Hoofdstuk XXII, Het jaar 2020, tot en met 10 juni.

Woensdag 1 januari 2020.

Traditiegetrouw meld ik eerst mijn situatie aan het begin van het jaar. In feite is er dit jaar nauwelijks iets veranderd ten opzichte van een jaar geleden. Ik woon nog op hetzelfde adres, er is het afgelopen jaar niemand die dicht bij mij stond overleden of ernstig ziek geworden. Ik ben nog steeds voorzitter van de Bewonerscommissie van mijn wijkje en bestuurslid van het Huurdersplatform De Woonplaats te Enschede. Voor beide clubs ben ik regelmatig bezig. Voor de laatste club reis ik regelmatig naar Twenthe en de Achterhoek. Nieuw is dat ik in 2019 lid geworden ben van de zogenaamde Klankbordgroep van mijn gepensioneerdenvereniging. Die komt enkele keren per jaar bijeen in Rotterdam. Ik ben lid van de Historische Vereniging Moordrecht, en van de Hollandse Genealogische Vereniging ‘Ons Voorgeslacht’, die af en toe vergaderen in respectievelijk Moordrecht en op wisselende plaatsen in Zuid-Holland. Verder ben ik geabonneerd op het tijdschrift Archeologie. Ik bezit ook nog altijd de twee b.v.’s Invictus en Qatraze, die zich bezig houden met respectievelijk organisatie-advies en het verkopen van tweedehands boeken. Ik ben lid van MyHeritage. Het bezoek aan mijn diverse websites liep terug van 6172 naar 5305 bezoekers. Ik heb daar niet het begin van een verklaring voor. Behalve dan dat het bezoek sowieso heel grillig is. Vanaf eind maart 2019 loopt bij de gemeente Groningen een aanvraag voor een driewielfiets.

Wensen voor 2020: Het opnieuw serieus oppakken van mijn genealogie-hobby en het plaatsen van veel meer boeken op mijn Qatraze-website.

Donderdag 2 januari 2020.

Ik kreeg het boek “De Bourgondiërs” uit. Een van de interessantste boeken van de laatste jaren, hoewel ook in dit boek diverse fouten staan.

Vrijdag 3 januari 2020.

De dood van de gevreesde Iraanse generaal Soleimani, als gevolg van een Amerikaanse gerichte aanval. Ik ben begonnen met het boek “De Franken” van Luit van der Tuuk.

Woensdag 8 januari 2020.

Aan den lijve ontdekt dat spullen van het merk “De Zuivelhoeve”, onder andere hun Boer’nvla, ongeschikt voor mijn ingewanden zijn. Die moet ik dus verder laten staan.

Donderdagavond 9 januari hadden we dan de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van onze Bewonerscommissie.

Zaterdag 11 januari hebben mijn orthopedische sloffen nieuwe zolen en hakken gekregen. Voor het eerst in een jaar of zeven (?). Die kunnen dus nog weer een hele tijd mee.

Woensdag 15 januari een dagje Achterhoek, Aalten. Op de terugweg via Sellingen, De Woeste Grond, om weer eens flink meukvrij vlees in te slaan.

Zaterdag 18 januari een dagje Utrecht, Utrecht Archief voor enkele lezingen van mijn club ‘Ons Voorgeslacht’. Daarna door naar Leusden en vervolgens naar huis.

Zondag 19 januari de documentaire ‘Trier in de Romeinse tijd” op Discovery Channel. Opmerkelijk was dat er nauwelijks begrafenissen waren tussen 400 en 600 en daarvoor en daarna juist heel veel. Het bevestigt het beeld dat na het vertrek van de Romeinen ook de inmiddels opgerichte steden weer verdwenen. Die enkele honderden jaren later opnieuw werden opgericht. Het gebeurde zijn onze streken eerder: vanaf 270 nChr verdwenen hier de Romeinen al, en het duurt tot wel in de achtste eeuw, na 700 dus, voordat dezelfde steden weer opnieuw werden opgericht.

Maandag 20 januari voor het eerst de bottenbouillon, zoals de Woeste Grond ze noemt genomen, aangevuld met wat vlees en groenten, maar zonder verder zout of kruiden. U I T D E K U N S T.

