Hoofdstuk XXV, Het jaar 2023.

In het overzicht van het jaar 2023 meld ik traditiegetrouw eerst mijn situatie aan het begin van het jaar. Ook begin 2022 werden mijn activiteiten als gevolg van de nog altijd doorlopende corona-pandemie bij vlagen nog beperkt, vooral als het ging om ontmoetingen. Vergaderingen van de clubs waarvan ik lid of bestuurslid was en ben, gingen soms in het begin van het jaar nog per video en niet meer in persoon door. In de start van 2023 was de pandemie wel weer (zo goed als) voorbij. In januari 2022 overleed Hilde-Mieke Gielen, mijn eerste vaste vriendin en één van de twee vrouwen met wie ik in mijn leven (tot op heden) heb samengewoond. Ik ben eind 2022 gestopt met het bestuurslidmaatschap van de bewonersclub van mijn woonwijkje en ben in maart 2022 nog een keer herkozen en -benoemd als bestuurslid van het Huurderpsplatform De Woonplaats, voor nog eens drie jaar, dus tot maart 2025. Ik ben ook nog lid van de ‘klankbordgroep’ van mijn gepensioneerdenvereniging. Ik werd in het najaar van 2022 lid van een nieuwe vaste commissie van De Woonbond, voor de sector ‘particuliere verhuur’ met bijeenkomsten in Utrecht. Ik ben lid van de Hollandse Vereniging voor Genealogie, “Ons Voorgeslacht” en van de Moerdregste Historische Vereniging. Abonnee ben ik van het tijdschrift Archeologie en internetabonnee van de New York Times, The Guardian en de Times of Israel. Ik heb ook nog steeds de twee b.v. ’s Invictus b.v. en Qatraze b.v., die allebei nog altijd actief zijn, al is het op een laag pitje. Ik ben lid van MyHeritage, zowel voor het medische deel, als voor het genealogische deel en van 23andme voor hetzelfde. De aanvraag voor een driewielfiets, die loopt vanaf eind maart 2019, liep ook nog het gehele jaar 2022 door. Hij werd weliswaar ook 18 oktober 2022 afgeleverd, maar kon pas in gebruik genomen worden in januari 2023.

Het bezoek aan mijn diverse websites liep verder op: qatraze.nl 931 bezoekers, invictusbv.nl 421 bezoekers, de identiteitsvinders.nl 17.608 bezoekers en en koosvanleeuwen.com 4.670 bezoekers. Alle websites samen waren er in 2022 in totaal 23.580 bezoekers. Daarmee is het jaar 2022 als tweede geëindigd sinds het begin in het jaar 2000, na het jaar 2001 met 33.483 bezoekers. Dat laatste jaar maakte ik voor het laatst reclame voor sommige websites van me, waaronder radioreclame. Dus dat verklaart het hoge aantal van dat jaar.

Wat mijn gezondheid betreft verlengde ik met nog een heel jaar de al tientallen jaren bestaande situatie dat ik geen enkele medische behandeling heb gehad en ook geen enkel medicijn heb gebruikt.

Woensdag 11 januari 2023. Een dagje Aalten met de auto. Alles liep weer voortreffelijk.

Woensdag 18 januari 2023. Een bezoekje aan de Wibra, voor mijn favoriete WC-schoonmaakartikelen.

Donderdag 26 januari Winterswijk per trein. Vrijdag 27 januari uit eten met Jeroen en zowel zaterdag 28 januari als maandag 30 januari nieuwe kleren gekocht. Voor het eerst in misschien wel een jaar of tien.

Woensdag 15 februari ontdekte bij groenteboer Berends, de eerste verse doperwten en de eerste verse raapstelen van het jaar. Maar verse kapucijners waren nog in gen velden of wegen te bekennen.

Op 23 februari kreeg ik een reactie ook deze website, van een dame wier vader en tante ook In het Magdalenahuis te Zetten waren geboren, net als mijn tante Pietje.

Vrijdag 24 februari. Een bericht van de fiscus viel in mijn brievenbus, is dat een bezwaarschrift – dat ik overigens al begin november 2022 had ingediend – van mij was goedgekeurd en ik dus een extra bedrag tegemoet kan zien. Mijn fiscale adviseur, die al vele jaren dagelijks beroepshalve met de fiscus contacten heeft, achtte op voorhand mijn actie compleet kansloos. Soms weet ik het echt beter dan de deskundige. Dat komt omdat ik blijkbaar anders denk dan een deskundige. De deskundige ziet elke dag bijvoorbeeld negen van de tien bezwaarschriften sneuvelen en vindt mijn zaak niet zo bijzonder, dus die acht mijn poging zinloos. Er zijn er vast velen die vinden dat ze teveel belasting moeten betalen en dienen dan een bezwaarschrift in. Kansloos uiteraard. En er is een categorie mensen die er een soort loterij van maken: weliswaar weten ze dat ze hoogstwaarschijnlijk ongelijk hebben, maar ze wagen toch een kans met een bezwaarschrift bij de fiscus. Alsof het inderdaad om een loterij gaat. En verliezen dan. Ik vind mijn zaak wel erg sterk – dit kan toch niet!! – en nu is het de kunst om dat zo duidelijk mogelijk onder woorden te brengen. Vooral het onrechtvaardige deel dan. Niet zomaar een standaardformulier invullen, want dat komt inderdaad op de grote stapel afwijzingen terecht. Maar er echt even voor gaan zitten hoe je nu uitlegt waarom je de beslissing zo onredelijk of onrechtvaardig vindt. En dat heeft dan het succes, dat anderen niet voor mogelijk houden. Mijn adviseur waar ik meteen even langs liep was dus inderdaad hogelijk verbaasd dat ik in het gelijk was gesteld. Nu kan ik me binnenkort wel weer een koekje bij de koffie veroorloven.

Maandag 27 februari 2023.

Intussen ben ik met mijn volgende boek begonnen.

Mijn oog viel op dit boek en vooral op een recensie ervan, omdat het volgens de recensent een visie vertolkt, die strijdt met de gangbare visies. Ik heb al een ander boek over de geschiedenis van het Jodendom, van de bekende Amerikaanse historicus Simon Schama, die beweert dat het Jodendom meer dan duizend jaar voor Christus is ontstaan. Deze Adler is echter van mening dat het Jodendom, zoals dat in Israel (en daarbuiten) gepraktizeerd werd niet veel eerder in de praktijk werd gebracht dan ongeveer 200 jaar vC. Vandaar ook het woord ‘reappraisal’ = herwaardering in de titel. Bovendien staaft hij zijn opvatting mede aan de hand van archeologische opgravingen. Ik ben altijd een beetje bang voor zo’n boek. Het kan zo ontzettend technisch en ingewikkeld zijn, dat ik binnen een paar bladzijden, of soms zelfs al op de eerste bladzijde, de weg kwijt ben. Weg geld. Maar na de eerste avond en enkele tientallen bladzijden verder, begin ik het voorzichtig te waarderen: het begint in elk geval als een lopend verhaal, zonder veel uitweidingen. Ik kan het goed volgen. Wel zijn er hopen voetnoten, die je dan desgewenst kunt opzoeken.

Woensdag 1 maart 2023 een vergadering van de VCCS (Vaste Commissie Commerciële Sector) van de Woonbond in Utrecht.

Donderdag, 2 maart 2023. De teruggang in mijn energiegebruik in de maand februari is ronduit spectaculair, nadat ik over de maand januari 2023 al ongeveer 40% had bespaard op stroom- en gasgebruik. In februari 2022 gebruikte ik nog 287 kWh en in februari 2023 nog maar 124 kWh. Minder dan de helft! In februari 2022 gebruikte ik nog 354 m3 en in februari 2023 nog maar 101 m3 gas. Minder dan een derde! Je gelooft haast je ogen niet. Mijn ‘verwarmingsregime’ is vanaf 1 februari 2023 dat de verwarming ’s nachts op 15 graden blijft staan en die temperatuur in de praktijk nooit gehaald wordt. Alleen als het flink vriest (een graad of 5, kouder werd het niet), dan daalt de temperatuur in huis tot 15 graden. Pas de volgende morgen om 12.00 uur gaat de thermostaat dan omhoog naar 18,5 graden. Dat was in januari nog naar 18,0 graden, maar dat werd me toch te kil, dus kwam er een half graadje bij. In de loop van de avond, maar op het laatst als ik het bed in duik, gaat de thermostaat dan weer terug naar 15 graden. Nu is het nog de kunst om ook in maart nog deze discipline te handhaven. Dan zal toch in de loop van deze maand en anders in de volgende maand de temperatuur wel weer gaan stijgen?

Vrijdag 3 maart 2023 heen en weer naar Maastricht om het boek Judith, Het Prille op te halen, zaterdag 4 maart liet ik voor het eerst mijn glaasje wijn bij de maaltijd weg. Die dag was er ook de Strade Bianchi, een wielerwedstrijd over stoffige en slechte wegen. Spannend! Zondag 5 maart, bij het WK afstanden in Heerenveen, haalde topschaatster een nieuw baanrecord op de 5.000 meter. Die avond waren er gelijk maar twee afleveringen op Crime and Investigation waarbij genetische genealogie werd toegepast. Maandag 6 maart 2023 maakte ons OM bekend dat er maar liefst twee zaken bij wijze van proef zouden worden aangepakt met genetische genealogie. De aanpak is volgen mij een garantie dat het niks zal worden, met twee Amerikaanse instituten die in Nederland vrijwel geen enkel marktaandeel hebben.

Dinsdag 7 maart 2023. Gisteren gaat dan de geschiedenisboeken in – wat mij betreft dan – als de dag waarop het Nederlandse OM besloot om twee proefprojecten te starten voor de identificatie van twee DNA-stalen, met behulp van genetische genealogie. Eindelijk dan, na meer dan tien jaar wachten en ‘onderzoeken’. Maar van wat ik ervan lees in diverse kranten gaat het op een amateuristische wijze, waar de honden geen brood van lusten. Of alle journalisten begrijpen er geen bal van, of het OM, maar mogelijk en waarschijnlijk snappen ze het geen van beide. Ook de aloude oplossing van problemen wordt weer uit de kast gehaald van het type: er is geen probleem maar we hebben toch een oplossing. De gekozen oplossing geeft vervolgens de grootst mogelijke garantie dat het project een totale mislukking zal worden. Hiep, hiep hoera. Op deidentiteitsvinders de details.

Woensdag 8 maart 2023. Het kostte wat moeite, maar ik heb nu toch weer printerinkt op de kop kunnen tikken. Het lijkt zoiets onnozels, maar soms moet je voor simpele boodschappen stad en land aflopen. En dan lukt het toch ineens. Met zo’n setje printerinkt doe ik dan weer dik een jaar. Dus tegen de zomer van volgend jaar moet ik dit probleem opnieuw zien op te lossen. En misschien intussen af en toe in een winkel de ogen opendoen, of mijn merk er per ongeluk toch bijstaat.

