantal dagen verder stijgen, dat staat wel vast.

Dinsdag 29 september 2020.

Nieuwe strengere maatregelen in Nederland van kracht vanaf vandaag 18.00 uur. En voor drie weken. Eindelijk. Had van mij eerder moeten gebeuren. Effect is wel dat mijn komende vergaderingen met De Woonplaats de komende dagen niet doorgaan en daar baal ik van.

Mij bekruipt het gevoel dat Johns Hopkins/New York Times, van wie ik steeds de cijfers betrek, een dag achterlopen bij in elk geval Nederland, België en Duitsland. Alle drie krijgen ze op een dag enkele tientallen nieuwe besmettingen, terwijl het er duizenden moeten zijn, waarna de volgende dag geen inhaalslag plaatsvindt. Jammer, want ik had ze zo hoog zitten. Er waren geen nieuwe landenrecords.

Maandag 28 september 2020.

Voor het eerst betrapte ik het NYT/Johns Hopkins – overzicht dat ik dagelijks raadpleeg, op een serieuze fout. Voor Nederland werden over het afgelopen etmaal 46 nieuwe besmettingen gemeld en geen doden. En dat terwijl het RIVM juist 2999 nieuwe besmettingen meldde. Die 46 nieuwe gevallen gelden voor landen zoals Aruba en Andorra. En dan onderschat ik deze landen zelfs mogelijk nog. Ieder die het een beetje bijhoudt ziet op het eerste gezicht dat dat cijfer fout moet zijn. Voor Duitsland meldde NYT/Johns Hopkins zelfs helemaal geen nieuwe besmettingen en doden. Het gebeurt wel vaker dat landen geen nieuwe besmettingen opgeven. Frankrijk, Spanje en Zweden doen dit zelfs met regelmaat. De volgende dag of soms zelfs dagen later komen ze dan met de inhaalcijfers. Maar bij Duitsland is dat nooit eerder gebeurd.

Ook overigens waren opnieuw geen nieuwe recordcijfers., maar Nederland had die dus wel: 2.999 nieuwe gevallen.

Zondag 27 september 2020.

Geen enkel land van de 19 die ik bijhoud meldde vanmorgen een nieuwe record. Dat moet vast (ook) te maken hebben met het feit dat het een zondag is. In en over het weekend vindt er bij veel landen een onderrapportage plaats. Maar hoog blijven de cijfers wel. Dramatisch hoog, durf ik wel te stellen.

Zaterdag 26 september 2020.

Het afgelopen etmaal hebben niet minder dan 6 van de 19 landen waarvan ik het verloop van de ziekte bijhoud, weer het eigen record gebroken. Nederland brak het record voor de vijfde dag op rij en kwam op 2.859 besmettingen. Italië had ook een nieuw record met 1.912 gevallen. Ook Frankrijk had weer zijn best gedaan en haalde 15.797 nieuwe besmettingen. Kijk nu eens naar die verschillen. Italië is vele malen groter dan Nederland en had toch veel minder gevallen. Of Italië is niet eerlijk of het is wel heel slecht gesteld met Nederland. Frankrijk spande ook relatief de kroon. Het Verenigd Koninkrijk kwam op 6.873 nieuwe besmettingen, België op 2.208 zaken en Denemarken had ook een nieuw record met 681 gevallen. Waar moet dat toch heen? Geen land durft nog aan een lockdown te denken, vanwege de economische gevolgen, maar ik vraag me af hoe lang je dat nog kunt uitstellen.

Vrijdag 25 september 2020.

Voor de vierde dag op rij brak Nederland zijn eigen landenrecord opnieuw. Dit keer waren het 2.595 nieuwe besmettingen. Frankrijk had ook een nieuw dagrecord, maar omdat Frankrijk zo onregelmatig rapporteert, en af en toe een dag of dagen overslaat, kun je het record soms alleen maar berekenen door het totaalaantal over een aantal dagen te delen door het aantal dagen. Het nieuwe dagrecord voor Frankrijk moet dan op tenminste 14.584 besmettingen liggen. Het Verenigd Koninkrijk kreeg ook een nieuw record met 6.634 nieuwe besmettingen. Griekenland evenaarde zijn eigen record met het aantal doden op een dag: 9.

Donderdag 24 september 2020.

En nog een keer brak Nederland zijn eigen recordaantal besmettingen op een dag en het staat nu dus op 2.460. In Duitsland, met vijf keer zoveel inwoners als wij, waren er 2.143 nieuwe besmettingen. We doen dus toch iets verkeerd. Ze hebben ook meer dan genoeg testmaterialen en beschermingsmiddelen. En dat al vanaf de start. Zouden we nu echt niets van de Duitsers kunnen leren?

Woensdag 23 september 2020.

Nederland heeft opnieuw zijn eigen record gebroken met 2.360 nieuwe besmettingen in een etmaal. Geen enkel ander van de 19 landen die ik bijhoud, heeft vandaag een nieuw record gemeld. Wat overigens niet wil zeggen dat het in al die andere landen allemaal zoveel beter gaat. Zorgenkinderen blijven – naast Nederland – vooral Frankrijk, Spanje, Tsjechië en België. De regeringen, zeker ook de Nederlandse zij nee greep op het virus aan het verliezen en durven niet verder in te grijpen, uit vrees voor de economie.

Dinsdag 22 september 2020.

En opnieuw zijn er landenrecords gesneuveld. In Nederland werd het nieuwe dagrecord gezet op 2.267 besmettingen. Ook in Griekenland was er een voor hun doen een vrij fors nieuw dagrecord: 453. Gegeven het feit dat zoveel jongeren van de Griekse eilanden afkomen en hier besmet blijken te zijn, terwijl daar de uitgaansgelegenheden stampvol zitten, is ook hun nieuwe record onwaarschijnlijk laag.

Tenslotte vielen er in Tsjechië in een etmaal 19 doden en dat was voor hen een dodenrecord.

Maandag 21 september 2020.

Naar de standen van vanmorgen in de NYT (die in werkelijkheid de stand is van zondagavond), had geen enkel van de door mij bijgehouden 19 landen een nieuw record gevestigd. Dat zal vast ook wel te maken hebben met het feit dat in de weekends de standen sowieso slecht worden bijgehouden, waarna op dinsdag dus een herstel volgt. De Tsjechische minister van volksgezondheid is afgetreden. De reden weet ik niet, want mijn Tsjechisch is ronduit zwak, maar het zou te maken kunnen hebben met het torenhoge aantal besmettingen dat Tsjechië de afgelopen week en weken beleefd heeft. Ik zou daar zelf ook niet verantwoordelijk voor willen zijn. De maatregelen moeten echt een heel stuk strenger worden. Dat geeft zeer forse schade aan de economie, maar dat is nog altijd te verkiezen boven een land waar er helemaal geen economie meer is.

Zondag 20 september 2020.

Het afgelopen etmaal was er maar één nieuw record te melden, namelijk opnieuw Frankrijk, met deze keer 13.498 nieuwe gevallen. Voor het overige bleef het niveau van besmettingen veel te hoog, en bleef elke daling van enige betekenis bij geen van de door mij bijgehouden landen achterwege.

Zaterdag 19 september 2020.

Opnieuw landenrecords. Vier van de 19 die ik bijhoud, deze keer. En wel Nederland met 2.083 nieuwe besmettingen, Italië met 1.907 nieuwe besmettingen, Spanje met liefst 14.989 nieuwe gevallen en Frankrijk met een nieuw record voor het land met 13.215 nieuwe coronagevallen. Het valt precies in dit rijtje zo op, dat Italië weliswaar ook een nieuwe record heeft, maar ver achterblijft bij de andere grote Europese landen. Je kunt je dus afvragen – net als bij Griekenland – of die getallen wel juist zijn.

In Nederland werden weer nieuwe beperkingen afgekondigd, maar ze horen volgens mij opnieuw tot de pappen-en-nathouden-categorie. Zelfs Gommers, onze IC- toppersoon, had strengere maatregelen gewild.

Vrijdag 18 september 2020.

Het wordt eentonig, maar het was weer een ochtend waar nieuwe landenrecords werden gebroken. Deze keer was ook Nederland hiermee aan de beurt, met 1.837 nieuwe besmettingen. België verbeterde zijn eigen record met 2.031 nieuwe besmettingen, terwijl ook Frankrijk een nieuw record kreeg met 10.593 besmettingen. Er was ook een nieuw record van Tsjechië met 3.123 nieuwe gevallen, terwijl Tsjechië ook de prijs voor de sterkste stijger kreeg, want een dag eerder waren het daar nog maar 2.136 en dat was ook al een record. Het is op veel plaatsen in Europa gierend uit de hand aan het lopen. Vanavond worden dan voor Nederland nieuwe maatregelen afgekondigd, maar ik vrees met grote vreze, dat het weer pappen-en-nathouden-maatregelen zullen zijn. In Europa durft geen enkel land weer tot een lockdown over te gaan. Uit vrees voor de economie en onvoldoende draagvlak onder de bevolking. Eerst moeten de ziekenhuizen weer overstromen en de doden niet meer geborgen kunnen worden, voordat er wat echt gaat gebeuren.

O ja, er was nóg een record. Griekenland telde 9 coronadoden op een dag. Dat was voor Griekenland ook een dagrecord. Verder is de besmetting daar nog steeds heel laag, maar je komt er wel besmet van terug na een verblijf aldaar. Ra, ra, hoe kan dat?

Donderdag 17 september 2020.

Enkele dagen heb ik deze pagina niet bijgewerkt. Voor de redenen verwijs ik u naar de blog op deze website.

Het afgelopen etmaal werden er opnieuw een aantal landenrecords gebroken. Het gaat, vooral in Europa helemaal fout met het coronavirus. En ik heb ook nog altijd geen regering gezien die er echt iets aan gaat doen.

Nee, dan China. Vanmorgen het bericht dat in de stad Riuli, met 200.000 inwoners, aan de grens met Myanmar, gisteren twee besmettingen werden vastgesteld. Meteen werd de hele stad geïsoleerd: niemand mocht er meer in of uit. En meteen werden ook alle inwoners getest. Zo hou je dus het virus onder controle.

In Europa sneuvelen er dagelijks records van aantallen besmettingen. Nederland haalde het recordaantal van 1.752 nieuwe besmettingen, Duitsland 5.194. Dat laatste is een verbazingwekkend hoog getal voor Duitsland, waarvan het vorige record stond op 2.582 stuks. Ik heb wel tien keer nagekeken of ik een rekenfout had gemaakt, maar kon die niet vinden. Tsjechië had een nieuw record met 2.136 nieuwe besmettingen, terwijl India haar eigen record brak met 97.894 besmettingen en dat is tevens het nieuwe wereldrecord.

Al een hele tijd valt me op dat er sinds enkele maanden al zo weinig doden vallen. Heel veel minder dan in het begin, in maart en april. Maar vanmorgen viel me op dat bij diverse Europese landen ook het aantal doden weer flink gaat stijgen. India brak ook op dit terrein het eigen record met 1.787 doden in een etmaal. Dat is geen wereldrecord, want dat is nog steeds stevig in handen van de V.S. met 2.582 doden. America First dus.

Vanavond weer een persconferentie van Rutte en De Jonge. Gegeven de slappe houding van alle Europese regeringen, verwacht ik hier niet veel van. De aantallen zullen nog veel verder blijven stijgen.

Maandag 14 september 2020.

Het afgelopen etmaal heeft slechts één land het eigen dagrecord gebroken: België, met 9777 nieuwe besmettingen.

Wat me al geruime tijd opvalt dat er in de meeste landen al geruime tijd zo weinig doden te betreuren zijn. Op dit front valt zelden of nooit een dagrecord. Hoewel de grilligheid ook bij de doden groot is, is wel een aantal dorpen te onderscheiden. Groep 1.: De Verenigde Staten, Brazilië en India. In deze landen vallen dagelijks honderden doden tot meer dan 1000 toe. Groep 2.: Frankrijk, Spanje en Rusland. In die landen vallen dagelijks tientallen doden tot honderd of nog iets meer. Groep 3.: Alle overige landen, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland en Duitsland: hier vallen dagelijks doorgaans niet meer dan tien doden, meestal zelfs tussen nul en vijf. Die lage dodenaantallen hebben die landen ook met al geruime tijd (sterk) toenemende besmettingscijfers. Eerder in de epidemie hadden ook de landen van Groep 3, dagelijks honderden doden te betreuren. Dus blijkbaar weet men nu beter hoe de ziekte behandeld moet worden, waardoor er minder mensen komen te overlijden. Waarom er dan in die andere landen en met name de V.S., India en Brazilië het er elke dag nog zoveel zijn, kan ik nog niet bedenken.

Zondag 13 september 2020.

En dat was weer een dag met nieuwe landenrecords. Dit keer voor Tsjechië met 1.541 nieuwe gevallen, Oostenrijk met 869 nieuwe besmettingen en Denemarken met 343 nieuwe zaken. En dan te bedenken dat de notoir slecht scorende landen als Frankrijk en Spanje, die de afgelopen week het ene eigen record na het andere braken, geen opgave deden, zoals nooit op zondag- en maandagmorgen. We weten dus pas dinsdag hoe het in die landen staat. Van Zweden hebben we ook geen opgave gekregen, maar het is heel onwaarschijnlijk dat Zweden een nieuw record zal stellen, omdat ze al een heel hoog eigen record hebben van het begin van de epidemie.

Het gaat, zeker in Europa dus eigenlijk overal slecht tot zeer slecht met de corona-epidemie en de diverse regeringen doen er vrijwel niets tegen. Het enige grotere land dat het relatief goed doet is Duitsland. In Nederland is de mogelijkheid tot testen weer even slecht als in het begin, terwijl het in Duitsland van meet af aan goed en snel mogelijk was. Wie vandaag getest wil worden kan dat overal in Duitsland vandaag laten doen en binnen enkele uren heb je dan de uitslag. In Nederland is dat een gebed zonder eind. In Duitsland zitten blijkbaar wel capabele en verantwoordelijke lieden aan het stuur en in Nederland helemaal niet. Ik heb al maanden mijn twijfels bij de kwaliteiten van Minister De Jonge (CDA) die hiervoor verantwoordelijk is, en de zorg of hij wel geschikt is voor die baan wordt bij mij ook elke dag groter. Ik weet inmiddels wel zeker van niet.

Zaterdag 12 september 2020.

En weer zijn er vijf landen met een nieuw dagrecord voor het land. En weer grijpen regeringen niet echt in. Ze durven niet. Nederland had een nieuw dagrecord met 1.354 besmettingen. De enige maatregel is dat in onze drie grootste steden de coronamaatregelen beter moeten worden gecontroleerd/gehandhaafd. Ik betwijfel of dat genoeg is om de cijfers weer te laten dalen. Zelfs in Groningen, waar maandenlang geen enkele besmettingen heeft plaatsgevonden, zijn het er inmiddels ook alweer 10 tot 20 per dag. Dat hebben we hier nog niet eerder meegemaakt. Of het dan hier helpt als in Rotterdam beter wordt gehandhaafd, betwijfel ik toch. Andere nieuwe dagrecords zijn van Spanje, met 12.183 stuks, België met 969 gevallen, Tsjechië met 1.447 nieuwe patiënten en opnieuw India met 97.570 besmettingen in een dag. Dat laatste cijfer is tevens weer een nieuw wereldrecord.

Vrijdag 11 september 2020.

Het afgelopen etmaal haalden zelfs 6 van de 19 landen die ik bijhoud een nieuwe eigen dagrecord voor het land en viel opnieuw een wereldrecord. Het is nu elke dag raak en het worden er dagelijks ook steeds meer, lijkt het. Dit gaat verkeerd. En de diverse regeringen doen….. helemaal niets. Men durft aan de eigen bevolking blijkbaar geen strengere maatregelen op te leggen. Een tweede probleem is dat de grenzen allemaal wijd open liggen. Waardoor geen enkel land verschoond zal blijven. Al heb je nog zulk goed eigen beleid, ieder land importeert dagelijks ontelbare besmette mensen, zonder duidelijk beleid daarop. Nieuw-Zeeland en China zijn bij mijn weten de enige landen die het echt goed doen: iedereen bij terugkomst in het land, ook de eigen inwoners, veertien dagen in quarantaine. En hierop zijn ook geen humanitaire of andere uitzonderingen. En het leger bewaakt de grenzen.

Met het pappen-en-nathoudenbeleid dat in elk geval alle Europese landen volgen, wordt het alleen maar erger. Dat blijkt nu elke dag.

De nieuwe records zijn : Spanje met 10.764 gevallen, Frankrijk met 9.843 zaken, Tsjechië met 1.377 nieuwe besmettingen, Oostenrijk met 664 nieuwe ziektegevallen, Denemarken met 317 nieuwe noteringen en India met het astronomische aantal van 96.551 nieuwe covid-19-gevallen op één dag. Dat laatste getal is tevens het nieuwe wereldrecord.

Donderdag 10 september 2020.

Het is triest, maar weer werden enkele landenrecords en zelfs weer het wereldrecord gebroken. Opnieuw zat daar Nederland bij met 1.293 nieuwe besmettingen. Het loopt echt uit de hand nu. En de regering doet….. helemaal niets.

Voor de derde dag op rij kwam ook Denemarken met een nieuw record: 252 nieuwe besmettingen, nog altijd aan de lage kant voor een land als Denemarken.

Maar klap op de vuurpijl was toch weer India, met 95.735 nieuwe besmettingen, hetgeen tevens een nieuw wereldrecord is. Nu is India een gigantisch land met meer dan 1,3 miljard inwoners, dus hun ziekteniveau is ongeveer gelijk aan het Nederlandse, naar verhouding. Maar dan gaat het in India, net als in Nederland, dus ook helemaal verkeerd, maar op een veel grotere schaal.

Woensdag 9 september 2020.

En opnieuw sneuvelden er weer enkele landenrecords. Van die slechts negentien landen waarvan ruk het bijhoud, is het al een hele tijd zo dat er dagelijks enkele landen bijzitten die weer een eigen record hebben gehaald en verbeterd.

Het gaat dus naar mijn mening echt verkeerd met de ontwikkeling van deze ziekte.

Deze keer zat ook Nederland bij de recordhalers. Met een nieuw dagrecord van liefst 1090 besmettingen. Dat cijfer is hoger dan wat we op het nieuws hoorden, maar ik baseer me op Johns Hopkins/New York Times. Ik hanteer uiteraard steeds dezelfde bron, anders krijg je onvergelijkbare getallen. Dus ook in Nederland gaat het fout. Ik vermoed dat een groot deel komt van terugkerende vakantiegangers, onder andere van de Griekse eilanden. Er was ook een dagrecord voor Tsjechië met 1161 nieuwe besmettingen. Dat is voor een land met pakweg 10 miljoen inwoners vreselijk veel. Oostenrijk haalt ook een nieuwe hoogste stand met 520 besmettingen, naar verhouding bijna even groot als Nederland. Tenslotte kwam Denemarken op 244 nieuwe gevallen en dat is in vergelijking aan de lage kant.

Dinsdag 8 september 2020.

Op mijn gewone blog vandaag een analyse van de situatie in Griekenland, waarover ik hier eerder, afgelopen zaterdag, berichtte. De Griekse eilanden zijn met ingang van vanmorgen ‘oranje’ verklaard (alleen noodzakelijke reizen, geen vakanties). Ik zag het dus zaterdag al aankomen. En inderdaad sjoemelen de Grieken met de cijfers, volgens mij. Hoe kan het anders dat er zovele terugkeerders hier corona blijken te hebben, terwijl dat in Griekenland volgens de Grieken nauwelijks voorkomt en alle discotheken en bars er stampvol zitten?

Voor het overige zijn er weer diverse ontwikkelingen, goede zowel als slechte. In Brazilië gaat het een stuk beter dan tot voor kort. De besmettingen dalen al een aantal dagen vrij spectaculair. Brazilië haalde zelfs een laagterecord sinds 1 mei. Ook in de V.S. gaat het iets beter, de laatste dagen, maar nog niet spectaculair. In Frankrijk en Spanje blijft het aantal besmettingen zeer hoog., maar stijgt ook niet meer. In Duitsland is het aantal besmettingen een stuk hoger dan voor Duitsland gebruikelijk is, maar nog lang niet zo hoog als in Frankrijk en Spanje. Het Verenigd Koninkrijk, scoort ook weer steeds slechter, terwijl Denemarken zijn eigen landenrecord brak met 230 nieuwe besmettingen, nog altijd heel laag dus. In Nederland blijven de besmettingen duidelijk veel te hoog, met rond de 800, sinds ongeveer een week. Hier zie ik, tenminste regionaal, maar mogelijk ook landelijk, nieuwe maatregelen aankomen.

Maandag 7 september 2020.

Het blijft maar records regenen. En deze keer zit ook Nederland erbij. Met 960 nieuwe besmettingen is dat de hoogste stand sinds 1 mei 2020, toen ik het ben gaan bijhouden. Het RIVM vergoelijkt het dan, door te stellen dat het vooral een narapportage betreft van gevallen van het weekend, maar volgens mij hebben vanaf 1 mei nog 18 andere weekends gehad, waar dit niet in deze mate gebeurde. Het gaat dus opnieuw fout met Nederland.

De laatste twee dagen hadden we geen meldingen van Spanje, Frankrijk en Zweden en vooral de eerste twee waren nu juist zo lekker bezig met het dagelijks vestigen van nieuwe records. Dus we weten morgen pas hoe groot de schade daar nu is.

Brazilië daarentegen meldde een laagterecord sinds 1 mei, met 14.521 nieuwe besmettingen. Nog altijd veel te hoog uiteraard.

Tenslotte meldde India zelfs twee dagen na elkaar een nieuw dagrecord, met eerst 90.622 en vervolgens vanmorgen met nog eens 90.802 nieuwe besmettingen. Dat laatste cijfer is nu ook het nieuwe werelddagrecord.

Zaterdag 5 september 2020.

En opnieuw zijn er het afgelopen etmaal weer landenrecords gebroken en ook het wereldrecord. Spanje haalde het afgelopen etmaal 10.476 besmettingen (en dat zou ook wel eens het Europese dagrecord kunnen zijn) en Frankrijk haalde er 8.975. Tsjechië haalde een nieuw eigen record met 797 besmettingen, terwijl India er 86.429 meldde. Dat laatste cijfer is ook een nieuw wereldrecord.

Het blijft me maar verbazen dat het met name in Frankrijk en Spanje zo uit de hand loopt. En het is tot daar aan toe, hoewel erg genoeg, dat de Fransen en Spanjaarden daar zo onder lijden, maar met het enorme verkeer in Europa heeft dat zonder enige twijfel ook consequenties voor alle andere Europese landen. Er staat geen muur om die landen.

Ondanks het bericht van het RIVM dat er een storing was, waardoor eenmalig een erg hoog aantal besmettingen in Nederland leek te hebben plaatsgevonden, stel ik nu toch wel vast dat de verhoging ook in Nederland structureel is. Het kan haast niet anders of het gaat ook hier weer uit de hand lopen.

Ondanks het vele wensdenken, dat je overal kunt waarnemen, is wel duidelijk dat het virus echt nog niet weg is en verdere versoepelingen uit den boze zijn. Hoe triest dat ook is voor meerdere grote branches en takken van sport.

Vrijdag 4 september 2020.

