Hoofdstuk XXI, Het jaar 2019.

Aan het begin van 2019 was er de volgende situatie. Die startpositie  wordt hier vermeld, zodat ik niet steeds in de loop van het jaar afzonderlijke afspraken hoef te vermelden. Als in de loop van het jaar iets verandert, ten opzichte van deze startsituatie, zoals het breken met of het overlijden van een relatie, of mijn afscheid van een club, of uiteraard een nieuwe relatie of lidmaatschap van een club, dan vermeld ik dat hier.

Bij begin 2019 woonde ik nog altijd in hetzelfde huis en had ik geen vaste relatie. Ik was voorzitter van de bewonerscommissie van mijn wijkje, lid van het bestuur van het Huurdersplatform De Woonplaats te Enschede (met vele contacten door het jaar heen met mijn medebestuursleden en met de respectieve verhuurders) en was ik gewoon lid van de Hollandse Genealogische Vereniging Ons Voorgeslacht en van de Historische Vereniging Moerdregt te Moordrecht. Ik had een internetabonnement op de New York Times en op het blad Archeologie. Met vrienden en vriendinnen Gerard Laanen, Paul Oomen, Tonnie van Mulken, Hans Esveld en Theo en Will de Graaf ging ik (on)regelmatig om, op bezoek of ze kwamen bij mij. Van de familie had ik een goed contact met mijn beide broers en met verre achterneef Piet van Leeuwen en zijn vrouw Riet. Overige hobby’s waren genealogie (onderzoek naar mijn voorouders) al zat daar al een tijdje de klad in en het lezen van vooral historische boeken. Wandelen, liefst door de natuur. Ik had voor mijn levensperiode een redelijk drukke, maar zeker niet volle, maar wel zeer afwisselende agenda. Mijn vaste ‘leveranciers’ waren KPN voor internet, tv en vast bellen, T-Mobile voor mobiel bellen, DSW voor ziektekosten, NN voor overige verzekeringen en NUON voor energie. Ik was dga van twee bv’s, die beide nog actief waren en beheerde bij elkaar vier websites (zakelijk en privé).

Januari 2019.

Al op 5 januari had ik alle stukken uit 2011 – na uitsortering, van wat ik aan gegevens en eventuele stukken bewaren wilde – al weggegooid, zowel zakelijk als privé. Je moet immers van de fiscus de laatste zeven jaar aan bewijsstukken bewaren en dat betekent dus dat vanaf deze jaarwisseling het kalenderjaar 2011 weg mocht. Anders dan alle voorgaande jaren, wil ik dit – meteen na de jaarwisseling weggooien van het achtste jaar – nu verder gaan volhouden, om te voorkomen dat ik straks weer dozen en kasten vol aan papieren nodeloos en nutteloos bewaard heb. Bovendien ben ik extra blij dat nu 2011 aan de beurt was, omdat dat mijn eerste pensioenjaar was. Nu is mijn hele actieve leven, waarbij ik inkomen moest zien te vergaren, tot aan mijn pensioen overzichtelijk ingekort en geordend.

Op 8 januari ontving ik mijn eerste buitenlandse betaling voor een boek en daarmee de eerste echte activiteit van Qatraze b.v. in jaren.  Kort daarna ontving ik – als gekozen cadeau van NUON – set met drie HUE-lampen van Philips. Het duurde nog even voordat ik die had geïnstalleerd. Ook kreeg ik een nieuw modem van KPN.

Van 12 tot en met 14 januari maakte ik de natte ruimtes in mijnhuis weer eens grondig schoon en op 15 januari bakte ik met succes mijn eerste zuurdesembrood. Op donderdag 17 januari hadden we onze eerste nieuwjaarsborrel ooit voor alle bewoners van dit wijkje, in een plaatselijk café. Van de 56 huishoudens die we hier hebben waren er 22 vertegenwoordigd, waar we bepaald niet ontevreden mee waren. Op 23 januari: sneeuw, die bleef liggen. Met de veelbesproken opwarming van de aarde, is dit wellicht wel een historische vaststelling.

29 januari heb ik dan het nieuwe modem van KPN geïnstalleerd, met hulp van de helpdesk, omdat ik o.a. de oude toegangscode met het nieuwe wachtwoord moest gebruiken. Dat stond nergens in de gebruiksaanwijzing. Waarom ik kort daarna een afspraak met een KPN-monteur moest hebben en mij door KPN een pakketje werd toegestuurd en wat daarin zou zitten, kon niemand bij KPN mij vertellen.  Op 31 januari verkocht ik mijn tweede boek.

Februari 2019.