Vrijdag 10 maart 2023 werd het dan toch nog een keertje penibel. Er was redelijk wat sneeuw gevallen, bij een temperatuur van 0,6 graden boven nul en ik had beslist nootjes nodig. Vorige week vrijdag was ik in Maastricht en kon het ook al niet. Maar vallen moet ik toch ook tot elke prijs zien te voorkomen. Ik neem me dan voor om, zodra ik de weg voor me ook maar een beetje verkeerd zie glimmen, ik meteen omdraai, ook al ben ik vlakbij mijn geliefde nootjes. En het lukte probleemloos. Nu kan ik weer drie weken vooruit, en ik mag toch hopen dat het vrijdag 31 maart niet nog een keer gaat sneeuwen of er andere gladheid komt. Verder kenmerkten de afgelopen dagen zich tot: rust en het wegwerken van diverse achterstanden. Vrijdag 17 maart 2023. Allereerst is het vandaag de dag waarop een broer van me de aanvallige leeftijd van 84 jaar heeft bereikt. Hij heeft nog altijd het brons te pakken, na het goud voor onze opa die ruim 94 jaar werd en het zilver voor onze moeder die ruim 92 jaar werd. Twee van de drie broers zijn nu in elk geval onze vader voorbij, die ‘slechts’ 82 jaar en nog wat werd. We zullen alle drie toch nog flink onze best moeten blijven doen, en vooral ik dan als jongste, voordat we om de (betere) prijzen gaan strijden. Gelukkig heb ik geduld.

Allereerst is het vandaag de dag waarop een broer van me de aanvallige leeftijd van 84 jaar heeft bereikt. Hij heeft nog altijd het brons te pakken, na het goud voor onze opa die ruim 94 werd en het zilver voor onze moeder die ruim 92 werd. Twee van de drie broers zijn nu in elk geval onze vader voorbij, die ‘slechts’ 82 jaar en nog wat werd. We zullen alle drie toch nog flink onze best moeten doen, en vooral ik dan als jongste, voordat we om de (betere) prijzen gaan strijden. Gelukkig heb ik geduld.

Dinsdag 21 maart 2023, het begin van de lente. Gisteren heb ik dan het boek Reddende Liefde, over de geschiedenis van de Heldringstichtingen (1847 – 2010) in Zetten, uitgekregen. En ik vond het een verbijsterend boek. 85% van het boek gaat over de periode 1847 – 1970 en de laatste 15% over de periode 1970 – 2010. Er werden alleen meisjes, vanaf een jaar of tien opgenomen, met heel verschillende achtergronden en met veel soorten problemen. Elke ‘soort’ kreeg zijn eigen huis. Zo werden in het Magdalenahuis, uitsluitend zwangere meisjes en jonge vrouwen opgenomen, met doorgaans onbekende vader, die thuis niet meer gehandhaafd werden of konden worden. Mijn oma van moeders kant is er opgenomen geweest en is daar – als 17-jarige – bevallen van mijn oudste tante. Een enorme stoet aan voorbeelden van wat er allemaal met die meisjes verkeerd ging en vaak toch nog – dankzij Heldring- goed terecht kwamen. Er werd geen enkele naam van een meisje genoemd, maar wel van alle directrices en ander stafpersoneel die er gewerkt hebben. Ook de tuinman, die aangever en getuige van de geboorte van mijn tante was, komt er in voor. In het boek heet hij W. IJzendoorn, terwijl hij volgens de burgerlijke stand W.M. van IJzendoorn heette. Foutje van het boek. Ik kende bijvoorbeeld wel, van de HBS, de “Kinderwetjes van Van Houten” van 1905, maar hier lees ik pas wat die ‘wetjes’ hebben betekend voor kinderen. Vanaf 1970 gaat het boek enigszins in sneltreinvaart. Terwijl dat nu juist de periode was, waarin zo ontzettend veel veranderde in de voor de jeugd bedoelde wetten. De kwestie Finkensieper wordt ook behandeld. De geneesheer van de Stichting die in 1991 veroordeeld is tot 6 jaar gevangenisstraf wegens misbruik van meerdere kinderen. Dit boek zal nog lang bij me na blijven smeulen, en ga ik zeker nog een keer helemaal lezen. Ook ging ik vandaag weer eens naar de kapper.

Dinsdag 28 maart 2023.Weer eens een dagje Dinxperlo. Waar de besturen van Dinxperlo en Aalten bij elkaar waren om te spreken over de verenigingsaktes. Artikel voor artikel doorgenomen, hetgeen niet het allerleukste werkje is, maar wel moet gebeuren. Dit soort teksten maak je voor als het regent, en kijkt niemand naar als de zon schijnt. Van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om ook nog even langs Weener te gaan voor mijn Duitse boodschapjes. Zo laat thuis, betekende dat ik automatisch naar de Chinees liep, maar die was gesloten. Altijd op maandag trouwens, maar dat had ik me niet gerealiseerd. De Italiaan aan de overkant was (dus) afgeladen vol en had geen stoel meer over. Er zijn nog wel meer restaurants in de buurt, maar ik besloot toch maar terug naar huis te gaan. Ik heb nog zoveel voedsel in de koelkast en vriezer staan, dat het wel zo snel en simpel is om zelf wat klaar te maken.

Woensdag 29 maart 2023. En toen was er ook nog een dagje Winterswijk. Het is gewoon een drukke week. Maar ook dit bezoek was noodzakelijk en nuttig. Deze keer was de Chinees wel geopend en heb ik er genoten van een heerlijk maaltje.

Donderdag 30 maart 2023. Na twee volle dagen in de Achterhoek, kwam er nog een dag in Rotterdam, voor mijn pensioenclub, achteraan. De derde dag ging ik maar niet met de auto, want 1500 kilometer rijden in drie elkaar opvolgende dagen leek me wat teveel van het goede. Bovendien was de vergaderplaats goed met openbaar vervoer te bereiken, dus dat werd een trein. Nadeel is dan natuurlijk wel dat de dag extra lang wordt. Om even over zeven uur in de morgen de deur al uit, en tegen middernacht weer thuis. Op de terugweg bleek dat het spoor van Gouda naar Utrecht geblokkeerd was voor de rest van de dag, dus moest ik omrijden via Amsterdam. Dat kon er ook nog wel bij. Nog even bij familie in Leusden langs om iets af te geven en weer door naar het noorden. Na drie vrij heftige dagen was ik toch wel enigszins uitgewoond. Maar gelukkig is alles schadevrij verlopen, en moet ik alleen wat slaap inhalen. Daar ben ik inmiddels al mee begonnen.

Zondag 2 april 2023. Weer was er gelegenheid na te meten, hoe het de voorgaande maand ging met mijn energiegebruik. En opnieuw bleek dat ik weer tientallen procenten heb bespaard ten opzichte van maart vorig jaar. Voor de komende maanden zal de besparing gaan tegenvallen of misschien zelfs wel helemaal verdwijnen, verwacht ik. Immers het stookseizoen zal eindigen en dat was vorig jaar uiteraard ook zo. Afgelopen jaar ben ik vanaf 1 september begonnen met drastisch besparen, dus de besparing zal vanaf nu tot en met eind augustus uiteraard minimaal zijn. Ik zie me nog niet vanaf 1 september nog meer gaan besparen dan ik het afgelopen jaar al deed. Het zal vanaf 1 september vooral van het weer afhangen. Verder kan ik melden dat ik het tot nu toe heel goed volhou om dagelijks tenminste 4 kilometer te lopen, dat zijn circa 10.000 stappen. Dat zou de norm moeten zijn, volgens allerlei deskundigen. De afgelopen maand maart haalde ik gemiddeld zelf 5,3 kilometer, hetgeen toch een beetje compensatie is voor de 2, en een beetje van de maanden ervóór. De afgelopen 12 maanden haalde ik 2,9 km gemiddeld en dat wil ik dus nog wat omhoog krijgen. Niet alleen wil ik het hoofd bezig houden, en dat lukt heel behoorlijk met de diverse clubs waar ik nog actief lid van ben, maar ook het lijf moet bij de tijd blijven. En tenslotte blijf ik opletten op wat ik eet en drink.

Dinsdag 4 april 2023. Vanmorgen wakker geworden met het vreselijke treinongeval bij Voorschoten. Eén dode en tientallen gewonden. Dat deed me er weer aan denken dat ik bij vrijwel elke treinreis zo ga zitten dat ik achteruit rij. Als ik dan ooit een botsing zou meemaken, dan word ik met de rug tegen de achterleuning gedrukt. In plaats van dat ik meters naar voren schiet. En wie weet dan waar ik precies terechtkom? Op vierpersoonsbankjes, met twee personen tegenover twee anderen, die ik soms alleen maar neem als er geen betere zitplaats voor me is, let ik er ook nog op hoe zwaar de persoon is die tegenover me zit. Anders word ik bij een ongeval ook nog eens vermorzeld. In bussen en trams gaat dat allemaal niet. Daar zijn geen losse bankjes of stoelen waar je achteruit kunt rijden. En tegenover elkaar liggende bankjes zijn daar al helemaal onaantrekkelijk, omdat daar geen enkele zitplaats bij is waarbij ik niet met anderen in de knoop kom. Dat kan dan toch weer wel, als de bus zeer laag bezet is. In de loop van de avond bijvoorbeeld, maar ook weer niet aan het eind van de avond, als iedereen naar huis gaat.

Donderdag 6 april 2023. Jaarrecord gewandeld van 9,6 kilometer. Bek af, dus de conditie is nog niet helemaal terug. Vrijdag 7 april 2023. Goede Vrijdag. Uitvoering van de Matheus Passion op de tv gevolgd. Vastgesteld dat ik op 8 april 1966 mijn eerste Matheus live heb gevolgd. Dit ook nog maar even in het jaar 1966 opgenomen.

Dinsdag 11 april 2023 mijn nieuwe garde en mijn nieuwe jamlepel aangeschaft.

Pasen 2023. Heb er toch maar een min of meer traditioneel Paasontbijt van gemaakt. Natuurlijk met eitjes. En verder met broodjes uit de oven, jam en een sapje. Merkwaardigerwijs waren er bij de Jumbo geen gekleurde eieren, terwijl die door het jaar heen daar vaak wel te koop zijn. Dus moest ik de eieren zelf schilderen. Wel kon ik voor het eerst meteen mijn hypermoderne jamlepel gebruiken en het was wel even wennen, dat is bij alles dat je voor het eerst doet, maar hij beviel uitstekend. In de middag de wielerwedstrijd Parijs – Robaais. Deze keer weer heel spannend, door de “Hel van het Noorden”, winnaar Mathieu van der Poel. Het wandelen schoot er een keertje bij in.

Zaterdag 16 april 2023: de Amstel Goldrace.

Woensdag 19 april 2023. De 9de Duitse Pantserdivisie.

Gisteren na vele maanden, misschien al wel jaren, zoeken op het internet eindelijk het verslag van de negende Duitse pantserdivisie uit W.O. II gevonden en meteen ook maar aangeschaft, omdat de prijs voor zo’n schaars boek me ontzettend meeviel. Deze Duitse pantserdivisie was de enige pantserdivisie die was betrokken bij de aanval op Nederland in mei 1940. Daarvan ken en heb ik meerdere berichten en boeken, maar allemaal uit Nederlandse bronnen en ik hecht er nu eenmaal aan om zaken van meer kanten te bekijken. Die instelling en werkwijze heeft me al heel vaak nieuwe inzichten opgeleverd. Er zitten altijd wel elementen in waarvan je zegt: ja, zo zou het ook gegaan kunnen zijn, of: dat verklaart meteen iets wat ik me al jaren afvraag. Het duurt in mijn ervaring wel een week voordat je het in huis hebt.

Zaterdag 22 april 2023. De deur voor het eerst open.

Voor het eerst dit jaar heb ik het grootste deel van de dag de achterdeur open gehad. Het begon ergens bij de lunch en pas laat in de avond ging de deur weer dicht. De temperatuur binnen is nog steeds 18,5 graden, en als de buitentemperatuur in die buurt komt gaat de achterdeur open. Dat zou vandaag ook wel weer eens het geval kunnen zijn en misschien morgen nog een dag. Daarna gaan de temperaturen weer de dieperik in. Maar sinds gisteren is wat mij betreft de winter nu eindelijk voorbij.

Zondag 23 april 2023. Sint Jorisdag.