Vandaag was er het bericht dat acht jongeren uit de wereldstad Wijchen, die op vakantie waren geweest in Griekenland, alle acht met corona besmet blijken te zijn geworden. Commentaar van één van hen: de Griekse bars waren echt propvol. Het is ook niet het eerste verhaal van in Griekenland opgelopen besmettingen dat ik las en ook niet het eerste verhaal over propvolle Griekse uitgaanscentra. Toch blijft het aantal dagelijkse besmettingen in Griekenland opvallend klein.

Dus heb ik maar eens drie landen met elkaar vergeleken die alle drie om en nabij 10 miljoen inwoners hebben: Oostenrijk, Tsjechië en Griekenland, die respectievelijk in totaal afgerond 28duizend, 26duizend en 10duizend besmettingen hebben en een dagelijkse score van respectievelijk 400, 680 en 240. Alle drie landen hebben officieel code geel. Toch heb ik nooit van propvolle Oostenrijkse of Tsjechische uitgaansgelegenheden gehoord. Tsjechië is trouwens volgens Johns Hopkins/NYT vanaf vandaag oranje geworden. Ik kan het me wel voorstellen, want Tsjechië heeft ook gisteren, voor de zoveelste keer, zijn eigen dagrecord weer gebroken, net als Oostenrijk trouwens. Ook kan ik er niets bij bedenken, dat Grieken ongeveer drie keer zo braaf zijn als Oostenrijkers als het om regels gaat. Het lijkt me eerder omgekeerd.

Ik verdenk de Russen er al veel langer van dat ze sjoemelen met hun cijfers, omdat er bij hen wel een opmerkelijk gelijkmatig patroon in hun cijfers zit, terwijl in alle andere landen die cijfers juist bijzonder grillig zijn. Voor Rusland kan ik redelijk betrouwbaar hun cijfers voor morgen voorspellen. Dat durf ik voor geen enkel ander land. Dus de Russische cijfers zijn niet echt, maar zijn politiek beoordeeld.

Dat gevoel krijg ik dus nu ook van de Griekse cijfers. De Grieken hebben zich ook met foute cijfers de Euro in gerommeld, bleek later. Het zou me dus niet verrassen als dat ook met de coronacijfers het geval is. Ze hebben er ook alle belang bij. Zo houden ze – anders dan de Fransen en de Spanjaarden bijvoorbeeld – hun toeristenstroom, waarvan ze zo afhankelijk zijn, goed op peil: door te sjoemelen met de cijfers.

Ga dus maar niet meer naar Griekenland met vakantie.

Donderdag 3 september 2020.

Nieuwe landenrecords zijn er gevestigd door India, met 83.883 besmettingen en 1.447 doden. Weliswaar heb ik begin vorige maand voor India nog veel hogere cijfers vastgesteld, maar die weken zo ontzettend ver af van hun gebruikelijke patroon, dat ik moet aannemen dat die cijfers een correctie waren op eerdere meldingen. Dat doen landen af en toe. Vooral Frankrijk is hier wat mij betreft berucht over. Die wijzigen elke zoveel dagen hun telmethode en dan krijg je forse correcties (naar boven of naar beneden) in één keer.

De Indiase 83.883 besmettingen in één etmaal is volgens mij ook een wereldrecord. Geen enkel ander land in de wereld had zoveel besmettingen in één etmaal.

Een ander landenrecord dat gebroken is, is van Tsjechië, met 656 nieuwe besmettingen. Dat is voor Tsjechië een record, en voor het kleine Tsjechië, met ruim 10 miljoen inwoners, is dat wel verontrustend veel. Het is veel meer dan Nederland scoort met 17 miljoen inwoners, plm 450 nieuwe besmettingen per dag. Dus je kunt toch ook maar voorlopig beter niet meer naar Tsjechië gaan.

Dinsdag 1 september 2020.

Een nieuw hoogterecord kan gemeld worden voor Noorwegen met 139 nieuwe besmettingen op één dag. Hun vorige record was van begin deze maand met 83 nieuwe besmettingen. Dat zijn uiteraard extreem lage aantallen vergeleken met vrijwel alle andere landen. een laagterecord was er niet.

Maandag 31 augustus 2020.

Deze keer heb ik ook eens nagegaan of landen – behalve als ze een nieuw hoogterecord hebben – soms ook een laagterecord meemaken. Uiteraard ook weer alleen van de landen waarvan ik de stand bijhoud. Dan blijken China, Zuid-Korea, Denemarken en Griekenland al landen te zijn die tenminste één dag, maar meestal zijn het er (veel) meer, nul besmettingen hebben gemeld. Van de overige landen heeft in feite alleen Zweden deze maand een laagterecord geboekt: 66 gevallen. Bijna dagelijks heb ik wel weer een nieuw hoogterecord voor één of meer landen. Aan deze gang van zaken merk je ook meteen dat de meeste landen eigenlijk alleen maar steeds slechter scoren en niet steeds beter. De afgelopen dagen hadden we weer een hoogterecord voor India met 78.761 besmettingen en voor Oostenrijk met 395 besmettingen. Dat laatste is uiteraard nog steeds wel laag voor een land als Oostenrijk.

Zaterdag 29 augustus 2020.

Er werden door meerdere landen gisteren weer nieuwe dagrecords geboekt. Zoals altijd gerekend vanaf 1 mei 2020, waarop ik begon met de cijfers bij te houden. Spanje haalde 9.779 nieuwe besmettingen en Frankrijk bereikte 7.379 nieuwe gevallen. Het merkwaardige is dat ik noch van Frankrijk, noch van Spanje iets verneem over (extra) maatregelen. Zonder die extra maatregelen zal het alleen maar verder omhoog gaan. Ook Tsjechië had een nieuw record, met 608 gevallen, maar dat getal is natuurlijk lang niet zo erg. Italië krijgt van mij nog een eervolle vermelding. Met 1.460 nieuwe besmettingen hebben zij nog steeds niet een landrecord, dat in Italië staat op 1.960, maar het stijgt wel vrijwel dagelijks. Dus ook in Italië gaat het niet goed, al is Italië nog veraf van de trieste records van Frankrijk en Spanje.

Vrijdag 28 augustus 2020.

Het afgelopen etmaal scoorde India een nieuw wereldrecord met 77.266 nieuwe besmettingen in een etmaal. Het Oude wereldrecord stond op naam van de V.S. met 75.302 besmettingen in een etmaal. Nu heeft India wel vier keer zoveel inwoners als de V.S. dus de ‘prestatie’ van de V.S. blijft een heel stuk beter.

Nationale records werden gisteren gemeld door Frankrijk met 6.111 besmettingen en door Spanje met 9.658 gevallen. Het blijft maar stijgen in die landen en ik zie nog geen begin van een teruggang. In Italië blijven de besmettingen ook nog vrijwel dagelijks stijgen, gisteren tot 1.409 gevallen, maar dat ligt nog wel een stukje af van hun eigen nationale record van een kleine 2000. En het is zeker nog een flink eind af van de prestaties van Frankrijk en Spanje. Griekenland boekte een nationaal record met het aantal overlijdensgevallen van 6 personen. Wel een record daar, maar het niveau is natuurlijk nog heel erg laag.

Donderdag 27 augustus 2020.

Ook gisteren leverde weer enkele landenrecords voor besmettingen op. Het meest opmerkelijke is wel een nieuw record voor Frankrijk met 5.429 nieuwe besmettingen. Daar loopt het ook flink uit de hand en dat nog wel aan de vooravond van Tour de France, die zaterdag gaat beginnen.

Ook waren er nieuwe dagrecords voor Zuid-Korea met 441 besmettingen en voor Griekenland met 293 besmettingen. Die aantallen zijn dan wel records voor die landen, maar dit moet nog goed beheersbaar zijn.

Maandag 24 augustus 2020.

In Frankrijk loopt het verder uit de hand, met een nieuw record voor het land met 4.897 besmettingen. Frankrijk is een bijzonder ongedisciplineerd land. Elk regeringsplan – ongeacht van wat voor soort regering – in de afgelopen decennia, resulteerde in protestbewegingen en/of stakingen, waardoor het plan telkens weer werd ingeslikt. Hoe gaan ze dit besmettingsprobleem dan oplossen?

In Italië lopen nu de besmettingen ook weer verder en verontrustend op, maar zij zitten nog lang niet aan een nationaal record. Griekenland haalde dan weer wel en nationaal record met 283 besmettingen, maar dat is nog altijd erg weinig.

In topbesmette landen de V.S. en Brazilië was er plots een flinke dip. Zowel bij de besmettingen als bij de doden. Het kan eenmalig zijn, maar het was wel opvallend.

Zondag 23 augustus 2020.

In Italië lopen de cijfers nu toch elke dag rap op en gisteren waren er alweer meer dan 1000 besmettingen. Dat is nog altijd heel goed ten opzichte van Frankrijk en Spanje, maar van nadere maatregelen in Italië hoor ik toch niks. Evenmin uit Frankrijk en Spanje overigens.

Ook Zuid-Korea haalt een nieuw landrecord met 397 besmettingen, maar dat stelt ook nog niets voor.

Het blijft bedroevend slecht gaan in de V.S., Brazilië en India. En in die volgorde ook, met de slechtste leerling voorop. Maar ik zie India Brazilië nog wel inhalen binnen afzienbare tijd. De eerste drie landen zijn nog de enige landen met meer dan een miljoen besmettingen. Rusland zal zich over een dag of tien bij dit selecte gezelschap voegen, maar ook in Columbia en Peru zijn ze ook goed bezig op weg naar het miljoen.

Zaterdag 22 augustus 2020.

Eindelijk, na drie dagen van Frankrijk geen cijfers te hebben gekregen, waren ze er vanmorgen dan weer wel. En er waren intussen 15.371 nieuwe besmettingen bijgekomen. Gedeeld door vier betekent dit gemiddeld 3.843 per dag. Aangezien het dagrecord van Frankrijk op 3.310 besmettingen stond, betekent dit dat Frankrijk op tenminste één dag zijn eigen landrecord heeft gebroken. Of mogelijk zelfs wel twee of drie keer. Voor latere dagen houd ik dan voortaan als Frans record maar 3.348 aan, want dat was het in elk geval. Ook Spanje had gisteren een nieuw record voor het land met 8.148 nieuwe besmettingen. Als het zo nog even doorgaat gaat Spanje zelfs Rusland nog voorbij, dat toch een veel groter land is. Daar is het dus echt uit de hand aan het lopen. In Italië lopen de cijfers nu elke dag ook flink op, maar met 947 besmettingen zijn zij nog ver weg van een ramp en het is ook nog lang geen Italiaans record. Landenrecords werden ook gebroken in Tsjechië met 506 besmettingen en in Zuid-Korea met 332 besmettingen. Maar die landen doen het relatief nog altijd heel goed.

Vrijdag 21 augustus 2020.

Oranje landen (besmettingen gaan verontrustend omhoog, maar er is nog geen nationaal of wereldrecord) zijn vandaag: Italië maar vooral Spanje. Voor Italië is heel opmerkelijk dat het land het heel lang heel goed deed, maar waar sinds enkele dagen de besmettingen weer vrij fors aan het oplopen zijn. Spanje is intussen het zorgenkind van Europa geworden.

Een nieuw nationaal record boekten Zuid-Korea met 306 Oostenrijk met 347 nieuwe besmettingen.

Donderdag 20 augustus 2020.

Ik heb besloten om in mijn overzichten een nieuwe categorie in te voeren: oranje. Het betekent: de aantallen besmettingen en/of doden gaan in dat land verontrustend snel omhoog, al is er nog geen landen- of wereldrecord.

Dan komen vandaag als verontrustend snelle stijgers bij de besmettingen naar voren: Italië, Spanje en Duitsland, bij de doden is ook Spanje. Nieuwe dagrecords voor het land zijn gevestigd door Zuid-Korea met 306 besmettingen en Griekenland met 260 besmettingen. Dat zijn geen verontrustend hoge aantallen an sich, maar het is toch wel voor elk land een record.

Woensdag 19 augustus 2020.

Gisteren zijn dan weer landelijke en lokale nieuwe maatregelen van kracht geworden om de stijging van het aantal besmettingen een halt toe te roepen. Kenmerkend is dan de vrijblijvendheid. ‘Een beroep op mensen om niet meer dan zes mensen thuis te ontvangen.’, omdat gebleken is dat de meeste besmettingen in de familiesfeer plaatsvinden. Maar er zijn en komen dus geen sancties. Ik vraag me af of het dan wel zal helpen. Het is een vrijbrief voor de dwarsliggers (bielsen) en doemdenkers om elk voorschrift aan de laars te lappen, die kunnen ze toch niets maken. De politiek is benauwd voor controle achter de voordeur. Maar als nu de meerderheid van de besmettingen juist achter de voordeur plaatsvindt, en iedereen daar gewoon zijn gang kan gaan, hoe breng je dan die aantallen omlaag? Gisteren kwam een gemeenteman aan de deur met de vraag of ik een hond had. Er wordt hier namelijk hondenbelasting ingevoerd. Hij mocht van mij naar binnen komen. Ik heb geen hond en hij mag dat van mij komen controleren. Maar dat wilde hij niet. Hij volstond met mijn antwoord: nee, ik heb geen hond. Zo mag het wat mij betreft met corona ook: kom maar binnen kijken of ik me wel aan de regels houd.

Dinsdag 18 augustus 2020.

Spanje, dat nooit op zondag en maandag rapporteert, had vanmorgen dan weer 16.269 nieuwe besmettingen te melden. Over drie dagen dus, en dat is dan gemiddeld 5.423 besmettingen per dag. Spanje is dus zonder meer Europa’s koploper, met zeer ruime voorsprong op de nummer 2: Rusland (uiteraard inclusief het Aziatische deel) met een kleine 5000 gevallen en nummer 3. Duitsland met intussen ook alweer ca. 1400 nieuwe besmettingen.

Met Spanje gaat het dus hopeloos verkeerd. Verder vallen de sterk dalende aantallen in Brazilië op, van meer dan 50.000 besmettingen per dag, geleidelijk naar minder dan 20.000. Dat is nog altijd ontzettend hoog.

Maandag 17 augustus 2020.

In het afgelopen etmaal zijn er geen nieuwe records gebroken. De algemene tendens die ik deze al eerder beschreven heb, blijft dus gewoon intact.

Zondag 16 augustus 2020.

Dezelfde landen die gisteren een nationaal record behaalden qua aantallen besmettingen, hebben dat een etmaal later opnieuw gedaan. Frankrijk haalde deze keer 3.310 besmettingen, Zuid-Korea 279 en Oostenrijk 303. Vooral met Frankrijk gaat het is dus helemaal verkeerd. Het was dus niet verrassend dat meerdere landen, ook Nederland, een aantal gebieden in Frankrijk hebben aangewezen als risicogebied, waaronder Parijs. Dat laatste verraste toch wel een beetje. Alle verbindingen in Frankrijk over de weg en met de trein lopen via Parijs. Je kunt natuurlijk wel op een andere manier naar je favoriete gebied in Frankrijk, maar met het openbaar vervoer is dat een enorme tijdvreter, en superonhandig en ook met de auto ben je doorgaans wel enkele uren extra kwijt. Men heeft gewoon het lef niet om heel Frankrijk een oranje of rode code te geven. In Spanje zijn zoveel gebieden oranje tot donkerrood, dat ik me afvraag waarom iemand nog naar Spanje zou gaan. In sommige delen is het daar nu nog wel veilig, maar de kans is vrij groot dat dat morgen ook over is. Ik vind de Noren nog altijd het duidelijkst en consequentst toen ze kort geleden al hun inwoners adviseerden om helemaal niet meer naar het buitenland te gaan. Waarom moet je ook met alle geweld naar het buitenland, afgezien van familiebezoek of zaken?

Zaterdag 15 augustus 2020.

En opnieuw werden er weer dagrecords gebroken. En dan te bedenken dat ik het maar van een kleine twintig landen bijhoud. En steeds gaat het dan om records sinds 1 mei, de dag waarop ik het begon bij te houden. De dagrecords zijn dan: Frankrijk meldde 2.846 besmettingen en in Frankrijk gaat het dus echt verkeerd. Zuid-Korea had dan 166 besmettingen en dat was voor hen ook een record, maar met hen gaat het dus nog altijd wel goed. België meldde het record van 922 nieuwe besmettingen, en het viel me weer op dat Johns Hopkins/NYT ook voor België andere en ook hogere cijfers meldt dan in de media genoemd worden. Ook in België gaat het dus helemaal fout. Net als in Nederland dus. Oostenrijk had er 282, ook voor hen dus een nieuw record, maar ook Oostenrijk redt het nog wel. Griekenland tenslotte meldde ook een nieuw record met 251 gevallen. Verschil met Oostenrijk is wel, dat Griekenland vrijwel dagelijks nieuwe records geeft. En dus is er in Griekenland echt iets aan de hand, terwijl Oostenrijk redelijk stabiel is. Ben razend benieuwd wat er in Nederland gebeurt, als die duizenden jongeren, die in Griekenland ‘opgepropt’ vakantie vierden, van vakantie terugkeren.

In Europa doen Groot-Brittannië en Italië het nog altijd relatief goed.

Vrijdag 14 augustus 2020.

Spanje had een nieuw record (sinds 1 mei) en wel met 7.551 nieuwe besmettingen. En maar feestvieren met heel veel vooral jonge mensen, die straks uitgefeest weer naar Nederland teruggaan.

Een tweede nieuw dagrecord boekte India met 131.552 nieuwe besmettingen. Dat is niet alleen een nieuw Indiaas record, maar zelfs een wereldrecord. Zoals met al mijn beweringen vanaf 1 mei en voorzover ik de landen heb bijgehouden. Maar aangezien ik alle toplanden qua besmettingen heb bijgehouden geloof ik niet dat een ander land dan India na 1 mei een hoger aantal besmettingen op één dag heeft gehad. India brak ook het eigen dagrecord met het aantal doden: 1.949. Maar dit is geen wereldrecord, want dat is nog altijd stevig in handen van de V.S. met 2.462 doden in een etmaal.

Donderdag 13 augustus 2020.

De Jonge krabbelde in het Kamerdebat terug en wilde eerst nog verder nadenken over de quarantaineplicht en de meewerkplicht bij het bron- en contactonderzoek. Vervolgens bleek vanmorgen dat de Veiligheidsregio’s bij monde van hun voorzitter Bruls, ook voorstander zijn van deze verplichtingen. Wat aardig nou. Regering en bestuurders willen die verplichtingen, waar ik zelf ook compleet achter sta, maar de volksvertegenwoordiging ligt dwars. De Kamer vindt het blijkbaar geen enkel probleem als de besmettingen enorm toenemen, zoals nu, met vele zieken en vervolgens ook doen tot gevolg.

Of, zoals een analist veronderstelde, ook hier wordt de coronacrisis net als in de V.S. flink gepolitiseerd. Het is maar te hopen van niet.

En wat te denken van het Kamerlid dat vond dat de regering niet op straffen moet sturen maar op belonen van goed gedrag. Wat een zot standpunt. Zij die medewerken worden immers al beloond met het behoud van hun gezondheid en hun leven. Wat voor andere beloning moet daar dan nog bijkomen? Geld??? Vooral linkse mensen denken altijd dat elk probleem met geld is op te lossen.

Oostenrijk boekte een nieuw besmettingsrecord (sinds 1 mei 2020) met 194 gevallen. Dat is natuurlijk heel erg laag vergeleken met de meeste andere landen, maar zelfs brave jongetjes in de klas, moeten vooral braaf blijven. Anders worden ze toch nog door het virus gestraft. Ook Griekenland boekte in mijn administratie een nieuw dagrecord, zowel bij de besmettingen als bij de doden, met respectievelijk 235 en 2 gevallen. Griekenland is ook een heel braaf land, net als Oostenrijk, maar met de foto’s van ‘opgepropte’ mensen op de Griekse eilanden, kan een groei toch niet uitblijven. En dat is dan ook gebeurd. Waarom zijn mensen en landen toch vaak zo hardleers? Hou je je niet aan de regels dan word je vanzelf gestraft. Wat mij betreft ook nog met een fikse boete, omdat je ook anderen met je gedrag in gevaar brengt.

Het gaat absoluut in steeds meer landen, zeker ook Nederland, niet goed met deze epidemie. Ik houd mijn hart vast.

Woensdag 12 augustus 2020.

Gisteren viel me opnieuw op dat door RIVM en regering gemelde besmettingscijfers voor Nederland afwijken van de cijfers die Johns Hopkins/New York Times presenteren. Vorige week meldde premier Rutte dat er het afgelopen etmaal 601 nieuwe besmettingen waren, terwijl Johns Hopkins/NYT er 715 meldden. Gisteren meldden het RIVM en Van Dissel dat er 779 nieuwe besmettingen waren, terwijl Johns Hopkins/NYT vanmorgen meldden dat het er 882 waren. De Johns Hopkins Universiteit zowel als de New York Times hebben beide een wereldnaam op te houden en zijn standaardvraagbaak op de hele wereld hierover. Ze zuigen dus vast niet zomaar wat getallen uit hun duim.

Maar hoe het ook zij, de Nederlandse besmettingen lopen nu toch echt gierend uit de hand, welk getal je ook neemt. Veel grotere landen zoals Duitsland, Italië en nu zelfs ook het Verenigd Koninkrijk, maandenlang het slechtste jongetje van de klas, hebben met een veelvoud aan inwoners lagere aantallen besmettingen. We lopen nu mooi in de pas met notoire boosdoeners (op dit terrein) als Spanje, Frankrijk en België.

Gisteren, bij de technische briefing van Van Dissel/RIVM voor de Tweede Kamer, leek deze totaal niet bezorgd, evenmin als welk kamerlid dan ook. Alles kabbelde rustig verder. Daarom was het ook zo verrassend dat Minister De Jonge, gisteravond aankondigde dat Nederland quarantaine voor vakantievierders uit landen met code oranje of rood (en dat zijn er nogal wat) verplicht gaat stellen en ook strafbaar voor wie er zich niet aan houdt. Hetzelfde gaat gelden voor degenen die niet willen meewerken aan contactonderzoek: verplicht en strafbaar voor wie niet wil meewerken. Tjonge. Minister De Jonge en met hem onze regering, begint het nu toch ook op te vallen dat ze echt iets moeten doen. Ik vermoed dat Van Dissel dat ook wel weet, maar zijn zorgen niet laat blijken, want dat probleem is van de regering/ de politiek en niet van het RIVM, dus de wetenschap. Hij stelt zich dus op als wetenschapper en dat is ook terecht.

Vandaag dus het Kamerdebat. Dat kan ik helaas niet volgen, wegens andere verplichtingen. Vanavond dus een of andere samenvatting gaan bekijken.

Dinsdag 11 augustus 2020.

De Britten doen het toch langzaam maar zeker wel iets beter. Zeker beter dan de notoire risicolanden: Spanje en Frankrijk. Dat was enkele maanden geleden precies omgekeerd. Mijn verhaal van gisteren over dat meisje dat ‘lekker op elkaar gepropt’ met vakantie was, had het over een Grieks eiland. Met de bijbehorende foto’s begreep ik zeker wat ze bedoelde. Na de wintervakantie kwamen veel mensen terug van de wintersport uit Italië en zo kwam hier de coronacrisis op gang. Maar de wetenschappelijke en bestuurlijke autoriteiten hebben daar niets van geleerd. Dus het gaat zo dadelijk opnieuw beginnen. Vanmorgen kwam in het nieuws dat de Griekse autoriteiten op veel of zelfs alle eilanden de bars etc. vanaf middernacht sluiten en ook met onmiddellijke ingang. Dan zitten mensen in plaats van 10 uur op elkaar gepropt, voortaan niet langer dan zes uur op elkaar gepropt. Dat zal dus heel veel helpen. Het wordt natuurlijk voor velen nog erg wennen, om na middernacht te stoppen met proppen.