Op 7 februari werd in het bestuur van het Huurdersplatform De Woonplaats te Enschede besloten, dat op de komende ALV, eind februari 2019, ik opnieuw zou worden voorgesteld voor een volgende drie jaar als bestuurslid. Dat zou betekenen dat ik tot eind maart 2022 lid van dit bestuur blijf. Zoals ik het nu bekijk, zal ik er dan dus mee stoppen.

Ook heb ik deze dag ontdekt dat het huis Vennenweg 8A te Epe, het woonhuis van Paul en Margriet Jacobs op 8 december 2018 te koop was gezet en op 6 februari 2019 is verkocht. Dit is het huis, zo fantastisch vrijstaand gelegen midden op de Veluwe en met kilometers bos er omheen, waar zoveel leugen, bedrog en kindermisbruik had plaatsgevonden. Mijn leven is er zeker vanaf 1995 (hernieuwde kennismaking met Carin) tot eind 2015 (einde relatie met Carin) door beïnvloed geweest. Hier vond o.a. het feest van april 2000 plaats waar ik niet bij mocht zijn en vond het vele kindermisbruik van Paul Jacobs plaats. Hier waren al die (verjaardag)partijtjes, waar Carin altijd bij was, en ik was buiten gehouden.

12 februari begon ik voor de tweede keer met het boek over de 12e SS-Pantserdivisie (HJ), met het beste verslag over D-Day. Met logboeken van alle partijen vergeleken.

14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop ik talloze keren bij de neus ben genomen, maar nu niet meer. Kreeg 600 euro terug voor energie en dat heeft de isolatie dus op jaarbasis opgeleverd. De HUE-LEDlampen in gebruik genomen, en daarmee de stroomvretende lamp in de huiskamer buiten gebruik gezet.

15 februari. Mijn dagje uit naar Gorinchem (zie ook Anekdotes). Op de terugweg nog even langs de begraafplaats Rijswijk gegaan. Waar Peter Jacobs zelf, zijn oudste broer en ouders begraven liggen. Er was duidelijk al heel lang niemand meer langs geweest. Zijn naam is nog altijd niet vermeld en het laatst gezette plantje van meer dan een jaar geleden stond er nog.

16 februari.

Voor de statistiek: vandaag ben ik naar de kapper geweest. Misschien wel omdat ik nu een nieuwe kop heb, kreeg ik vandaag ook het idee om mijn woon- en slaapkamer eens grondig te gaan vernieuwen. Mijn bankstel heb ik al meer dan 50 jaar en toen gekocht ‘voor de rest van mijn leven’, maar ik ben nu toch toe aan iets nieuws. In mijn bed durf ik zo langzaam aan niemand meer te ontvangen. Dat moet als eerste worden vervangen.

17 februari.

Vandaag het bericht gekregen dat ik 595 euro terugkrijg van mijn energierekening. Dat heeft de isolering op jaarbasis dus opgeleverd. Vanaf nu kan ik dan echt gaan bezuinigen. Onder andere met veel vaker met LED-lampen te gaan werken.

Zaterdag 18 februari.

Vandaag met een zoon uit eten geweest bij de Paalkoepel. Vandaag realiseerde ik me ook wat voor prettig leven ik eigenlijk de laatste jaren heb: geen kwalen van enige betekenis, geen medicijnen zelfs, financieel behoorlijk stabiel, in elk geval geen schulden, leuke en interessante werkzaamheden en hobby’s en veel prettige mensen om me heen om mee om te gaan.

Maandag 25 februari.

Het bericht dat Sandd wordt overgenomen door PostNL, mijn voormalige werkgever. Eindelijk gerechtigheid.

Donderdag 28 februari.

De hoorzitting van Michael Cohen voor het Amerikaanse Congres. Citaat van hem: ‘Ik merk dat sommigen (hij bedoelde de Republikeinen) doen wat ik ook bijna tien jaar heb gedaan: het verdedigen van Trump. Ik kan alvast voorspellen dat wie dat blijft doen uiteindelijk hetzelfde overkomt dat mij is overkomen: de gevangenis.’ Ik moest denken aan mijn eigen geschiedenis: ik heb er zelf wel 45 jaar over gedaan voordat ik doorkreeg voor wie ik wel en voor wie ik niet moest kiezen. Ben blij dat ik die keuze ook gemaakt heb. Al had ik het tientallen jaren eerder willen en moeten doen.

Maart 2019.

Vrijdag 1 maart 2019 was ik in Winterswijk, waar speciaal voor mij een Hase-handbike was neergezet, die ik uitgebreid kon passen en van allebei accessoires kon worden voorzien.

Dinsdag 5 maart 2019 weer eens per trein boodschappen gedaan in Duitsland (Weener).