Al zeer veel jaren heb ik die niet gevierd, maar vandaag weer een keertje wel. Zestiger en zeventiger jaren was de tijd dat we dat vierden op het Binnenhof in Den Haag. Met de verkenners en in het bijzonder de chi-groepen. Dat moeten er honderden geweest zijn. Met in de avond een speciale opkomst van de hele groep. Eerst in de Hemsterhuisstraat en later op de Brusselselaan in Den Haag. Met iedere deelnemer een rode tulp in een knoopsgat. Die rode tulp stond voor de druppels bloed die Joris in het gevecht met de draak verloor. Ik vraag me af of die dag ergens in Nederland, of wie weet in het buitenland, nog wordt gevierd. Ik heb er al in tientallen jaren niets over gehoord of gelezen. Zelfs niet bij de Sint Jorisgroep.

Donderdag 27 april 2023. Koningsdag.

Volgens de verschillende nieuwsbronnen was het overal, zeker in de grote steden, een drukte van jewelste. Mij dus niet gezien, los nog van de inhoudelijke reden. Ik mijd nu eenmaal mensenmassa’s uit een soort zelfbescherming. De plaatselijke bussen meden ook twee haltes in het centrum; op de haltebordjes in het centrum stond dat er tot 20.00 uur geen bussen zouden rijden, want daar was blijkbaar ook veel volk op de been. Om verschillende redenen wilde ik toch nog boodschappen gaan doen, en ik ging dus om kwart over zeven toch maar de straat op. En wat bleek: het dorp was totaal uitgestorven. Er was geen levende ziel te bekennen op mijn wandeling naar de Jumbo. En het was er ook schoon: na een feest zou je veel papier en andere resttroep op de straat verwachten, maar dat was er niet. Blijkbaar had de gemeente ook al het dorpscentrum schoongemaakt. De bussen reden daar dus ook alweer, maar zonder passagiers. Die hadden blijkbaar ook geen belangstelling. In de Jumbo aangekomen was er opnieuw: geen enkele andere klant te bekennen. Helemaal alleen (uiteraard op personeel na) in die winkel had ik nog nooit eerder meegemaakt. Blijkbaar waren alle bewoners tegelijk naar een ander doel gegaan, waarvan ik dan niet op de hoogte was. Dan heb ik dus iets gemist. Of ze waren misschien wel naar huis. Maar waarom dan vandaag en nooit op een andere dag? Er zijn nog veel levensproblemen waar ik het antwoord nog altijd niet op gevonden heb.

Maandag 1 mei 2023. De standen van het gewas.

En ook in april 2023 heb ik weer een stuk minder gas gebruikt dan in april 2022. Van 120 naar 70 m3. Elektriciteitsverbruik gaat ook wel achteruit, maar veel langzamer van 120 kWh naar 110. Ook bleek vanmorgen weer dat het menselijk geheugen, in elk geval het mijne, niet zo heel betrouwbaar is. Het stond me bij dat ik pas vanaf 1 september 2022 fors ben gaan besparen op gas en stroom, maar nu ik mijn aantekeningen van april 2022 opnieuw zag, las ik dat ik al in april 2022 ben gegaan naar maximaal 20,0 graden, terwijl ik in april 2021 nog op maximaal 21,5 zat. En dus in april 2023 op maximaal 18,5 graden. Dus ik ben al vanaf 1 april 2022, amper 5 weken na de start van de Russisch-Oekraiense oorlog, op energie gaan besparen. Lager dan 18,5 graden ga ik niet, tenzij er iets nieuws gebeurt, dat we nu nog niet weten. De grote winst is uiteraard behaald tussen 1 september 2022 en nu: de ruim bemeten winterperiode. Vanaf 1 juni tot 1 september vorig jaar heb ik zelfs helemaal niet gestookt, en nog minder gaat uiteraard niet.

Dinsdag 2 mei 2023. De afvoer van het vuil.

Gisteren was er even ‘paniek’ in het buurtje, omdat de vuilafvoer, die eens per veertien dagen op maandagmorgen vroeg langskomt, niet was verschenen. Het is dan een kwestie van de juiste timing. Als je daar te snel achteraan gaat, dan zegt de gemeentelijke ambtenaar dat je niet zo ongeduldig moet zijn, en dat de auto echt nog wel komt en doet verder niks. Als je te laat belt, moet het nog wel op tijd genoeg zijn, zodat de auto dezelfde dag alsnog langs kan komen. Uit ervaring weet ik dat je dus om drie uur moet gaan bellen, want de heren werken tot 16.00 uur, en maken dan nog wel af wat ze nog moeten doen. Na vieren bellen heeft tot gevolg dat de heren al naar huis zijn en kun je wellicht wel nog veertien dagen moeten wachten. Zodra ik om 15.00 uur gebeld had ging ik naar buiten, waar al enkele ongeruste buren bij de volle containers stonden. “De gemeente doet niks” was het verhaal van ‘iedereen’ , want ze hadden ’s morgens als gebeld. Ik kon ze melden dat de vrachtauto er vast wel voor vier uur zou zijn, want dat had ik inmiddels afgesproken. En dat gebeurde ook. Even over half vier was de vrachtauto er en alle containers werden alsnog geleegd. Eén van de bewoonsters, een dame die ik nauwelijks ken, kwam daarop aan met een fles wijn, als dank voor het alsnog regelen van het legen van de containers, wat zijzelf ook had geprobeerd, maar haar niet was gelukt. Tjonge. Dat had nou ook weer niet gehoeven.

Woensdag 3 en donderdag 4 mei 2023.

President Zelenski van Oekraïne in Nederland, eerder dan in andere grote Europese landen. Donderdag kreeg ik ook weer eens een knipbeurt.

Vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag. Waarvan ik in mijn directe omgeving helemaal niets heb gemerkt.

Zaterdag 6 mei 2023. Treinperikelen.

Dat was weer een keertje een bezoek aan mijn oudste broer te Leiden. Dat had ik al enkele maanden gepland, maar vooral de NS gooide steeds opnieuw roet in het eten. Eerst was er dat vreselijke ongeluk bij Voorschoten, waardoor er aldaar een tijd geen treinen reden en dus ook niet stopten bij station De Vink, vanwaar het slechts enkele minuten lopen naar hem is. Meteen daarna werd het deel Meppel – Zwolle platgelegd voor onderhoud. En ik ga nu eenmaal niet met het zogenaamde ’treinvervangend vervoer’ in ‘luxe touringcars’, omdat dit vervoer altijd extreem onbetrouwbaar is, met vaak urenlange wachttijden tot gevolg, totdat je een keertje meemag. En waar ik vervolgens niet in kan zitten, vanwege de extreem krappe beenruimtes in die bussen, anders dan in lijn- en streekbussen, waar juist wel veel beenruimte is. Toen dat traject weer door de trein werd gedaan, werd vervolgens het onderhoud aan het deel Den Haag – Utrecht onder handen genomen, gedeeltelijk overlappend met het traject Leiden – Hoofddorp, ook weer voorzien van treinvervangend vervoer. Dus dat ging ook allemaal niet. Toen ik dus gisteren vrij onverwacht ging was alleen nog het traject Leiden – Hoofddorp onbetreinbaar, maar was de route Utrecht – Den Haag in elk geval wel beschikbaar, zodat de reis realiseerbaar was. In de middag werd dan toch ook maar het traject Utrecht – Den Haag alsnog geblokkeerd, vanwege een gestrande trein. Dat gaf dus een puzzel, omdat na enig gezoek bleek dat Utrecht vanuit De Vink toch wel bereikbaar was, via het enkelspoor Leiden – Woerden. Maar dat wordt door NS niet gecommuniceerd, omdat het anders op dit stuk veel te druk wordt. Enfin om kwart over acht was ik dus bij onze Chinees, met de lijnbus uit Assen, en dat was wel op het nippertje, want na half negen kun je er niet meer terecht als je nog aan je maaltijd wil beginnen. In de bus ontdekte ik dat er die middag in Haren een hoosbui was geweest, zodat ook daar de treinengang enkele uren moest worden stilgelegd wegens een enorme wateroverlast. Daar heb ik dus geen last van gehad, ook niet in mijn wijkje waar alle bestrating weer bijna helemaal droog was. Dat was dus weer een avontuur.

Zondag 7 mei 2023. Weer eens een etentje met zoonlief in de stad. Woensdag 10 mei meld ik dat er een regentijd gaande is, en ik die dag ook weer eens in Dinxperlo was. Op donderdag 11 mei maak ik weer eens een nieuwe to-do-list en die had ik geen tijd gevuld met 17 nog te verrichten taken. En die zijn dan nog naast de dagelijkse beslommeringen: wassen en afwassen, het eeuwige opruimen, het bijhouden van mijn websites en het aanvullen van mijn diverse kwartierstaten/stambomen.

Woensdag 17 mei 2023. De administratie van mijn b.v.’s.

Gisteren ben ik dus met mijn uitgewerkte papieren voor mijn b.v.’s naar mijn administrateur/fiscaal adviseur getogen. Met de stukken over 2021 en 2022. Het was me al een raadsel waarom ik voor het kalenderjaar 2021 behalve het eerste verzoek om aangifte te doen vóór 1 juni 2022, verder nooit meer een herinnering of een aanslag heb gekregen. Blijkbaar is de fiscus me vergeten of zoiets. Of het had iets te maken met covid-19, kan ook. Maar ik weet na gisteren wat het dan wel was. Het bureau vraagt voor al zijn 200 klanten collectief uitstel aan. Dat geeft de fiscus dan ook, maar wel met de afspraak dat ze elke maand dan 20 aangiftes of zo inleveren. Dan hebben ze het hele jaar door werk, want anders moeten ze voor alle 200 het uiterlijk op 31 mei hebben ingeleverd, en hebben het dan razenddruk daarmee, terwijl ze vanaf 1 juni dan niks meer te doen hebben. En bij die uitgestelden zit ik dan ook. Ik begreep dus gisteren dus pas dat ik het jaar 2021 uiterlijk op 16 juni 2023 moet hebben ingeleverd. En voor het jaar 2022 is dat dus ergens in de loop van 2024. Maar dat is nu dus allebei de zorg van de administrateur geworden. En die zal dat zeker wel doen. Ik weet dus al dat ik over het jaar 2021 een klein verlies heb gemaakt, dus daar worden de fiscus en ik (voorlopig) niet wijzer van. Maar voor het kalenderjaar 2022 heb ik een redelijke winst geboekt. Maar de belasting daarover moet ik dus pas in 2024 betalen. Ik heb maar twee micro-ondernemingen, dus het is makkelijk op te brengen. In de (letterlijke) aanloop gisteren vroeg ik me nog wel af, of ik over 2021 een megaboete zou krijgen, omdat ik immers wel aangifte had moeten doen, maar het nog niet had gedaan had. Maar terug naar huis lopend, liep ik als over de wolken: als een veertje, want ik ben voor zeker een jaar weer van alle fiscale zorgen af. Bij de Jumbo heb ik mezelf getrakteerd op een pudding voor ’s avonds. En zelfs toen ik op de bank neerplofte, was ik nog altijd licht in het hoofd: het was één van de beste dagen in jaren, want helemaal zorgenvrij.

Zaterdag 20 mei 2023. Pensioenperikelen.

