Hoofdstuk XXII, Het jaar 2020.

Woensdag 1 januari 2020.

Traditiegetrouw meld ik eerst mijn situatie aan het begin van het jaar. In feite is er dit jaar nauwelijks iets veranderd ten opzichte van een jaar geleden. Ik woon nog op hetzelfde adres, er is het afgelopen jaar niemand die dicht bij mij stond overleden of ernstig ziek geworden. Ik ben nog steeds voorzitter van de Bewonerscommissie van mijn wijkje en bestuurslid van het Huurdersplatform De Woonplaats te Enschede. Voor beide clubs ben ik regelmatig bezig. Voor de laatste club reis ik regelmatig naar Twenthe en de Achterhoek. Ik ben lid van de zogenaamde Klankbordgroep van mijn gepensioneerdenvereniging. Die komt enkele keren per jaar bijeen in Rotterdam. Ik ben lid van de Historische Vereniging Moordrecht, en van de Hollandse Genealogische Vereniging ‘Ons Voorgeslacht’, die af en toe vergaderen in respectievelijk Moordrecht en op wisselende plaatsen in Zuid-Holland. Verder ben ik geabonneerd op het tijdschrift Archeologie. Ik bezit ook nog altijd de twee b.v.’s Invictus en Qatraze, die zich bezig houden met respectievelijk organisatie-advies en het verkopen van tweedehands boeken. Ik ben lid van MyHeritage. Het bezoek aan mijn diverse websites liep in 2020 op van naar bezoekers. Vanaf eind maart 2019 loopt ook gedurende het hele jaar 2020 nog bij de gemeente Groningen een aanvraag voor een driewielfiets.

Donderdag 2 januari 2020.

Ik kreeg het boek “De Bourgondiërs” uit. Een van de interessantste boeken van de laatste jaren, hoewel ook in dit boek diverse fouten staan.

Vrijdag 3 januari 2020.

De dood van de gevreesde Iraanse generaal Soleimani, als gevolg van een Amerikaanse gerichte aanval. Ik ben begonnen met het boek “De Franken” van Luit van der Tuuk.

Woensdag 8 januari 2020.

Aan den lijve ontdekt dat spullen van het merk “De Zuivelhoeve”, onder andere hun Boer’nvla, ongeschikt voor mijn ingewanden zijn. Die moet ik dus verder laten staan.

Donderdagavond 9 januari hadden we dan de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van onze Bewonerscommissie.

Zaterdag 11 januari hebben mijn orthopedische sloffen nieuwe zolen en hakken gekregen. Voor het eerst in een jaar of zeven (?). Die kunnen dus nog weer een hele tijd mee.

Woensdag 15 januari een dagje Achterhoek, Aalten. Op de terugweg via Sellingen, De Woeste Grond, om weer eens flink meukvrij vlees in te slaan.

Zaterdag 18 januari een dagje Utrecht, Utrecht Archief voor enkele lezingen van mijn club ‘Ons Voorgeslacht’. Daarna door naar Leusden en vervolgens naar huis.

Zondag 19 januari de documentaire ‘Trier in de Romeinse tijd” op Discovery Channel. Opmerkelijk was dat er nauwelijks begrafenissen waren tussen 400 en 600 en daarvoor en daarna juist heel veel. Het bevestigt het beeld dat na het vertrek van de Romeinen ook de inmiddels opgerichte steden weer verdwenen. Die enkele honderden jaren later opnieuw werden opgericht. Het gebeurde zijn onze streken eerder: vanaf 270 nChr verdwenen hier de Romeinen al, en het duurt tot wel in de achtste eeuw, na 700 dus, voordat dezelfde steden weer opnieuw werden opgericht.

Maandag 20 januari voor het eerst de bottenbouillon, zoals de Woeste Grond ze noemt genomen, aangevuld met wat vlees en groenten, maar zonder verder zout of kruiden. U I T D E K U N S T.

