Jaaroverzicht 2021 ( van 1 januari tot 21 april 2021).

In het overzicht van het jaar 2021 meld ik traditiegetrouw eerst mijn situatie aan het begin van het jaar. Het grootste verschil met het begin van 2020 is wel dat vanaf maart 2020 corona wereldwijd is uitgebroken en daardoor mijn activiteiten, vooral als het gaat om ontmoetingen met andere mensen, drastisch werden beperkt. Vergaderingen van de clubs waarvan ik lid of bestuurslid was en ben, gingen per video en niet meer in persoon door. Niet meer uit eten, geen bezoek meer van en aan familie en vrienden. Geen huisje meer op de hei. Pas op 14 mei 2021 was ik voor de tweede keer gevaccineerd en kon er weer wat meer. Er is in het jaar 2020 niemand in mijn naaste omgeving overleden, of ernstig ziek geworden. Ik ben nog altijd voorzitter van de bewonersclub van mijn woonwijkje en ben lid van het bestuur van het Huurdersplatform De Woonplaats in de Achterhoek en Enschede. Ik ben ook nog lid van de ‘klankbordgroep’ van mijn gepensioneerdenvereniging, lid van de Hollandse Vereniging voor Genealogie, “Ons Voorgeslacht” en van de Moerdregste Historische Vereniging. Abonnee ben ik van het tijdschrift Archeologie en internetabonnee van de New York Times en The Guardian. Ik heb ook nog steeds de twee b.v. ’s Invictus b.v. en Qatraze b.v., die allebei nog actief zijn, al is het op een laag pitje. Ik ben lid van MyHeritage, zowel voor het medische deel, als voor het genealogische deel. De aanvraag voor een driewielfiets, die loopt vanaf eind maart 2019, loopt ook nog steeds. Het bezoek aan mijn diverse websites liep het afgelopen jaar weer op van 5305 naar 7005 bezoekers.

Vrijdag 1 januari 2021.

De jaarwisseling doorgebracht in gezelschap van een schaal zelfgebakken oliebollen. Na middernacht bleef het eerst een tijdje helemaal stil buiten, totdat, waarschijnlijk een eenling, het toch nog begon te knallen. Er heerste een vuurwerkverbod als gevolg van corona Covid-19. Dat was binnen een half uur weer voorbij en werd het vervolgens weer helemaal stil.

Verder heb ik vandaag 8 porties boerenkool met worst en spek gemaakt en in de vriezer gestopt.

Dinsdag 5 januari 2021.

Vandaag maakte de overheid de komende vaccinatiestrategie bekend. Het betekende voor mij dat ik mijn vaccinatie zou krijgen tussen half maart en 1 september. Fijn dat je zo weet waar je aan toe bent.

Woensdag 6 januari 2021.

De bestorming van het Amerikaanse congres door tuig dat Trump steunt.

Vrijdag 8 januari 2021.

Gisteren is door mijn advocaat mijn beroepsschrift naar de rechtbank gestuurd, gericht tegen de beslissing van de gemeente Groningen over mijn nieuwe fiets. Tegelijk ging bij mij een klacht uit naar het Medisch Tuchtcollege over het standpunt van de door de gemeente geraadpleegde arts. Een tweede klacht over een tweede arts moet z.s.m. volgen. De WMO schrijft voor dat zorgvuldig onderzoek moet worden gedaan naar wat een individu op persoonlijke kracht wel of niet nog kan verrichten, maar beide artsen weigerden dat te onderzoeken of te laten onderzoeken. Het begrip persoonlijke kracht staat zo in de wet. En zelfs artsen moeten volgens mij de wet volgen. Bovendien heb ik aan de kaak gesteld dat een arts zich niet met zijn officiële naam presenteerde, zodat in het BIG-register niet was na te gaan of hij eigenlijk wel bevoegd was. Tenslotte de stelling bestreden dat er 65 jaar !! na de ingreep (in 1954, hetgeen ik bewijzen kon) bij mij er nog revalidatie moest plaatsvinden. Nu maar wachten op het vervolg. Ik vermeld het hier pas, omdat ik later wil kunnen nagaan wanneer dat feest begonnen is.