Om bij te kunnen houden waar straks de grootste ellende vandaan komt ben ik vanaf vandaag ook de Griekse cijfers gaan bijhouden. Dat is dan het negentiende land dat ik bijhoud. Tot mijn verbazing blijken er in Griekenland op dit moment vanaf het begin nog slechts 5.749 besmettingen te zijn geweest en in totaal 213 doden gevallen. Dat is verreweg het laagste aantal van misschien wel heel Europa, afgezien van de ministaatjes. Tot nu toe was Noorwegen van ‘mijn’ landen de kampioen met slechts 9.684 besmettingen en 256 doden. Het doet me ook meteen denken aan de manier waarop Griekenland zichzelf de Euro heeft ‘ingerommeld’. Door veel foute gegevens in te sturen. Goede kans dat Griekenland opnieuw kans heeft gezien om met alternatieve waarheden aan te tonen dat zij het veiligste vakantieland waren en zijn. We zullen het wel merken als de vakantievierders terugkomen.

Maandag 10 augustus 2020.

Het is met het coronavirus naar mijn inschatting dezer dagen een periode van stilte voor de storm en zelfs zo’n beetje wereldwijd, maar zeker in Europa en dus ook in Nederland. Drie redenen. Ten eerste hebben we deze dagen dankzij het hete weer veel massale samenkomsten op stranden en andere plaatsen gehad met vele duizenden mensen dicht op elkaar. En dat gaat ook nog een tijdje zo door. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Ten tweede zijn er de van vakantie terugkerende Nederlanders. Die zijn vaak ‘lekker op elkaar gepropt’, zoals een meisje het formuleerde, wekenlang wezen feesten. En in de derde plaats lopen in de komende dagen en weken de schoolvakanties weer af en gaan kinderen weer massaal naar school. Zeker in de V.S. is het tegenwoordig onder Trump de mode, om ondanks de enorme aantallen besmettingen aldaar, gewoon bedrijven en scholen weer te openen. Maar ook in Europa weet niemand of dat wel allemaal veilig is. Ik kan me niet voorstellen dat dat 100% veilig is. De besmettingen groeien nu toch al overal, maar die groei kan dan alleen maar sterker worden en zeker niet minder. Kinderen, in elk geval tot maximaal een jaar of 12, lopen niet makkelijk een besmetting op en als het wel gebeurt gaat het meestal wel goed. Maar kinderen kunnen wel anderen, volwassenen, besmetten. Dat is wat we er nu van weten. Dus alles overziende zitten we nu in een dal en komen de pieken de komende dagen en weken vanzelf. Ik hoop niet dat mijn verwachting ook uitkomt, maar ik vrees het ergste.

Zondag 9 augustus 2020.

Met de hittegolf die we nu beleven verbaast het me toch weer dat zo ongelooflijk veel mensen naar het strand willen. Overvolle treinen en megadrukke stranden. Waar komt toch dat kuddegedrag, tegen beter weten in, vandaan? Dit gaat geheid over enkele dagen weer een nieuwe besmettingsgolf geven en de regering krijgt daarvan dan natuurlijk ook de schuld. In België worden nu meerdere stranden geheel afgesloten, behalve dan voor de bewoners van de kustplaatsen. Massale vechtpartijen waren er gisteren het gevolg van die overdrukte. Kwestie van tijd voordat dat ook in Nederland gaat gebeuren. Er kwamen gisteren geen nieuwe dagrecords van de 18 landen die ik bijhoud, al waren er relatief veel landen die geen opgaven deden.

Zaterdag 8 augustus 2020.

Vanmorgen was er dan het eerste Europese land dat zijn inwoners dringend adviseert om helemaal niet meer naar het buitenland te gaan, tenzij om een dringende reden. Het betreft Noorwegen. Noorwegen is één van de minst besmette landen van Europa met in totaal 9.551 besmettingen. Er zijn zeer veel landen die dit aantal in een etmaal halen. Maar zelfs Noorwegen ontkomt niet aan een groei. Gisteren brak Noorwegen zijn eigen record met wel 83 besmettingen in een etmaal. In Nederland zijn dat er intussen wel bijna tien keer zoveel. En dan is Nederland nog één van de landen die het relatief goed doet. Die 83 besmettingen in een etmaal, een nationaal Noors record, was meteen aanleiding voor de regering om zijn landgenoten dringend te adviseren niet meer te gaan reizen. Dat is pas attent en snel re(a)geren.

Ook Tsjechië brak zijn eigen nationale record met 329 besmettingen. En dit is ook één van de ‘betere’ landen.

Het gaat dus gewoon niet goed met de ontwikkelingen rond dit virus en regeringen doen gewoon te weinig. Ook de Nederlandse regering.

Vrijdag 7 augustus 2020.

De persconferentie van de heren Rutte en De Jonge vond ik teleurstellend. Het was vooral een voortdurend herhalen van bekende maatregelen: 1,5 meter afstand bewaren, handen wassen, grote groepen en drukte vermijden, bij verkoudheidsverschijnselen thuisblijven en je meteen laten testen. Helaas houdt lang niet iedereen zich daaraan. En het is zeer de vraag of het na zo’n preek zoveel beter zal gaan en ook zal blijven. Helaas lopen er veel te veel hobbyvirologen rond die al hun onzin maar blijven verspreiden en die ook steeds meer volgers lijken te krijgen. Hun boodschap is ook zoveel makkelijker: ga gewoon je gang. Daarnaast moeten restaurants contactgegevens bijhouden (wat ze overigens bij reserveringen toch al doen) en krijgen burgemeesters meer bevoegdheden. Maar reizigers die vanuit zwaar besmette landen Nederland in komen, wordt nog altijd geen strobreed in de weg gelegd, en door niemand wordt een opgelegde quarantaine gecontroleerd. En gij geleuft dat Nederlanders zich daaraan zullen houden? Ik geloof er helemaal niets van. Ja, nieuw is dat de GGD degene die in quarantaine zou moeten zijn, een keer zal nabellen. Dat gaat ten eerste helemaal niet gebeuren en als het per ongeluk toch ergens gebeurt dan is betrokkene net op het toilet of ligt te slapen, zodat hij niet aan de telefoon kan komen. Maar de huisgenoot verklaart met groot gemak dat de persoon zich keurig netjes aan de quarantaine houdt. Vanmorgen kwam dan meteen het nieuwsbericht dat de GGD van Amsterdam alvast niet meer kan voldoen aan de afgesproken contacttracing, want het wordt hiervoor te druk. Andere GGD’s zullen volgen, wat ik je brom. Dus van het nabellen van reizigers komt helemaal niets terecht. Ik bepleit de Nieuw-Zeelandse aanpak: iedere reiziger die het land binnenkomt, ook Nieuw-Zeelandse, verplicht veertien dagen in een bewaakt overheidsgebouw in quarantaine. Geen uitzondering, ook niet om ‘humanitaire redenen’. Het belangrijkste effect van zo’n maatregel is namelijk dat mensen het wel uit hun hoofd zullen laten nog het land te verlaten, tenzij het echt noodzakelijk is.

Verrassend vond ik wel dat premier Rutte vertelde dat het laatste cijfer is dat 601 mensen positief zijn bevonden, tegen de vorige dag nog 450. En hij lachte erbij. Het loopt dus nog meer uit de hand dan we al dachten. Opmerkelijk was wel dat, toen ik de jongste cijfers van Johns Hopkins/New York Times vanmorgen las, dat het in Nederland plots om 715 nieuwe besmettingen ging in plaats van 601. Bij 601 was men dus blijkbaar gisteren nog niet uitgeteld voor de dag.

Donderdag 6 augustus 2020.

Met de persconferentie van premier Rutte vanavond voor de boeg, die mogelijk nieuwe maatregelen bekend gaat maken, hier eerst nog even mijn mening over de diverse landen en ook Nederland, naar de besmettingsstand van van vanmorgen. Alleen van de 18 landen die ik volg.

Ik maak hiervoor een eigen mix van het aantal besmettingen per dag, gerelateerd aan de grootte van het land en de actuele besmettingsgraad. Mijn voornaamste reden om op maatregelen aan te dringen is dat bij oplopende aantallen besmettingen de cijfers maar één kant verder op kunnen bij ongewijzigd beleid: verder omhoog. Er is geen toverstokje waardoor het aantal besmettingen plots weer naar beneden gaat.Als je weet dat het erger wordt moet je ingrijpen, om te voorkomen dat als je blijft wachten, je later veel strenger moet gaan ingrijpen. Die omhoog lopende aantallen gelden hier beneden voor alle genoemde categorieën I t/m IV.

Ik ken namelijk op dit moment van de risicolanden vier gradaties, die we gemakshalve I, II, III en IV noemen.

I is dan besmettingsgraad oplopend en te hoog, maatregelen nodig.

II betekent besmettingsgraad oplopend en veel te hoog, forse maatregelen urgent nodig.

III betekent besmettingsgraad veel te hoog en situatie dreigt uit de hand te lopen; forse maatregelen zijn onvermijdelijk en urgent.

IV betekent besmettingsgraad extreem te hoog. Situatie is al ontspoord. Het zal een hele tour worden om dat nog goed te krijgen. Al was het maar omdat de bevolking uit het stuur gelopen is en niet zo makkelijk weer in het gareel is te krijgen.

Categorie I betreft dan Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en Zweden.

Categorie II betreft de landen Frankrijk en België.

Categorie III betreft Spanje.

Categorie IV is de Verenigde Staten, Brazilië en India.

Van de landen die ik volg en het zo goed doen dat volgens mij ‘zo doorgaan’ op zijn plaats is, gaat het om Noorwegen, Denemarken, Italië en Oostenrijk. Het is een momentopname. De situatie kan over een aantal dagen of weken helemaal anders zijn.

Er moeten n.m. meer reisbeperkingen komen, verplichte tests bij het binnenkomen van het land, ongeacht city welk land, ook Nederlanders, en bij een positieve uitslag door de overheid gecontroleerde quarantaines. Geen humanitaire uitzonderingen. Dit is dus het Nieuw-Zeelandse model. Scholen vanaf categorie II nog maar even niet openen.

Dinsdag 4 augustus 2020.

Het is vooral verrassend dat in zoveel landen de aantallen besmettingen vrij fors oplopen, maar dat ik maar weinig merk van maatregelen daartegen. Terwijl iedereen toch kan snappen dat omhooglopende curves, maar één verder vervolg kennen en dat is: verder omhoog. De aantallen gaan vast niet als met een toverstokje spontaan weer naar beneden. Dus je kunt er maar beter snel bij zijn, zodat je later niet voor veel moeilijker keuzes komt te staan.

Een ander raadsel dat ik maar niet snap is dat op vliegvelden, maar vast ook wel bij alle andere grenzen, er geen enkele controle is, behalve de verklaring van de betrokkene, op de aanwezigheid van Covid-19. En dat terwijl we al van de Chinezen, die met alles het eerst te maken hadden, weten dat de meeste besmettingen komen van terugkeerders of bezoekers aan het land of het gebied. En die lakse houding is er niet alleen in Nederland maar in veel meer landen. Ook als mensen in quarantaine moeten, is dat nog altijd thuis, zonder enige controle daarop. Dit alles om de vliegmaatschappijen te sparen of zoiets, maar ten koste van de gezondheid en het leven van de burgers. Ook bij taferelen op de luchthaven zelf, zie je weer drommen mensen zonder enige beperking of bescherming, rondlopen alsof er niets veranderd is. En de Tweede Kamer wil er niet over praten. Soms staat mijn verstand stil.

Zaterdag 1 augustus 2020.

Er zijn weer enkele landenrecords gebroken. Spanje had met 3.092 het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds het begin van mijn metingen op 1 mei 2020. Ook Oostenrijk vestigde een nieuw dagrecord sinds 1 mei, met 175 nieuwe besmettingen. Verder valt me op dat de situatie in meer, zo niet de meeste, Europese landen langzaam maar zeker steeds verder verslechtert. Ook in Nederland en Duitsland bijvoorbeeld, terwijl in België het uit de hand lijkt te gaan lopen. Van Frankrijk valt me de chaotische rapportage vooral op. Zo kregen we vanmorgen voor Frankrijk de getallen die ook al eergisteren waren gemeld, met gisteren als een hogere tussenstand. Geen touw aan vast te knopen dus. Het is typisch Frankrijk: met de Franse slag dus.

Donderdag 30 juli 2020.

Het afgelopen etmaal zijn er weer meerdere landenrecords gesneuveld, zowel bij de besmettingen als bij het aantal doden. Het zijn geen absolute gegevens. Ik ben de ontwikkeling van aanvankelijk 15 landen, later werden het er 18, pas vanaf 1 mei 2020 gaan bijhouden, terwijl de epidemie al half maart in Europa uitbrak. Er kwam al snel een flinke piek op allerlei terrein, in de diverse landen, gevolgd door allerlei maatregelen om het virus in te dammen. Daarna gingen de besmettingen en aantallen doden overal omlaag om vervolgens, nadat er versoepelingen kwamen, weer omhoog te gaan. Het zijn dus in feite de records van de ‘tweede golf’.

Frankrijk meldde 1.392 nieuwe besmettingen op een dag en dat is het hoogste aantal in Frankrijk sinds 1 mei. Oostenrijk meldde 173 besmettingen en ook dat is een record sinds 1 mei 2020. Brazilië meldde 69.074 besmettingen in een etmaal en dat is een record voor Brazilië, maar sedert 17 mei toen ik ook Brazilië ben gaan bijhouden. India meldde 1.543 doden, ook een record, maar India houd ik pas bij sinds 16 juli. Ik vermoed dat ook België een nieuw record besmettingen heeft sinds 1 mei, althans volgens Belgische media, want Johns Hopkins/NYT die ik als informatiebron gebruik, heeft dat nog niet gemeld.

Er is dus nu echt sprake van een tweede golf, als gevolg van te vroeg ingevoerde versoepelingen. Behalve enkele Scandinavische landen, en sommige noordelijke Balkanlanden, en tenslotte Italië gaat het nog altijd opmerkelijk goed. Bij alle overige landen, ook Nederland, gaan we volgens mij opnieuw de dieperik in.

Woensdag 29 juli 2020.

Een paar dagen rust op dit front kan geen kwaad, omdat je dan niet op elk getalletje hoeft te reageren, maar een beetje afstand kunt nemen en de wat grotere lijnen beter kunt zien. En die grotere lijnen zien er wat mij betreft voor Nederland en de rest van Europa en de wereld niet goed uit.

Het probleem van de vele staatjes die je in kranten kunt vinden dat ze ofwel het totaal aantal besmettingen en doden per land geven, maar dan zie de meer recente ontwikkelingen over het hoofd. Of het zijn juist staatjes over het afnemen, stabiel blijven of toenemen van het aantal besmettingen maar dat zegt nu juist weer niet over de besmettingsgraad, ofwel het niveau van de besmetting. Voorbeeld: New York prijkt in veel Amerikaanse staatjes bovenaan, vanwege het grote aantal besmettingen en doden. Die besmettingen en doden vielen echter allemaal in maart en april en de situatie in New York is nu juist heel stabiel op een hele laag niveau. Je kunt met reden zeggen dat de situatie in de V.S. al een tijdje heel stabiel is, maar ze hebben nog wel verreweg het grootste aantal dagelijkse besmettingen en doden van de hele wereld, met nummer twee op heel grote afstand.

Ik probeer dus een norm te vinden die iets zegt over de meer recente periode, de laatste 3 tot 6 weken, en wat je dus van de naaste toekomst mag verwachten. Zo’n soort staatje bestaat volgens mij niet. Ik heb ook niet de illusie dat ik landen in een volgorde kan zetten, omdat dat een soort schijnzekerheid geeft. Ik kan het evengoed niet tot achter de komma vaststellen, laat staan voorspellen.

Dus ik heb een kwaliteitsindeling gemaakt. Een land krijgt dus van mij een score. Ik kies daarbij niet voor getallen, want die geven weer schijnzekerheid. Een 2 is dan niet twee keer zo goed of erg als een 1. Dus ik kies voor letters.

Voorlopig kies ik voor drie categorieën. Categorie K is dan: het aantal besmettingen gaat de laatste weken duidelijk en significant vooruit, ook al is het nog niet dramatisch, maar de toekomstverwachting moet toch negatief zijn: het wordt erger als het land niet ingrijpt. Het virus gaat namelijk niet vanzelf weg, en het blijft ook niet onverwacht stabiel. Een groei zal verder doorgroeien als het land geen maatregelen neemt. Tot deze categorie K reken ik Nederland, België, Zweden, Italië en Duitsland. De prognose is zeker niet goed en zal bij ongewijzigd beleid gaan verslechteren.

Categorie L is dan: de groei van het aantal besmettingen gaat harder dan bij de categorie K, en/of bevindt zich stabieler op een veel te hoog niveau en verbetert niet ondanks genomen maatregelen. Tot de categorie L reken ik het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje. Dit kan uit de hand gaan lopen als die regeringen niet sterker gaan ingrijpen dan ze nu doen. De huidige prognose is thans slecht.

Categorie M betreft de landen waarbij de besmettingsgraad bijzonder hoog is, en of nog verder is gegroeid dan wel veel te hoog blijft. De toestand is hier ronduit dramatisch te noemen. Deze toestand ruïneert de economie van die landen en brengt het land tot (meer, veel meer) armoede. De prognose is bijzonder slecht. De regeringen van die landen moeten radicaal en langdurig ingrijpen. Tot de categorie M landen reken ik de V.S., Brazilië en India.

Zondag 26 juli 2020.

Bij het bijwerken van de 18 landen die ik volg, viel me meteen op dat Frankrijk en Spanje (en Zweden) hun dagopgaven van gisteren niet hadden ingediend. Dat waren precies de landen waarop ik gisteren commentaar had, vanwege het daar uit de hand lopende aantal besmettingen. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft nu de toegang uit Spanje geblokkeerd.

In België en in het bijzonder in en rond Antwerpen, loopt het enorm uit de hand. Een Belgische statisticus/viroloog meldde dat het terugbrengen van het aantal besmettingen tot 85 per dag, hetgeen bij de laatste versoepeling gebeurde, onvoldoende is gebleken. Een volgende keer moet het aantal besmettingen – volgens hem – eerst terug naar nul, voordat er weer versoepeld kan worden. Hij vergat nog te melden dat je dan ook alle grenzen moet sluiten en voor iedereen dei toch binnen wil, eerst 14 dagen in quarantaine zal moeten, gecontroleerd door de overheid.

Ik realiseerde het me vanmorgen bij het wakker worden ook: de getallen zijn over de hele linie weer aan het stijgen, en die getallen gaan echt niet spontaan terug. Bij niet-handelen is er maar één richting mogelijk: verder omhoog. Dus landen, ook Nederland, móeten wel optreden. Wachten maakt het probleem alleen maar erger en de remedie strenger. Val nou niet in de valkuil van de vorige keer en begin er niet opnieuw te laat mee. Sijbesma had gisteren compleet gelijk.

Zaterdag 25 juli 2020.

Zoals gisteren al verwacht heeft Frankrijk nu inderdaad ook zijn eigen nationale record aan besmettingen gebroken, met 1130 besmettingen op een dag. Er is nu ook duidelijk groei waar te nemen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Italië. Sijbema, onze ‘coronapaus’, afkomstig uit het bedrijfsleven, roept de regering op om maatregelen te treffen. Hij stelt dat er nu precies hetzelfde gebeurt als in maart het geval was: een onderschatting van het probleem, waardoor nieuwe maatregelen te lang uitblijven en het weer dweilen met de kraan open wordt. Gommers, onze voortreffelijke IC-coördinator, vindt extra maatregelen niet nodig, omdat het met de bezetting van ziekenhuisbedden nog heel goed gaat. Ja, net zo lang wachten, tot het verkeerd gaat is blijkbaar zijn motto. Dat we meer besmettingen hebben komt volgens Gommers alleen maar omdat we meer testen. Een Trumpiaanse redenering dus. Maar hij geeft – anders dan Trump – meteen toe dat hij daar eigenlijk geen verstand van heeft.

Volgens mij moeten we in elk geval, de grenzen en vooral Schiphol sluiten voor iedere reiziger uit steeds meer landen, ook voor Nederlanders, die eerst veertien dagen in zullen quarantaine moeten. En niet thuis, maar in een door de overheid gecontroleerde omgeving. Verder elke bijeenkomst van meer dan 2 personen (uitgezonderd huishoudens) verbieden en stevig handhaven. Dat is ongeveer het beleid van Nieuw-Zeeland. Noorwegen is al begonnen met het weren van alle Spanjaarden.

Vrijdag 24 juli 2020.

Opnieuw zijn de besmettingen in vrijwel alle Europese landen flink toegenomen. Met Spanje bovenaan met 2.615 nieuwe besmettingen. Dat getal ligt al dicht bij het Spaanse record van 3.046 besmettingen per dag. Dat is dus een kwestie van tijd; enkele dagen schat ik, voordat er een nieuw Spaans record komt. Frankrijk is in deze race goede tweede met intussen 1.062 besmettingen op een dag, terwijl hun record op 1.103 ligt. Die kunnen dus zelfs morgen al een nieuw nationaal record vestigen. Maar ook o.a. in Nederland, België en Duitsland zie je nu de besmettingen weer stevig oplopen. Maar een ingreep van enige betekenis durft niemand aan. Ik was er al bang voor. Ik heb het meteen al gezegd, dat de versoepelingen in vrijwel alle landen te vroeg kwamen. We zagen het het duidelijks in de V.S., waar staten in opdracht van Trump gingen versoepelen terwijl er nog grote aantallen dagelijkse besmettingen waren. Dat hebben ze dus intussen geweten: de crisis loopt daar steeds verder uit de hand. Overigens valt me ook op dat Italië opvallend gelijk en laag blijft scoren.

Dan nog even Kroatië. Daar is het reisadvies plots gewijzigd van geel naar oranje. Toeristen worden hals-over-kop teruggehaald. Hoe liggen daar de aantallen dan? Kroatië (4 miljoen inwoners) heeft naar de stand van vandaag in totaal, sinds begin maart, 4.634 besmettingen, waarvan de laatste week 595. Dat is dus de laatste week gemiddeld 85 per dag. Vergeleken met de knoflooklanden is dat dus minimaal. Spanje (47 miljoen inwoners) kent in totaal 270.000 besmettingen met de laatste week plm. 8.000 of wel plm. 1100 per dag, met een sterk verder stijgende tendens. Welk land zou dus het eerste naar code oranje moeten? Waarom gebeurt het dan niet en waarom neemt Spanje geen enkele verdere maatregel? Dat verschijnsel heet: politiek.

Donderdag 23 juli 2020.