Donderdag 23 januari ging ik weer eens met openbaar vervoer naar Weener (D), voor mijn periodieke Duitse boodschappen. Door de reclame onderweg vastgesteld dat het de bedoeling is om in 2024 rechtstreeks treinen te laten rijden tussen Amsterdam en Bremen. Via Groningen dan, als de brug over de Ems bij Weener, in 2015 stukgevaren, weer hersteld is. Ben benieuwd. Dit soort projecten loopt altijd fors uit.

Maandag 27 januari een dagje Enschede, voor een voorlichtingsbijeenkomst over de komende visitatie van de woningcorporatie.

Woensdag 29 januari schijf ik voor het eerst iets over het Coronavirus dat in China rondwaart. Opmerkelijk, want de eerste waarneming werd al gedaan in december 2019.

Donderdag 6 februari stel ik het hoogste aantal bezoekers ooit van deze website vast: 127.

Zaterdag 8 februari 2020 cursusdag in Aalten, maar ook mijn tweede bijdrage over de vooral in /China heersende corona-epidemie (COVID-19) met de vraag: waarom meldt geen enkel medium hoeveel mensen hiervan genezen en alleen maar het aantal doden?

Maandag 10 februari met zoon Jeroen geluncht in de Stad, met veel regen over me hen op de terugweg.

Dinsdag 11 februari sloeg een stevige verkoudheid toe, vast het gevolg van de felle regenbui die ik gisteren over me heen kreeg.

Donderdag 13 is de verkoudheid flink bezig. Huismeester Area is vertrokken, huismeester Robert kwam.

Dinsdag 18 februari heb ik dan mijn nieuwe HEMA-pyjama gekocht. In een soort MAO-stijl. Iets vrolijkers is er niet te koop.

Zaterdag 22 februari is mijn koelkast weer eens totaal en grondig uitgeruimd, gezuiverd en schoongemaakt.

Dinsdag 25 februari: de les van de heer Watanabe, die vandaag 112 werd: je wordt zo oud als hij door je nooit te ergeren en altijd te glimlachen. Bovendien maakte hij dagelijks sportoefeningen, alsmede loste hij wiskundige problemen op. Toen hij met beide stopte was hij binnen een half jaar overleden. Waarschijnlijk met een glimlach op zijn gezicht. Dat neem ik me voortaan ook voor: lichaam en geest gezond houden en me niet ergeren. Dat lukt me steeds beter. Vooral ook radicaal breken met mensen die slecht zijn is me goed bevallen.

Woensdag 26 februari: bezoek aan kapper Angela.

Donderdag 27 februari: af en toe weigert mijn blogpagina alle dienst en moet ik een nieuwe openen. Zo lang de oude op het net nog wel zichtbaar is, is dat een klusje en vandaag was dat dus weer eens.

Zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020:

Het WK Schaatsen Allround, mijn lievelings-sportwedstrijd. Dan zit ik dagenlang aan de buis gekluisterd.

Maandag 2 maart 2020 verklaar ik mijn verkoudheid, voornamelijk nat hoesten, voor over. Aangezien het op 11 februari begon, betekent dat dus dat deze ‘aanval’ precies 21 dagen heeft geduurd. Lang voor mijn doen, maar het is meteen een mooie maatstaf voor komende ‘aanvallen’.

Vrijdag 7 maart ging ik eerst via de Chinees in Moordrecht, naar de jaarvergadering van de historische Vereniging Moordrecht. Zie voor een verslagje de pagina ‘Overpeinzingen……, deel II. Na afloop per ov naar Jan in Maassluis getogen.

Zaterdag 7 maart eerst met Jan naar Delft, om een tweede oplaadsnoer en een polsbandje voor mijn Apple Watch te kopen. In de avond naar De Lantaern te Maassluis. De volgende dag naar Gerard in Scheveningen. We hielden ons aan het voorschrift geen handen meer te geven, maar een elleboog. ’s Avonds heel laat was ik weer terug in Haren.