Op de voorpagina van de Telegraaf het bericht dat het Wetenschappelijk Bureau van het CDA heeft gemeld dat het nieuwe pensioenstelsel een ramp wordt. Waarom het CDA dan (samen met veel andere partijen) in zowel Eerste als Tweede Kamer vóór dit wetsontwerp hebben gestemd, is dan een raadsel. Zolang ik hiermee bezig ben, via één van mijn clubs, ben ik al van mening dat men een monster heeft geschapen. Zoals de voorzitter van de landelijke koepoel van gepensioneerdenverenigingen zegt: de nieuwe pensioenwet is onuitlegbaar en onuitvoerbaar. Ik ben het voor 100% met hem eens. Ik ben er ook zeker van dat (vrijwel) geen enkel Kamerlid van zowel Eerste als Tweede Kamer werkelijk snapt wat er nou aan de hand is. Dit wordt inderdaad een ramp en een drama. Ik ben het dus een keer helemaal met dit CDA-standpunt eens.

Dinsdag 23 mei 2023. Walther.

Correspondentie met één van de schrijvers van Kampfgruppe Walther. Toch weer wat van opgestoken. Dat was dus de tweede schrijver van een boek, wiens e-mailadres ik vond, die ik een e-mail met enkele vragen over het boek stuurde en van wie ik nog dezelfde dag antwoord kreeg. Ik stel blijkbaar de goede vragen.

Donderdag 25 mei 2023. Drukke dagen.

Dat waren weer twee zwaar vermoeiende dagen. Dinsdag een dagje naar Groenlo. Daar was ik nog nooit eerder in mijn leven, bij één van de bij het platform aangesloten verenigingen. Ik kende de mensen daar wel, omdat ze altijd trouw op de algemene ledenvergaderingen komen. We hebben in goede sfeer zaken kunnen doen. Voordat ik dan weer thuis ben, ook nog na de ‘eeuwige’ boodschappen, is het toch weer tegen etenstijd. Het werd toch maar weer de Chinees. Dat verveelt me nooit. Donderdag stond de wekker dan weer vroeg, voor een vergadering in Enschede op een zogenaamde themadag. Ook dat ging weer goed en duurde relatief kort. Via Duitsland, voor ook maar weer eens boodschappen, en huis naar de garage om de auto weg te brengen. Om half vier was de auto weer terug. Daarna nog een besteld boek opgehaald bij de boekhandel en opnieuw was ik tegen etenstijd weer thuis. Dit keer nam ik een van mijn exclusieve Duitse soepjes, met een topslaatje van de groenteman erbij en ik at weer lekker en gezond. In de avond viel ik ‘dus’ in slaap op de bank, en tuimelde daarna vrijwel rechtstreeks tussen de klamme lappen, om spontaan vanmorgen om een uur of acht weer wakker te worden. Flink uitgeslapen dus voor mijn doen.

Maandag 29 mei 2023, Tweede Pinksterdag. De Wet Versterking Regie Volkshuisvesting.

Mij intensief beziggehouden met de nieuwe wet “versterking regie op de volkshuisvesting” in afspraak met mijn nieuwe Woonbondclub. Wat is dat een ingewikkelde wet. Met memorie van toelichting, een aanvulling met wijzigingen en de belangrijkste reacties, waaronder van de Woonbond, dik over de 100 pagina’s tekst. En geen enkel plaatje!! Geen wonder dat zoveel wetten onuitvoerbaar zijn. Dit snapt niemand meer. En dan deze week de stemming over de nieuwe pensioenwet in de Eerste Kamer: ook al zo’n monster dat niemand kan uitleggen. Wanneer gaat de wal het schip keren? Je kunt geen wetten invoeren, die aan niemand uit te leggen zijn en die niemand ook snapt. Behalve dan een handjevol specialisten. Het kan naar mijn inschatting nog een paar jaar duren, maar hier komt een volksopstand van. Dinsdag 30 mei 2023.Inmiddels heb ik gelezen in de Memorie van Toelichting op de gisteren genoemde Wet, die ik zo ingewikkeld noemde, dat dit wetsontwerp nog slechts het simpele deel betreft. De meer complexe regelingen worden nog in een aparte wet voorgesteld. Dat zal me dus t.z.t. zeker boven de pet gaan. Tegelijk weet ik ook wel zeker dat het nu al, maar zeker straks, als de complexe zaken worden behandeld, het ook de meeste – of misschien wel alle – Kamerleden boven de pet zal gaan. Het begint met een wijziging van de Omgevingswet. Die is pas in maart 2023 aangenomen en zal op 1 januari 2024 van kracht worden. Deze Omgevingswet vervangt (geheel of gedeeltelijk) of wijzigt niet minder dan 26 andere wetten en moet nu alweer worden gewijzigd. Als je precies wil weten wat er nu in de Omgevingswet moet worden gewijzigd, zul je toch ook die 26 andere wetten moeten lezen. Huilende waanzin is het allemaal. Geen wonder dat het vertrouwen in de overheid zo laag is. Niemand van de gewone burgers begrijpt nog waar het over gaat. Vrijdag 2 juni 2023. De studie van de Wet Regie Volkshuisvesting heb ik af en toegestuurd aan mede-lotgenoten voor commentaar. De 130 kantjes tekst heb ik samengevat in vijf kantjes. Wat een bevalling was dat. De wetten van dit land zijn veel te ingewikkeld voor bijna iedereen. En het lijkt wel steeds erger te worden. Ik moest ook steeds op mijn tenen lopen en weet ook nog niet of ik hier en daar het niet verkeerd begrepen heb. We wachten het af.

Zaterdag 10 juni 2023.

Met dit boek ben ik inmiddels begonnen. Putin zei aan het begin van de huidige oorlog, in februari vorig jaar met Oekraïne, dat Oekraïne eigenlijk nooit een gewoon land is geweest en altijd deel heeft uitgemaakt van Rusland. De schrijver van bovenstaand boek heeft de banden tussen Oekraïne en Rusland beschreven vanaf 1700, staat op de flap. Maar in werkelijkheid begint het al halverwege de 17e eeuw. En van een boek over de Mongolen dat ik vorig jaar las weet ik nog dat het Mongoolse Rijk in feit in Rusland (en Oekraïne) de lakens uitdeelde, die niets mochten zonder de instemming van de Khan. Dan weet ik ook weer hoe vaak en hoe lang inderdaad – al dan niet – onafhankelijk van Rusland is geweest. Met de portretten van Catharina II (de Grote) van Rusland en ene V.Putin op de voorkant.

Ik begrijp wel waarom op de kaft Putin met Catharina de Grote wordt vergeleken. Hijzelf vergeleek zich eerder met Peter de Grote. Hoewel de schrijver dat (nog) niet beweert vindt de schrijver blijkbaar dat Putin beter met Catharina kan worden vergeleken. En het wordt me nu ook wel duidelijk waarom. Het was Catharina en niet Peter die voor het eerst de Krim voor Rusland veroverde. Maar het alphamannetje Putin vergelijkt zich uiteraard niet met een vrouw. Hij pakt voor zijn vergelijking dus iemand anders en wel een man: Peter de Grote.

Maandag 12 juni 2023.

Sinds enkele dagen zijn we met een warmtegolf of misschien wel hittegolf bezig. Na een relatief nat voorjaar is het al een een week of meer kurkdroog met geen druppel regen in de verte te zien. en beginnen dus de klachten over de langdurige droogte op te komen.

Dinsdag 13 juni 2023.

Voor het eest in jaren heb ik weer eens twee volle afvalcontainers – groot formaat – in een week afgeleverd. Dat kan hier makkelijk, omdat je de eerste volle container op een vaste dag langs de kant van de weg zet, en desgewenst de volgende, op de volgende dag een straatje verder. Het zegt dus wel iets over wat ik allemaal de afgelopen week heb opgeruimd en weggegooid. En nog steeds is het werk nog niet af, al begin ik nu toch wel het eind van de tunnel in het zicht te krijgen. De keuken is nog niet helemaal af, mijn werkkamer heeft nog veel teveel papier en in de gangkast ligt nog troep die nog weg moet. De berging, de woonkamer en mijn slaapkamer zijn nu wel opgeruimd.

Woensdag 14 juni 2023.

Opnieuw een rustig dagje, maar het voelt tegelijk aan als de stilte voor de storm: er staan de komende week weer veel taken te wachten. Het weer blijft intussen nog steeds zonnig, ook zover het oog maar reikt. We zouden morgen de langste geheel droge periode ooit meemaken. Dan zijn dan 33 dagen, met geen druppel regen in De Bilt. En het record wordt naar alle verwachting ook meteen fors gebroken, want het kan nog wel een week duren voordat het daar gaat regenen.

Rond 20 juni 2023. Een dagenlange p

Periode van darmproblemen, als gevolg van het langdurig buiten op de grond zitten. Ook een bezoek aan de tandarts (Mondhygiëniste) gebracht.

Vrijdag 23 juni 2023.

En inderdaad ben ik de tuin in geweest en heb weer het nodige gesnoeid, bewaterd en gecomposteerd. Ook heb ik de eettafel, die ik al niet meer gebruik sinds mijn eetclub ter ziele is, afgevoerd. Daar moet dus nog een kleiner tafeltje voor in de plaats komen. Dus dat wordt nog een middagje sjouwen door de Ikea of liever nog een kleinere winkel. Ik krijg steeds taxpootjes als ik naar de Ikea ga. Voor één artikel moet ik daar verplicht kilometers lopen door afdelingen waar ik helemaal niet wil zijn. Leuk voor degenen die van winkelen houden, maar daar hoor ik niet bij. Verder was ik weer eens bij de Albert Heijn, waar ik bijna nooit kom, voor enkele artikelen die ik elders niet kan kopen.

Zondag 25 juni 2023.En dat werd zelfs nog een tuindag, en mogelijk vandaag nog eentje. Gegeven mijn jaarlijkse portie tuindagen, ben ik voor dit jaar wel zo ongeveer aan mijn tax. En eindelijk waren er dan toch nog de verse kapucijners. Bijzonder laat dit jaar, want normaal zie ik die al vanaf mei. En vanavond gaat weer een volle grote container naar de kant van de weg en dat is dan al de derde in een dikke week tijd. En nog steeds moet er nog meer troep uit mijn huis.

Maandag 26 juni 2023. De opstand in Rusland tegen het bewind van Putin is weer voorbij. De oorlog daar helaas nog niet. Deze keer kwam mijn achterplaats aan de beurt. Met een temperatuur van boven de dertig graden, wilde ik wel eens met koud water gaan spelen. Dat willen alle kinderen wel. Dus waarom ik niet. De waterslang aangelegd, de achterplaats goed leeggemaakt en dan maar spuiten. Vanuit mijn regel dat ik niet meer op een verhoging of een trap ga staan, bleek ik niet met een doekje bij het bovenste gedeelte van mijn achtergevel te kunnen komen. Nog wel met het water, maar niet met een doekje. Dat moet binnenkort de hogedrukspuit voor me gaan oplossen. Die wou ik nog bij de plaatselijke HUBO gaan kopen, maar toen ik dat wilde was de winkel verdwenen. 90% van mijn achtergevel en mijn achterplaatsje ziet er weer als nieuw uit, en glimt je tegemoet, zolang je niet omhoog kijkt en erg kritisch bent.

Zaterdag 1 juli 2023. Mijn elektrische tandenborstel gaf de geest en er kwam een nieuwe.

Woensdag 12 juli 2023. Tot mijn niet geringe verbazing stond gistermiddag de klusmeneer van de DHZ-winkel al voor mijn deur. Hij was vlakbij voor een klus en kon mijn ‘probleem’ (de uit de rails gelopen hordeur) meteen even meenemen. Het was overduidelijk een GVR (= Grote Vriendelijke Reus). De hele tijd dat hij er was had hij een glimlach van oor tot oor en een flinke snor. Hij was dus geknipt voor Sinterklaas. Hij had het zo gefixt en stond binnen 5 minuten weer buiten. Het viel me vooral op dat deze boom van een kerel, zo subtiel en voorzichtig met de deur omging. Het was bijna liefdevol te noemen. Pas toen hij helemaal klaar was haalde hij met een paar forse halen de deur heen en weer: hij deed het weer als vanouds. En dat voor 25 euro.