Donderdag 23 januari ging ik weer eens met openbaar vervoer naar Weener (D), voor mijn periodieke Duitse boodschappen. Door de reclame onderweg vastgesteld dat het de bedoeling is om in 2024 rechtstreeks treinen te laten rijden tussen Amsterdam en Bremen. Via Groningen dan, als de brug over de Ems bij Weener, in 2015 stukgevaren, weer hersteld is. Ben benieuwd. Dit soort projecten loopt altijd fors uit.

Maandag 27 januari een dagje Enschede, voor een voorlichtingsbijeenkomst over de komende visitatie van de woningcorporatie.

Woensdag 29 januari schijf ik voor het eerst iets over het Coronavirus dat in China rondwaart. Opmerkelijk, want de eerste waarneming werd al gedaan in december 2019.

Donderdag 6 februari stel ik het hoogste aantal bezoekers ooit van deze website vast: 127.

Zaterdag 8 februari 2020 cursusdag in Aalten, maar ook mijn tweede bijdrage over de vooral in /China heersende corona-epidemie (COVID-19) met de vraag: waarom meldt geen enkel medium hoeveel mensen hiervan genezen en alleen maar het aantal doden?

Maandag 10 februari met zoon Jeroen geluncht in de Stad, met veel regen over me hen op de terugweg.

Dinsdag 11 februari sloeg een stevige verkoudheid toe, vast het gevolg van de felle regenbui die ik gisteren over me heen kreeg.

Donderdag 13 is de verkoudheid flink bezig. Huismeester Area is vertrokken, huismeester Robert kwam.

Dinsdag 18 februari heb ik dan mijn nieuwe HEMA-pyjama gekocht. In een soort MAO-stijl. Iets vrolijkers is er niet te koop.

Zaterdag 22 februari is mijn koelkast weer eens totaal en grondig uitgeruimd, gezuiverd en schoongemaakt.

Dinsdag 25 februari: de les van de heer Watanabe, die vandaag 112 werd: je wordt zo oud als hij door je nooit te ergeren en altijd te glimlachen. Bovendien maakte hij dagelijks sportoefeningen, alsmede loste hij wiskundige problemen op. Toen hij met beide stopte was hij binnen een half jaar overleden. Waarschijnlijk met een glimlach op zijn gezicht. Dat neem ik me voortaan ook voor: lichaam en geest gezond houden en me niet ergeren. Dat lukt me steeds beter. Vooral ook radicaal breken met mensen die slecht zijn is me goed bevallen.

Woensdag 26 februari: bezoek aan kapper Angela.

Donderdag 27 februari: af en toe weigert mijn blogpagina alle dienst en moet ik een nieuwe openen. Zo lang de oude op het net nog wel zichtbaar is, is dat een klusje en vandaag was dat dus weer eens.

Zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020:

Het WK Schaatsen Allround, mijn lievelings-sportwedstrijd. Dan zit ik dagenlang aan de buis gekluisterd.

Maandag 2 maart 2020 verklaar ik mijn verkoudheid, voornamelijk nat hoesten, voor over. Aangezien het op 11 februari begon, betekent dat dus dat deze ‘aanval’ precies 21 dagen heeft geduurd. Lang voor mijn doen, maar het is meteen een mooie maatstaf voor komende ‘aanvallen’.

Vrijdag 7 maart ging ik eerst via de Chinees in Moordrecht, naar de jaarvergadering van de historische Vereniging Moordrecht. Zie voor een verslagje de pagina ‘Overpeinzingen……, deel II. Na afloop per ov naar Jan in Maassluis getogen.

Zaterdag 7 maart eerst met Jan naar Delft, om een tweede oplaadsnoer en een polsbandje voor mijn Apple Watch te kopen. In de avond naar De Lantaern te Maassluis. De volgende dag naar Gerard in Scheveningen. We hielden ons aan het voorschrift geen handen meer te geven, maar een elleboog. ’s Avonds heel laat was ik weer terug in Haren.

Dinsdag 10 maart kreeg ik dan mijn nieuwe douchevloertje.