Dinsdag 10 maart kreeg ik dan mijn nieuwe douchevloertje.

Woensdag 11 maart hadden we nog een bestuursvergadering van het platform, dit keer te Dinxperlo. Ik was met de auto. Voorlopig is dit dan onze laatste bijeenkomst. Daarna nog naar de Woeste Grond, de meukvrije slager gegaan voor meer dan 100 euro aan vlees en vleeswaren. Ook dit was voorlopig mijn laatste bezoek aan mijn meest favoriete slager.

Zaterdag 14 maart gelastten wij de eerstkomende ALV van 27 maart af. Dit ongeveer moet het begin van onze lockdown zijn.

Zondag 15 maart begint er opnieuw een periode van hoesten, met ook een beetje een natte neus. Ik heb de hele dag voor blei op de bank gelegen en had nergens trek in.

Maandag 16 maart begint vanaf de morgen duidelijk het herstel en heb ik weer trek.

Dinsdag 17 maart werd mijn broer Arie 81 jaar. Tjonge. Zou ik dat nu ook nog halen? Het is maar goed dat niemand dat weet van zichzelf of een ander. Uiteraard heb ik hem even gefeliciteerd. Vanaf vandaag ben ik overigens weer helemaal beter.

Donderdag 19 maart 2020. Vanaf vandaag ben ik een aparte pagina begonnen, die dagelijks zal worden bijgewerkt, over de stand van zaken met betrekking tot de uitbraak van het COVID-19 virus. Voor Nederland en de rest van de wereld.

Ook vanaf vandaag zijn winkels begonnen met het plaatsen van kunststofplaten tussen de caissières en de klanten. Het Kruidvat bijvoorbeeld, maar Jumbo begon daarmee pas op 20 maart.

Vanaf vrijdag 20 maart zoveel mogelijk boodschappen in huis gehaald. Ik wilde gewoon zo lang mogelijk binnen blijven.

Maandag 23 maart kreeg ik het boek “Konvooi door het ijs” uit. Interessant en schrijver had heel veel bronnen geraadpleegd. Zelfs Russische, Noorse en Nederlandse (allemaal eerst vertaald in het Engels, want hij beheerst blijkbaar geen enkele andere taal), maar geen enkele Duitse bron. Dat is vreemd. Waar twee partijen strijden wil een historicus toch bij beide partijen zijn informatie halen. Daar zitten nogal eens verschillen tussen. Maar dat deed deze schrijver niet, zonder enige uitleg. We weten zo niet wat we missen.

Maandag 23 maart kondigde premier Rutte aan dat, in verband met het opgedoken Coronavirus, Nederland in een Intelligente Lockdown zou gaan. ‘Alles’ werd stilgezet. Ik kan niet achterhalen wanneer deze Lockdown dan precies in ging, maar hij functioneerde zeker al vanaf woensdag 25 maart. Voor mijn eerste avonturen bij deze Intelligente Lockdown, verwijs ik de lezer naar de pagina’ Overpeinzingen….., deel II.

In de laatste dagen van maart me vooral bezig gehouden met allerlei misverstanden van vooral De Woonbond, die onze inschrijving eerst veranderd had in Zuidlaren en daarna in Assen en het feit dat we correspondentie niet krijgen. Ook ontdekt dat het CBG, waar we al sinds de tweede week van maart een aanvraag hebben liggen.

Begin april ging de communicatie met en over de vele misverstanden met De Woonbond door.

Op 5 april at ik mijn eerste asperges van het nieuwe seizoen.

Vrijdag 10 april, Goede Vrijdag was ik traditioneel weer aan de buis gekluisterd, voor de Mattheus Passion.

De Paasdagen (12 en 13 april) bracht ik rustig thuis door. Ik had zoveel in huis gehaald dat ik er dit jaar vier Paasdagen van heb gemaakt. Dus vierde ik dit jaar Pasen tot en met 15 april.