Donderdag 13 juli 2023: mijn orthopedische sloffen verzoold.

Maandag 17 juli 2023. Afgelopen weekend uitgewest mijn ‘oude’ vriend Hans en daarna naar broer Jan in Maassluis gegaan voor een etentje, avond en nachtje.

Woensdag 19 juli 2023.Voor het eerst in weken heb ik weer eens een langere fietstocht gemaakt. Prompt viel na enige tijd de elektrische aandrijving uit. Ik had het kunnen voorspellen, want zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Prompt kan ik niet meteen de reparateur laten komen, omdat ik tegelijk ook nog in blijde verwachting ben van andere oproepen om beschikbaar te zijn. Dan zul je zien dat ik weg moet voor het ene als ik tegelijk ook moet thuisblijven voor de reparateur die langskomt. Dus ik zal het toch volgordelijk moeten aflopen. Wel kon ik nog halen wat ik van plan was te halen. De terugweg verliep, zonder ondersteuning, moeizaam. Vooral toen ik de fiets ergens op de handrem had gezet, en niet meer wist hoe ik hem weer eraf moest krijgen. Je kunt de knoppen voor de handrem ook niet zien als je op de fiets zit, dus het moet sowieso op de tast. Gelukkig zaten enkele wegwerkers net van een welverdiende pauze te genieten, toen ik met de handrem aan langskwam. Die hebben me heel goed geholpen. Fijne lui, deze mensen. Ik ga nu toch eens uitgebreid het handremsysteem van de fiets bestuderen. Ik tob er al mee sinds de aanschaf. Ook ben ik met mijn volgende boek begonnen: Onze rechtsstaat, van voormalig voorzitter van de Hoge Raad, Geert Corstens. Weer eens iets heel anders. Een vrij klein boek, zowel qua bladformaat als qua omvang. Ik schat dat ik het binnen een week weer uit heb.

Zaterdag 22 juli 2023.

Gisteren voor de tweede keer achter elkaar bij onze Chinees gegeten. Dat heb ik nog nooit eerder gedaan. De aanleiding was een verzoek van een buurvrouw. Daar bezwijk ik eigenlijk altijd voor, behalve als het echt niet kan. Het voordeel van met zijn tweeën eten bij deze Chinees, is dat dan ineens ook gerechten mogelijk worden die uitsluitend gemaakt worden voor tenminste twee personen. Zoals ‘het menu van de chef’. Dat is werkelijk supersmullen. En dat hebben we dan ook gedaan.

Zondag 23 juli 2023.Een dagje thuis. Moet ook wel eens kunnen. En voor het eerst in misschien weer een jaar weer eens Limburgs zoervleisj gemaakt. Met de vertrouwde azijn, appelstroop en ontbijtkoek. En het was weer ouderwets smullen. Ik deed de precieze hoeveelheden voor het eerst op het gevoel bij elkaar en dat beviel prima. Het was waarschijnlijk nog nooit zo lekker. Verder was het een echte wasdag, terwijl het weer niet echt uitnodigde om de zaak buiten op te hangen, met af en toe lichte regen. Dat was meteen te merken doordat het zout uit het zoutvaatje niet zo makkelijk strooide als anders.

Vrijdag 28 juli 2028.Eergisteren weer eens een dagje bezoek van mijn achterneef en zijn vrouw. Ik had de opdracht het eten simpel te houden en daar heb ik ook mijn best voor gedaan. Maar ik probeerde toch steeds iets kleins aparts te doen: het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zo had ik een roerei met stukjes zalm, bieslook en een scheutje slagroom, op toast, voor de lunch gemaakt. Alleen de toaster deed wat al te enthousiast en moest ik toch bij blijven staan voor het beste resultaat. Bij het maken van het roerei moet je sowieso bij blijven staan, want het is uiteraard de bedoeling om de kleur geel te houden en absoluut niet bruin te laten worden, want dan komen de stukjes roze zalm en groene bieslook ook beter tot hun recht. En dat geeft een vrolijker gezicht op tafel. Tussen de bedrijven door maakte mijn achterneef dan het vloertje in de meterkast. Iedereen blij. En dit is het dan geworden:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is meterkast23-1024x768.jpg

Na een even simpel diner (kasboontjes met tomaat en Opperdoezer en een klein stukje ossenhaas) werd de bijeenkomst beëindigd. Ik ben uiteraard meteen gaan opruimen en afwassen, maar halverwege, met de rest alvast onder water, ben ik ermee gestopt. Onder het motto: morgen weer een dag.

Vrijdag 4 augustus 2023.

Intussen ben ik aan mijn volgende boek begonnen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Thearmy-808x1024.png
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Thearmy-808x1024.png

Het is een groot, zwaar en dik boek, op dik papier ook. Met opnieuw (na hun vorige uitgaven Autumn Gale en Kampfgruppe Walther, over de aanloop naar de slag om Arnhem in 1944) schitterend kaartwerk en prachtige foto’s. En zeer uitbreidde uitleg. Het is zo zwaar dat het niet makkelijk in de hand ligt. In elk geval moet je wel steeds verzitten, om niet te verkrampen. Maar dat is dan ook het enige bezwaar dat ik tegen dit boek heb. Het is verder smullen voor de geschiedenisliefhebber, tevens erkend cartofiel, die ik nu eenmaal ben. Het lezen gaat traag, omdat ik alles wil nazoeken. 5 tot 10 pagina’s per dag en met dik 500 pagina’s ben ik hiermee wel een tijdje bezig.

Vrijdag 11 augustus 2023. Weener.

Ging ik geheel onverwacht, na een opwelling, toch weer eens naar Duitsland – Weener voor boodschappen. Ik moest zelfs een klein sprintje trekken om de bus te kunnen halen. De trein komt elk uur om tien minuten over elk heel uur in Weener aan en vertrekt dan weer, uiteraard ook elk uur, om 18 minuten over het hele uur. Dat betekent dat ik steeds een uur en 8 minuten heb om de boodschappen te kunnen doen. De winkels zijn een minuut of 6/7 lopen vanaf de trein, dus ik heb een minuut of vijftig voor de winkels. Alles op mijn gemakje dus. Ik kwam in Weener aan om 14.10 dus de terugweg zou dan om 15.18 moeten beginnen. Maar dat feest ging niet door. Want mijn app gaf duidelijk aan dat de trein van 15.18 uur niet zou rijden. Uiteraard zonder opgaaf van een reden. De Duitsers op station Weener begrepen er niets van: hun app gaf aan dat de trein er wel zou moeten zijn. Ik heb ze toen toch maar even voorgelicht: de Nederlandse ov-app doet het beter dan de Duitse. Duitsland is een internet-ontwikkelingsland. Dus dat werd een uur langer wachten. Om precies zes uur was ik weer thuis.

Zondag 13 augustus 2023. De computermuis.

Vanmorgen had ik ineens lichte paniek. Ik kreeg met geen mogelijkheid mijn Applecomputer opgestart, want de cursor bleef in de linkerbovenhoek hangen en was met geen ‘geweld’ daar vandaan te krijgen. Dat heb ik een doodenkele keer vaker gehad, maar dan was het opnieuw opstarten en al het leed was weer geleden. Maar deze keer lukte dat niet. Ook na vijf keer opstarten niet. Gegoogeld: “Mac cursor blijft hangen”. En daar stond ook meteen het recept: meteen na het opstarten tegelijk option + command + P + R indrukken en dat 20 seconden volhouden. Nu liggen die toetsen zover uit elkaar dat het met twee handen haast niet te doen is, zonder lichte krampen te krijgen. En een derde hand had ik zo gauw niet beschikbaar. Maar met veel ‘droog’ oefenen lukte het uiteindelijk toch. En ik stelde vast dat ik het goed had gedaan, want hij moest nu twee keer achter elkaar opstarten. En dat deed hij ook. Maar de cursor bleef daarna nog steeds in de linkerbovenhoek hangen en was nog steeds niet in beweging te krijgen. Vervolgens bedacht dat ik hem in de ‘veilige modus’ moest opstarten, maar ook dat hielp niet. En de Applesupport is op zondag niet bereikbaar. Ik begon maar wat willekeurig door allerlei hulpprogramma’s te bladeren. En daar zag ik, bij een heel ander onderwerp: hoe reset ik de muis? En dat leek me wel een idee. De draadloze muis met een draadje aan de computer verbinden en 60 seconden laten zitten. En dat was de grote truc: de cursor bewoog weer zoals vanouds. Je moet het maar weten.

Zaterdag 19 augustus 2023. Italiaan met zoon.

Gisteravond onverwacht met een zoon gegeten bij de Italiaan. We hebben hier op loopafstand twee Italianen: de ene op twintig minuten lopen, heb ik eenmaal gegeten en dat viel heel erg tegen: de pizza’s dreven bij alle drie deelnemers in een plas water. Die zijn dus tevoren gemaakt en gebakken, en meteen na het bakken, veel te heet, in de vriezer gelegd. Daar kom ik dus nooit meer terug. Terwijl ik meerdere plaatselijke relaties heb, die juist met deze Italiaan weglopen. De andere Italiaan is maar tien minuten lopen en daar loop ik dan mee weg. Die heeft me nog nooit teleurgesteld. Altijd eersteklas gerechten en vlotte en vriendelijke bediening.

Donderdag 24 augustus 2023. Mijn conditie.

Omdat ik begon te merken dat mijn conditie toch wel achteruit gaat, ik ben veel sneller moe bijvoorbeeld, en bovendien omdat mijn iPhone me voortdurend waarschuwt dat ik me te weinig beweeg, ten opzichte van vorige periodes, heb ik besloten toch meer te gaan bewegen. Ik houd het voorlopig op drie kilometer per dag. Dat zijn 5.000 stappen, terwijl 4.000 stappen per dag volgens de ‘deskundigen’ al genoeg zou moeten zijn. Eergisteren ben ik daarmee begonnen, en al na een kilometer wilde ik het liefste weer teruggaan. Maar heb het wel volgehouden. Bekaf plofte ik weer op de bank neer. Gisteren de tweede keer, ging het alweer iets makkelijker. Het duurt nog even voordat ik weer complimenten van mijn telefoon krijg. En dan moet ik ook nog een norm maken voor het fietsen, want met het fietsen wordt mijn bovenlijf geoefend. Vrijdag 25 augustus 2023. Gisteren haalde ik weer ruim 4 kilometer. Alleen een fietsnorm heb ik nog niet. Wel valt me het laatste halfjaar op dat we hier niet minder dan vier fonkelnieuwe fitnessstudio’s hebben gekregen. In het voormalige ING-kantoor, in een voormalige schoenenboer, in de voormalige Renault- en Volvodealer, en naast mijn kapper en ik heb geen idee meer wat daar eerder was. Allemaal binnen tweehonderd meter van elkaar. Misschien vergeet ik er zelfs nog eentje. Vooral die die in de voormalige bank en in de voormalige autodealer zijn getrokken, verbazen me wel een beetje. Daar zijn echt relatief enorme ruimtes, die eerst ook nog een grondige verbouwing hebben ondergaan. Een half jaar geleden hadden we hier op dit terrein nog helemaal niks. Ikzelf kan er helemaal niks mee. Vanaf mijn schooltijd hebben alle gymleraren die ik heb gehad vroeger of later hun tanden op mij stukgebeten en mij helemaal opgegeven. Ik kon aan vrijwel geen enkele oefening meedoen. Ik moest wel altijd op de gymles zijn, dat was immers voor alle leerlingen verplicht en dus ook voor mij. Zelfs dat was voor mij niet makkelijk. Dan moest ik op zo’n smal bankje gaan zitten en dan dwars, want anders struikelden ze allemaal over mijn gestrekte been. Ik heb toen niet begrepen en begrijp ook nog steeds niet, wat dat nu voor zin had. Is er werkelijk een gymleraar geweest die dacht dat je van kijken naar de lichaamsbeweging van anderen, zelf ook een betere conditie krijgt? Of dachten ze dat allemaal? En sinds kort zie ik dus overal om me heen, de reclameborden, waarbij ‘iedereen’ welkom is voor meer lichaamsbeweging en conditie. Het is niet waar weet ik. Het zijn allemaal leugens. Soms bekruipt me wel eens het idee om bij één voor één naar binnen te gaan en ze uit te dagen om met mij hun reclame waar te maken. Ze zullen allemaal falen.