Zondag 10 januari 2021.

Vanmorgen vastgesteld dat ik 102,7 kilo woog en een BMI had van 28,7. Mijn gewicht was medio augustus 2020 nog 116,6 kilo. Maar we gaan deze keer nog verder naar beneden is het vaste voornemen.

Donderdag 14 januari 2021.

Vandaag in het UCMG, dat bijna geheel uitgestorven leek, nieuwe sloffen besteld: van het type Chelseaboots met schaapvoering van binnen. Schoenmaker Harm verwachtte een levertijd van vijf weken, terwijl ik meldde dat ik eerder op vijf maanden rekende. Tot vandaag, 21 juni 2021 zijn ze nog niet geleverd.

Zaterdag 16 en zondag 17 januari was er dan het EK langebaanschaatsen, met veel Nederlandse winnaars, maar ook met nieuw Noors en Duits talent.

Hierna kwam er een winterse en witte periode, waardoor ik ook minimaal de deur uit kwam.

Op 31 januari diende ik mijn laatste kwartaalopgave, BTW-aangifte, voor het vierde kwartaal van 2020 voor Qatraze b.v. bij de Belastingdienst in. Qatraze b.v. is nu voor drie jaar, dus tot en met 31 december 2023 vrijgesteld van BTW-heffing en -betaling. Invictus b.v. was dat al, maar dan tot en met 31 december 2022.

Maandag 2 februari bestelde ik weer een aantal boeken over WO II. Daarna trad prompt een winterperiode in, met vrij veel sneeuw en ijs. Woensdag 8 februari kocht ik strooisel voor de voorkant van mijn huis bij het benzinestation Total. Maar verder bleef ik wel thuis,. Ik had het zien aankomen en had voor weken ingeslagen.

Woensdag 10 februari een telefoongesprek met mijn advocaat over mijn rechtszaak tegen de gemeente.

Kort hierna benig begonnen met een zoektocht naar de identiteit van de vader van een dame die me via via was voorgesteld. Via DNA en genealogie.

Maandag 15 februari meld ik dat de winterperiode alweer voorbij is en de straten dus weer beloopbaar zijn. Rond de 21 februari bereikte mij een bericht van een behandelaar van een van de slachtoffers van Peter Jacobs. Of ik bereid was om haar te woord te staan. Uiteraard. Dat telefoongesprek vond korte tijd later plaats. Opmerkelijk was dat we meerdere zaken over en weer herkenden. Bijvoorbeeld dat Paul zijn eigen hond niet de baas kon. Deze dame was door die hond in haar neus gebeten.

26 februari 2021.

Vanaf mijn pensioen, eind 2011, heb ik geleidelijk mijn hele huisraad vernieuwd. Het is een heel ander huis geworden. Het is zelfs nog niet helemaal af, want de wandbekleding moet nog af. De leverancier levert maar niet. Na tien jaar zijn de eerste aangeschafte spullen mogelijk alweer aan vervanging toe. Eigenlijk is dus niets meer ouder dan tien jaar in mijn huis. Met twee uitzonderingen. De eerste uitzondering is mijn combioven, die moet van eind 1991 of begin 1992 zijn. Dus die gaat binnenkort 30 worden. Het apparaat kan braden, grillen en magnetronnen, apart of tegelijk. Het is een heerlijk ding en hij kan nog alles maken dat ik erin stop. Hij ziet er alleen niet uit. Dus alleen om deze reden ga ik hem toch maar eens vervangen. Dus ik kijk al stiekem naar nieuwe exemplaren.