Maandag 20 april was het dan de 79e verjaardag van broer Jan en kreeg ik eindelijk, mooi en ruim op tijd, mijn bezwaarschrift aan de gemeente de deur uit (drie kantjes kleine tekst met een stuk of 30 bijlagen), over hun afwijzing van trapondersteuning van mijn nieuwe WMO-fiets. Nu is het dus 12 weken wachten. Een gemeente heeft natuurlijk wel 12 weken nodig om het allemaal te lezen. De leesvaardigheid van de gemiddelde gemeenteambtenaar is immers niet zo hoog. Dus dit wordt ongeveer half juli 2020 weer vervolgd.

Dinsdag 21 april brief van de verhuurder, waarin we de huurverhoging pas vanaf 1 september hoeven te betalen in plaats van vanaf 1 juli. In verband met de coronapandemie.

Donderdag 23 april passeerden mijn testament en mijn levenstestament bij de notaris. Nooit gedacht dat ik die ooit zou krijgen. Het is alleen maar ‘voor alle zekerheid’.

Maandag 27 april: Koningsdag. Een dag die ik nooit gevierd heb en op geen enkele wijze. Geldt ook voor Koninginnedag. Ik ben nu eenmaal niet Oranjegezind en ook nooit geweest. Ik zie nog altijd niet in waarom het een familie moet zijn die bovenaan staat. En wat hun meerwaarde dan zou zijn, gegeven hun enorme kosten. Ik zie het maar niet.

Maandag 4 mei ging de vlag weer bij me uit, halfstok uiteraard, omdat mijn buurvrouw dat op prijs stelt. En het was ook op 4 mei de gehele dag in plaats van alleen in de avond, vanwege de corona-pandemie. Dinsdag 5 mei opnieuw, maar nu de hele dag, en deze keer in top.

Woensdag 6 mei 2020 werden de eerste versoepelingen met betrekking tot de coronacrisis bekendgemaakt.

Zaterdag 9 mei 2020 had ik weer de eerste verse doperwtjes van het seizoen te pakken. Verse kapucijners zullen nu wel snel volgen.

Dinsdag 12 mei 2020, Internationale Dag van de Verpleging. In mijn ziekenhuistijd (1979 – 1982) vierde ik dit wel, al weet ik niet meer hoe precies, maar al vele jaren niet meer, totdat me een artikelen een Chinese krant opviel, dat ze het daar wel vieren. Florence Nightingale was geboren op 12 mei.

Vrijdag 15 mei 2020, mijn KPN-verbinding viel uit en het kostte veel moeite en trucs voordat hij het weer deed.

Donderdag 21 mei 2020 ben ik begonnen met het verven van de achterwand in de wand. Met goed dekkende verf, volgens de verpakking dan. Ik had tot wel vier lagen verf nodig, voordat het er weer helemaal wit uitzag. Daarna nog een laag wit behang erover.

Donderdag 28 mei kwam dan het waterschademuurtje weer helemaal af. De gang is nu helemaal klaar met schilderen en behangen. Op 28 mei werd ook mijn nieuwe gangspiegel bezorgd, maar die bleek bij aankomst zwaar beschadigd. Op 29 mei hadden we voor het eerst sinds de lockdown weer een vergadering van het platformbestuur, dit keer in Aalten. Ik had een auto (Golf) gehuurd, maar ik kreeg een Tuareg mee. Op de rekening bleek dat deze auto een cataloguswaarde heeft van ruim 97.000 euro. Dit was daarmee de duurste auto waar ik ooit mee heb rondgereden.

Maandag 1 juni 2020. Vanaf vandaag kan iedereen zich laten testen op corona (Covid-19).

Donderdag 4 juni 2020. De grote gangspiegel gekregen en opgehangen.

Vrijdag 5 juni 2020. Het ‘dashboard’ van het RIVM met alle coronacijfers gelanceerd. En mijn eerste mondkapjes gekocht. Benieuwd hoe lang ik die nog nodig zal hebben.