Zaterdag 26 augustus 2023. Zomaar een dagje.

En maar weer eens keer naar de Oostwijk geweest. Dat is op zichzelf al 3 kilometer heen en weer. Dus genoeg voor mijn dagaantal. Maar ik moest uiteraard ook nog naar de nootjesboer en een pakje afgeven voor een besteld boek. Dus gisteren had ik wel 4,5 kilometer. En ik had nog nieuwe reservebadsponzen nodig, omdat ik de laatste in gebruik had genomen. Vroeger kon je die bij Albert Heijn kopen of bij een andere super, maar dat is al jaren niet meer zo. Ook de Blokker verkoopt ze niet meer en het Kruidvat ook niet. Alleen de Etos heeft ze hier nog. Met keuze uit één modelletje in drie kleuren: roze, blauw en lichtgroen. Dat is dus niet makkelijk kiezen als je van geel houdt.

Zondag 27 augustus 2023. De Vuelta, de Ronde van Spanje, weer begonnen.

Met een ploegentijdrit, die begon om pakweg half zeven (18.30 uur) en die even over half negen eindigde. Dat had tot gevolg dat de laatste ploegen in het donker reden. Deze fietsers hebben zelf geen licht op de fiets, want die rijden nooit in het donker, maar de volgauto’s hadden gelukkig wel verlichting op. Daar hadden de cameramensen moeite mee. Het werden veel opnamen met tegenlicht en de wielrenners werden allemaal zwarte schimmen. Je kon dus ook niet de pakjes van elkaar onderscheiden, zodat je geen idee had naar welke ploeg je keek, laat staan welke wielrenner je zag. Het is onbegrijpelijk hoe men dit zo heeft kunnen organiseren. Het is niet alleen een belediging van de kijker, maar ook nog oneerlijk voor de laatste ploegen. Terwijl basisregel in deze sport is (en in elke andere sport), dat de sporters zoveel mogelijk in dezelfde omstandigheden moeten presteren. Ik kende de uitdrukking al ‘met de Franse slag.’ iets organiseren, en daar heb ik in mijn leven heel wat ervaring mee gehad. Maar er blijkt ook nog zoiets te zijn als iets organiseren ‘met de Spaanse slag’. Dat is nog een slag erger dan wat de Fransen op dit punt kunnen presteren.

Dinsdag 5 september 2023. Vlieland.

Toen was ik ineens twee dagen op Vlieland. Ik was nog nooit, zolang ik leef, op een Waddeneiland geweest. En het is goed bevallen. Uitstekend bevallen zelfs. We hadden ook eersteklas weer uitgekozen voor wandelingen: 20 – 22 graden, droog en met af en toe een beetje wind. Op Vlieland mag je niet met je auto rijden (behalve de Vlielanders en de hulpdiensten dan). Er zijn volop fietsen te huur, maar die zijn voor mij niet zo geschikt en met mijn eigen fiets naar Harlingen (plm 100 kilometer) is toch wat aan de lange kant. Dus dat werd transport, zoals de apostelen gingen: per pedes apostolorum: te voet. Het hotel lag op loopafstand van de pont. De eerste dag, zondag, wandelen naar de Vlielandse vuurtoren, die is gebouwd op het hoogste punt van het eiland. Dat was een hele klim. Deze klimdag 6,8 kilometer gewandeld. Schitterende natuur, maar vooral: er zijn geen wolven. Ik bezocht bossen en bospaadjes zoals die ook op de Veluwe kunnen zijn. De maandag was de strandwandeldag. Kilometers. In totaal 8,9 kilometers. Grootste verschil met Scheveningen: eenmaal op het strand zijn er (vrijwel) geen paadjes de duinen weer in. En er zijn nauwelijks strandtentjes. Het was bij aankomst op het strand toevallig net vloed, dus dat liep in het begin wat zwaar, precies op de vloedlijn, met af en toe een vlucht bij een verreikende golf. Heerlijk gegeten, geslapen en ontbeten. En het was gezellig met zoon en schoondochter. Hier was ook het begin van mijn nieuwe verslaving: tonic met een scheutje citroen en ijsblokjes. Sindsdien drink ik het iedere dag in plaats van wijn, als ik thuis ben. Scheelt ook een hoop geld.

September 2023. Een hittegolf van enkele dagen. Die op maandag 11 september weer was afgelopen.

Woensdag 13 september 2023. Mijn hart.

Gisteren dan voor het eerst sinds voorjaar 2021 meer dan 10 kilometer gelopen. 10,4 kilometer om precies te zijn. Het weer liet het ook voor het eerst sinds lange tijd weer toe. Mijn iPhone/Watch meldde dat mijn hartslag bij wandelen in de laatste weken gedaald is van 115 SPM naar 93 SPM. SPM betekent volgens mij ‘Slagen Per Minuut”. Die daling betekent – volgens Apple – dat mijn conditie er flink op vooruit is gegaan. Ik voel dat niet zo, want ik voel me al jaren gewoon ‘lekker’, maar de cijfers zeggen het dus blijkbaar wel. Als ik naar de informatie van de Hartstichting kijk, zijn mijn cijfers inderdaad heel mooi. Ik heb dus blijkbaar een goed hart. Dat vermoedde ik al, maar Apple bevestigt dat nu. Nu nog volhouden.

Donderdag 14 september 2023. De techniek schrijdt maar voort.

Gisteren maar weer een keer langs mijn apotheek voor een vraagje. Ik kom er bijna nooit en was verrast hoe dat tegenwoordig gaat. Er staan direct al buiten onder een overkapping twee informatiezuilen, waarop je blijkbaar met codes je medicijnen kunt afhalen. Die mensen hoeven dus niet meer in de winkel te zijn. Meteen na de ingangsdeur staat er dan een volgende zuil, waarop je dan je geboortedatum kunt intoetsen, plus een tevoren toegezonden code. Dat scheelt weer identificatie aan de balie en hebben ze meteen de correcte gegevens van je voor hun neus. Het is allemaal wel mooi die techniek, maar consequentie is wel dat het aantal en duur van de menselijke contacten zo wel wordt geminimaliseerd. Banken hebben persoonlijk contact ook al massaal afgeschaft. Als ik straks in een bejaardentehuis kom, weet ik nu al dat ik zal worden verwelkomd door enkele vriendelijke robots, die me ook verder zullen helpen met alles wat ik verder nodig heb. Een mens kom ik dan gewoon niet meer tegen. Of dat nou allemaal zo veel beter is, heb ik toch mijn twijfels over.

Donderdag 21 september 2023. Activiteiten.

Het waren drukke dagen. Maandag had ik mijn Woonbondclub over de vrije sector in Utrecht. Dat kost een lange dag met vervoer erbij, in de avond met een buuf naar de Italiaan, omdat de Chinees op maandag gesloten is. Dinsdag naar Enschede onder andere voor overleg met de Raad van Commissarissen van de Woonplaats. Woensdag bestuursoverleg en een presentatie van de Woonbond in Dinxperlo. Van dinsdag op woensdag dus in Dinxperlo overnacht. Hotel ’t Welink. Woensdagavond de auto weggebracht en daarna naar de Chinees. Vanmorgen dus stevig uitgeslapen en daarna naar de tandarts. Kortom: ik ben lekker bezig. Zaterdag was er het jaarlijkse uitje van het platformbestuur, dit keer in de plaatsen Lievelde en Vragender. Beide in de Achterhoek. Onder andere geleerd om zelf bonbons te maken.

Zaterdag 23 september 2024: Burendag.

Mede gesponsord door Douwe Egberts en het Oranjefonds. Het was niet het beste weer. Af en toe regen en zelfs ook een flinke stortbui. Ik heb ze niet echt geteld, maar ik houd het toch op ongeveer 15 buren die geweest zijn (van 56 appartementen). Shiatsu is een soort Japanse massage die door één van de bewoonsters beoefend wordt. Er waren diverse liefhebbers voor, en ik sloot me als laatste in de rij aan. Liggend op de rug op de grond met een doekje over de ogen, weet de dame meerdere gevoelige punten te vinden, op en nabij de ribbenkast. Ze was vrij snel verbaasd ‘dat mijn meridianen helemaal vol zaten’. Ik had geen flauw idee hoe erg dat was. Of misschien was het wel bijzonder positief. Ik was volgens haar wel heel bijzonder, maar dat wist ik uiteraard al lang. Eenmaal op dreef kwam de enige echte stortbui over ons heen. De Voorzienigheid wilde duidelijk niet dat we hiermee verder gingen. En dus stopten we maar. Dit weekend voor het eerst weer eens hutspot met klapstuk genomen en een eisbein gekocht voor later.

Dinsdag 26 september 2023. Sinterklaas.

En er lagen gisteren weer sinterklaasspullen bij de supermarkt. Het werd tijd. Ik kon niet langer wachten. Nog mooier is het uiteraard als – traditioneel hier op 1 oktober van elk jaar – de oliebollenkraam er weer staat. Dat zou dus komende maandag weer zover zijn. Niet dat ik nu zoveel sinterklaasspullen of oliebollen koop, maar zo komt de eindejaarssfeer er mooi in. Voor de kerstsfeer moeten we nog wel even wachten. Ook weer traditioneel in Nederland: zodra de Sint weer het land uit is, hoewel sommige winkeliers vals spelen: die zetten al kerstspullen te koop als de Sint er ook nog is. Het moest verboden worden.

Vrijdag 29 september 2023. Mijn boekenverzameling en oliebollen.

Zo langzaam aan raken mijn boekenkasten vol. Ik had en heb nog één uitwijkmogelijkheid en dat is in mijn slaapkamer. Daar staan nu al vier boekenkasten en ik had al eerder gemeten dat er nog plek is voor een vijfde. En dan is het schluss. Dat geeft weer ruimte voor een dikke honderd boeken. Daar ben ik zeker nog wel een aantal jaren mee bezig, voordat ook deze kast weer vol is. Dan zijn mijn diverse taken in den lande ook weer voorbij, voor zover ik dat nu kan overzien, en dan kan ik weer veel meer boeken op mijn boekensite zetten en op deze manier nieuwe ruimte scheppen. Ik moet nu eerst genoeg ruimte scheppen voor de volgende kast. Dat is het nodige gesjouw maar dan krijg ik ook wat. En vandaag stond er ook voor het eerst weer de oliebollenkraam bij de kerk. Drie dagen te vroeg!

Begin oktober 2023. Een korte ziekteperiode.