Het andere meubelstuk is mijn bureau met bureaustoel. Antiek is voor dit ding een te vriendelijk woord. Zeg maar rustig archeologisch. Ik heb hem al vanaf ongeveer 1967, toen ik op mezelf ging wonen. Ik was nog voortrekker van de Van Laergroep en assistent-leider bij deze groep en op zekere dag vernamen wij dat er een andere padvindersgroep had opgehouden te bestaan (ik heb geen idee meer van de naam van die groep) en dat ze bij hun ‘testament’ hadden bepaald dat hun hele inventaris aan de Van Laergroep werd nagelaten. Dus we zijn met een ploegje naar hun vertrekken getogen, het was ergens boven een lagere school in de binnenstad van Den Haag, om te kijken wat we met die spullen zouden doen. Kampeermateriaal, touw (lijnen), pionierhout, keukenmateriaal en spelmateriaal waren natuurlijk welkom. Maar er was ook een verzameling van een paar honderd boeken, vooral romans, die natuurlijk niet naar ons groepshuis meegingen, en we vroegen elkaar wie daar belangstelling voor had. Welnu, ik was de enige van dat gezelschap met belangstelling. Ik heb ze dus nog steeds. Ook stond er een bureau met bureaustoel, die op dat moment al stokoud waren. Niet alleen van vóór WO II, maar misschien zelfs al van vóór WO I. En dat wilde ook niemand hebben, maar ik ging zelfstandig wonen en wilde het wel hebben. Ik heb dat nu dus ook nog steeds. De laatste weken begint die bureaustoel vervaarlijk te kraken. Misschien ga ik toch maar eens een nieuw setje aanschaffen.

Maandag 1 maart 2021.

Ben weer eens op bezoek bij mijn zoon en schoondochter geweest. Ze hebben hun huis al sinds eind vorig jaar maar ze verwachten er pas tegen de zomer te kunnen gaan wonen. Zoveel moest er aan gesleuteld worden.

Woensdag 3 maart 2021.

Voor het eerst in vele jaren woog ik weer eens minder dan 100 kilo en wel 99,8 met een BMI van 27,9. Medio augustus 2020 was dat nog 116,6 kilo en had ik een BMI van 31,0. Toen was ik dus officieel obees, want daarvoor ligt de grens op 30,0.

Donderdag 4 maart 2021 kreeg ik voor het eerst het inzicht dat ik met de werkzaamheden voor het vinden van de vader van een dame, best eens commercieel kan gaan. Daar moeten er nog veel meer van zijn. Ontdekt dat een extern internationaal bureau daar € 10.000 voor vraagt. Dat idee ga ik dus eens verder uitwerken.

Vrijdag 5 maart kreeg ik dus de bestelde pantoffels, maar ze waren niet gevoerd, hetgeen wel was afgesproken, en bovendien zwart, terwijl ik lichtbruine had besteld.

Zaterdag 6 maart is door mijn hulp mijn berging provisorisch schoongemaakt. Dat is niet gebeurd sinds ik hier woon in 2005. Dat was nodig vanwege het aanbrengen van verlichting en stroom, voor de nieuwe vriezer die ik wil kopen. In de middag naar de wielerwegwedstijd Strade Bianchi gekeken, met alle tegenwoordige toppers. De illustere Mathieu van der Poel won.

Maandag 8 maart 2021, een lijfelijke vergadering met het platformbestuur in Enschede.

Woensdag 10 maart 2021, twee videovergaderingen met Enschede.

Vrijdag 12 maart 2021 werd mijn nieuwe vriezer bezorgd. Hij bleek het niet te doen, zoals ik al zo vaak met een nieuw elektrisch apparaat heb meegemaakt. Zie hiervoor de ‘overpeinzingen ‘ deel 2. tot twee keer toe kwam er een monteur langs en ook na het tweede bezoek deed hij het nog steeds niet.