Brazilië boekte gisteren een nieuw record van besmettingen, voor Brazilië dan, namelijk 67.860. Met dat getal steekt ze de V.S. naar de kroon, want de V.S. was al een keer boven de 70.000. Wat een triestheid allemaal. De tendens van de afgelopen dagen is gewoon voortgezet. Alleen in België en in Amsterdam(!?) is dat reden tot enig ingrijpen. Het is verder opmerkelijk dat Italië in feite deze zomer nauwelijks gegroeid is met het aantal besmettingen, overigens ook niet gedaald. Het is inderdaad zo dat ik foto’s van hossende, feestende en dronken feestvierders in vakantietijd vooral uit Spanje ken. Dat het in Frankrijk ook zo was en Italië juist niet, wist ik niet. Griekenland heeft 28 Nederlanders per kerende post terug naar Nederland gestuurd, omdat ze een formulier niet hadden ingevuld. Terecht wat mij betreft. Vooral Nederlanders (maar vlak anderen ook niet uit), bestaan het om alle voorschriften aan hun laars te lappen, vooral omdat hier niemand toeziet op de naleving ervan. Als anderen dat wel doen komen ze van een koude kermis thuis.

Voorts ga ik deze rubriek vanaf de staart drastisch inkorten. Oude berichten over dit onderwerp hebben hun betekenis voor nu grotendeels verloren. Alleen opmerkelijke stukjes handhaaf ik nog.

Woensdag 22 juli 2020.

Ook op deze dag blijkt de tendens die ik gisteren heb vastgesteld te zijn doorgetrokken. Dan China. Toen daar vorige week in de stad Urumqi (ruim 2 miljoen inwoners) werd vastgesteld dat er 14 nieuwe besmettingsgevallen waren, werd de hele stad meteen in lockdown geplaatst. Niemand kon er meer in of uit, alle openbare gelegenheden werd gesloten en je mocht alleen de deur uit voor boodschappen. Zo bestrijd je dus het virus, zolang er geen vaccin is. In Spanje zijn er nu 1500 besmettingen per dag en er gebeurt: helemaal niets. In Nederland en België zijn er circa 200 per dag en er gebeurt ook niets. Van Spanje en Frankrijk (1000 per dag) kan ik het me nog voorstellen. Een negatief reisadvies voor Spanje en Frankrijk, zal daar ongetwijfeld worden opgevat als tegen het land gericht. Dat is dan weer een Europese rel, waarvan we er al enkele gehad hebben. Maar waarom grijpt de Nederlandse regering niet in als het over Nederland gaat? Bang voor een opstand van de kuddedieren?

Dinsdag 21 juli 2020.

Intussen hebben Frankrijk en Spanje weer ˙hun coronagegevens aangevuld. En nu blijkt dan pas dat in Frankrijk er de laatste vijf dagen zeker 1000 nieuwe besmettingen per etmaal zijn geweest en Spanje zelfs circa 1500 nieuwe besmettingen. Dus de tweede verklaring van gisteren blijkt vandaag het meest voor de hand te liggen: bewust weghouden van gegevens om toeristen niet af te schrikken. En alle menselijke kuddedieren gaan weer compleet op een hoop staan, zonder enige beperking. Kranten en de TV staan weer bol van de plaatjes met strak op elkaar gepakte mensen. Italië doet het dan in vergelijking met Frankrijk en Spanje verrassend goed, met rondom de 200 besmettingen per dag.

Die uitleg is veel minder waarschijnlijk voor landen als Zweden, Denemarken en Noorwegen, want die zijn veel minder afhankelijk van toerisme. Toch laten die ook gaten in de informatie vallen. Daar kan ik nog geen verklaring voor bedenken. Nu die aantallen ook weer zijn bijgewerkt bleek het patroon gelijk aan wat we al van die landen wisten: Noorwegen en Denemarken doen het heel goed, met tien of minder besmettingen per etmaal, en Zweden hield zijn oude patroon met rondom 200 besmettingen per dag.

Maandag 20 juli 2020.

Wat mij bij het bijhouden van de gegevens deze keer opviel dat er steeds meer landen lijken te komen, die niet meer dagelijks het aantal nieuwe besmettingen en doden opgeven.

Bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. Vooral Frankrijk bakt ze bruin. De afgelopen 10 dagen heeft Frankrijk vier keer nieuwe gevallen gemeld en zes keer helemaal niets. Spanje doet het iets minder slecht, maar heeft ook nog diverse complete stiltes, ook achter elkaar. Ik kan maar twee verklaringen bedenken. Een goedaardige en een kwaadaardige. De goedaardige verklaring is dan dat het in die landen ook vakantietijd is, met afwezigheid – ook van de administratie om het bij te houden – tot gevolg. De kwaadaardige uitleg is dat door niets te melden eventuele toeristen niet worden afgeschrikt te komen. Het zijn beide immers typische vakantielanden, die mede afhankelijk zijn van toerisme. Zo komen ze beter over dan ze in werkelijkheid zijn.

Zondag 19 juli 2020.

Het is verrassend dat China het virus zo goed en zo snel onder controle heeft gekregen. Het aantal besmettingen in de enorme land beperkt zich tot een tiental per etmaal en doden vallen er al helemaal niet meer sinds meer dan een maand.

Gisteren waren en dan ineens 58 nieuwe besmettingen en dat betekende in China dat hele steden, waaronder Urumqi (met meer dan 2 miljoen inwoners) in complete lockdown gaan. En ‘alles’ weer verboden wordt: geen restaurants meer, overal mondkapjes verplicht, het openbaar vervoer staat er weer stil. Zo nodig testen ze een hele miljoenenstad.

Wat dan te denken van het Nederlandse beleid? Op Schiphol moeten passagiers een verklaring ondertekenen dat ze niet ziek zijn en dan mogen ze doorlopen. Zo laden elke dag tientallen vluchten hun passagiers uit, de maatschappij in. Nederland had gisteren dus 355 nieuwe besmettingen en er gebeurde dus aan maatregelen: helemaal niets. Dat is dus het verschil tussen China en Europa: bij het minste of geringste gaat in China een enorme stad en omgeving op slot, terwijl in Nederland de groei van het virus wel tien keer zo snel gaat als in China en er gebeurt helemaal niets.

Vrijdag 17 juli 2020.

Alweer een nieuw wereldrecord voor de Amerikanen. Dit keer met 75.302 besmettingen op een dag. En opnieuw verhoogde waarden, dit keer voor Nederland, België, Spanje en Duitsland. Even hoog scoort het Verenigd Koninkrijk, maar dat doet ze al maanden, dus dan lijkt het alsof het daar stabiliseert. Zeker, maar dan wel op een relatief hoog niveau. Met het aantal doden wil het nog altijd niet goed lukken. Afzonderlijke Amerikaanse staten melden nu ook record aantallen doden, maar dat is nog niet terug te zien bij Amerika (de V.S.) als geheel. Verder is India nu ook lid geworden van de ‘club van 1 miljoen’. Dat zijn de landen waar tenminste 1 miljoen besmettingen zijn vastgesteld. Die club telt nu drie landen: De V.S., Brazilië en India. Een vierde lid komt er voorlopig nog niet echt aan. Pas over enkele maanden, schat ik. Maar met zo’n grillig virus kan dat zomaar veranderen. De V.S. is de 3 miljoen besmettingen al ruim voorbij, Brazilië net de 2 miljoen en dan nu ook India met 1 miljoen.

Donderdag 16 juli 2020.

Vanmorgen zag ik bij het bijwerken van de diverse coronastanden, dat in meerdere Europese landen tegelijk, het aantal besmettingen in een dag tijd flink is opgelopen. Het betreft vooral Nederland, Duitsland, België, Spanje en Zweden. Alleen de Belgische media berichten dat het volgens premier Wilmot ‘echt niet goed gaat met het land’, als het over Corona gaat. In de andere landen is dat blijkbaar niemand opgevallen en al helemaal niet dat het een forse West-Europese tendens is.

In de V.S. is weer een nieuw wereldrecord gevestigd met 68.687 nieuwe besmettingen in een etmaal. In Brazilië blijft het nu steken op tussen 40 en 50duizend, maar India gaat ook over de 60.000 besmettingen per etmaal heen. Het aantal doden per dag blijft hoog, maar geeft nog geen nieuw record.

Gisteren gaf een Amerikaanse professor zijn commentaar op de ontwikkelingen in de V.S. Die ik en andere al heel lang ‘dramatisch’ noemen. Deze professor was de zoveelste die zijn grote zorgen uitte dat het heel erg verkeerd gaat met de V.S. Er moet eindelijk beleid worden gevoerd, en moet er nu echt gestopt worden met het virus weg te redeneren (hetgeen Trump en zijn regering steeds doen). En de journalist: want anders? …. De professor: …… hebben we over enkele maanden geen land meer. Dat is wel een heel radicale conclusie, maar nu hij bij mij bezonken is, zou het best wel eens kunnen. Zeker is in elk geval dat het al vanaf de start vrijwel elke dag slechter gaat met de V.S. en dat ik ook niet kan bedenken waar het dan wel naartoe gaat als het beleid van Trump nog een half jaar of zo wordt voortgezet. De toekomst daar is behoorlijk somber. Maar de verantwoordelijken hebben dat totaal niet door.

Woensdag 15 juli 2020.

Vanmorgen las ik een commentaar van een Belgische professor, die van mening was dat er veel te weinig doden zijn gevallen. Doordat er relatief weinig doden vallen ontstaat makkelijk bij het publiek de indruk dat het met die corona wel losloopt. En verslappen ze bij ‘social distancing’ , de anderhalve meter, mondkapjes etcetera. Ik ben er al weken zo niet maanden naar op zoek: landen waar na het voortdurend oplopen van het aantal besmettingen, nu ook steeds meer doden gaan vallen. De grootste kanshebbers hiervoor als eersten, later gevolgd door andere landen, zijn uiteraard de V.S. en Brazilië. Hoewel ik vanaf vandaag ook India aan mijn lijstje heb toegevoegd, zodat ik nu 18 landen van de meeste uiteenlopende soort, volg. India zal namelijk binnenkort als derde land (na de V.S. en Brazilië) meer dan een miljoen besmettingen kennen.

Vanmorgen zag ik dan voor het eerst in maanden dat in zowel de V.S. als in Brazilië het aantal doden nu flink aan het oplopen is. De V.S. vestigde eerst een nieuw eigen en tevens wereldrecord met 64.081 nieuwe besmettingen in één etmaal. De V.S. had daarnaast 918 ‘nieuwe’ doden en dat is wel een stuk meer dan de afgelopen weken, maar nog geen record. Iets dergelijks geldt ook voor Brazilië: sterke oploop, maar nog net geen nieuw record. Het kan allebei een eenmalige opleving zijn, maar dat weten we morgen.

Dinsdag 14 juli 2020.

Ik krijg de indruk dat de toestand in zowel het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Brazilië, de twee ‘boosdoeners’, langzaamaan iets beter wordt. In Amerika gaat het nog altijd helemaal fout. Ik zie voor de V.S. nog geen sprankje hoop aan het eind van de tunnel.

Maandag 13 juli 2020.

De ontwikkeling van het Coronavirus ontwikkelt zich al weken hetzelfde: dramatisch slecht in de V.S. en Brazilië (en India en enkele andere Zuid-Amerikaanse landen). Doorgaans redelijk goed in Europa (m.u.v. het Verenigd Koninkrijk) en aantal andere Aziatische landen. Gelukkig woon ik aan de goede kant van de Atlantische Oceaan. In de V.S. kan ik me zo langzaam aan niet voorstellen dat de Republikeinse partij blij is met ‘hun’ president Trump. Zijn jongste stunt van vandaag is dat hij een standpunt van een of andere komiek ondersteunt dat Fauci (de Amerikaanse Van Dissel) vrijwel alles fout heeft gedaan bij de bestrijding van het coronavirus. Trump meldt dus aan het publiek dat ze bij deze ziekte, die daar inmiddels meer dan 3 miljoen zieken en 135.000 doden heeft gekost, beter op één of andere komiek moeten vertrouwen dan op zijn eigen topadviseur voor ziektebestrijding. Kan het nog dieper?

Mijn verwachting is dat de Republikeinen, en vooral uit de Senaat, nog even wachten, mogelijk zelfs tot vlak voor de Republikeinse Conventie eind augustus en dan vervolgens Trump laten vallen en iemand anders naar voren zullen schuiven. Kanshebber is voor mij dan Nikki Haley, Trumps ambassadeur bij de V.N. en 2016 – 2018 lid van de V.N. – Veiligheidsraad. Ze heeft zich toen zelf teruggetrokken, volgens mij omdat ze iets als wat nu gebeurt – een steeds gekkere Donald Trump – zag aankomen. Ze wilde daar niet langer deel van uitmaken. En groot gelijk had ze.

Vrijdag 10 juli 2020.

Weer een nieuw wereldrecord en opnieuw voor de V.S.: 59.907 besmettingen in een etmaal. Waar moet dat toch heen?

Ik liep met half plan rond om weer eens naar Noorwegen en in het bijzonder naar de Noordkaap te gaan. Daar was ik nog nooit helemaal. Voordeel is dat Noorwegen zo ongeveer de laagste besmetting van Europa heeft en er vast overal ruimte zat is. Tot mijn verrassing heeft Noorwegen van Nederland echter de code Oranje gekregen. Dat kan niet komen vanwege het hoge risico, want dat is er juist heel laag. Die code oranje wordt veroorzaakt doordat Noorwegen vrijwel geen bezoekers toelaat. Ook alle veerponten, bijvoorbeeld, varen nu niet. Wellicht beslissen ze dat later nog.

Donderdag 9 juli 2020.

En weer heeft de V.S. een nieuw nationaal en wereldrecord gevestigd met het aantal besmettingen op één dag: 59.254. Brazilië is, zoals al een hele tijd, goede tweede met plm. 45.000. En president Trump blijft maar in de ontkenningsmode en blijft pushen voor verdere openingen, onder andere van alle scholen. Met dreiging van inhouding van geld als staten dat weigeren. Hij zal echt niet meer veranderen, maar wanneer krijgt de Republikeinse Partij, die hem tot nu toe steunt, dat door? Hoeveel erger moet het eerst nog worden?

Woensdag 8 juli 2020.

Bolsanero, de Braziliaanse president, die alle coronaproblemen steeds heeft weggewuifd, heeft nu toch ook Covid-19. Tegelijk haalde Brazilië, net als de V.S., weer recordcijfers met het aantal besmettingen. India is intussen derde. Het is toch een interessante tijd, al heb ik het liefste dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt. Het zal nog wel even duren.

Maandag 6 juli 2020.

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’, zei een bekende Nederlander eens. En ineens zag ik het voordeel van de zwaar om zich heengrijpende corona-besmetting in de V.S., dankzij een president die alle problemen ontkent, wegwuift of in het beste geval minimaliseert. De toestand daar gaat compleet uit de hand lopen. Ziekenhuizen zitten in meerdere Staten aan de grenzen van hun mogelijkheden. Het duurt niet lang meer of de patiënten liggen er in de gangen, met alle gevolgen vandien. En alles straks uiteraard uitgebreid op de TV. Hoe vreselijk dit alles ook is, ik zag ineens het voordeel. Het is voor al die mensen hier, die ook het virus wegdenken of wegredeneren, en zich van geen enkele regel wat aantrekken, een prachtig afschrikwekkend voorbeeld, wat er gebeurt als je je niet aan de voorschriften houdt. Het zal vast wel meehelpen, om wat meer mensen zich normaal te laten gedragen. Al zullen er altijd nog genoeg zotten overblijven.

Zondag 5 juli 2020.

Een verschijnsel dat zich bij deze pandemie de laatste dagen voordoet is dat een aantal landen qua besmettingen met een flinke opmars bezig is. Sinds gisteren staat India zelfs al op de vierde plaats en met hun snelheid wordt dat vast ook nog wel hoger. Maar ook een 5e plaats voor Peru is verdienstelijk, een 6de plaats voor Chili mag er zijn en een 9e plaats voor Mexico is toch ook wel een prestatie. De Europese landen, waar de ziekte zich min of meer stabiliseert, verdwijnen steeds verder naar achteren. De snelle stijgers zijn bij mijn weten geen vakantielanden en we hebben er bij mijn weten ook geen erg grote economische belangen. De ziekte lijkt toch meer een ziekte van de V.S., Midden- en Zuid-Amerika en Zuid-Azië te worden en dan moeten Afrika en het Midden-Oosten nog komen. Waar gaan we naartoe? Geen mens kan het zeggen.

Zaterdag 4 juli 2020.

Het verrast me steeds dat de media, zowel nationaal als internationaal, steeds cijfers melden over het aantal besmettingen, die ik nergens kan terugvinden. Verschillende media melden ook verschillende cijfers. De cijfers zijn ook altijd afgerond op duizenden of zelfs tienduizenden per dag, dus dat vind ik ook al verdacht. Zo melden vrijwel alle media vanmorgen dat in de V.S. weer een nieuw dagrecord is gebroken. Ik baseer mijn gegevens op de opgaven van Johns Hopkins University / New York Times en die melden juist helemaal geen nieuw record. Het kan zijn dat Johns Hopkins/NYT per dezelfde dag verschillende cijfers melden, vooral van de V.S., omdat de 50 staten vast allemaal hun eigen tijdstip hebben, waarop ze hun besmettingen en doden melden. Ik noteer de totalen elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip, dus dan zou het vergelijkbaar moeten zijn.

Voor het eerst las ik ook een artikel (in de NYT, waar anders) waarin vraagtekens worden geplaatst bij het relatief lage aantal doden, vergeleken met het aantal besmettingen. En vergeleken met het begin van de uitbraak in Europa en de V.S., in maart 2020. Dat verschijnsel valt me al een aantal weken op. Maar ook de ‘deskundigen’ kunnen dit niet verklaren. Ze vertellen dat de stijging van het aantal doden nog kan komen. Het kan, maar ik ben niet overtuigd, omdat het verschijnsel zich in zo ongeveer alle landen voordoet. Die allemaal hun eigen manier van registreren en vooral ook bestrijden hebben.

Vrijdag 3 juli 2020.

Gisteren hebben de V.S. het wereldrecord dagelijkse besmettingen dan eindelijk gebroken, met 56.576 besmettingen in een etmaal. Die gaan dus voor het goud. Brazilië staat nu goede tweede met 54.771 besmettingen en gaat voorlopig voor het zilver. Het brons is nog voor Rusland met 8.371 besmettingen. Ik ben vrij zeker van het goud en het zilver, maar niet zo zeker van het brons, omdat ik immers maar 17 landen echt goed bijhoud. Bovendien is de strijd nog niet gestreden en zelfs nog lang niet over.

Voor het overige is de situatie niet wezenlijk veranderd. In Europa blijft het V.K. de trieste koploper en het verbetert daar ook niet veel. Het blijft me verrassen dat met al die versoepelingen er nog nergens een flinke nieuwe uitbraak is geweest. Lokale uitbraaksels daargelaten.

Donderdag 2 juli 2020.

Sinds gisteren geeft Nederland geen dagelijkse opgaven meer over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden. Die cijfers zouden nog wel uit het ‘dashboard’ te halen zijn dat dagelijks wordt bijgewerkt. Bij pogingen die getallen te vinden, merkte ik dat je wel het dagelijks aantal nieuwe besmettingen kunt vinden, alsmede het aantal ziekenhuisopnames, maar dat het aantal doden daar niet vermeld wordt. Blijkbaar is dat aantal vanaf 1 juli Nederlands Staatsgeheim. Ik snap het wel een beetje. Voor een statisticus en een dokter is het aantal doden niet bijster interessant. Als iemand eenmaal is overleden kun je er niets meer mee. Je hoeft geen rekening meer te houden met een ziekenhuisbed of een IC-bed, er is geen geneesmiddel of vaccin meer nodig, geen mondkapje of 1,5 meter afstand. Voor de aard en de ernst van de epidemie is het aantal doden juist de allerbelangrijkste factor. Als er immers een besmettelijke ziekte woedt die mensen wel ziek maakt, maar waaraan je niet overlijdt, dan is er immers geen probleem. Het ziekteverzuim stijgt. Dat is alles. Het aantal doden is dus uiterst relevant voor voorlichting aan het publiek, om je een mening over de ernst van de ziekte te kunnen vormen. Alleen voor de uitvaartsector is het nu relevant geworden. Maar door het aantal doden uit de publieke informatie te houden, kan iedereen de voorschriften simpel blijven overtreden. Niemand gaat er in Nederland immers dood aan? Een ongelooflijk stomme fout.

In de V.S. waren er dan 50.922 besmettingen in een etmaal. Dat is voor de V.S. een dagrecord. Het wereldrecord staat op naam van Brazilië met 54.771 besmettingen op 19 juni. Ik verwacht wel dat de V.S. in staat moeten zijn om het wereldrecord van Brazilië over te nemen.

Dinsdag 30 juni 2020.

In Brazilië daalt het aantal besmettingen nu al een aantal dagen. Dat is verrassend, omdat ik van een ander beleid aldaar niets weet. In de V.S. blijven ze onveranderd bijzonder hoog. In beide landen zie je nog altijd niet een flinke verhoging van het aantal doden, maar dat kan nog wel komen.

Verder vind ik verrassend dat in de Europese landen, die ik bijhoud, er nog altijd geen noemenswaardige vermeerdering van het aantal besmettingen is gekomen, noch van het aantal doden. Dus: tot hier toe gaat dat wel goed.

Maandag 29 juni 2020.

Alle 17 landen, waarvan ik de stand van besmettingen en doden dagelijks bijhoud, melden gelijke of lagere standen dan gisteren. Dat geldt dus ook voor topscorers als de V.S. en Brazilië. Het kan – tenminste ten dele – het weekendeffect zijn. Volledigheidshalve moet ik wel melden dat van Frankrijk, Zweden en Denemarken al drie dagen geen nieuwe standen door Johns Hopkins/NYT worden gegeven. In Frankrijk vertonen de cijfers altijd al een vrij grote grilligheid met snelle afwisselingen tussen hogere en lagere cijfers. Zweden heeft steeds relatief hoge aantallen besmettingen en doden, zeker vergeleken met de andere Scandinavische landen, terwijl Denemarken al een hele tijd relatief laag zit.

In een artikel in Ashar-al-awsat, overgenomen van Bloomberg, staat een uitgebreid artikel gelardeerd met vele cijfers, over de verwachting van een professor van de komende tijd. Ik was onder de indruk van zijn redenatie en onderbouwing, al kan ik niet alles precies volgen. Ik ben geen statisticus. Hij rekende uit dat de V.S. (thans plm. 125.000 doden) zal eindigen met circa 210.000 doden. Wanneer dat aantal bereikt zal worden vertelde hij er niet bij. Volgens mij zijn er teveel onzekere factoren, zeker in de V.S., om daar iets zinnigs over te vertellen. We gaan het afwachten.

Zondag 28 juni 2020.

Vanmorgen meldde de Telegraaf dat de Britten gaan komen. Ik hoop het niet, want het V.K. heeft het virus bij lange na niet onder controle. Dat gaat ellende geven, maar dat vindt blijkbaar niemand van RIVM en regering belangrijk. Blijf uit de buurt van Britten is mijn advies.

Na de hoogtepunten bij zowel de V.S. als Brazilië van gisteren, deden beide landen een stapje terug. Maar niemand weet of dat het begin is van een verdere teruggang of ‘reculer pour mieux sauter’. (Een stapje terug doen om beter te kunnen springen.). Dit is wel de langste zin in het Frans die ik heb onthouden, en ik hoop alleen maar dat het correct gespeld is.

Zaterdag 27 juni 2020.