Van 6 tot en met 11 oktober voelde ik me niet lekker en heb ik ook niet gewandeld. Deze dagen was ik niet 100% lekker, maar niet echt ziek, en ik haalde nog steeds alles in huis wat ik nodig heb. Ik hoestte af en toe en dan doet mijn lijf hier en daar ook een beetje pijn. Nogmaals: niet dramatisch, maar ik ga nu toch iets inboeten bij mijn dagelijkse beweging. Ik haal het wel een keertje in. Gelukkig heb ik voorlopig ook geen verplichtingen buitenshuis, dus ik kan het grootste deel van de dag wat uitzieken. even een update van mijn gezondheid. Na verloop van enkele dagen was alleen de kriebel in mijn keel er nog en dus ook nog af en toe een hoestje. Dus ik bleef toch nog maar even voorzichtig. Inmiddels is ook de boekenkast afgekomen. Wel moet er nog een vierkantje aan de achterkant worden uitgezaagd, om bij de aansluiting van internet te kunnen komen, als dat eens nodig mocht zijn. En de totale bedrading herstellen op een nieuwe hoogte zal nog wel wat hoofdbrekens gaan kosten. Dus we zijn nog wel even van de straat en dat is in dit geval nog een voordeel. Achteraf bezien was zaterdagavond en ook nog de daaropvolgende nacht naar zondag toe het ‘dieptepunt’ in de gezondheidsdip die ik nu beleef. Zaterdagavond deed ‘alles’ pijn. Elk hoestje of zelfs kuchje was een kleine kwelling. Ik ben op zaterdag ook helemaal de deur niet uit geweest. Dat heb ik mogelijk al in jaren niet gehad. In de loop van de zondag voelde ik me toch weer wat lekkerder worden en heb ik zelfs weer wat boodschappen gedaan. Bij de dichtstbijzijnde winkels, dat wel. En bij thuiskomst zeeg ik meteen neer op de bank en moest ik zeker een uur uitrusten. Dat gebeurt me anders ook nooit. In de avond maakte ik voor het eerst in dagen weer mee dat een kuchje of zelfs hoestje geen pijn meer deed. Ik ben dus weer op de weg omhoog. Maar helemaal over is het nog niet. Dat zal nog wel een paar dagen duren. Vanaf woensdag 11 oktober ben ik weer gaan wandelen om te wandelen. De eerste dag 6,6 kilometer.

Zondag 15 oktober 2023. Mijn Jas.

Zaterdag 8,1 kilometer gewandeld en voor het eerst was ik na afloop weer gewoon moe. Dat klopte ook met het verschijnsel dat het hoesten nu ook wel voorbij is. Ik was niet zo uitgeput en geradbraakt als ik me eerder voelde, ook bij minder kilometers. En toch moest ik ook nog wat sjouwen: spulletjes bij de doe-het-zelfzaak, enkele boodschappen en een nieuwe jas. Ja, u leest het goed: ik heb een jas gekocht: een kort jasje. Ik draag zelden of nooit een jas, en ik heb in geen halve eeuw een jas gekocht, als het niet langer is. Ik had wel twee stokoude korte jasjes, voor als het een keer heel erg koud is, maar ook die droeg ik vrijwel nooit. Ook al omdat we al jaren geen echt strenge winter meer hebben gehad. Maar al een tijdje ben ik me er van bewust dat ik goed op mezelf moet blijven passen. En met deze jas hoef ik hoogstwaarschijnlijk in de rest van mijn leven geen jas meer te kopen. En kan ik er ook mee voor de dag komen. Die oude jasjes, die ik meteen heb weggegooid, zagen er toch echt niet meer uit.

Woensdag 18 oktober 2023. De koppelbouten.

Eindelijk heb ik dan de koppelbouten gevonden, waar ik lang naar heb gezocht. Hoewel hier wel een knoert van een doe-het-zelfzaak staat, volgens mij ook veel te groot voor zo’n kleine plaats, want het is er steeds uitgestorven, hadden ze toch geen koppelschroeven of – bouten. Ik was gisteren toch in de buurt van een Bauhaus-winkel in de stad, waar ze ze zouden moeten hebben, omdat ik dat tevoren op het internet bij hen had uitgezocht. En warempel. Gewapend met een foto van de bouten, die ik van hun website had genomen, waren ze zo gevonden. Ik had er vijf nodig en ze zitten dan uiteraard in zakjes met vier stuks. Dus dat werden dan twee zakjes. En ze waren zelfs bruin en dat staat toch beter in mijn bruine boekenkasten dan witte. Daarna nog een bijpassende houtboor van 8 mm erbij gekocht en ik kan weer verder. En in de komende dagen kan ik dan alles weer voor jaren eindelijk inrichten.

Zaterdag 21 oktober 2023. Begin stookseizoen?

Ik heb even teruggezocht wanneer ik vorig jaar begonnen ben met stoken. Als je ongeveer hetzelfde wil verstoken als het vorige seizoen, dan zou de startdatum toch ongeveer hetzelfde moeten zijn. Toen bleek me dat ik vorig jaar vanaf 19 november ben begonnen met stoken. En dan zelfs eerst nog op slechts 18 graden. De afgelopen dagen, tot en met gisteren zelfs werd het hier buiten niet warmer dan een graad of zeven of acht. Binnen zakte het niet verder dan tot 17 graden. Met dank aan de buren dus. Vanaf vandaag zou het buiten dan weer 15 graden moeten zijn. Ik heb nog altijd niet gestookt. Maar ik betwijfel toch of ik dat ook weer tot 19 november van dit jaar zal volhouden.

Maandag 23 oktober 2023. De laatste boekenkast.

De nieuwe boekenkast is intussen helemaal af, op vijf punten vastgeklonken aan de vorige, en bovendien aan de muur, volgens de voorschriften van de leverancier. Hij staat dus als een huis. Meteen ben ik begonnen met de herinrichting van mijn boekenkasten. Voorlopig heb ik de categorieën: recente geschiedenis (laatste 100 jaar), oude geschiedenis, Tweede Wereldoorlog, taal (woordenboeken en taalgidsen) en ‘overige’. Die laatste categorie blijkt inmiddels verreweg de grootste van allemaal, maar ik wist niet van tevoren hoe groot elke categorie zou gaan worden. Dus ik verwacht dat ik de categorie ‘overige’ nog wel zal gaan splitsen. Het duurt dus nog even voordat ik een foto ga maken en hier plaats. Het is dus allemaal niet zo spannend, zeker niet voor deze rubriek, maar ik ben wel opgelucht dat er eindelijk orde gaat komen in de boekenchaos, die ik de rest van mijn leven heb gehad. Het spannende komt wel weer. Gaat bij mij altijd vanzelf.

Donderdag 26 oktober 2023. LP’s gescand.

Enkele LP’s, voornamelijk barokke muziek en fluit naar een scanner in Utrecht gebracht. Eens kijken wat die er van bakt. Dat duurt dus eerst drie weken, met na betaling bericht wanneer ik het dan in Meppel kan afhalen. Want deze club heeft de service dat je je spullen ergens in het land kunt heenbrengen en ook weer kan afhalen. Voor Groningers en andere noorderlingen is dat dan in Meppel. Gelukkig rijdt er ook een trein van Haren naar Meppel. ’s Avonds met mijn gastheer en -dame gegeten bij restaurant Bavoort in Leusden. Helemaal niet verkeerd en dus erg lekker. En in uitstekende sfeer.

Dinsdag 31 oktober 2023. Stappen of kilometers?

Intussen las ik dat de universiteit van Granada in Spanje, in samenwerking met diverse andere universiteiten heeft vastgesteld dat de ideale dagelijkse loopafstand 8.000 stappen zou zijn en dat is voor de gemiddelde mens blijkbaar 6,4 kilometer. Gisteren maakte ik echter 6,8 kilometer en daar had ik dan 10.543 stappen voor nodig. Ik maak dus blijkbaar kleinere stappen dan de gemiddelde mens. En dan komt dus het raadsel: is voor mij ook een gemiddelde van 8.000 stappen per dag genoeg, of moet ik nou uitgaan van een gemiddelde afstand van 6,4 kilometer? Ik vermoed toch het laatste. Het artikel maakt dat niet echt duidelijk. Die stappen of kilometers moeten dan een significant langere levensduur opleveren. Overigens neemt de levensverwachting verder toe naarmate je snelheid hoger is. En daar heb ik uiteraard mijn beperkingen.

Woensdag 1 november 2023. De Klankbordgroep.

Vandaag is dan de vergadering van de zogenaamde Klankbordgroep van mijn pensioenfonds, gevolgd door de Algemene Ledenvergadering. Beide in Rotterdam. Het is voor het eerst dat ik die niet bijwoon. Ik moest vanmorgen al de trein van 06.40 uur daarvoor hebben, en dan had ik al om kwart over zes de deur uit gemoeten en een uur eerder of zo moeten opstaan. Dat laatste lukte nog wel, maar naarmate de weggaantijd dichterbij kwam kreeg ik steeds meer twijfels of ik wel zou gaan. Ik voelde me bepaald nog niet helemaal lekker. Dus tegen half zeven heb ik het secretariaat van de club maar bericht dat ik vandaag niet zou komen. Een beetje tot mijn verrassing kwam een half uur later al de reactie dat ze het bericht ontvangen hadden en wenste me gezondheid toe. Er zijn dus in elk geval meer mensen dan ik alleen die zo vroeg al wakker zijn. Kan ik mooi vandaag gebruiken om op relaxte wijze een aantal zaken af te krijgen.

Donderdag 9 november 2023. Met de buuf naar de Chinees.

Gisteravond met een buurvrouw naar de Chinees geweest. Het was lekker en gezellig. Hierdoor kwam ik gisteren onverwacht nog op precies 10 kilometer lopen. Twee keer boodschappen en dan ’s avonds nog een keer de deur uit, gebeurt me niet zo vaak. Maar de kilometer- en stappenteller telt uiteraard vrolijk door. Dus het was weliswaar in drie delen, maar toch. Echt vermoeid was ik geen enkele keer.

Woensdag 15 november 2023. Aalten, Duitsland en de Chinees.

Dinsdag 21 november 2023. Beginnen met stoken en de laatste coronaprik.

Net als vorig jaar ben ik ook dit jaar gaan stoken vanaf 19 november en ook weer, net als toen, op 18 graden. Het bijzondere is dan, dat je inmiddels behoorlijk gewend bent geraakt aan lagere temperaturen, van uiteindelijk 15 graden, en als je dan de thermostaat hoger zet, op 18 graden, het weldadig warm aanvoelt. Er is ook nog een ander effect, namelijk dat als je ergens anders bent, waar ze warmer dan 18 graden stoken, en dat is bijna overal, ik het al snel veel te warm heb. ‘Mag de kachel wat lager’, denk ik dan steeds. Ook betrap ik mij erop dat ik me in een warmer gestookt vertrek er naar ga kleden. Niet te dikke of te warme truien aan. Ik heb ook weer mijn zoveelste herhaalprik tegen corona gehaald, dus dat brengt me vast wel zonder veel problemen door de aanstaande winter.

Maandag 27 november 2023. De actualiteit.

En dat was alweer een regendag en vandaag is er weer eentje. Wanneer stopt deze stroom buien eens? Of gaan we meteen maar naadloos over op sneeuw en andere witte ellende? Donderdag zou het de hele dag blijven vriezen, dus wie weet. Nu is de aangewezen verkenner bij de formatie, van PVV-huize, alweer gestopt. Wegens in opspraak gekomen. Ook bij de PVV, maar zeker niet alleen bij de PVV, wordt gewoon slecht geselecteerd. Men wijst maar iemand op gevoel aan, kennelijk zonder na te denken over iemands achtergrond. Het grootste probleem van alle politieke partijen, maar meer in het bijzonder van alle nieuwe(re) partijen, is een totaal gebrek aan personeelsbeleid. En daarmee ook een totaal gebrek aan selecterend vermogen van de verantwoordelijke(n). En desgevraagd zal iedere aanvoerder bij hoog en laag beweren dat ze daar nu juist zo goed in zijn. Ze kunnen dat prima. We zien de gevolgen dagelijks op het nieuws. Het zijn barre en onzekere tijden: De Oekraïense oorlog, de oorlog Israel-Hamas, de politieke chaos in Nederland, gecombineerd met de maatschappelijke problemen (immigratie, woningnood etc. etc.) en de winter die op uitbarsten staat. Gelukkig gaat het met mij persoonlijk nog altijd heel goed. Ik heb nog altijd geen bijzondere problemen, ik kan mezelf nog steeds goed redden, en ik lig helemaal nergens van wakker. Vandaag voor het eerst mijn nieuwe jasje aan gedaan.