Woensdag 10 juni 2020. Mijn eerste mondkapje op, omdat ik met de bus mee wilde. Ik had geen idee wat nu de binnenkant en wat nu de buitenkant was en ook niet of er nog een onderkant en bovenkant aan zaten. Er zat geen gebruiksaanwijzing bij. Na wat gehannes zat het en kon ik de bus in.

Maandag 15 juni 2020 bestelde ik via het internet mijn eerste schilderijtje: het oestereetstertje van Jan Steen.

Dinsdag 16 juni 2020 ervoer ik in mijn eigen omgeving de eerste signalen van coronafatigue: mensen die niet meer aan de coronaregels willen voldoen omdat ze die zat zijn.

Woensdag 17 juni 2020 deed ik weer eens Duitste boodschappen per trein. In Duitsland moet je wel met kapje op boodschappen doen, maar handen wassen is er niet nodig en de winkelwagentjes worden ook niet ontsmet.

Donderdag 18 juni 2020 had ik de eerste videovergadering van mijn leven, Microsoft Teams, met vier personen. Ook bezocht ik de tandarts voor periodiek onderhoud.

Vrijdag 19 juni 2020 werkte ik voor het eerst in meer dan een jaar weer eens aan mijn MyHeritagestamboom.

Vrijdag 26 juni bezoek van verre achterneef Piet met zijn vrouw, met als maaltijd: Vitello Tonnato. Eerst had ik nog een telefoongesprek met de Groningse ambtenaar Fennema, met haar vraag of ik er bezwaar tegen had om nog een keer langs een dokter te gaan, dit keer gemeentearts Tiessen. Ik heb haar gemeld dat ik daar geen bezwaar tegen had, mits de wettelijke termijnen in acht genomen blijven worden.

Dinsdag 30 juni 2020 ontving ik dan per bezorger het eerste schilderijtje Het Oestereetstertje van Jan Steen. De lijst vond ik te armoedig en veel te licht. Om te bepalen of het inderdaad een correcte kopie was, nam ik me voor daarvoor een bezoek aan het Mauritshuis te brengen, waar het originele schilderij hing (en hangt).

Woensdag 1 juli was ik dan op een vergadering met het platformbestuur, bij Van der Valk in Enschede en ’s middags een overlegvergadering bij De Woonplaats, een blok er vandaan. Van het bezoek aan Van der Valk, met name de lunch, kreeg ik buikklachten. En dat was dan de tweede keer bij Van de Valk; de vorige keer was bij Van der Valk te Nootdorp.

Donderdag 2 juli hadden we dan als bewonerscommissie overleg met onze beheerder, wederom bij Van der Valk, maar dit keer te Assen.

Dinsdag 7 juli 2020. Ik ontving het jaarverslag 2019 van De Woonplaats en tevens het Visitatierapport. Enorm veel leeswerk dus. Beide stukken zouden nog lang een prominente rol gaan spelen.

Woensdag 8 juli 2020.

Een dagje Enschede met de auto. Op de terugweg in Hengelo (Ov) een nieuw horlogebandje voor mijn Apple Watch gekocht. Het vorige had ik in Delft een neobandje gekocht voor 35 euro, maar dat viel gewoon van mijn pols. Deze keer kocht ik een echt Applebandje voor 99 euro. Een stuk degelijker.

Vervolgens Duitse boodschappen gedaan in Bunde.

Zaterdag 11 juli 2020.

Per trein naar Den Haag, Mauritshuis, om ‘Het Oestereetstertje’ te bekijken. Daarna naar broer Jan om met hem uit eten te gaan in De Lantaern te Maassluis. Zondag 12 juli weer naar huis waar ik precies op tijd aankwam voor een dinertje met zoon Jeroen.

Vrijdag 17 juli mijn eerste overpeinzing dat de V.S. met zijn niet-aanpak van de coronacrisis wel eens compleet ten onder zou kunnen gaan. En dat we dan overgeleverd zijn aan China, Rusland of Europa. En weer ouderwets zullen gaan oorlogvoeren. Een schrikbeeld.