Opnieuw een dag met nieuwe records. Vooral in de V.S. dan. Op een haar na 48.000 nieuwe besmettingen. Een nieuw nationaal record voor de V.S. In een etmaal dus. Brazilië had er ongeveer een duizendtal minder, dus deze keer hebben de V.S. ‘gewonnen’. Ga er maar trots op. Ik heb even niet paraat wat het wereldrecord is, het begint wel meet een 5, maar het heeft er alle schijn van dat dat binnenkort gaat sneuvelen. De 2.462 doden van gisteren in de V.S. was, zoals ik al verwachtte, een eenmalige correctie. We zitten nu weer op een 700 doden. Het kon ook nog niet. De enorme opleving aldaar is pas een kleine week bezig, en de besmette mensen gaan niet meteen dood. Dat duurt een dag of veertien. Dus in de loop van volgende week gaat daar ook het dodental weer stijgen.

Het beeld in Europa, en dus ook in Nederland, is nagenoeg ongewijzigd. Met koploper nog altijd het Verenigd Koninkrijk, en zorgenkindje Zweden. Voor het overige heeft men het wel onder controle, al is het ook hier nog altijd afwachten wat al die versoepelingen nu aan extra besmettingen zullen gaan opleveren. Hopelijk niets of heel weinig.

Vrijdag 26 juni 2020.

Een dag overgeslagen in verband met dringende andere besognes.

Dat komt dan mooi uit, omdat gisteren dus inderdaad een nieuw absoluut record in de V.S. is gemeld, van het dagaantal coronabesmettingen: 41.563. Dat is nog geen wereldrecord, want dat staat nog op naam van Brazilië met meer dan 50.000 besmettingen. En ook het aantal doden in een etmaal gaf in de V.S. een nieuw record: 2.462. Ook dat is nog geen wereldrecord. Dat dit laatste dagrecord nu al viel was wel verrassend. De cijfers van de V.S. zijn na een periode van stabiliteit op een veel te hoog niveau, sinds ongeveer een week weer fors aan het stijgen. En dan duurt het ongeveer twee weken voordat je de stijging terugziet in stijgende dodenaantallen. Dus het kan ook een soort inhaalslag zijn van ‘vergeten’ doden, wat we in andere landen, ook in Nederland, met de verpleeghuisdoden, ook hebben gezien. Morgen weten we meer. Gisteren kregen we dan voor het eerst in enkele weken nog een ‘technische briefing’ van Van Dissel van het RIVM aan de Tweede Kamer te zien. Het leverde niet veel spannends op.

Slechts drie zaken vond ik echt de moeite waard. Ten eerste de vraag, nota bene van een GroenLinks Kamerlid, over de import van besmettingen uit het buitenland, nu het virus met name in de V.S. en Brazilië zo explodeert. Van Dissel antwoordde tot mijn verrassing dat het een belangrijke vraag is, maar dat hem die vraag door de regering nog niet is gesteld. Dat verbaasde me erg. Juist in landen waar het virus al eerder onder controle kwam, zoals o.a. China en Nieuw-Zeeland, is steeds weer opnieuw de oorzaak van nieuwe uitbraken, de import van het virus door terugkeerders en bezoekers van andere landen. De regering kijkt blijkbaar niet verder dan de landsgrenzen. Je kunt er gif op innemen dat dat probleem hier nog het grootste probleem van de komende weken en maanden gaat worden. En niemand heeft er nog over nagedacht. Even onbegrijpelijk is dat alle andere partijen, daar geen vraag over hadden, ook niet PVV en FvD, die altijd zo de mond vol hebben van het sluiten van de grenzen.

Bij een andere vraag, dit keer van het lid Kuzu van Denk, verraste me het antwoord van Van Dissel net zo sterk. Kuzu vroeg waarom er wel vrij gereisd mag worden naar Griekenland en ander landen, maar niet naar Turkije. Van Dissel moest hem het antwoord schuldig blijven. Ik zal het hier dan maar geven: In Turkije zijn 193.115 besmettingen vastgesteld en vielen er 5.046 doden. In Griekenland waren er 3.321 besmettingen en vielen er 191 doden. Turkije heeft dus 58 keer zoveel besmettingen en 26 keer zoveel doden. Zou Van Dissel dat nou niet (bij benadering) weten?

Een derde opmerking van Van Dissel verbaasde mij ook nog. Bij de bespreking van de Duitse situatie kon je zien dat het aantal besmettingen ook in Zuid-Duitsland hoog was. Dat verklaarde Van Dissel met het hoge aantal besmettingen in het aangrenzende Oostenrijk. Dat is vreemd want, in Oostenrijk was en is het aantal besmettingen juist heel laag.

Van Dissel is dus blijkbaar heel erg op Nederland georiënteerd, en dat is natuurlijk mooi. Maar het virus trekt zich – helaas voor hem – van landsgrenzen helemaal niets aan.

Woensdag 24 juni 2020.

De V.S. hadden het afgelopen etmaal weer een triest nieuw record, met meer dan 35duizend nieuwe besmettingen. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds ik het bijhoud, 1 mei 2020. Het kan zijn dat daarvóór daar een nog hoger aantal is bereikt, want dat zou verklaren waarom door de V.S.-media geen absoluut record is gemeld. Maar feit is wel dat het met de V.S. totaal de verkeerde kant opgaat met deze ziekte. Waar kan en zal dit stoppen? Ook Brazilië meldde weer een topdag, met zelfs ruim 39duizend nieuwe besmettingen, maar dat hebben we aldaar wel iets vaker meegemaakt. Wat een droefheid allemaal.

Verder gaat het verder best redelijk, al zijn er wel punten van zorg van een veel kleinere omvang dan die van de V.S. en Brazilië. Zoals de toestand in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, waar het ook niet echt heel goed mee gaat.

Dinsdag 23 juni 2020.

Eerst even een correctie op wat ik hier gisteren schreef. Het is me gebleken dat de Belgen hebben besloten om voortaan niet meer op zondag en maandag de besmettingscijfers en het aantal overledenen openbaar te maken. Van alle varianten die ik kon bedenken waarom we hier geen cijfers meer krijgen, had ik deze niet verzonnen. Blijkbaar hebben de Belgen kans gezien om met het virus afspraken te maken voortaan niet meer in weekend toe te slaan. Zowel het virus als de Belgische ambtenaren hebben immers recht op een vrij weekend. Dit voorbeeld verdient dus volgers.

Of ook de Denen en de Zweden deze afspraak hebben gemaakt is me niet bekend, maar dan hebben ze zelfs een langere periode afgesproken van respectievelijk drie en vier dagen.

Iets anders is dat het me al enkele dagen bekruipt dat er wereldwijd steeds minder doden vallen ten opzichte van het aantal besmettingen. De pandemie haalt nu wereldwijd elke dag hogere aantallen besmettingen, maar het aantal doden valt nog mee. Of er zit nog vertraging in, of er is iets anders aan de hand. Indirect ‘bewijs’ is ook dat met dagelijks honderdduizenden nieuwe besmettingen en dat al maanden lang we nog steeds geen foto’s hebben van zwaar overbelaste begraafplaatsen en/of ziekenhuizen, waar patiënten in de gang of zelfs buiten moeten liggen. Zoals bij de Spaanse griep het geval was. Een sluitende verklaring heb ik nog niet, maar hij zal nog wel een keer komen.

Maandag 22 juli 2020.

De jongste overzichten geven de volgende conclusies:

Van de 17 landen die ik bijhoud melden Rusland en Spanje volstrekt ongeloofwaardige overlijdenscijfers: veel en veel te laag ten opzichte van het aantal besmettingen. Mogelijk melden ze alleen de doden die aan corona en niets anders zijn overleden. Zodra er ook een andere oorzaak kan zijn, wordt de persoon niet als coronadode gemeld. Bekend is dat veel coronapatienten ook andere onderliggende kwalen hebben.

Hoewel zowel Johns Hopkins University als de New York Times, gerenommeerde instellingen zijn, valt me steeds weer op dat hun opgaven niet op alle onderdelen actueel zijn. Plots was vanmorgen België niet geactualiseerd, en nu weet ik zeker dat er bij JHU/NYT een zekere laksheid heerst, omdat België elke dag stipt om 11.00 uur de cijfers ververst. Van Denemarken zijn de cijfers al twee dagen niet ververst en van Zweden zelfs drie dagen niet. Nu is mijn Deens en is ook mijn Zweeds niet zo goed, dus ik kan ook niet goed controleren of ze net zo stipt zijn als de Belgen, maar ik vermoed dat onze Scandinavische vrienden dat wel zijn. Hier is mijn oude regel weer van toepassing: als er ergens twee personen of twee instellingen verantwoordelijk voor zijn, is niemand verantwoordelijk.

Zondag 21 juni 2020.

Nederland meldde het laagste aantal besmettingen sinds tenminste 1 juni. Ineens meldt Spanje nu 7 doden, tegen gisteren nog 1169. Ze zijn daar blijkbaar even de statistische weg kwijt. In de V.S. werd een nóg groter aantal besmettingen geregistreerd dan gisteren al gebeurde, maar er is nog altijd geen absoluut dagrecord, al is dat volgens mij een kwestie van tijd. President Trump wil minder testen, want dan krijg je ook minder besmettingen. Dat nou niemand hiervan vindt dat dit de zogenaamde struisvogelmethode is: wat je niet kunt zien bestaat ook niet. Trump hangt dus de struisvogelmethode aan. Het Verenigd Koninkrijk blijft maar op een veel te hoog maar nu al een tijdje stabiel niveau. Dat moet toch echt naar beneden, maar dt lukt ze nog niet. Voor Zweden meldt Johns Hopkins/NYT al voor de derde achtereenvolgende dag ongewijzigde totalen, alsof daar geen besmettingen en doden meer vallen. Voor Denemarken is het de tweede identieke dag. Brazilië meldde inderdaad dat het gigantische aantal besmettingen van gisteren kwam, omdat drie deelstaten achterliepen met hun opgaven. Desondanks was de opgave van vandaag ook nog 34.666 dat toch wereldrecord voor vandaag mag heten. Wat een triestheid is het daar.

Zaterdag 20 juni 2020.

Bij het nakijken vanmorgen van de diverse standen bij de 17 landen die ik bijhoud, vielen me enkele zaken op. Spanje meldde al zeker een week of drie een onveranderd aantal doden elke dag. Er overleed blijkbaar niemand meer aan corona. Dat was bizar, omdat Spanje intussen nog wel elke dag enkele honderden nieuwe besmettingen had. Dus of het was een grote Spaanse truc, of er was ergens een fout gemaakt. En vanmorgen kwamen er dan ineens 1169 doden bij. Dat is wel heel veel voor één dag en dat haalt zelfs doorgaans de V.S. niet. Dus het moet een inhaalslag geweest zijn. Dat vuiltje zal dus nu ook wel opgelost zijn.

Het tweede dat opviel was dat Frankrijk ineens ruim 800 besmettingen op een dag meldde, tegen normaal honderd of nog iets meer. Er is dus ook in Frankrijk ergens een flinke uitbraak geweest, maar dat heeft onze kranten niet gehaald.

Het derde opvallende punt was dat in de V.S. het afgelopen etmaal ruim 31.000 besmettingen zijn gemeld, en dat is het hoogste aantal sinds wel een maand of zo, al is het ook nog geen absoluut record daar, want dat ligt nog wat hoger. Maar dat het daar fout gaat stelde ik al vaker vast en ik zie nog niet het kleinste beetje licht aan het eind van die tunnel.

Tenslotte werden in Brazilië het afgelopen etmaal het duizelingwekkende aantal van ruim 54.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat moet wel een absoluut wereldrecord zijn. Bij koploper de V.S. is het nooit verder gekomen dan ongeveer 34.000 dus ik ben nog wel benieuwd of er morgen nog een correctie komt, omdat het gegeven getal onjuist zou zijn. Je moet je realiseren dat in Nederland gedurende de hele periode vanaf begin maart er in totaal nog geen 50.000 besmettingen zijn geweest. Nu is Brazilië qua bevolkingsaantal ongeveer 12 maal zo groot als Nederland, maar naar verhouding zouden wij dan gemiddeld ongeveer 4200 besmettingen dagelijks moeten hebben gehad. Onbegrijpelijk. Ga maar liever niet naar Brazilië met vakantie, adviseer ik.

Vrijdag 19 juni 2020.

In de V.S. weer het hoogste aantal besmettingen in zeker veertien dagen. Het houdt maar niet op. Ook Duitsland kent nu zijn opleving, met de hoogste score in wel een maand, maar gevoelsmatig denk ik dat ze het wel meester zullen worden. Zweden lijkt ook wel heel geleidelijk steeds hoger te gaan scoren en ik heb er niet het begin van een verklaring voor.

Mijn nog maar halve plan om dit jaar eens naar Noordkaap te gaan, lijkt toch een beetje in duigen gevallen. Denemarken kondigde aan dat ze vanaf 27 juni weer toeristen zullen toelaten, maar onder een reeks voorwaarden, onder andere dat de toerist van te voren tenminste zes nachten in een hotel moet boeken. Dat zie ik me echt niet doen, als ik alleen maar wil doorreizen. Dus heb ik eens even naar een alternatief gezocht. De meeste kans maakt een boot van Kiel naar Oslo. Of van Duitsland naar Zweden, maar Zweden is nu juist zo zwaar besmet.

Donderdag 18 juni 2020.

Het beeld is ongewijzigd. Nog nergens is een echte tweede golf waar te nemen. Ik heb de neiging om ook Zweden toe te voegen aan het rijtje V.S., V.K. en Brazilië. Het wil daar maar niet beteren en het niveau van besmettingen en doden is er veel te hoog. En zolang Zweden zijn losse-omgang-beleid niet verandert, vrees ik dat het ook zal zal blijven. Het gevaar van zo’n beleid is dat je er haast niet meer vanaf komt. Zodra de regering dat zou doen, is dat meteen het failliet van het voorgaande beleid, dat teveel mensenlevens heeft gekost. En wiens schuld is dat dan? Die regering zegt officieel dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken, maar tegelijk kan ik niet bedenken wanneer dat dan wel kan: er is nog geen millimeter licht aan het eind van de tunnel te zien.

Woensdag 17 juni 2020.

De opleving die ik gisteren in het V.K. vaststelde was maar van korte duur. Vanmorgen lagen de besmettingen en doden aldaar weer op het vertrouwde maar veel te hoge niveau. Het lukt een aantal landen (o.a. de V.S., het V.K. en Brazilië) maar niet om het aantal besmettingen en doden terug te brengen. Of de regel is: wie te laat begint komt voorlopig niet van de hoge aantallen af. Brazilië had zelfs het hoogste dagaantal besmettingen sinds ik het van ze bijhoud: plm. 35.000 in een etmaal, sinds 17 mei.

Dinsdag 16 juni 2020.

Voor het eerst in tijden heb ik een bijzondere ontwikkeling te melden. Het gaat namelijk duidelijk beter in het Verenigd Koninkrijk. Voor het eerst sinds ik het ben gaan bijhouden, 1 mei 2020, had het V.K. minder dan 1000 nieuwe dagelijkse besmettingen, en bovendien loopt het aantal dagelijkse doden sinds kort in enkele tientallen in plaats van 100 of (veel) meer. Daarmee zit het V.K. nog niet op het niveau van de andere West-Europese landen, maar de koers daarheen is nu toch wel ingezet.

Verder is mijn oude stelling weer eens van kracht. Het belangrijkste nieuws is namelijk vaak niet, wat er gemeld wordt, maar juist en waarom iets niet gemeld wordt. Een oude truc van Sherlock Homes, om bij een plaats delict ook vast te stellen wat er niet is en dat er wel had kunnen of moeten zijn.

Het nieuws dat er bij de coronacrisis niet is, dat er een enorme opleving van het aantal besmettingen heeft plaatsgevonden in Amsterdam en de V.S., hoewel je dat volgens de deskundigen na al die demonstraties wel had mogen verwachten. In Amsterdam was er dan toch wel een opleving. Zie hiervoor mijn Blog van vandaag.

Maar of dat nu rechtvaardigt om soepeler om te gaan met de beperkingen, betwijfel ik toch. Voorlopig blijf ik me toch maar voorzichtig gedragen.

Mijn broer zou zeggen: ik ben liever een levende lafaard dan een dode held.

Zondag 14 juni 2020.

Na het bestuderen van de meest recente cijfers, stel ik vast dat er nog niet echt veel veranderd is.

Bijzonder slecht scoren nog altijd de V.S. en Brazilië. Het wordt daar ook zeker niet beter en eerder nog iets slechter, al is een echte forse ‘tweede golf’ er nog altijd niet te zien.

Gewoon zeer zwak, met evenmin een duidelijke verbetering, scoren het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Dan heb ik nu een nieuwe categorie: was redelijk goed, maar scoort ineens een stuk minder: Duitsland.

Gewoon zwak presteren Italië, Spanje en Frankrijk. Ook die landen verbeteren al weken niet echt.

Dan komen landen als Nederland en België, die redelijk goed scoren en zich de laatste weken nog wel hebben verbeterd.

Tenslotte de groep landen die het echt goed doen zoals Tsjechië, Noorwegen, Denemarken en Oostenrijk.

Zoals steeds beperk ik mij tot 17 landen waarvan ik de diverse scores dagelijks bijhoud, vanaf begin mei.

Vrijdag 12 juni 2020.

Al enkele dagen heb ik blijkbaar deze rubriek niet bijgehouden, merk ik bij het openslaan. Hoewel de dagelijkse ontwikkelingen m.b.t. tot de corona-epidemie niet zo spectaculair zijn, neem ik me toch voor om dit beter bij te houden en hier bij te werken. In principe weer dagelijks. Het wachten was en is nu toch vooral op de tweede golf. Na de versoepelingen, zowel in ons land als in andere landen, is er nog geen tweede golf van betekenis tevoorschijn gekomen. Er zit wel een periode van plm veertien dagen tussen de versoepeling van een beperking/besmetting en de verschijnselen, maar die twee weken hebben we nu toch echt wel weer gehad. We gaan dus door met versoepelen totdat blijkt dat we een stap te ver zijn gegaan. Het beeld is dus, in elk geval in de 17 landen die ik volg, niet of nauwelijks veranderd. Absolute koplopers van de 17 zijn nog altijd Brazilië en de V.S. Beide landen hebben meerdere straatlengtes voor op alle andere landen. Denk aan 20 tot 30 duizend nieuwe besmettingen per dag en tussen de 500 en meer dan 1000 doden per dag erbij. Ook de merkwaardige tussenpositie van Rusland is onveranderd: grofweg 10.000 nieuwe besmettingen per etmaal, maar vrijwel nooit meer dan 200 doden extra, doorgaans minder.

Vervolgens zie je nog steeds het verschil tussen de landen die vroeg zijn begonnen, zoals o.a. Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken en Noorwegen, gevolgd door een grote groep landen die duidelijk later zijn begonnen, waaronder Nederland en de meeste andere West-Europese landen, en tenslotte het land dat het laatst is begonnen: het Verenigd Koninkrijk. Het is mij wel duidelijk: hoe eerder je start met beperkingen deste sneller kun je weer versoepelen, en een eenmaal te laat begonnen operatie haal je daarna haast niet meer in. De verschillen zie je na een kleine drie maanden nog steeds. Buitenbeentje is dan nog Zweden, dat weliswaar ook snel begon, maar met duidelijk minder beperkingen voor de burgers. Gevolg is dat het aantal besmettingen en doden daar ook groter is dan bij de anderen die snel begonnen en zelfs groter is dan bij de landen die later zijn begonnen, zoals o.a. Nederland.

Waar de tweede golf het meest waarschijnlijk is, is ongetwijfeld de V.S. Met de vele demonstraties i.v.m. de ‘Black Lives Matter’-crisis, van vele duizenden mensen over het hele land verspreid en met een president die van geen enkele beperking wil weten, en volgende week weer massa-bijeenkomsten wil gaan houden, kijk ik elke dag nog het eest uit naar hun cijfers. De aantallen liggen daar veel hoger dan elders (samen met Brazilië), maar een echte forse tweede golf is er ook daar tot en met vandaag nog niet.

Dinsdag 9 juni 2020.

De toestanden in Amsterdam, waarbij wellicht wel 10.000 mensen op de Dam waren terwijl er maar 300 zouden komen, leverden o.a. op de melding van viroloog dat de vorige groepsgebeurtenissen op Hemelvaartsdag met veel te veel mensen op veel te kleine ruimte, dat er daarna geen extra besmettingen van betekenis zijn waargenomen. Suggererend: het kan allemaal weer. Maar als je naar de cijfers van Amsterdam kijkt in het ‘Dashboard’, dan zie je dat er eergisteren en de dag ervoor wel degelijk een piek zat in het aantal besmettingen. 75 op zaterdag en 25 op zondag. Cijfers van gisteren verschijnen pas vanavond. Van het hierbijgelegen Leer (D) weten we dat na een enkele uitbraak met 18 besmettingen 180 mensen in quarantaine moesten. Tien keer zo veel dus. Dat zou betekenen dat er in Amsterdam dus 10 maal 100 is 1000 mensen in quarantaine zullen moeten gaan. En het is ook nog niet eens het allerlaatste cijfer. Morgen kunnen het er zelfs nog meer zijn. Maar volgens de viroloog is er dus niets aan de hand. Wat raaskallen sommige deskundigen toch soms. Ik wil toch echt niet tussen zulke mensenmassa’s staan. Ik heb geen zin in een besmetting en ook niet in 14 dagen quarantaine.

Maandag 8 juni 2020.

Met die vele demonstraties in de V.S. maar ook wereldwijd, kan het gewoon niet anders dan dat moet leiden tot nieuwe uitbraken van het virus. Dat zou dus vanaf twee weken na de eerste demonstratie, die tien dagen geleden begon, moeten gaan plaatsvinden. Dat is dus nog een dag of vier. Ik weet alleen nog niet of bij die veertien dagen, ook al het gaan naar het teststation en wachten op de uitslag daarbij inbegrepen is, of er nog bij moeten worden opgeteld. Naar de jongste stand gaat het dus lang niet goed, maar ook niet veel slechter met de V.S. en ook niet met Zweden. Bij de overige Europese landen gaat het heel lichtjes beter, zelfs met het V.K. Nieuw-Zeeland heeft zichzelf intussen virusvrij verklaard. De laatste patiënt die ze nog hadden is inmiddels weer genezen verklaard. Alle beperkingen zijn weer opgeheven. Daar kun je nu je massabijeenkomsten gaan houden. Met uitsluitend Nieuw-Zeelanders uiteraard. Nu ligt Nieuw-Zeeland natuurlijk erg geïsoleerd. Van boot- en andere vluchtelingen zullen ze niet veel last hebben. Iedereen die Nieuw-Zeeland binnenkomt (verreweg de meesten per vliegtuig en af en toe per schip, veronderstel ik) moet eerst veertien dagen in quarantaine. Dan is het land waarschijnlijk ook wel virusvrij te houden.

Zondag 7 juni 2020.

In de V.S. waren er opnieuw veel besmettingen, meer dan anders, maar toch niet zoveel als eergisteren. Deze ziekte heeft wel een zeer grillig verloop.

Kranten melden volop dat de ziekte wereldwijd nog steeds meer slachtoffers maakt. Het einde is nog lang niet in zicht. Ook voor West-Europa, en dus ook voor Nederland, zie ik het nog steeds vrij somber in. En dat terwijl ik mezelf altijd een rasoptimist heb genoemd. Nog steeds maar hopen dat ik ongelijk zal hebben.

Zaterdag 6 juni 2020.