Zondag 3 december 2023. Fluitmuziek van Bach en Händel.

Verder heb ik een goede vriend van me eindelijk fluitmuziek van Bach en Händel via het internet, op voor mij totaal nieuwe wijze, toegestuurd. En na enige tijd werkte het ook nog bij hem. Vier LP’s uit begin zeventiger jaren met muziek die ik daarna nergens meer heb kunnen vinden. Ook niet bij YouTube of Spotify. En ze is ook al nooit op CD uitgebracht, bij mijn weten. Met als voornaamste artiesten Frans Brüggen en Jean-Pierre Rampal. Allebei al lang geleden overleden. Die fluitmuziek is zo ontzettend virtuoos, en gaat af en toe zo snel, dat ik alleen met het luisteren ernaar af en toe al buiten adem raak.

Zondag 10 december 2024. De lappenmand.

Een buurvrouw van me zit wat in de lappenmand. Ze kan even de deur niet uit. Voor haar hal ik vanaf ongeveer nu boodschappen, medicijnen en andere zaken waarvoor ze de deur uit moet.

Alexander Hugo Korff, plm 1850. De lappenmand.

Donderdag 14 december 2023. Afscheid van een Chinees.

Woensdag was weer een Enschedese dag. En hij was wederom succesvol. Ik blijf dit toch maar een heel goede groep vinden. Dat is de verdienste van elk lid. Het kan niet altijd goed gaan, en hij valt vast wel een keer uit elkaar, maar daar is tot hier nog geen enkel teken van te merken. Na afloop en na afloop van het wegbrengen van de auto, ging ik maar weer eens naar de Chinees. En het was er voor hun doen erg druk, zodat ik lang op het eten moest wachten. Maar ik had uiteraard alle tijd en ik had ook avondpermissie, zodat er niemand op me zat te wachten.

Vrijdag 15 december 2023.

Zaterdag, 16 december 2023. Mijn langetermijndoelen.

Zo, die dag zit er ook weer op. En ik heb hem in gepaste stemming – himmelhoch jauchzend uiteraard – doorgebracht. En vanzelfsprekend ook met de traditionele raasdonders. Maar ik moest toch ook nog naar de nootjesboer, omdat ik anders snel in een donker gat zou vallen. Dus daar haal ik nu weer tenminste het nieuwe jaar mee. We trekken nu weer op naar nieuwe horizonnen. Voorlopig is het korte termijndoel mijn volgende verjaardag, maar als langere termijndoel geldt nog steeds de afbetaling van de studieschuld van een zoon, die gepland staat op december 2029. En ook dan ben ik nog niet klaar, want ik heb ook nog doelen voor daarna. Ik ben nog wel even bezig dus.

Zondag, 17 december 2023.Voor het eerst was gisteren weer Mathieu van der Poel weer aan het veldrijden. En hij nam meteen weer vanaf de start de kop en stond die ook verder niet meer af. Nog steeds is hij een fenomeen op zichzelf. Ook de Brit Pidcock, ook een fenomeen, was voor het eerst weer van de partij en hij werd (dus) tweede. De derde reus in dit rijtje, Wout van Aert, heeft nog niet gereden, maar die komt ook nog wel. Vooral de strijd tussen deze drie zal weer veel volgers aan de buis laten kleven. Verder had ik een rustige dag en heb toch ook nog 3,8 kilometer gewandeld.

Vrijdag 22 december 2023. Storing van de CV-ketel.

Zo werd ik gisteren ineens wakker, vroeger dan anders, omdat ik mijn bed aan het zwemmen was. Na opstaan bleken dat het in mijn huiskamer 21,5 graden was, terwijl de gevraagde stand 15 graden was. De temperatuur van 21,5 graden was voor mij altijd heel gewoon, maar sinds de vorige winter ben ik gaan wennen aan 18 graden of een heel kleine pietsie daarboven. Er was dus duidelijk iets fout met de CV-ketel. Dus de monteur gebeld en de stekker uit het stopcontact gehaald, want de temperatuur bleef maar verder oplopen. De monteur kwam gisteren ook nog dezelfde dag. En na een half uurtje stond hij weer buiten. En alles doet het weer als vanouds. Hebben we toch weer een apart avontuur geleefd.

Zaterdag 23 december 2023.Dat was weer mijn periodieke tandartsbezoek. Daar kunnen we dus ook weer een half jaar mee verder. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook maar weer eens langs de oostwijk te gaan, want ik was toen toch al halverwege. En heb weer goed ingeslagen, waaronder verse tuinbonen. Verder stelde ik gisteren vast dat in negen dagen er nu 7 veldritten zijn. En laten ze die nou precies zo geregeld hebben, dat ik ook nog precies mijn kerstafspraken netjes kan nakomen. Compliment dus voor de internationale wielerunie (ICU) dat ze zo goed rekening met me heeft gehouden. Dat doen ze namelijk niet altijd, maar deze periode dus wel.

Vrijdag 29 december 2023. Mijn galgenmaal bij Kui Ping.

Gisteravond dan de laatste maaltijd bij onze vertrouwde Chinees. Die is 31 december voor het laatst geopend, en ik wilde niet tot de laatste dag wachten. Wie weet hoe druk het dan zou zijn. Ik heb daar meerdere favoriete maaltijden en gerechten, dus het was nog lastig kiezen wat dan hier mijn ‘galgenmaal’ zou zijn, al was er geen galg opgesteld, dus ik was er ook niet zo bang voor. Ik koos voor de zuurpikante soep (naam onuitspreekbaar, maar nummer 207) gevolgd door mager speenvarken met nasi (naam ook onuitspreekbaar), nummer heb ik nooit onthouden, maar aanwijzen op de kaart kan ook. Om mij heen was aan andere tafeltjes het sluiten van de zaak overal onderwerp van gesprek. Ik ving enkele flarden op, maar de samenhang ontbreekt. Vanaf 1 januari heeft de zaak een andere eigenaar en is ook gewoon geopend. Ik heb al een tijd het vermoeden dat een of de zoon van het echtpaar Ping de volgende eigenaar zal zijn. (de winkel heet Kui Ping en ik ga er dus vanuit dat hij van de familie Ping is). Kui zal dan volgens traditioneel Chinese gewoontes de voornaam van de echtgenoot zijn. We zullen snel genoeg weten welke naam er vanaf 1 januari 2024 zal gelden. De vaste, volbloed Hollandse medewerkster daar, gaat ook mee naar de nieuwe eigenaar, dus van haar zijn we gelukkig nog niet af. Een ander gesprek waarvan ik een flard opving, en waar zij bij was, betrof de prijzen. Die zullen wel flink omhoog gaan, zo begreep ik. Nu zijn de prijzen volgens mij bij Kui Ping al jaren niet veranderd, dus dat zal wel een keertje moeten. Ik ben benieuwd en ik houd u op de hoogte. Het afscheid van het echtpaar Ping was, zeker voor Chinese begrippen, bepaald emotioneel. Ik zal ze in het dorp vast nog wel vaker tegenkomen.

Zaterdag 30 december 2023. Een wekker en een pluizentondeuse.

Het was weer eens inslaan bij de Blokker. Ten eerste had ik weer een nieuw friteuse nodig, omdat ik de vorige bij zijn laatste gebruik heb weggemikt. Zo’n friteuse komt uiteindelijk helemaal onder het vet te zitten, dat ook niet meer te verwijderen is. Dan moet je alles in de ontvetter stoppen, of een heet sop, maar er is dan een goede kans dat het elektrische deel daar dan niet zo goed tegen kan. Bovendien heb ik geen pan waarin het hele apparaat kan verdwijnen. Mijn oog viel op het kleinste apparaat voor slechts 2,5 liter olie, van Blokker zelf. De medewerkster stelde echter vast dat die niet meer op voorraad was, en ik ook het showmodel niet kon kopen. Dan maar mijn tweede keus: een zelfs nog iets voordeliger verschijnsel, maar wel voor 3 liter. Die was nog wel voorradig en de medewerkster ging die dan voor mij uit de opslag halen. Ik moest opmerkelijk lang wachten. Of die opslag was verder weg dan ik veronderstelde, of ze kon niet vinden wat we hadden afgesproken. Uiteindelijk kwam ze terug met de doos waarin toch mijn eerste keus zat. Het Blokkersysteem had gemeld dat hij niet meer op voorraad was, terwijl hij er toch stond, terwijl het apparaat dat ik dan als tweede keus wilde, en waarvan het Blokkersysteem meldde dat het voorradig was, in werkelijk niet aanwezig was. Ze was hierover zeer verbaasd, ‘omdat het systeem altijd perfect functioneert’. Ik geloof haar, maar mijn ervaring is dat vele elektrische of elektronische apparaten van slag raken zodra ik hun buurt kom. Ik kocht dus toch mijn eerste keus. Tijdens het wachten kwam ik een ‘pluizentondeuse’ tegen. Dat is een elektrisch apparaatje waarmee je een kledingstuk waar pluisjes op zijn ontstaan (en zo’n kledingstuk heb ik) kunt ontpluizen. Ik vermoedde al dat er zoiets moest bestaan, maar ik wist niet hoe het dan zou moeten heten. En nu nam ik hem meteen maar mee.

Zondag 31 december 2023. Wekker en pluizentondeuse.

De pluizentondeuse heb ik nog niet ingewijd, maar het weerstation wel. Dat heb ik in elk geval geprobeerd. Ik kreeg het alleen niet voor elkaar om ook maar één gegeven correct op het scherm te krijgen. Het lukt me o.a. niet om de juiste datum en de correcte tijd te installeren. Wat ik ook probeerde alle startgetallen bleven onveranderd. Zelfs het jaartal bleef op 2020 staan. Na vele pogingen heb ik het ding dan maar even weggelegd, ik zou het later nog wel een keer gaan proberen. Toen ik het ding enkele uren later weer oppakte bleek dat hijzelf intussen alle correcte gegevens had ingevuld. Jaar, dag en tijd helemaal correct, behalve dan dat hij nog de zomertijd aanwees. Je kunt natuurlijk niet alles hebben. Daar zal ik toch nog maar even de gebruiksaanwijzing voor raadplegen, hoewel deze is bijgeleverd in onmogelijk kleine lettertjes. Nu ook nog even uitzoeken welke temperatuur en vochtigheidsgraad hij nu eigenlijk aanwijst. Op het eerste gezicht lijkt hij het weer binnen te vermelden. Er zit in elk geval geen sensor of zo bij die je buiten moet plaatsen. Of je moet het hele apparaat buiten zetten. Je kunt het apparaat zelf ook niet ergens aan vastmaken, zodat je het dan los buiten moet plaatsen. Voor hoe lang? Toch wel apart om een weerstation te hebben, die je vertelt hoe het weer in huis is.

En dan de pluizentondeuse. Hij kostte slechts € 4,99. Of hij ook echt werkt weet ik nog niet. Een mooi klusje voor 2024.

Dit was dan het jaar 2023. Voor de jaarwisseling 23/24 zie het jaar 2024.