Woensdag 11 maart hadden we nog een bestuursvergadering van het platform, dit keer te Dinxperlo. Ik was met de auto. Voorlopig is dit dan onze laatste bijeenkomst. Daarna nog naar de Woeste Grond, de meukvrije slager gegaan voor meer dan 100 euro aan vlees en vleeswaren. Ook dit was voorlopig mijn laatste bezoek aan mijn meest favoriete slager.

Zaterdag 14 maart gelastten wij de eerstkomende ALV van 27 maart af. Dit ongeveer moet het begin van onze lockdown zijn.

Zondag 15 maart begint er opnieuw een periode van hoesten, met ook een beetje een natte neus. Ik heb de hele dag voor blei op de bank gelegen en had nergens trek in.

Maandag 16 maart begint vanaf de morgen duidelijk het herstel en heb ik weer trek.

Dinsdag 17 maart werd mijn broer Arie 81 jaar. Tjonge. Zou ik dat nu ook nog halen? Het is maar goed dat niemand dat weet van zichzelf of een ander. Uiteraard heb ik hem even gefeliciteerd. Vanaf vandaag ben ik overigens weer helemaal beter.

Donderdag 19 maart 2020. Vanaf vandaag ben ik een aparte pagina begonnen, die dagelijks zal worden bijgewerkt, over de stand van zaken met betrekking tot de uitbraak van het COVID-19 virus. Voor Nederland en de rest van de wereld.

Ook vanaf vandaag zijn winkels begonnen met het plaatsen van kunststofplaten tussen de caissières en de klanten. Het Kruidvat bijvoorbeeld, maar Jumbo begon daarmee pas op 20 maart.

Vanaf vrijdag 20 maart zoveel mogelijk boodschappen in huis gehaald. Ik wilde gewoon zo lang mogelijk binnen blijven.

Maandag 23 maart kreeg ik het boek “Konvooi door het ijs” uit. Interessant en schrijver had heel veel bronnen geraadpleegd. Zelfs Russische, Noorse en Nederlandse (allemaal eerst vertaald in het Engels, want hij beheerst blijkbaar geen enkele andere taal), maar geen enkele Duitse bron. Dat is vreemd. Waar twee partijen strijden wil een historicus toch bij beide partijen zijn informatie halen. Daar zitten nogal eens verschillen tussen. Maar dat deed deze schrijver niet, zonder enige uitleg. We weten zo niet wat we missen.

Maandag 23 maart kondigde premier Rutte aan dat, in verband met het opgedoken Coronavirus, Nederland in een Intelligente Lockdown zou gaan. ‘Alles’ werd stilgezet. Ik kan niet achterhalen wanneer deze Lockdown dan precies in ging, maar hij functioneerde zeker al vanaf woensdag 25 maart. Voor mijn eerste avonturen bij deze Intelligente Lockdown, verwijs ik de lezer naar de pagina’ Overpeinzingen….., deel II.

In de laatste dagen van maart me vooral bezig gehouden met allerlei misverstanden van vooral De Woonbond, die onze inschrijving eerst veranderd had in Zuidlaren en daarna in Assen en het feit dat we correspondentie niet krijgen. Ook ontdekt dat het CBG, waar we al sinds de tweede week van maart een aanvraag hebben liggen.

Begin april ging de communicatie met en over de vele misverstanden met De Woonbond door.

Op 5 april at ik mijn eerste asperges van het nieuwe seizoen.

Vrijdag 10 april, Goede Vrijdag was ik traditioneel weer aan de buis gekluisterd, voor de Mattheus Passion.

De Paasdagen (12 en 13 april) bracht ik rustig thuis door. Ik had zoveel in huis gehaald dat ik er dit jaar vier Paasdagen van heb gemaakt. Dus vierde ik dit jaar Pasen tot en met 15 april.