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar in de V.S. is nu toch mogelijk een nieuwe uitbraak bezig en het niveau van uitbraken was er al zo hoog. Van de ene dag op de andere van ruim 20duizend naar ruim 28duizend nieuwe besmettingen. Het is natuurlijk nog maar één dag, maar toch nooit eerder zou hoog geweest in de laatste maand. Bij de tweede dag, dus morgen, krijgen we een beter beeld en of het structureel is. Het ligt erg voor de hand met die erg snelle versoepelingen en dan die vele rellen en demonstraties met elk duizenden mensen, dat het ging gebeuren. Morgen weten we meer.

De V.S. gaat overigens op een nieuw record af. En dat is: meer doden dan er in de Eerste Wereldoorlog aan Amerikaanse kant vielen. Dat waren er toen volgens Wikipedia 115.000 terwijl ze nu al boven de 109.000 zitten. Dus in het tempo van de afgelopen dagen nog een dag of vijf. toch zie ik nog geen Amerikaanse nieuwszender of krant dit ‘record’ melden. Dan zijn er nog twee volgende records te halen en dat is het aantal Amerikaanse doden in WO II, maar dat waren er meer dan 300.000, dus dat gaat nog wel een tijdje duren. Verder natuurlijk nog de Spaanse griep, 1918 – 1919, waarbij het dodental in de miljoenen liep.

In Zweden is het aantal besmettingen nu voor de derde achtereenvolgende dag verhoogd, dus wat daar ou aan de hand is …..

In Nederland en de andere West-Europese landen gaat het aantal besmettingen maar niet verder terug. Ik had ook nog even gewacht met de versoepelingen, maar ik ga er niet over, zoals bekend. Dus of dat helemaal zal goed gaan: ik heb zo mijn twijfels. Hopen maar dat ik ongelijk krijg.

Vrijdag 5 juni 2020.

Vanaf gisteravond is er dan het ‘dashboard’ van het RIVM gepubliceerd. Een lawine aan cijfers over de coronabesmetting, per veiligheidsregio, die blijkbaar dagelijks om 18.00 uur wordt ververst. Een smulparadijs voor de cijfermaniak die ik ben. Voor het eerst kon ik nu vaststellen dat de provincie Groningen gisteren niet de laagste cijfers had. Dat, was de regio Noord-Holland-noord, die louter nullen scoorde. In onze provincie was er dan nog bij één persoon een besmetting vastgesteld. Maar bekeken op de iets langere termijn: week, maand of kwartaal, scoort de provincie etmaal e Groningen toch echt het allerlaagst.

Ook het afgelopen lag het aantal nieuwe besmettingen in Zweden weer boven de duizend en dat betekent dat het niet gaat om een eenmalige correctie van de cijfers, maar dat er iets structureels aan de hand is. Een soort nieuwe uitbraak of zo. Maar op geen stukken na zo dramatisch als de cijfers van de V.S., het V.K. of Brazilië bijvoorbeeld. Voor het overige blijft het internationale beeld min of meer gelijk. Met de drie hierboven genoemde landen als absolute koplopers, met runners-up als Mexico en Peru. Stabilisatie op een laag of iets hoger niveau in Europa.

Donderdag 4 juni 2020.

Nog altijd is nergens en grote nieuwe uitbraak bezig. Mogelijk in Zweden, waar ineens meer dan 1000 besmettingen extra bij zijn gekomen. Maar dat soort verschillen zie je wel vaker. Dan wordt er ineens een categorie bijgeteld, die men tot dan toe niet had meegenomen, bijvoorbeeld verpleeghuizen of thuiswonenden. Als er twee of meer dagen na elkaar een uitschieter is, is er echt een nieuwe uitbraak gaande.

Wel heeft het gegeven reisadvies me verrast. Zo mogen we nog niet naar Noorwegen en Oostenrijk, terwijl dat nu juist landen zijn die de crisis vanaf de start heel goed onder controle hadden. De besmettingen en overlijdens zijn er tot de dag van vandaag heel laag geweest. Daarentegen mogen we wel naar Italië dat de crisis juist nog lang niet te boven is.

Ik vermoed dat het vooral ook politieke motieven zijn, geen medisch-wetenschappelijke. Als alle knoflooklanden aan Nederlandse reizigers worden ontraden, dan komen die landen straks nog met het verwijt dat Nederland ze niet met geld, maar ook niet met toeristen wil helpen. Het is dan de schuld van Nederland dat het zo slecht met de knoflooklanden gaat. Oostenrijk, waar het volgens mij juist heel goed wel kan, wordt buitengesloten, om niet het verwijt te krijgen dat Nederland zijn medestanders in het conflict met de knoflooklanden over hun financiering niet wil bevoordelen. Jammer wel dat dat zo moet. Maar ik zou wellicht dezelfde keuze hebben gemaakt. Maar mij zul je voorlopig echt niet in Italië zien, veel eerder in Oostenrijk.

Woensdag 3 juni 2020.

Ook het afgelopen etmaal kwam er een erg laag aantal doden in Nederland als gevolg van corona. Zo laag dat ik nu ook vind dat versoepelingen gerechtvaardigd zijn. Voor het definitieve oordeel wacht ik toch nog even de stand van vandaag af. Het kan namelijk nog zijn dat na Pinksteren er vandaag nog een inhaalslag gemeld wordt. Ook kan er vandaag voor het eerst invloed op de cijfers zijn, van het vanaf 1 juni geldende testbeleid dat iedereen met klachten zich kan laten testen.

Ondanks de massale en vaak gewelddadige demonstraties in de V.S. loopt het aantal besmettingen niet eerder op . Het is overigens al vele weken ontzettend hoog.

Brazilië meldde het hoogste aantal besmettingen in een etmaal sinds ik dat land ben gaan volgen: bijna 30.000 !

In Spanje hebben ze de oplossing gevonden. Nu is het daar al een volle week zo, dat dagelijks wel honderd tot honderden nieuwe besmettingen volgen, maar dat er nauwelijks meer mensen aan overlijden. Af en toe eentje, maar dat is het dan wel. En het is niemand nog opgevallen. Heel verrassend.

Dinsdag 2 juni 2020.

Het eerste dat dit weekend opviel was dat het aantal Nederlandse doden als gevolg van de coronacrisis zo laag was. Tweemaal minder dan tien personen. We moeten natuurlijk nog even de gegevens van vandaag en morgen afwachten, want die lage aantallen kunnen (mede) het gevolg zijn van het Pinksterweekend, als de administratie niet recent wordt bijgehouden.

Het volgende dat me opviel was dat het Dagblad van het Noorden (dvhn) vanaf vandaag gestopt is met haar pagina over het aantal besmettingen en doden in Nederland en het Noorden. Voor het dvhn is de crisis voorbij. Het is weer het zoveelste voorbeeld van wensdenken, dat zo vaak in deze tijd wordt toegepast. Veel mensen vinden het nu wel welletjes en willen van al die beperkingen en akelige informatie af. Ik vrees dat je deze informatie niet kunt wegwensen. De tijd zal het leren.

Maandag 1 juni 2020, Tweede Pinksterdag.

De Spaanse telmethode (wel dagelijks veel nieuwe besmettingen, maar niemand die nog aan de gevolgen van Corona overlijdt) is nu ook overgenomen door Zweden. Ook Zweden meldde het afgelopen etmaal nog 429 nieuwe besmettingen, maar geen enkel overlijden wegens Corona. Ik noem dat verder ‘de struisvogelmethode’. Die hebben ze allebei behalve van elkaar, ook afgekeken van de Russische telmethode: dagelijks nog tegen de tienduizend nieuwe besmettingen, maar slechts enkele tientallen overlijdens. Mensen die overlijden na een coronabesmetting hebben vaak ook nog andere kwalen gehad. Het ene land kiest er dan voor om alle overlijdensgevallen toe te schijven aan de onderliggende kwaal, terwijl het andere land ervoor kiest om altijd ‘corona’ als doodsoorzaak te registreren, ook als er andere kwalen waren.

Vanaf vandaag gelden weer een rijtje nieuwe versoepelingen in Nederland en kan bovendien iedereen die dat wil zich laten testen. Ik houd het hart vast. Ik hoop het beste, maar ik vrees het ergste. Nederland heeft de coronacrisis volgens mij nog helemaal niet goed onder controle. En andere landen om ons heen zelfs nog minder. Met Duitsland als iets minder negatieve uitschieter, maar dat het volgens mij ook nog niet goed genoeg onder controle heeft. Als inderdaad zou blijken dat ze te vroeg waren, welke regering durft de versnellingen dan weer terug te draaien? Ik moet het nog meemaken.

Zondag 31 mei 2020, Eerste Pinksterdag.

Griekenland staat nu toch de komst van Nederlanders toe, hoewel Nederlanders dan eerst in quarantaine moeten.

Intussen is Spanje ook overgaan tot de Russische telmethode: dagelijks heel veel nieuwe besmettingen hebben maar heel weinig overlijdens tot gevolg. In de Spaanse situatie zijn dat er al een dag of vier, nog tussen nul en vier doden per etmaal, bij circa 700 dagelijkse nieuwe besmettingen. Dat lees ik aan hun cijfers, maar ik heb hierover nog geen medium zien schrijven.

Het is voor het overige een stabiele situatie, naar mijn mening op een te hoog niveau. Met uitzondering van de gebruikelijke negatieve uitzonderingen voor het Verenigd Koninkrijk, de V.S. en Brazilië. Vooral Brazilië bakt ze wel heel bruin, met in een etmaal meer dan 30.000 nieuwe besmettingen. Maar de V.S. mogen er ook nog zijn met het vorige etmaal nog ruim 23.000 nieuwe besmettingen. Waar dat nou toch heen moet?

Zaterdag 30 mei 2020.

Er begint zich voor mij toch enige tekening in de gigantische cijferbrij voor te doen. Ik moet toegeven: de Griekse mededeling welke landen wel en niet hun burgers weer naar Griekenland kunnen sturen, opende mijn ogen. Hun indeling klopt overigens wonderwel met de mijne van eergisteren, hieronder. Alle landen die nauwelijks nog nieuwe besmettingen hebben worden toegelaten. Dat zijn er een stuk meer dan in mijn overzichten staat want ik houd niet alles bij. Zo zitten Noord-Macedonië, Slovenië en nog meer van de voormalige oostbloklanden er ook bij. Dat Duitsland erbij zit verraste me wel een beetje. Duitsland doet het wel duidelijk beter dan alle andere West-Europese landen, maar heeft dagelijks doorgaans toch nog enige honderden nieuwe besmettingen en tientallen doden. En bovendien hebben ze veel en goed bestedende inwoners. Dat Nederland er niet bij zit vind ik ook al geen verrassing. Nederland scoort eigenlijk (bijna) net zo slecht als Frankrijk, Italië of Spanje, maar door het lagere inwonertal zijn de besmettingsaantallen per dag hier toch een stuk lager. Maar dat is dus slechts schijn. Het aantal doden in Nederland zat gedurende de hele periode op slechts twee dagen op 10 of lager. Eén dag op tien en één dag op 8 doden. Even grote of zelfs veel grotere landen, zoals China en Zuid-Korea, zitten al vele weken op duidelijk minder dan toen en vaak genoeg op helemaal nul.

Als Griekenland zijn normen handhaaft zie ik ook nog niet dat Nederland er snel zal bijkomen. In Europa blijft het Verenigd Koninkrijk de negatieve uitblinker, met tweeduizend nieuwe besmettingen en honderden doden per dag.

Ik heb me natuurlijk afgevraagd waarom het geen enkel West-Europees land de laatste paar weken lukt om de aantallen besmettingen en doden echt verder omlaag te krijgen, na aanvankelijke successen. In het gebruik van mondkapjes zit het verschil niet. Er zijn ook diverse West-Europese landen die dat hebben voorgeschreven en waar het gebruik heel gewoon is. Ik heb ook geen aanleiding om te denken dat de anderhalve-metermaatregel in West-Europa slechter zou worden nageleefd dan ergens anders, afgezien dan van de V.S., dat een geval apart is.

Doordat ik al eerder commentaar schreef waarom er in Noord-Nederland en zeker in de provincie Groningen, zoveel lager is als in de rest van Nederland, gecombineerd met het feit dat ik gisteren zelf ook voor het eerst in lange tijd weer eens een stuk met de auto heb gedaan, begon het mij te dagen. Het verschil zit hem mogelijk in het feit, dat in de meest succesvolle landen, die ook niet meteen de rijkste landen zijn, veel minder gereisd wordt. Net als binnen en van en naar Noord-Nederland. Toen de epidemie uitbreak in Wuhan, werd meteen heel Wuhan van de buitenwereld afgesloten. Dat gebeurde in andere landen bij mijn weten niet. Ik heb niemand gehoord die vond dat de drie noordelijke provincies maar moesten worden afgesloten van de rest van Nederland. Zelfs niet door Groningers. En ook het reizen binnen Duitsland of andere landen is niet echt aan banden gelegd. Wel zijn de buitengrenzen van landen afgesloten, zelfs tussen België en Nederland, maar dat is volgens mij onvoldoende.

Half mei werd in het Duitse Leer, net over de grens bij Groningen, een illegaal? feestje gehouden met enige tientallen deelnemers, om het einde van de lockdown voor restaurants, de volgende dag, te vieren. Er werden, volgens deelnemers, heel wat handen geschud en vele knuffels ontvangen en uitgedeeld. Mondkapjes ho maar. De ellende was voorbij. Dat moest gevierd worden. Het leverde 18 besmettingen op en bijna tweehonderd mensen die in quarantaine moesten. Gefeliciteerd met zo’n mooi en enthousiast feest. Je verwacht zo’n chaos ook niet in juist Duitsland. Vervolgens bleven alle Nederlanders uit Leer weg. En foetsie daar ging 30% van de omzet van de Leerse middenstand door het riool. Leerse ondernemers smeekten de Nederlanders vooral terug te komen: Leer is veilig.

Er is bij de West-Europese landen nog geen structurele verbetering van de cijfers te zien. Het blijft al een hele tijd, zeker een week of drie, op hetzelfde niveau. Ook bij Nederland dus.

In de V.S. lopen de aantallen besmettingen alweer een dag of vier/vijf flink op. Het laatste etmaal weer zo’n 23.000. Dat is nog geen record, want daarvoor moet het cijfer nog enkele dagen zo doorstijgen. Met alle toestanden die daar nu zijn, kan het haast niet anders dan een kwestie van tijd zijn, voordat we hier nieuwe negatieve records gaan breken.

Brazilië is een extra-triest geval. Daar waren het afgelopen etmaal zelfs plm. 27.000 nieuwe besmettingen. Daar wordt bijna elke dag een nieuwe record gebroken. In een land dat toch al niet zo rijk is. Wat een droefheid.

Donderdag 28 mei 2020.

De volgende landen van de zeventien die ik dagelijks bijhoud, hebben volgens mij de epidemie onder controle gebracht. Criterium hiervoor van mij is: gedurende tenminste een volle week niet meer dan gemiddeld vier doden per dag en tegelijk geen stijgend aantal besmettingen meer. Dat zijn: China, Zuid-Korea, Tsjechië, Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen. Meerdere van deze landen melden al een aantal dagen achtereen n u l doden.

In alle overige landen, de meeste in West-Europa, Rusland, de V.S. en Brazilië vallen er doorgaans nog enkele tientallen per dag of zelfs 1000 of nog meer (Brazilië en de V.S.). De kranten meldden het afgelopen etmaal bijna allemaal dat er in Zuid-Korea een nieuwe uitbraak is, maar het betreft eenmalig, 79 personen op een dag, terwijl bijvoorbeeld het veel kleinere Nederland er nog altijd een paar honderd per dag heeft. Dus wat mij betreft is het geen nieuws. Eerst die balk voor je eigen oog verwijderen, voordat je iets opmerkt over die splinter in andermans oog.

Woensdag 27 mei 2020.

En opnieuw heb ik alle zeventien landen die ik bijhoudt als het Kim het coronavirus gaat, stuk voor stuk bijgewerkt en geanalyseerd. En het beeld blijft steeds hetzelfde: over de hele linie blijven besmettingen en doden of stabiel of dalen. Eigenlijk is de enige uitzondering nog Brazilië. Daar blijven, in een voortschrijdend gemiddelde, zowel de besmettingen als het aantal doden toenemen. En ook meteen fors.

Deskundigen spreken elkaar ook tegen. Sommige beweren dat een tweede golf in augustus kan komen, andere houden het op november. Men heeft met dit virus gewoon nog geen enkele ervaring als het gaat om tweede en eventuele volgende golven, dus men roept maar wat, volgens mij. Volgens mij kan dit betekenen dat er of helemaal geen tweede golf komt, of dat hij vandaag al begonnen is. Of later begint. Maar het is niet te voorspellen wanneer dan.

Dinsdag 26 mei 2020.

Nog altijd is er geen enkel land bij de 17 die ik dagelijks bijhoud, waar en duidelijke nieuwe uitbraak van het virus heeft plaatsgevonden. Allemaal zijn ze stabiel of lopen ze geleidelijk terug met aantallen besmettingen en doden. Zelfs de V.S. liet het afgelopen etmaal – met ruim 500 – het laagste dodental zien, sinds ik het vanaf 1 mei bijhoud. Dat is wel meer dan vier keer zo hoog geweest op een dag. Ook Brazilië, waar het beeld ook gierend uit de hand liep, meldt nu minder besmettingen en doden. Ik heb niet het begin van een verklaring. Of veel of alle landen liegen over de aantallen, of het virus is geleidelijk aan het uitdoven en doet het gevoerde beleid er gewoon niet toe. Of ik ben ongeduldig. Nieuwe uitbraken komen er wel, ik moet alleen nog wat geduld hebben. Ik blijf het bijhouden en hier melden.

Maandag 25 mei 2020.

Bij het bijwerken, vanmorgen, van alle landencijfers, viel het me heel erg op, dat bij alle zeventien landen waarvan ik besmettingen en doden bijhoud, de aantallen naar beneden gaan, meestal zelfs met een absoluut laagterecord voor elk land. Voor het eerst begon ik me af te vragen of al die opgaven wel kloppen. We weten dat de Russen ongeveer alles aan elkaar liegen, dat ze politiek niet uitkomt. Daar gaat de politiek boven elke andere overweging. De besmettings- en overlijdenscijfers van Rusland zijn nu al heel erg onbegrijpelijk. In de V.S. is om een heel andere reden de tegenwoordige tendens, om ook alles politiek te maken, zelfs de volksgezondheid. Dus of daar alle Staten en ook de federale overheid wel altijd accuraat alles zullen melden, kun je je ook afvragen. Van enkele knoflooklanden, in het bijzonder Griekenland, weten we dat ze ook met bewust fout gemelde economische cijfers de euro zijn binnengerold. Dus melden ze nu wel de aantallen besmettingen en doden eerlijk? Ze hebben er alle belang bij om het gunstige voor te stellen.

Nu ben ik bepaald geen complotdenker. De meest bizarre verklaringen voor van alles kun je op het internet vinden. Maar toch kan ik haast niet geloven dat het beleid niet uitmaakt, omdat het overal toch wel daalt.

Zondag 24 mei 2020.

Nog altijd neem ik nog geen opvlammen van enige betekenis waar. Dat was en is wel te verwachten na de vele versoepelingen die landen hebben aangebracht. In geen enkel land van de 17 die ik u nu volg is sprake van een duidelijke opleving. Die zal dus nog wel komen. Wel is het niveau van besmettingen en doden in vooral de V.S. en Brazilië nog altijd veel en veel te hoog. Met het Verenigd Koninkrijk gaat het de laatste tijd zelfs iets beter, maar ook nog op een veel te hoog niveau. Verder valt me op dat ook de knoflooklanden het langzaam maar zeker iets beter gaan doen.

Ik heb het idee dat we nu in een soort tussenfase verkeren. Waarin het effect van de versoepelingen nog niet zichtbaar is. Het duurt immers nog altijd tot veertien dagen voordat de verschijnselen komen en is het vervolgens nog wachten op de testuitslag. Het eventuele overlijden komt natuurlijk pas een tijdje daarna.

Vrijdag 22 mei 2020.

De jongste stand is dat er nog altijd geen nieuwe opvlamming in Europa is gekomen, al doen bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje het duidelijk beter dan Italië. Ook Nederland doet het nog redelijk tot goed.

In de V.S. zie ik nu toch wel weer het aantal dagelijkse besmettingen significant oplopen, hetgeen ik (en anderen) ook voorspeld hebben. Na verloop van tijd gaat dan ook het aantal doden stijgen. Verbaasd was ik weer eens door het voorschrift van President Trump om drie dagen van alle federale overheidsgebouwen de Amerikaanse vlag halfstok te hangen. Dat suggereert dat we daar het eerste gehad hebben en dat is maar zeer de vraag. Als in die drie dagen het niet verbeterd is, maar alleen maar steeds slechter wordt, kun je wel aan de gang blijven met de vlag halfstok te hangen. En anderen dan, die het veel beter doen, kunnen die dan drie dagen de vlag in top zetten? Wat een merkwaardige symboolpolitiek, niet verder kijkend dan drie dagen.

Met de nodige zorg heb ik de foto’s gezien van de afgelopen Hemelvaartsdag in de Nederlandse bossen en stranden. Veel te veel mensen veel te dicht op elkaar, naar mijn smaak. Dat zou best eens kunnen voeren naar een nieuwe besmettingsgolf. Hopelijk niet. Ik blijf binnen.

Donderdag 21 mei 2020.

Naar de jongste cijfers gaat het nog altijd heel goed met Nederland. Zowel het dagelijks aantal besmettingen als het dagelijkse aantal doden horen nu tot de lagere en af en toe zelfs tot de laagste van Europa.

De twee grote uitzonderingen zijn nog altijd de V.S. en Brazilië, met dagelijks tienduizenden nieuwe besmettingen en 1000 of meer doden. Ik heb zelfs het idee dat Brazilië binnenkort wel eens de V.S. van de troon kan stoten. Bij Brazilië wordt het nu elke dag meer, terwijl in de V.S. de cijfers wat schommelen, op een heel hoog niveau dan.

Een tijd terug had ik in deze rubriek gemeld dat Nederland bij het aantal besmettingen op de 12e plaats stond en bij het aantal doden op de 8e plaats. Tendens toen: stijgend. Dat beeld is intussen flink veranderd. Nederland staat nu op de lijst van landen met de meeste doden op de 12e plaats en bij het aantal besmettingen op de 20e plaats. Dat betekent dus dat Nederland het de afgelopen maand relatief goed heeft gedaan vergeleken met de andere landen. Hup Nederland!!

Woensdag 20 mei 2020.

Met Nederland (en in het bijzonder Noord-Nederland) gaat het nog altijd verrassend goed. Vooral in West-Nederland vinden nu verreweg de meeste besmettingen plaats. Veel meer ook dan in de klassieke brandhaard Noord-Brabant.

Koplopers bij de landen met zeer grote afstand tot alle andere zijn nog altijd de V.S. en Brazilië. Beide landen hebben een president die corona beschouwen (of in elk geval beschouwd hebben) als ‘een griepje’. Verrassend was wel bij de jongste cijfers dat bij de V.S. het aantal doden een stuk scherper steeg dan het aantal besmettingen. Je had het andersom verwacht. De besmettingscijfers zullen zonder twijfel ook gaan stijgen, al durf ik de dag niet te voorspellen.

Dinsdag 19 mei 2020.