Donderdag 23 juli ontdekte ik dat het jaar 2017 van deze website was verdwenen. Dat jaar kan ik nog wel een beetje reconstrueren, omdat ik alle financiële gegevens nog heb.

Zaterdag 25 juli kocht ik twee nieuwe broeken.

Maandag 27 juli ontdekte ik dat ik ook niet tegen de stof carrageen kan (E407). Dat is een relatief nieuw verdikkingsmiddel dat in getal van producten zit: vla’s, puddingen, yoghurt, maar bijvoorbeeld tegenwoordig ook in Chocomel. Daar krijg ik prompt een diarree-aanval van.

Donderdag 31 juli heb ik mijn achterplaatsje weer een grondig schoongespoten.

De eerste helft van augustus was er een hittegolf.

Donderdag 13 augustus ging ik met een buurvrouw mosselen eten bij de Paalkoepel aan het Paterswoldse meer. Een mooie traditie.

Zondag 16 augustus ben ik me voor het eerst sinds februari weer gaan wegen. Dat vond ik maar lastig, omdat er na de nieuwe vloerbedekking nog maar nauwelijks een echt vlak stukje vloer over was. En het was schrikken, want het waren intussen 116,3 kilo geworden. Ook maakte ik mijn achterplaatsje weer eens superschoon.

Donderdag 20 augustus ging ik voor het eerst sinds maart weer eens naar de kapper.

Zaterdag 22 augustus viel me op dat er ineens zoveel bladeren waren gevallen, ten opzichte van een dag eerder. Start van de biologische herfst dus.

Vanaf zondag 23 augustus ben ik dan mijn afslankprogramma gaan volgen. Voorlopige doelstelling: fors onder de 100 kilo komen.

Dinsdag 25 augustus was er het NK wielrennen op de weg, met als winnaar Matthieu van der Poel.

Zondag 30 augustus begon dan de uitgestelde Tour de France.

Woensdag 2 september hadden we dan weer een dagje Dinxperlo en Duitse boodschappen.

Woensdag 9 september documentaire over het Koesj-volk. Dat was een zwart volk bezuiden Egypte dat ook een honderd jaar (plm 250 – 350) Egyptische Farao’s heeft geleverd als 25e dynastie. Dat wist ik al en ik wist ook al dat ze ook in het huidige Soedan piramides gebouwd hebben. Bezuiden de Sahara zou er vóór de moderne tijd nooit een stenen gebouw zijn geplaatst, behalve dan het mysterieuze Zimbabwe in het gelijknamige land, maar niemand weet door wie het is gebouwd en met welk doel. De Koesj-piramides zijn dan niet hoger dan 10 meter en dat was voor mij dan weer nieuw. De Koesj hadden ook een eigen taal, maar doe is nog niet ontcijferd. Interessant allemaal.

Vrijdag 11 september heb ik dan het knarbrood ontdekt, roggebrood met allerlei ingrediënten.

Woensdag 16 september had ik het druk: bezoek aan de gemeentearts voor mijn nieuwe handbike, aan de ‘rappe lapper’ voor een oogje aan mijn schoen, en het eerste contact met de dame voor wie ik ga uitzoeken wie haar vader is geweest.

Zaterdag 19 september 2020. Het uitje van het platformbestuur naar Volendam. Het was coronatijd, maar mondkapjes hoefden alleen nog maar in het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld op de boot van Volendam naar Marken en weer terug. In restaurant De Pompadour stonden alle tafeltjes nog precies zoals voorheen: pal boven op elkaar. Van de anderhalvemetermaatregel had men nog nooit gehoord. En van controle ook niet. Het was ook knap druk.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is volendam1-1024x683.jpg

Maandag 21 september ging ik weer naar Enschede voor twee bijeenkomsten.