Maandag 20 april was het dan de 79e verjaardag van broer Jan en kreeg ik eindelijk, mooi en ruim op tijd, mijn bezwaarschrift aan de gemeente de deur uit (drie kantjes kleine tekst met een stuk of 30 bijlagen), over hun afwijzing van trapondersteuning van mijn nieuwe WMO-fiets. Nu is het dus 12 weken wachten. Een gemeente heeft natuurlijk wel 12 weken nodig om het allemaal te lezen. De leesvaardigheid van de gemiddelde gemeenteambtenaar is immers niet zo hoog. Dus dit wordt ongeveer half juli 2020 weer vervolgd.

Dinsdag 21 april brief van de verhuurder, waarin we de huurverhoging pas vanaf 1 september hoeven te betalen in plaats van vanaf 1 juli. In verband met de coronapandemie.

Donderdag 23 april passeerden mijn testament en mijn levenstestament bij de notaris. Nooit gedacht dat ik die ooit zou krijgen. Het is alleen maar ‘voor alle zekerheid’.

Maandag 27 april: Koningsdag. Een dag die ik nooit gevierd heb en op geen enkele wijze. Geldt ook voor Koninginnedag. Ik ben nu eenmaal niet Oranjegezind en ook nooit geweest. Ik zie nog altijd niet in waarom het een familie moet zijn die bovenaan staat. En wat hun meerwaarde dan zou zijn, gegeven hun enorme kosten. Ik zie het maar niet.

Maandag 4 mei ging de vlag weer bij me uit, halfstok uiteraard, omdat mijn buurvrouw dat op prijs stelt. En het was ook op 4 mei de gehele dag in plaats van alleen in de avond, vanwege de corona-pandemie. Dinsdag 5 mei opnieuw, maar nu de hele dag, en deze keer in top.

Woensdag 6 mei 2020 werden de eerste versoepelingen met betrekking tot de coronacrisis bekendgemaakt.

Zaterdag 9 mei 2020 had ik weer de eerste verse doperwtjes van het seizoen te pakken. Verse kapucijners zullen nu wel snel volgen.

Dinsdag 12 mei 2020, Internationale Dag van de Verpleging. In mijn ziekenhuistijd (1979 – 1982) vierde ik dit wel, al weet ik niet meer hoe precies, maar al vele jaren niet meer, totdat me een artikelen een Chinese krant opviel, dat ze het daar wel vieren. Florence Nightingale was geboren op 12 mei.

Vrijdag 15 mei 2020, mijn KPN-verbinding viel uit en het kostte veel moeite en trucs voordat hij het weer deed.

Donderdag 21 mei 2020 ben ik begonnen met het verven van de achterwand in de wand. Met goed dekkende verf, volgens de verpakking dan. Ik had tot wel vier lagen verf nodig, voordat het er weer helemaal wit uitzag. Daarna nog een laag wit behang erover.

Donderdag 28 mei kwam dan het waterschademuurtje weer helemaal af. De gang is nu helemaal klaar met schilderen en behangen. Op 28 mei werd ook mijn nieuwe gangspiegel bezorgd, maar die bleek bij aankomst zwaar beschadigd. Op 29 mei hadden we voor het eerst sinds de lockdown weer een vergadering van het platformbestuur, dit keer in Aalten. Ik had een auto (Golf) gehuurd, maar ik kreeg een Tuareg mee. Op de rekening bleek dat deze auto een cataloguswaarde heeft van ruim 97.000 euro. Dit was daarmee de duurste auto waar ik ooit mee heb rondgereden.

Maandag 1 juni 2020. Vanaf vandaag kan iedereen zich laten testen op corona (Covid-19).

Donderdag 4 juni 2020. De grote gangspiegel gekregen en opgehangen.

Vrijdag 5 juni 2020. Het ‘dashboard’ van het RIVM met alle coronacijfers gelanceerd. En mijn eerste mondkapjes gekocht. Benieuwd hoe lang ik die nog nodig zal hebben.

Woensdag 10 juni 2020. Mijn eerste mondkapje op, omdat ik met de bus mee wilde. Ik had geen idee wat nu de binnenkant en wat nu de buitenkant was en ook niet of er nog een onderkant en bovenkant aan zaten. Er zat geen gebruiksaanwijzing bij. Na wat gehannes zat het en kon ik de bus in.

Voor recentere bijdragen verwijs ik u naar de Blog.