De ontwikkelingen van het afgelopen etmaal zijn in principe erg hoopgevend. Van de 17 landen die ik nu volg, (West)europese, Zuid-Korea, de V.S., Rusland, China en Brazilië, zijn er 14 overduidelijk op de goede weg. Zowel aantallen besmettingen als doden vertonen – als patroon – een duidelijk dalende trend of ze zitten al heel laag en blijven stabiel. Sommige landen hebben nog wel een te hoog profiel, zoals Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar zijn nu toch ook op de goede weg. Frankrijk vertoont al een hele tijd een erg grillig patroon. Of beter: er zit geen patroon in. Soms omhoog, soms omlaag, maar per saldo wel te hoog. In de V.S. stabiliseert het zich, maar op een veel en veel te hoog niveau. Door de versoepelingen zonder veel reden die onlangs zijn ingegaan is een forse neergang nog te verwachten. Brazilië is eigenlijk het enige land van deze 17 waar de epidemie totaal niet onder controle is. Op een veel te hoog niveau blijven de cijfers van Brazilië maar dagelijks fors toenemen. De V.S. en Brazilië zijn op dit moment de mooiste voorbeelden van wat er gebeurt als er geen of onvoldoende wordt gedaan om de verspreiding te stoppen. En wie weet, hebben Trump en Bolsanero wel gelijk: misschien is het virus ook te stoppen als je alles gewoon laat doorgaan. We zullen het binnen afzienbare tijd weten.

Nederland doet mee met de trend dat we de goede kant opgaan. Omdat bij ons op dinsdag (en soms zelfs pas op woensdag) vaak een inhaalslag is te zien na de administratieve achterstand van het voorafgaande weekend, weten we vanmiddag meer. Na achtereenvolgens 10 doden en 14 doden van zondag en maandag, wat heel goede cijfers waren, zou vandaag weer zo’n laag aantal nodig zijn. Ben benieuwd.

Maandag 18 mei 2020.

Voor het eerst sinds de uitbraak meldde het RIVM gisteren dat er in Nederland 10 mensenlevens te betreuren waren. Geheel toevallig had ik het gisteren in deze rubriek nog over de betekenis van tien doden. Nu was het gisteren wel een zondag, dus de administratie loopt dan achter, maar we hadden toch nog nooit eerder zo weinig doden voor een zondag. Tenzij er vandaag of morgen weer fors meer doden vallen, hetgeen niet te verwachten is, ben ik eigenlijk optimistischer dan ooit.

Wat me ook al een tijdje opvalt is dat het journaille (ik lees dagelijkse een stuk of zes Nederlandse kranten, naast de nodige buitenlandse) dagelijks om een uur of twee het aantal overledenen en het aantal ziekenhuisopnames melden. Het aantal nieuwe besmettingen wordt dan veel later op de dag pas gemeld en sinds gisteren zelfs de hele dag niet meer.

Waarom toch die merkwaardige switch van het melden van ziekenhuisopnames in plaats van het aantal besmettingen? Of zou dat aan het RIVM liggen?

Het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames is erg interessant voor de ziekenhuiswereld en hun diverse organen. Zij moeten immers die opnamen in goede banen leiden. Maar voor de stand van de ziekte, dus voor het grote publiek, is het volgens mij van geen betekenis. Aan een ziekenhuisopname gaat namelijk een keuzeproces door mensen vooraf. Gaat de persoon naar het ziekenhuis, of is het beter om hem thuis te laten en te verzorgen, of in een verpleegtehuis of andere instelling? Daar gaat de dokter (of de dokters, bij meer kwalen) over, maar ook de patiënt, zijn familie en zijn huidige hulpverleners. Aan het eind van dat hele proces weten we hoeveel coronapatienten uiteindelijk naar het ziekenhuis zullen gaan. Dat keuzeproces is voor een statisticus een soort tombola. De uitkomst zegt helemaal niets over de voortschrijding van de ziekte in het land. Dat ligt anders bij het aantal besmettingen. Iemand is besmet of is niet besmet. Iets er tussenin bestaat niet. Over de uitslag gaat geen enkel keuzeproces door mensen meer. Het is ja of nee. Dus de toename of afname van het aantal besmettingen is juist wel uitstekend te volgen aan de hand van het aantal besmettingen. Maar juist dat cijfer krijgen we niet meer, en in plaats daarvan het aantal ziekenhuisopnames, waar je helemaal niets aan hebt.

Ligt dat wellicht aan het RIVM? Dus even hun website opgezocht en daar staat het gewoon vermeld, naar de stand van gisteren om 13.51 uur. Zelfs als eerste het aantal nieuwe besmettingen, dan het aantal doden en tenslotte het aantal ziekenhuisopnames. Het voor het publiek minst interessante getal als laatste. Dus het ligt niet aan het RIVM, maar aan de journalisten die de gegevens blijkbaar van elkaar overschrijven in plaats van vanaf de bron. Dat heb ik wel eerder vastgesteld. Dat heel verschillende kranten allemaal hetzelfde getal van iets overnemen, blijkbaar van elkaar, terwijl je bij raadpleging van de bron een ander getal ziet staan.

De New York Times, samen met de Johns Hopkins-universiteit, publiceert dagelijks ook alleen maar het aantal besmettingen en doden, voor alle landen van de wereld. Het publiceren van ziekenhuisopnames vindt ook NYT blijkbaar zinloos.

Zondag 17 mei 2020.

Naar de jongste stand is de situatie als volgt gewijzigd. De Verenigde Staten, Frankrijk en Zweden, laten (zeer) lichte verbeteringen zien. Voor alle drie geldt dat het op een (veel te) hoog niveau is. Maar zeker voor de V.S. geldt dat het wel eens de stilte voor de storm zou kunnen zijn. Alle andere relevante landen stabiliseren min of meer. Dat is op zichzelf verrassend. Het wordt steeds duidelijker dat landen die meteen zijn begonnen met testen etc. (zoals Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Tsjechië en nog een rijtje) snel op een aantal doden zaten van tussen nul en tien per etmaal. De landen die later begonnen zijn, zoals vrijwel alle West-Europese landen en ook Nederland stabiliseren op een duidelijk hoger niveau, doorgaans tussen 50 en 100 per dag. En krijgen dat maar moeilijk omlaag. Ik moet het land nog zien dat te laat begon en nu ook op minder dan tien doden per etmaal zit.

Verder heb ik nu ook Brazilië in mijn registers opgenomen. Hier is ook een president aan de macht die het virus van meet af aan heeft gebagatelliseerd en van geen lockdown of ‘social distancing’ wilde weten. De besmettingen en doden vliegen je daar bij wijze van spreken inmiddels om de oren. Een voorbeeld van zoals het straks hoogstwaarschijnlijk met de V.S. zal gaan.

Zaterdag 16 mei 2020.

Het beeld is vandaag dat de West-Europese landen het een heel klein beetje beter doen dan gisteren, (met uitzondering van het V.K en Frankrijk, die stabiliseren), maar naar mijn smaak nog niet goed genoeg. Het drama in de V.S. gaat ‘gewoon’ verder. Het effect van de (gedeeltelijke) of zelfs gehele (Wisconsin) openingen, die de afgelopen week plaatsvonden is nog niet in de cijfers terug te zien. Dat was ook niet verwacht, vanwege de bekende vertragingsverschijnselen: de incubatietijd (tussen 2 en 14 dagen), wachten op de testuitslag (twee dagen) en de registratie in de landelijke gegevens (vertraging is mij voor de V.S. onbekend, maar in Nederland is het snel 2 tot 4 dagen). Op zijn snelst zien we de effecten van de gedwongen openingen, zonder dat er een opvangmechanisme is, in de loop van de volgende week terug in de cijfers.

Vrijdag 15 mei 2020.

De laatste twee weken of zo erger ik me aan de presentaties van meerdere landen, zeker ook van Nederland en België. Steevast worden daar tegenwoordig het aantal doden gemeld en het aantal ziekenhuisopnames. Terwijl tot voor kort het aantal doden werd vermeld en het aantal nieuwe besmettingen.

Aan het aantal ziekenhuisopnames heb je als kijker namelijk helemaal niets. Of een persoon al dan niet in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt bepaald door een mens, doorgaans zal dat een dokter zijn of wellicht ook de persoon zelf of zelfs zijn familie. Dat is een keuzeproces. Betrokkene kan immers ofwel in een ziekenhuis worden opgenomen, thuis worden verpleegd of in een zorgcentrum worden geplaatst of gehouden. Wellicht zie ik nog een mogelijkheid over het hoofd. Het dagcijfer van het aantal ziekenhuisopnames is uiteraard heel interessant voor de ziekenhuiswereld, maar zegt verder helemaal niets over de besmettingstoestand van het land. Besmettingen tellen zegt daar wel iets over. Iemand is na een test besmet of niet besmet. Daar komt geen menselijke keuze aan te pas. En dus heb je dan een neutraal getal, dat je kunt vergelijken met eerdere en latere getallen. Het aantal besmettingen wordt ook wel dagelijks gerapporteerd, maar doorgaans vele uren later op de dag. Dat haalt dan de voorpagina niet meer, of teletekst, omdat immers de ‘belangrijkste’ getallen al eerder waren genoemd.

Dat alle onderstreept nog maar eens het belang van een onafhankelijke blik op de cijfers. Een journalist heb ik over deze verandering in presentatie nooit een vraag horen of zien stellen. Terwijl het juist zo cruciaal is om het allemaal goed te kunnen begrijpen, om het aantal besmettingen te kennen, niet het aantal ziekenhuisopnames. Al eerder betoogde ik dat journalisten dan ook doorgaans meesters zijn van het woord. Daarvoor hebben ze dit vak ook gekozen en worden ze ook aangenomen. Met getallen hebben ze doorgaans minder of zelfs helemaal niets.

Dat betekent dat ook deze bijdrage later tot stand komt dan ik zou willen. Het is niet anders. Zo vond ik met de aantallen besmettingen en doden van gisteren, dat het met Nederland nog altijd de goede kant opgaat, al zou ik het liever nog iets lager willen, voordat we verder gaan versoepelen. Maar we hebben dus nog even de tijd. De landen waarmee het echt heel goed gaat, met heel lage aantallen nieuwe besmettingen en doden, zijn nog altijd China, Zuid-Korea, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Australië en Nieuw-Zeeland.

De grotere Europese landen stabiliseren de aantallen, maar gaan niet echt fors terug, terwijl we in Frankrijk gisteren het hoogste aantal besmettingen zagen sinds ik het vanaf 1 mei bijhoud. Bij de Britten blijven de tellers op een veel te hoog niveau nu ongeveer stilstaan, hoewel ik vandaag ook een artikel las dat het juist in Londen sterk verbeterd zou zijn. Als dat waar is gaat het blijkbaar in de rest van dat land niet goed. De V.S. vormen, samen met op een duidelijk stapje lager niveau scorende Brazilië, de negatieve uitschieters. Wat dat toch moet gaan worden? Dat kan alleen maar de zwartste winter in mensenheugenis worden, zoals een getuige voor het Amerikaanse congres gisteren voorspelde.

Donderdag 14 mei 2020.

Zoals gisteren beloofd, hier mijn analyse voor de komende weken. Wat Nederland betreft valt me op dat de deskundigen steeds verwijzen naar Denemarken als voorbeeld dat besmettingen er niet toegenomen zijn na opening van een deel van de scholen. Dat is wel zo, maar ik verwijs dan toch nog naar het aantal besmettingen en doden in Nederland, waarvan de aantallen nog een stuk hoger liggen dan in Denemarken. Dus Nederland neemt duidelijk meer risico. Wat niet wegneemt dat ik er wel achtersta. Vinger aan de pols nu. De komende dagen, vooral in het weekend, al lopen de registraties dan achter, zullen doorslaggevend blijken, of er verder versoepeld kan worden. In theorie zou ik nog enkele weken gewacht hebben. Maar wie weet valt het mee.

Het is wel duidelijk dat Europa in de ‘versoepelingsfase’ zit. Dat is ook wel mooi, want als het lukt gaan we – als Europa en dus ook als Nederland – echt goed vooruit. Ik zou er wel voor willen pleiten om van landen, waar men het nog niet onder controle heeft, zoals in volgorde de V.S., het V.K. en Brazilië een stringent toelatingsbeleid te organiseren. Het liefst Europabreed. Bij China zagen we dat toen zij het goed onder controle hadden gekregen, de meeste nieuwe besmettingen van mensen kwamen die uit het buitenland naar China kwamen. Dat moet je niet willen.

Woensdag 13 mei 2020.

Even een kort overzicht van de grootste aantallen besmettingen en de grootste aantallen doden.

Het betreft de 17 landen die ik volg maar het is vast ook wereldwijd.

De meeste besmettingen op een dag: 1. De V.S. 18.000 2. Rusland met 10.900 3. Het Verenigd Koninkrijk 3.400 een 4 Italië met 1.400. Alle overige landen zitten hiermee onder de 1000.

Het aantal doden: 1. De V.S. met 1.400 doden, 2. het Verenigd Koninkrijk met 600 doden, terwijl de overige 16 landen elk onder de 200 doden per etmaal zitten.

Het zegt iets over de verhoudingen. In de V.S. is de “chaotische ramp” (citaat Obama) nog volop bezig, terwijl het Verenigd Koninkrijk weliswaar het een stuk beter doet dan de V.S., maar wel een stuk achter de andere Europese landen aanloopt.

Morgen hoop ik een analyse te geven van de verwachting voor de komende weken voor Nederland.

Dinsdag 12 mei 2020.

Er is het laatste etmaal in Europa een wat meer wisselend beeld ontstaan. Nederland doet het de laatste dagen verrassend goed, zowel als het om de besmettingen, als om het aantal doden gaat. Zelfs nu het nog pas dinsdag is en het weekendeffect nog niet is verwerkt. Maar uiteraard is er nog geen enkel effect van de maatregelen van gisteren zichtbaar (scholen, kappers etcetera). Dat moet nog een paar dagen wachten. In Duitsland en Frankrijk ging het daarentegen duidelijk minder goed. Dat effect kan morgen alweer weg zijn. In Rusland gaat het gewoon slecht, zeker qua aantal besmettingen, en Rusland gaat toch versoepelen. Het lijkt erop dat Rusland met de V.S. gemeenschappelijk heeft dat beide landen het virus vooral als een politiek en niet als een medisch probleem zien. Daar komt bij dat Rusland een traditie heeft van glashard liegen, als dat politiek beter uitkomt, dus het is zeer de vraag of met name hun aantallen doden wel kunnen kloppen. Dat zijn er extreem veel minder dan je verwachten zou met zoveel besmettingen. Mooi bericht is in de kranten en dat bevestigen ook de cijfers, dat het in Denemarken goed blijft gaan, ondanks het feit dat versoepelingen er al vanaf media april lopen. Maar Denemarken is pas gaan versoepelen toen het aantal besmettingen en doden er een stuk lager lag dan bijvoorbeeld nu bij ons. Ik zie toch een kleine sprankje hoop.

Maandag 11 mei 2020.

Eerst even de berichten dat er zowel in Zuid-Korea als in China nieuwe uitbraken zijn gekomen. Het is natuurlijk interessant, om te weten hoe het dan verder gaat. Dat kunnen we dan hier later ook beleven. Bij Zuid-Korea bleek het in hun statistiek te gaan om 63 nieuwe besmettingsgevallen. Ze hadden er tot nu toe nog maar enkele per dag, maar ze hebben wel meteen ingegrepen. Hun totale dodenaantal staat al een dag of zes vast op 256 en daarin is ook verder niemand meer bijgekomen. Dat was natuurlijk ook niet te verwachten. Voordat een besmet persoon is overleden, gaat er natuurlijk nog een periode overheen. Ook in China kwam er een nieuwe uitbraak, dit keer in de buurt van de Russische grens. Ook zij namen meteen scherpe maatregelen, maar helaas kon ik aan hun statistiek niets zien, omdat ik die niet had bijgehouden. Vanuit de veronderstelling dat de epidemie daar voorbij was. Maar een heruitbraak kon en kan natuurlijk wel, dus ik heb vanaf vandaag ook China toegevoegd aan mijn dagelijkse lijstje.

In Europa gaat het eigenlijk over de hele linie de goede kant op, met een dalende lijn. Maar het is natuurlijk pas maandag en we moeten echt tenminste tot woensdag wachten voor een definitiever oordeel. Uitzondering is nog wel het V.K., maar hier vlakt de toename wel al verder af, als is er nog geen duidelijke teruggang en is het niveau ook relatief en absoluut hoog.

Vanaf vandaag zijn er in Nederland en veel meer landen versoepelingen, en ik ben dus razend benieuwd of dat ook aan de cijfers te merken is. Op zijn vroegst zien we daar woensdag en zekerder de dagen erna iets van. Dit in verband met de incubatietijd en de tijd die het duurt voordat er een testuitslag is.

Tenslotte meld ik nog dat er een wetenschappelijke analyse is gepubliceerd over de lockdowns die er in de V.S. geweest zijn in 43 grote steden, tijdens de Spaanse Griep (1918/1919). Daar werden de meeste lockdowns na vier of vijf weken weer opgeheven, maar de lockdowns in steden waarbij het langer duurde, hadden daarna duidelijk minder besmettingen en doden tot gevolg. De ideale lockdownperiode had men toen berekend op circa 12 weken. Wat dat betreft hebben we het hier dus niet lang genoeg volgehouden. We gaan het nog merken wat er deze keer van waar is.

Zondag 10 mei 2020.

Vanaf vanmorgen kon ik voor het eerst precies een volle week overzien in de zestien landen waarvan ik de standen van besmettingen en doden bijhoudt.

Dus dat geeft, uiteraard met blik in de achteruitkijkspiegel, dus geen garanties voor de toekomst, het volgende beeld: het spijt me dat het zo divers is, maar elke land doet het op zijn eigen manier en binnen zijn eigen cultuur.

Heel erg goed, met de laatste week, 5 of minder doden per etmaal, doen het Zuid-Korea, Tsjechië, Denemarken, Noorwegen en Denemarken. Die kunnen redelijk gerust gaan versoepelen. En dat doen ze ook al.

Het gaat wel beter de laatste week, maar met nog veel meer doden per dag (variërend van 26 tot 227 ) doen het: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en België.

Dan houd ik nog over in oplopende reeks van aantallen doden per dag: het Verenigd Koninkrijk (met afgelopen etmaal nog 346 doden) en de V.S. met circa 1500 doden, zonder veel verbetering. De V.S. bijvoorbeeld heeft 4,5% van de wereldbevolking, maar 30% van alle besmettingen van de wereld. Obama meldde gisteren dat de huidige aanpak van de V.S. “een chaotische ramp” was. Ik ben geen en was nooit een Obamafan, maar die opvatting deel ik volkomen. Met honderden soorten en van elkaar verschillend beleid (niet alleen de verschillende Staten, maar vaak ook elke afzonderlijke County heeft een eigen beleid), met een heropstart van de economie terwijl alle deskundigen dat juist ontraden, wordt de ‘chaotisch ramp’ alleen maar groter.

Rusland houd ik sinds kort ook bij, omdat het zo’n part geval is. Met meer dan 10.000 besmettingen per dag zijn zij op dit punt een van de wereldkoplopers, doen het vele malen slechter dan de V.S. , maar met een miraculeus laag aantal doden: ongeveer 100 per etmaal.

Tegelijk waren er in meerdere steden in Duitsland en Zwitserland demonstraties van mensen die vinden dat de beperkingen te lang duren en/of te ver gaan. Ze willen allemaal terug naar grote manifestaties met vele duizenden mensen, alle restaurants en terrassen weer helemaal open. Hoe overtuig je mensen ervan dat bijzonder dom is? Betere uitleg is aangewezen.

Ik ben ervoor, wat voor de sigaretten al eens is geopperd is en ook hier en daar gerealiseerd, om tv-campagnes te beginnen met afschuwelijke foto’s van overleden coronapatiënten. Of alleen hun longen. Het enorme voordeel daarvan is dat er ook geen gezeur komt over privacy. Doden hebben immers geen privacy. Dat weet ik zo goed van mijn genealogische hobby. Zodra een persoon is overleden kunnen zijn personalia e.d. worden gepubliceerd. Hij kan er immers geen bezwaar tegen maken. En dat doen diverse websites ook. Familieberichten.nl en graftombes.nl bij voorbeeld. Ze stellen dan nog wel nabestaanden in de gelegenheid om publicatie nog met een jaar uit te stellen, hoewel ze daartoe niet wettelijk verplicht zijn. Uitsluitend uit overwegingen van piëteit. Of je neemt foto’s uit een ver buitenland. Maar ik zou gewoon foto’s van voormalige Nederlandse patiënten nemen. “Dit was oom Gerrit. Wat wilt u liever: een terrasje, een popconcert of zo binnenkort sterven?

Zaterdag 9 mei 2020.

De dagelijkse meterstanden in een inmiddels een stuk of zestien landen, ben ik toch maar eens in een staatje gaan uittikken. Dat geschrijf op losse vellen geeft een troep en bovendien kan ik vaak mijn eigen handschrift niet meer lezen. Het ziet er nu puntgaaf en erg overzichtelijk uit. Ik zie nu in een oogopslag elke morgen waar het goed en fout gaat.

Een Groningse viroloog voorspelde vanmorgen dat vanaf de derde week van juni het aantal besmettingen weer flink zal gaan lopen als inderdaad vanaf 1 juni de restaurants weer opengaan. Hij houdt dus rekening met twee á drie weken verschil tussen de besmetting en de uiteindelijke publicatie, terwijl ik nog uitging van tenminste een volle week. Wel deel ik zijn pessimisme. Op zonnige dagen zitten de terrasjes, overal in het land, altijd al bomvol. Ik probeer niet eens een tafeltje of stoeltje te bemachtigen. Hoe moet dat dan met anderhalve meter tussenruimte rondom elke klant? Terwijl stellen en gezinnen met of zonder kinderen wel bij elkaar mogen zitten. Dat zitten ze namelijk thuis ook al. Maar als een stel vrienden of vriendinnen aan een tafeltje wil gaan zitten mag het niet zonder anderhalve meter tussenruimte. Zelfs als je de pleinen en andere ruimtes zou gaan vullen kom je nog altijd ruimte te kort, terwijl op plekken waar die ruimte er niet dat geheid problemen geeft. Het enige dat vaststaat is dat de besmettingen weer fors gaan toenemen. Restaurants op basis van afspraak en niet meer dan een percentage vol, lijkt me makkelijker te realiseren. Dus hoe dat straks gaat en wie dat straks handhaaft? Ik durf geen voorspelling te doen, behalve dan dat we weer besmettingen en vervolgen zieken en doden zullen krijgen. Ik ben overigens blij dat ik dit soort beslissingen niet hoef te maken. Je doet het bijna altijd fout.

Vrijdag 8 mei 2020.