Zaterdag 26 september werden twee schilderijen van Jan Steen afgeleverd. Het oestereetstertje en een groot schilderij.

Hierna werden alle lijfelijke afspraken net bestuur en RvC afgelast, alleen een afspraak in Enschede met het bestuur op 30 september ging nog wel door.

1 oktober 2020 bleken president Trump van de V.S. en zijn vrouw corona te hebben en stond onze oliebollenkraam er weer.

Woensdag 7 oktober 2020 vier het me bij het boodschappen doen, dat vrijwel iedereen in elke winkel een mondkapje droeg. Dat was een week geleden nog vrijwel nergens het geval.

Dinsdag 13 oktober gingen alle stukken over mijn zaak naar mijn advocaat. Een molensteen was van mijn nek.

Zaterdag 17 oktober bleek ik 8 kilo afgevallen te zijn sinds medio augustus 2020, en nu weeg ik dus 108,3 kilo. Een extra gaatje in mijn riemen moeten boren.

Donderdag 22 oktober is er wereldwijd een forse opleving van de copronapandemie te zijn. Het regent dagrecords bij besmettingen en overlijdens. Het beeld record is nog in handen van India met ruim 70.000 nieuwe besmettingen in een etmaal.

Vrijdag 23 oktober ging ik weer eens een nachtje naar broer Jan in Maassluis. Het zou mijn laatste uitje in het land zijn voor de komende maanden. Vanaf zaterdag was ik aan huis vastgeklonken. zonder probleem overigens. Het is niet anders.

Zondag 25 oktober heb ik mijn nieuwe iPhone 11 in gebruik genomen, die ik overigens al vanaf eind 2020 in huis had. Mijn oude iPhone 7 had ik bij Jan achtergelaten.

Dinsdag 27 oktober was mijn tweede kappersbezoek van dit jaar. Donderdag 29 oktober had ik uitgebreide communicatie met het archief van Rotterdam, om de woonboot te achterhalen die betrokken was bij een geldverzending naar ene A. van Leeuwen in Kamp Amersfoort in WO II. Volgende stap wordt dan het Kadaster.

Zaterdag 31 oktober wordt het schaatsseizoen geopend voor stadions zonder publiek.

Zondag 1 november 2020.

Verder viel me op dat onze topvirologen en -epidemiologen zo enthousiast waren over de dalende besmettingscijfers. Dat snap ik dus niet. Met de halfzachte maatregen die we kennen, met nog talloze uitzonderingen en de grenzen wagenwijd open, zal er ongetwijfeld wel een daling komen, maar die is volgens mij maar tijdelijk. Er zijn nog veel te veel besmettingsmogelijkheden over: in de honderdduizenden per etmaal als het geen miljoenen zijn. Er komt na een aantal dagen absoluut weer een nieuwe opleving, die weer groter wordt dan de oude recordcijfers. Ben ik nou zo slim, of zijn zij nu zo dom?

Maandag 2 november kocht ik mijn nieuwe stofzuiger, een Miele.

Woensdag 4 november waren er de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die gewonnen zouden worden door Biden.

Donderdag 5 november bestelde ik twee nieuwe schilderijen van Jan Steen, waar ik ontzettend lang op zou gaan wachten, maar dat wist ik ton nog niet.

Zondag 8 november maakte ik weer een enorme pan tomatensoep, voor zeker tien in te vriezen porties.

Woensdag 11 november woog ik 106,6 kilo en dat was precies 10 kilo minder dan bij de start van deze afslankactie, die begon op 16 augustus 2020 met 116,6 kilo.

Donderdag 12 november was er dan de elektronische hoorzitting met de gemeente Groningen in het kader van mijn aanvraag voor een driewielfiets met trapondersteuning.

Woensdag 18 november 2020.

