Hoofdstuk XXII, Het jaar 2020, tot en met 31 januari.

Woensdag 1 januari 2020.

Traditiegetrouw meld ik eerst mijn situatie aan het begin van het jaar. In feite is er dit jaar nauwelijks iets veranderd ten opzichte van een jaar geleden. Ik woon nog op hetzelfde adres, er is het afgelopen jaar niemand die dicht bij mij stond overleden of ernstig ziek geworden. Ik ben nog steeds voorzitter van de Bewonerscommissie van mijn wijkje en bestuurslid van het Huurdersplatform De Woonplaats te Enschede. Voor beide clubs ben ik regelmatig bezig. Voor de laatste club reis ik regelmatig naar Twenthe en de Achterhoek. Nieuw is dat ik in 2019 lid geworden ben van de zogenaamde Klankbordgroep van mijn gepensioneerdenvereniging. Die komt enkele keren per jaar bijeen in Rotterdam. Ik ben lid van de Historische Vereniging Moordrecht, en van de Hollandse Genealogische Vereniging ‘Ons Voorgeslacht’, die af en toe vergaderen in respectievelijk Moordrecht en op wisselende plaatsen in Zuid-Holland. Verder ben ik geabonneerd op het tijdschrift Archeologie. Ik bezit ook nog altijd de twee b.v.’s Invictus en Qatraze, die zich bezig houden met respectievelijk organisatie-advies en het verkopen van tweedehands boeken. Ik ben lid van MyHeritage. Het bezoek aan mijn diverse websites liep terug van 6172 naar 5305 bezoekers. Ik heb daar niet het begin van een verklaring voor. Behalve dan dat het bezoek sowieso heel grillig is. Vanaf eind maart 2019 loopt bij de gemeente Groningen een aanvraag voor een driewielfiets.

Wensen voor 2020: Het opnieuw serieus oppakken van mijn genealogie-hobby en het plaatsen van veel meer boeken op mijn Qatraze-website.

Donderdag 2 januari 2020.

Ik kreeg het boek “De Bourgondiërs” uit. Een van de interessantste boeken van de laatste jaren, hoewel ook in dit boek diverse fouten staan.

Vrijdag 3 januari 2020.

De dood van de gevreesde Iraanse generaal Soleimani, als gevolg van een Amerikaanse gerichte aanval. Ik ben begonnen met het boek “De Franken” van Luit van der Tuuk.

Woensdag 8 januari 2020.

Aan den lijve ontdekt dat spullen van het merk “De Zuivelhoeve”, onder andere hun Boer’nvla, ongeschikt voor mijn ingewanden zijn. Die moet ik dus verder laten staan.

Donderdagavond 9 januari hadden we dan de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van onze Bewonerscommissie.

Zaterdag 11 januari hebben mijn orthopedische sloffen nieuwe zolen en hakken gekregen. Voor het eerst in een jaar of zeven (?). Die kunnen dus nog weer een hele tijd mee.

Woensdag 15 januari een dagje Achterhoek, Aalten. Op de terugweg via Sellingen, De Woeste Grond, om weer eens flink meukvrij vlees in te slaan.

Zaterdag 18 januari een dagje Utrecht, Utrecht Archief voor enkele lezingen van mijn club ‘Ons Voorgeslacht’. Daarna door naar Leusden en vervolgens naar huis.

Zondag 19 januari de documentaire ‘Trier in de Romeinse tijd” op Discovery Channel. Opmerkelijk was dat er nauwelijks begrafenissen waren tussen 400 en 600 en daarvoor en daarna juist heel veel. Het bevestigt het beeld dat na het vertrek van de Romeinen ook de inmiddels opgerichte steden weer verdwenen. Die enkele honderden jaren later opnieuw werden opgericht. Het gebeurde zijn onze streken eerder: vanaf 270 nChr verdwenen hier de Romeinen al, en het duurt tot wel in de achtste eeuw, na 700 dus, voordat dezelfde steden weer opnieuw werden opgericht.

Maandag 20 januari voor het eerst de bottenbouillon, zoals de Woeste Grond ze noemt genomen, aangevuld met wat vlees en groenten, maar zonder verder zout of kruiden. U I T D E K U N S T.

Donderdag 23 januari ging ik weer eens met openbaar vervoer naar Weener (D), voor mijn periodieke Duitse boodschappen. Door de reclame onderweg vastgesteld dat het de bedoeling is om in 2024 rechtstreeks treinen te laten rijden tussen Amsterdam en Bremen. Via Groningen dan, als de brug over de Ems bij Weener, in 2015 stukgevaren, weer hersteld is. Ben benieuwd. Dit soort projecten loopt altijd fors uit.

Maandag 27 januari een dagje Enschede, voor een voorlichtingsbijeenkomst over de komende visitatie van de woningcorporatie.

Woensdag 29 januari schijf ik voor het eerst iets over het Coronavirus dat in China rondwaart. Opmerkelijk, want de eerste waarneming werd al gedaan in december 2019.

Voor recentere bijdragen verwijs ik u naar de Blog of de Blog!-pagina.