Gisteren kwam er in het Kamerdebat over de coronacrisis geheel onbedoeld een nieuw plan van RIVM en regering aan de orde. Een zinnetje daarover stond per ongeluk in een Kamerbrief. En ondanks het feit dat er meteen een brief overheen was gekomen met een correctie, moest natuurlijk elke partij daar zijn zegje over doen. Het ging om een plan om bij Telecomproviders massaal verblijfs- en belgegevens te gaan vergaren, zodat aan onderzoekers duidelijk wordt als er in een regio afwijkend bel- en verplaatsgedrag wordt vastgesteld. Dan weet je als onderzoeker of als persoon in de praktijk waar er kennelijk iets aan de hand is. Bijvoorbeeld samenscholingen. Andere landen sturen al mede op dit soort gegevens. En daar kwamen ze dan: de ene woordvoerder na de andere moest het woord voeren. Excuus van Minister de Jonge was, dat de vermelding te vroeg was, het plan nog in onderzoek was en ook nog niet bekend was of het wettelijk wel mocht. Hij beloofde meteen de Kamer te informeren en mee in discussie te gaan, voordat het plan wordt uitgevoerd. De eerste woordvoerder vroeg dus of hij wilde toezeggen om eerst met de Kamer te gaan overleggen voordat dit plan zou worden uitgevoerd. Dat had hij al beloofd, dus dat beloofde hij nu voor de tweede keer. Ook uiteraard de vraag of de privacy wel gewaarborgd was. Dat was vanzelfsprekend, aldus de Minister. Vervolgens kwam de volgende spreker, met precies dezelfde vragen en ook deze deze spreker kreeg dezelfde toezeggingen als de eerste. Toen kwam de derde spreker, en het hele tafereeltje herhaalde zich nog een aantal keren. Waar een tijdverspilling. Wat ik altijd zo bewonderenswaardig vind is dat vrijwel alle Ministers met waar engelengeduld telkens weer opnieuw precies hetzelfde gaan uitleggen. Ik zou na de tweede of de derde keer, stekelige opmerkingen gaan maken. Na de zoveelste herhaling ben ik maar naar een andere zender gegaan.

Het lijkt mij wel een goed plan. Het enorme voordeel ervan is dat je in realtime, zoals het tegenwoordig heet, gedragsveranderingen kunt vaststellen. Alle andere metingen lopen tenminste een week, zo niet meer, achter de feiten aan. Met een nieuwe invalshoek van Rutte: we sturen en rijden naar voren met alleen een blik op de achteruitkijkspiegel. En op de vraag of ik mijn privacy gedeeltelijk of zelfs geheel wil opgeven, voor de beloning te mogen blijven leven, is het antwoord van mij ook al niet zo moeilijk te raden.

Donderdag 7 mei 2020.

Zojuist heb ik de technische briefing aan de Tweede Kamer door Van Dissel van het RIVM gezien. Straks het debat met de ministers. Het leerde me niet veel nieuws, maar het is goed om bij te blijven.

Voor de volledigheid of wellicht zelfs overbodigheid: ik kan nog altijd niet ontdekken waar het in andere landen nu opnieuw verkeerd gaat. Dat was ook nog niet te verwachten, gegeven de tijd die nodig is om dat te gaan zien. De meeste Westerse landen hebben de situatie nu min of meer onder controle, terwijl er nog enkele ‘opkomende’ landen zijn van buiten het Westen, zoals Brazilië, Iran en Turkije, waar het virus nog elke dag veel slachtoffers maakt.

Een hoofdstuk apart betreffen nog de V.S. en het Verenigd Koninkrijk. Daar giert het virus nog steeds onbeperkt rond. In het V.K. worden nu eindelijk maatregelen genomen, zodat je mag hopen dat de zaak daar ook geleidelijk onder controle zal komen. Maar in de V.S. is er nog altijd geen spoor van regie of gezag te vinden. Een rapport van het CDC (de Amerikaanse variant van ons RIVM) waarin wordt aangegeven hoe bedrijven en overheden op een verantwoorde wijze weer kunnen ‘openen’, is door de regering geblokkeerd. Je haren gaan rechtop staan. Het wordt toch steeds zekerder, wat mij betreft, dat we op deze wijze toch van die president daar zullen afkomen. Trump verschuift zeker wekelijks het aantal doden dat het uiteindelijk zal kosten. Ze zitten er nu op ruim 73.000 en dat zijn meer doden dan de Vietnamoorlog, de oorlog in Afghanistan en met Irak samen hebben gekost. Trumps laatste verwachting is dat er maximaal 100.000 zullen worden, nadat eerder zijn ‘maximaal’grenzen als zijn opgeschoven van 50.000 naar 65.000 doden.

Toch ben ik nog altijd erg ambivalent tegenover Trump. Hij heeft ook heel goede dingen gedaan. Met Israel bijvoorbeeld, waar al zijn voorgangers eindeloos kool en geit hebben willen sparen, zonder het minste resultaat. Of met Iran, waar Obama het regime daar vele financiële mogelijkheden heeft gegeven, om hun slechte invloed in de ruime regio uit te breiden. Met de economie ook, ‘even’ afgezien van de ontwikkelingen van de laatste maanden.

Voor het eerst las ik een analyse, dat de V.S. wel eens erg verzwakt uit deze crisis kunnen komen, zowel economisch, militair, als qua internationaal gezag en dat China zal opstaan om de plaats van de V.S. over te nemen. Trump heeft nog een half jaar om zijn laissez faire politiek voor te zetten. De schade zal zeer aanzienlijk zijn.

Dinsdag 5 mei 2020.

Al vanaf heb begin van deze coronacrisis probeer ik aan de veelheid van getallen en gegevens een patroon te ontdekken. Ik hoop maar steeds dat zich zoiets zal gaan voordoen als bij de Spaanse Griep (1918/1919). Wikpedia (en andere bronnen) melden hiervan dat dit virus in 1919 net zo onverwacht helemaal verdween, als dat het in 1918 was begonnen. Het is straks weer gewoon weg alsof het er nooit geweest is. Maar helaas zie ik dat nog niet. Nu was de Spaande Griep een influenzavirus en Covid-19 een Coronavirus. Dus misschien maakt dat wel het verschil (????). Wel zie ik landen die het (vrijwel) helemaal onder controle hebben, zoals Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zuid-Korea. Maar helaas zijn al die gegevens en hun versoepelingen nog te vers om er een conclusie aan te kunnen verbinden. Dat moet deze week toch iets meer duidelijkheid gaan geven. De Duitsers doen het dan redelijk goed, vergeleken met vergelijkbare landen, maar ook hier kwam vanmorgen vroeg de jobstijding dat er 139 doden te betreuren waren. Die hebben nu dus de reeks in de afgelopen vier dagen: 94 – 74 – 43 – 139. Statistici zullen dit wel weer een dalende lijn noemen, maar ik noem hem dan toch stijgend. En komende week gaan de versoepelingen in Duitsland in…. Waarvan we dus een week later de gevolgen zullen zien.

Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van die veiligheidsregio, bestond het een week geleden om te roepen dat ‘jongeren’ niet langer binnen kunnen worden gehouden. Het kabinet reageerde enigszins tot mijn verbazing, dat ook jongeren tot en met 17 zich, onder een aantal voorwaarden, een beetje met buitensport mogen gaan bezighouden. Ik snap werkelijk niet waarom je jongeren niet langer kunt binnenhouden. Hebben die er dan geen belang bij om te blijven leven? Gisteren maakte hij het nog bonter. Bruls vond dat alle mensen niet langer binnen konden worden gehouden. Hij vindt het blijkbaar niet van belang om de gezondheid en de levens van mensen te sparen. Waarom stelt nu geen journalist of Kamerlid aan hem de vraag, hoeveel doden dat standpunt van hem mag kosten? Snapt hij niet dat de mensheid wereldwijd probeert het virus in te dammen en vervolgens te verslaan? En daarbij probeert ieders gezondheid te beschermen, en levens te redden? Blijkbaar niet. En dus gaat hij maar door zeer kwalijke wartaal te verkopen en mensen schade te berokkenen.

Maandag 4 mei 2020.

Gisteren heb ik me in deze bijdrage toch serieus vergist. Zo ziet u maar: dat komt in de beste families voor. Niet alleen is er een incubatietijd van tussen twee en zes dagen, voordat we weer nieuwe besmettingen zullen zien, maar het duurt dan in de meeste gevallen ook weer twee dagen voordat de testuitslag er is. En als dat in het weekend is, dan wordt er pas gerapporteerd na het weekend op dinsdag of zelfs pas op woensdag wegens de achterstand in de administratie die elk weekend hier wordt opgelopen. Dus mijn verwachting is dat vandaag of morgen nog helemaal niet een toename van de besmettingen te zien is. In Denemarken, dat eerder op lockdown ging en ook eerder (plm 15.4 meen ik) weer iets versoepeld heeft zie je het aantal besmettingen nu inderdaad weer oplopen. Dus de race is nog niet gelopen en zoals altijd worden de prijzen pas op de meet verdeeld en niet eerder. Die meet hebben we zelfs nog niet in zicht. Dus voorlopig blijft het een spannende tijd. Gisteren toch ook nog weer 69 doden in Nederland, maar op een zondag is dat altijd een onderrapportering. Dus ook hiermee weten we toch ook nog niet hoe het er echt voorstaat. Ik blijf voorlopig nog binnen.

Zondag 3 mei 2020.

Gisteren dan toch weer 94 doden in Nederland en nog wel op een zaterdag. Dan wordt er doorgaans ondergerapporteerd. En nog steeds kan ik de lijn van de Nederlandse coronadoden van de afgelopen drie dagen: 84, 98 en 94 geen dalende lijn noemen, zoals het RIVM wel van mening is.

Zaterdag was het weer bijzonder druk in tenminste Tilburg, Den Bosch en Utrecht. Maar ook de Spanjaarden lieten zich niet onbetuigd nu ze weer naar buiten mochten. Op veel plaatsen in binnen- en buitenland topdrukte. Dat gaat zonder twijfel in de diverse landen weer nieuwe besmettingen opleveren. Waarom zijn mensen toch van die kuddedieren? Ook als ze kunnen weten dat vandaag de dag veel mensen bij elkaar een heel slecht idee is? Als ik er eens uitga, ga ik het liefst ergens heen, waar ik helemaal alleen ben. Dat doe ik al vele tientalen jaren, dus niet pas sinds gisteren. In de cijfers is het nog niet meteen terug te vinden, omdat de ziekte COVID-19 een incubatietijd heeft van 2 tot 6 dagen. Dus op zijn allervroegst morgen, maar vrij zeker overmorgen.

Ik vind de ontwikkeling van de cijfers in de meeste landen helemaal nog geen reden om te gaan versoepelen. Ook niet in Nederland dus. De landen die nu nog maar dagelijks tussen 0 en vijf doden hebben, die hebben pas recht van spreken: in elk geval Noorwegen, Tsjechië en Zuid-Korea. En ongetwijfeld nog een paar mogelijk ook aan de andere kant van de wereld.

Zaterdag 2 mei 2020.

In Nederland zijn weer 98 doden in een etmaal gevallen. Het RIVM voegde daaraan toe dat de dalende lijn zich dus voortzet en alle kranten namen dit persbericht letterlijk over. Dalende lijn? Welke dalende lijn? Een etmaal eerder waren er 84 doden gevallen. De sprong van 84 naar 98 doden is een dalende lijn? Ik moet terug naar de basisschool, groep 4 schat ik, om weer even mijn rekenvaardigheid wat bij te spijkeren. Of juist anderen zouden dat moeten doen. Zowel bij het RIVM als bij het journaille.

Het is de tweede dag dat hier en daar (in de wereld) regels zijn versoepeld, maar de incubatietijd van deze ziekte is 2 tot 6 dagen. Zodat op zijn allervroegst er vanaf morgen iets te zeggen is over het aantal vastgestelde besmettingen, en de dagen daarna wordt het beeld dan geleidelijk duidelijker. Pas over enkele weken werkt een effect dan pas door bij het aantal doden.

Het nieuws van vanmorgen van oud-premier Balkenende verbaasde me echt enorm. Zou hij ze nog allemaal op een rijtje hebben? Ik heb zo mij twijfels. De kop luidde: “Cruciaal dat het kabinet perspectief biedt.” Het is zo ongeveer het enige dat het kabinet nu juist niet kan. Rutte wordt niet moe telkens uit te leggen, dat er voor deze uitbraak geen spoorboekje is. Het kabinet vaart op zicht. Drie weken vooruitkijken vind ik al flink riskant. Hij zei gisteren nog op zijn persconferentie: “Bij de evaluatie achteraf zal blijken dat we vele fouten hebben gemaakt: we waren vaak of te vroeg of te laat en als we wel op tijd waren was het teveel of te weinig.” Een andere keer zei hij: we hebben geen glazen bol.

Het kabinet kan dus helemaal geen perspectief bieden. Ze missen allemaal de gave van de toekomst kunnen voorspellen. Dit is een nieuw virus, waarmee de hele wereld worstelt en waarvan nog lang niet alles bekend is.

Vrijdag 1 mei 2020.

We staan aan de vooravond van goed of juist slecht nieuws, omdat vanaf 1 mei, vandaag dus, geleidelijk steeds meer landen hun strenge voorschriften gaan versoepelen. Dus ofwel het blijkt te kunnen en dan ligt het voor de hand dat het steeds verder versoepeld wordt of het aantal besmettingen stijgt weer met als gevolg dat maatregelen moeten worden teruggedraaid. En om het extra ingewikkeld te maken, kan dat ook nog eens per land verschillend zijn.

Zo liggen Noorwegen met 210 doden en Tsjechië met 236 doden dichtbij elkaar. Maar Denemarken met 452 en Oostenrijk met 584 doden verder daar vanaf. Nederland met 4795 doden en dagelijks nog eens elke dag 85 erbij (of meer als je andere dagen neemt) is daar echt mijlen vanaf. In theorie gaat het in Noorwegen dus wel goed, maar in Nederland kan het wel eens heel erg verkeerd gaan. Dat ligt overigens in Nederland nog heel erg verschillend, omdat er in Groningen vrijwel geen nieuwe besmettingen meer zijn en ook nog maar een handvol doden te betreuren is. Maar in Noord-Brabant en andere provincies zoveel te meer. We houden de vinger aan de pols.

Het worden sowieso spannende dagen en weken.

Dinsdag 28 januari 2020.

Voor de aardigheid hetzelfde staatje als van gisteren, maar nu een etmaal later. Eerste kolom zondag, tweede kolom maandag.

Italië 280 – 330

Spanje 290 – 330

V.S. 2150 – 1370

Duitsland 110 – 160

Frankrijk 250 – 430

Het V.K. 920 – 360

Nederland 60 – 50

Deze overzichten bewijzen de grilligheid van de meldingen. Pas met de meldingen van woensdag kunnen we iets. Net al de afgelopen weken ga ik ervan uit dat de meldingen van vandaag weer allemaal omhoog gaan, vanwege het wegwerken van achterstanden in het weekend opgelopen. en zitten we dan woensdag en donderdag op het ‘normaal’.

Maandag 27 april 2020.

Voor het eerst sinds het begin van de epidemie zie ik in vele westelijke landen de aantallen doden nu vrij sterk teruglopen. Met twee uitzonderingen: de V.S. en het V.K.

Hieronder geef ik een staatje van een aantal landen met achtereenvolgens het aantal doden van eergisteren en van gisteren. In willekeurige volgorde en op 10 afgerond:

Italië 410 – 280

Spanje 380 – 290

de V.S. 2070 – 2150

Duitsland 320 – 110

Frankrijk 370 – 250

Het V.K.: 810 – 920

België 240 – 180

Nederland 120 – 60

Het is voor het eerst dat er over de hele linie zo’n dalende lijn inzit. Met uitzondering van de V.S. en het Verenigd Koninkrijk dan. Maar om nu op basis van één meting meteen al naar versoepelingen te gaan gaat me toch een stap te ver. Bovendien zijn zondagsmetingen, zeker in Nederland en Spanje onbetrouwbaar, vanwege de achterstand in de administratie die in het weekend wordt opgelopen. Op zijn allerminst zou ik dus de metingen van woensdag en donderdag willen afwachten.

Zaterdag 25 april 2020.

Wat later dan anders deze rubriek. Dat komt omdat vanmorgen mijn huis weer eens is uitgebaggerd. Er is nog steeds geen belangrijke en overtuigende daling waargenomen in de meest getroffen landen. Toch wordt de lockdown geleidelijk in steeds meer landen versoepeld. Als dat maar goed gaat, Ik hoop er het beste van, maar ik vrees nog steeds het ergste. Hoe het toch met de V.S. verder moet, is nog wel het grootste raadsel. Ook daar gaan diverse staten de lockdown, geleidelijk vanaf vandaag versoepelen. Een president, Trump, die nu zelfs heeft aanbevolen chloor of andere ontsmettingsmiddelen te slikken of in te spuiten. Levensgevaarlijk die man. Negeert alle medische adviseurs die hij heeft en komt met ‘oplossingen’ waarvan de een nog zotter is dan de andere. Intussen ontbreekt het geheel aan welke strategie dan ook.

Vrijdag 24 april 2020.

Het drama in de V.S. gaat onverminderd verder. Begin van de week, toen de teller daar nog stond op ca 30.000 doden, voorspelde president Trump dat het er in de V.S. wel eens 60.000 konden gaan worden of maximaal 65.000, maar zeker niet meer. Ik wou dat hij gelijk had, maar ik vrees van niet. Nu we enkele dagen verder zijn staat de teller daar alweer op ca 45.000 doden en we zijn dus al op de helft. Het gaat daar helemaal fout.

Donderdag 23 april 2020.

Ook was er voor het eerst in een krant, deze keer de New York Times, een analyse waarom het in Zuid-Korea zo goed is gegaan. Dat is het land met de allerbeste aanpak. En dat terwijl Zuid-Korea nooit een lockdown heeft gehad. Het heeft inderdaad met testen, testen, testen te maken en vervolgens dus traceren en isoleren. Aan testen, testen, testen is Nederland alvast ook vandaag nog niet toe. Er zijn hier weliswaar voor een kleine 30.000 per dag testen in voorraad en beschikbaar, maar om bureaucratische redenen komen we hier niet verder dan ongeveer 7000 tests per etmaal. Alle partijen spraken hier gisteren nog schande van. Niemand kon de reden bedenken. Het traceren van de besmettingen is in Nederland vrijwel meteen na de uitbraak weer opgegeven: te veel werk. En ook vroeg iedereen zich gisteren in de Kamer af, waarom niemand daar hier al aan begonnen is. Het antwoord bleef uit. En aangezien er hier niet wordt getraceerd, wordt er ook niet geïsoleerd. Waarom leert hier toch niemand iets van best practices in het buitenland.?

Woensdag 22 april 2020.

Gisteren dan de persconferentie van de premier over de ‘versoepelingen’ die er aan zitten te komen. Voorlopig alleen nog maar voor schoolkinderen. Vanaf 11 mei mogen basisschoolkinderen weer halve dagen naar school. Je kunt ze haast niet aansteken, maar of ze zelf anderen kunnen aansteken weten we gewoon nog niet. De hele bevolking als proefkonijn. Ik zeg dat niet als beschuldiging, maar als een vaststelling. Ik zou het namelijk hoogstwaarschijnlijk niet anders doen. Denemarken, Zweden en Oostenrijk gaan ook de basisscholen weer openstellen. Denemarken en Oostenrijk volgde ik al, maar ik zal er dus vanaf nu Noorwegen aan toevoegen. Het volgen van de Scandinavische landen doet het kabinet/het RIVM overigens ook, zei men.

Dinsdag 21 april 2020.

Het viel me zojuist op dat Denemarken binnenkort bijeenkomsten met een maximum van 500 mensen weer zal gaan toestaan. Ik ga toch ook maar eens de Deense statistieken volgen.

Van de beroemde boer Koekoek, lid van de Tweede Kamer, is de uitspraak: ” Statistiek’n, statistiek’n, cíjfers mot ik heb’n.”

Zaterdag 18 april 2020.

Verder valt me steeds sterker de tweedeling, of misschien wel een driedeling, op in: 1. landen die er vroeg bij waren en nu dus de zaak grotendeels onder controle hebben, zoals de meeste Aziatische landen en een aantal Europese landen, zoals Tsjechië, Oostenrijk en de Scandinavische landen zonder Zweden. In Tsjechië vielen het afgelopen etmaal slechts vier doden en in Oostenrijk nog 21. In Zuid-Korea waren er nog twee doden. Die aantallen vallen in het niet bij de honderden doden per etmaal die nog altijd vallen in de meeste andere landen, waaronder kleintjes als Nederland en België. 2. De overige landen, waaronder de grote Europese landen, maar ook Nederland en België, waar het virus ook onder controle lijkt, maar het aantal dagelijkse doden nog altijd niet echt laag wordt en blijft. Mogelijk is er nog een derde categorie, hors catégorie, zoals de Fransen het noemen, waartoe alleen de V.S. behoort. Hier raast het virus nog steeds ongeremd door met dagelijks duizenden doden tot gevolg. Trump verwacht met zijn beroemde natte vinger, dat in de V.S. maximaal 60 tot 65.000 doden zullen vallen (het waren er vanmorgen 32.838) en zeker niet meer dan 100.000 zullen worden. Ik help het hem hopen.

Zondag 12 april 2020.

Ik hunker naar de dag dat ik hier een beter inschatting van kan maken, of dat blijkt dat ik in deze rubriek allemaal onzin schreef. Dat wil ik graag meemaken.

Zaterdag 4 april 2020.

Wat de ontwikkelingen in de wereld betreft gaat nu vooral Spanje en mogelijk ook nog Italië de V.S. achterna in een ongebreidelde uitbraak.

Tenslotte vond ik nog een vraag van ene Kamerlid heel opmerkelijk hoe het toch komt dat een nog steeds vluchten op Schiphol landen, afkomstig uit New York. New York mag je tegenwoordig de Coronahoofdstad van de Wereld noemen. Met verreweg de grootste uitbraak van de wereld. Iemand heeft in de ambtelijke keten even niet opgelet. Ook Rutte en De Jonge wisten namelijk het antwoord niet.

Vrijdag 27 maart 2020.

Al enkele dagen geleden had ik al voorspeld dat de V.S. in of kort na komend weekend wel eens de meeste besmettingen met corona zouden hebben van de hele wereld. Maar het ging er zo snel, dat de koppositie gisteren al werd overgenomen van China. En ik verwacht dat vandaag of morgen al ook Italië China voorbij zal gaan. China, dat in onze ogen enkele weken geleden met astronomische getallen besmettingen kwam, zakt nu steeds verder op de wereldranglijst. In de V.S. is zich een regelrechte ramp aan het ontwikkelen.

Maandag 23 maart 2020

De Verenigde Staten zijn nu op de wereldranglijst van coronabesmettingen naar de derde plaats gestegen, na China en Italië.

Zaterdag 21 maart 2020.

Op de voorpagina van de NYT de kop:

Can’t Get Tested? Maybe You’re in the Wrong Country

Vrijdag 20 maart 2020.

Mijn verwachting is dat de ontwikkeling in de V.S., het V.K. en Nederland (in die volgorde) ook verder uit de hand gaat lopen, en dat in de overige landen van Europa het virus verder om zich heen zal slaan, maar niet zo hard als in de V.S., het V.K. en Nederland.

Donderdag 19 maart 2020.

Kortweg: mijn persoonlijke analyse – als cijfermaniak – van wat ons te wachten staat als het gaat om Corona. Ik baseer mij op de New York Times (verder NYT)/Johns Hopkins University als het gaat om besmettingen en doden en uitsluitend om officiële websites als het om andere gegevens gaat. Alle fakenieuws of wat het zou kunnen zijn mijd ik.

Op 31 december 2019 werd het eerste geval van (wat ik verder maar simpelweg noem) coronabesmetting vastgesteld. Ik weet niet wat de historische volgorde van alle landen is geweest, maar op 20 februari volgde de eerste vaststelling in Italië en op 2 maart de eerste vaststelling in Nederland. Het verspreidt zich over de wereld als een lopend vuurtje.

Record: In Italië zijn gisteren (18.3) 475 coronadoden in een etmaal geteld. Nergens ter wereld, ook niet in China, was het aantal coronadoden in een etmaal hoger.