Zaterdag 13 maart was een uitgesproken pechdag. Eerst mislukte alles met de vriezer en noch de leverancier, noch de importeur belde terug, terwijl dat beiden wel hadden beloofd. Ik deed twee spelletjes Wordfeud met de buuf, die ik allebei met straatlengte verschil verloor. En vervolgens mislukte alles dat ik verder nog probeerde. Ben dus niet meer het huis uit geweest en heb verder de dag in complete rust doorgebracht.

Op donderdag 18 maart begon dan de volgende soap: de schoenensoap, terwijl de vriezersoap nog niet was beëindigd. Mijn nieuwe zwarte schoenen werden afgeleverd, en mijn sloffen heb ik weer ingeleverd, omdat geen voering was aangebracht. Direct na de ingang van het UMCG heb ik de zwarte schoenen weer ingewisseld voor de oude en zo kwam ik weer thuis. Thuis vastgesteld dat de schoenen qua bouwstijl waren verwisseld. De rechterschoen was gebouwd zoals de linker moest zijn en andersom. Nieuwe afspraak voor 1 april, dan zou ik laten zien wat er nu fout gegaan was met de zwarte sloffen, en kreeg ik de dan gevoerde gevoerde sloffen weer terug.

Vrijdag 26 maart 2021 kreeg ijk mijn nieuwe vriezer. Die het de volgende morgen ook inderdaad goed bleek te doen en in gebruik kon worden genomen. Dinsdag 30 maart kreeg ik dan een megabestelling in huis van de meukvrije slager en kon ik de vriezer goed in gebruik nemen.

Zaterdag 27 maart lag de brief van het RIVM in mijn brievenbus dat ik een afspraak kon maken voor mijn beide vaccinaties tegen corona. Dat heb ik dus dezelfde dag nog gedaan en het werden 9 april en 14 mei. Dus op 28 mei zou ik dan volledig beschermd moeten zijn.

Eind maart heb ik nog twee lange wandelingen gemaakt. De ene met 13,3 kilometer richting Assen en de andere met 16,6 kilometer richting Groningen.

Op 1 april 2021 was er dan de tweede afleverpoging van mijn nieuwe sloffen, maar nu bleek dat verzuimd was twee lipjes aan te brengen, om het aan- en uittrekken te vergemakkelijken, dus zouden ze later worden opgestuurd. De sloffen hadden uitsluitend een konijnenbonten voering op de bodem. Ook kon ik laten zien wat er nu fout was gegaan bij het maken van de nieuwe zwarte schoenen en heb ze weer ingeleverd. Dat zou twee weken moeten kosten om ze volgens de afspraken te maken. Op 2 april heb ik de schoenmaker laten weten dat ik geheel afzag van de geleverde sloffen, omdat ik het bont opzij en bovenop mijn voet wilde hebben, zoals was afgesproken en zoals ook het vorige paar was geleverd. Ik realiseerde me dat dat weer vijf nieuwe weken wachttijd zal gaan kosten.

Vrijdag 9 april 2021 kreeg ik dan mijn eerste prik tegen Corona, in het Martiniplaza. Ik ben weer wat vrijer in de omgang, al zal ik nog altijd erg voorzichtig blijven in de buurt van andere mensen. Ik heb er helemaal niets van gemerkt. Zaterdag 10 en zondag 11 april maakte ik wandelingen van respectievelijk 15,1 en 16,0 kilometer. Dat kan ik dus nog steeds en het had zelfs nog wel iets meer mogen zijn.

Donderdag 15 april ging ik dan weer eens voor het eerst sinds september vorig jaar naar de kapper, Angela van Stijlvol Haren.

Vrijdag 16 april een bezorgdinertje bij een kind, terwijl ook nog de avondklok gold en ik dus tijdig weg moest zijn. Zondag 18 was er de Amstel Gold Race en maandag 19 april kreeg ik het eerste ontwerp voor mijn nieuwe website. Dinsdag 20 april, broer Jan vierde zijn verjaardag: slechts 80 lentes jong.

Voor recentere bijdragen verwijs ik naar de BLOG.