Het viel me vandaag, bij de technische briefing van het RIVM voor de Tweede Kamer, pas echt goed op dat de regering bij het bestrijden van het virus uitsluitend stuurt op het aantal ziekenhuisopnames. Alle ‘signaalwaardes’ die in het dashboard stonden, het getal dat, indien bereikt, tot handelen van de regering zouden moeten leiden zijn inmiddels verwijderd. Alle signaalwaardes (het reproductiegetal, het aantal besmettingen, de rioolwatermeting, het aantal doden en nog meer) waren op dat moment al fors overschreden, soms wel met een veelvoud. Wat ook opviel was dat, bij het op de briefing volgende Kamerdebat, dat geen enkel Kamerlid dat was opgevallen. Dus hoeveel doden er vallen en of het allemaal wel goed gaat met testen, vaccinatie en beschikbare materialen en met alle andere criteria wordt wel besproken, maar is geen criterium voor handelen, zolang de ziekenhuisbezetting maar beheersbaar blijft. Een merkwaardig of beter bizar standpunt.

Donderdag 19 november ging ik met de bus naar Vries voor verse vis. Dit omdat de Harense visboerin zeker prima vis heeft, waar ik nooit last van heb gehad, maar een superkrappe klantenruimte, waar je elkaar met twee personen al in de weg staat en de Groningse vismarkt ook prima vis heeft, maar mij te druk is. De gemeente Tynaarlo had echter besloten om heel Vries af te sluiten vanwege herbestrating, uiteraard ook voor de bus, zodat ik ook een heel eind moest lopen. Bij elkaar zo’n 6 kilometer. Ik bedenk dan wel dat ik een speciale koeltas meeneem, met daarin ook nog eens van die koelblokken uit mijn vriezer. Want vis is kwetsbaar en gaat ook meteen na thuiskomst de koelkast in. Ik had haringen, paling en een stukje makreelfilet. Bij de makreelfilet ging het helemaal fout. Het leverde niet minder dan vijf runs naar het toilet op, en dat is zelfs voor mijn doen heel veel. Het stukje vis moet wel heel erg bedorven zijn geweest. Aan de haring en de paling mankeerde niks. Maar het was meteen wel het laatste bezoekje aan die visboer geweest.

Het weekend van 21 en 22 november was er het NK Schaatsen All-round. Dus tv-tijd.

Woensdag 25 november was er weer een dagje Dinxperlo. Het zou voorlopig de laatstelijk lijfelijke ontmoeting tussen de bestuursleden worden.

Donderdag 26 november kregen mijn websites een grote onderhoudsbeurt van een vakvrouw.

Vrijdag 27 november kregen we dan de kadasterkaarten van ons hofje.

Maandag 30 november bestelde ik twee schilderijen van Jan Steen bij de plaatselijke fotograaf.

Woensdag 2 december 2020. Mogelijk het eerste videogesprek, met een extern bureau, voor De Woonplaats.

Dinsdag 8 december 2020 werd het eerste coronavaccin in het Verenigd Koninkrijk voor gebruik goedgekeurd en de Britten zijn ook meteen aan de slag gegaan.

Woensdag 9 december 2020 hebben ook de Amerikanen het eerste coronavaccin goedgekeurd en zijn ook meteen ermee aan de slag gegaan. Europa keurde hetzelfde vaccin pas op 21 december goed en in Nederland ging men dan al op 11 januari met vaccineren beginnen. Britten en Amerikanen (en Israëliërs) waren toen al ruim een maand aan het vaccineren.

Woensdag 16 december grote videovergadering met 10 personen.

Donderdag 17 december bezoekje aan de tandarts: geen gaatjes.

Vanaf zaterdag 19 december werd mijn ontbijt dan Granola van Jordan met extra nootjes.

Kerstdiner bij Iet en Jan: van de Chinees.

Dinsdag 27 december: ouderwets Veldrijden met veel modder te Dendermonde. Tevens 10 km schaatsen.

Laatstelijk bijgewerkt op zondag 9 mei 2021.

Voor recentere bijdragen verwijs ik u naar het jaar overzicht 2021 en de Blog.