Vrijdag 8 maart 2019. Jeroen Meus, de Vlaamse TV-kok vond de Vlaamse Stoofpot van De Post, Groenplaats 26 te Antwerpen, de lekkerste Vlaamse stoofpot. Laat ik precies ook dat gerecht het afgelopen jaar daar hebben gegeten.

Zaterdag 9 maart 2019 ben ik, na een volgende vastloper van de blogpagina, ermee begonnen om de jaaroverzichten op deze website fors in te korten, zodat een overzichtelijker jaaroverzicht ontstaat, met voornamelijk de historische gebeurtenissen. De grappige anekdotische gebeurtenissen zet ik dan op aparte pagina bij elkaar.

Maandag 11 maart 2019. Einde schaatsseizoen, met afgelopen weekend weer vele wereldrecords in Salt Lake City.  Voor het eerst kreeg ik vandaag mijn lampen aan en uit door middel van een mondelinge opdracht. Het BIG-register ontdekt. Zoals ik al verwachtte staat een persoon die mij in mijn leven talloze malen heeft bedrogen, daar niet in, hoewel ze wel als zodanig werkt.

Dinsdag 12 maart 2019 werd een hoogbejaarde buurvrouw van me in het ziekenhuis opgenomen.

Donderdag 14 maart 2019 ging ik na een dagje Dinxperlo, op de terugweg met de auto langs de Combimarkt in Bunde.

Zondag 17 maart 2019 werd mijn broer Arie 80 jaar. Een gedenkwaardige leeftijd, dus heb ik hem maar weer evens gefeliciteerd.

Maandag 18 maart 2019 staakte het openbaar vervoer tot 09.00 uur, als protest tegen de te hoge AOW-leeftijd, maar in de praktijk bleek het alleen om de NS te gaan. De regionale treinvervoerders en de bussen reden wel. De AOW-leeftijd wordt overigens niet door de werkgevers vastgesteld, maar door regering en parlement. Daar kun je wat aan veranderen aan na verkiezingen.

Woensdag 20 maart 2019. Een dagje Hengelo, voor de selectie van nieuwe commissarissen van De Woonplaats. Tevens verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen. De doorbraak van het Forum voor Democratie en de verdere groei van GroenLinks.

Woensdag 27 maart 2019. Ik ben weer voor drie jaar gekozen in het bestuur van huurdersplatform De Woonplaats.

Zaterdag 30 maart 2019. Mijn iPad kwijt!! Bleek hem achtergelaten te hebben op de ALV van het platform in Aalten.

April 2019.

Maandag 1 april 2019.

Zoals ik al enkele dagen zag aankomen is inmiddels inderdaad gebleken dat het aantal bezoekers van mijn websites in maart 2019 is gedaald naar 410. Ook volgens het twaalfmaandelijks gemiddelde daalde het aantal bezoekers van 512,2 naar 505,7.

Mijn gas- en elektriciteitsverbruik. In maart 2018 verbruikte ik nog 188 m3 gas en in maart 2019 nog 131 m3.  Elektriciteit in maart 2018 nog  149 kWh en in maart 2019 nog 123  kWh. Dat blijft me toch verbazen, dat ik steeds fors minder verbruik. Ik heb helemaal niet het idee dat het in maart 2019 zoveel warmer was dan in maart 2018. Eerder het tegendeel. Op jaarbasis zit ik nu op 1685 kWh en 1018 m3. Dat wordt dus begin volgend jaar opnieuw een forse teruggave en een verdere verlaging van mijn maandbedrag.

Verder las ik met enige verbazing de klacht tegen ex-vice-president Biden van de V.S. van een collega-democraat, over ongewenste intimiteiten. Ik heb dus eens opgezocht wat Biden nou precies had gedaan met die dame. Zij had voor haar kandidatuur zijn steun gevraagd en ook gekregen. Na een goede toespraak tot een zaal vol met mensen legde Biden, die niet alleen figuurlijk maar deze keer ook letterlijk achter haar stond, zijn beide handen op haar schouders, ook bij wijze van compliment, en kuste haar boven op haar hoofd. Daar was een volle zaal met mensen getuige van. Was dat nou zo’n drama? In wat voor tijd zijn we aangekomen? Maar ik begin er echt niet meer aan. Ik wil geen enkel risico lopen ooit nog te worden beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Mannen krijgen in voorkomend geval nog wel een echt schouderklopje van me, vrouwen alleen nog in woorden.

Dinsdag 2 april 2019.

Regelmatig vraag ik GBA-kaarten aan bij het CBG. GBA = Gemeentelijke Basis Administratie en CBG is Centraal Bureau voor Genealogie. Dan kun je van iedereen die na 1 januari 1939 tot inmiddels 1 januari 2018 in Nederland is overleden de gemeentelijke persoonskaart opvragen. Die aanvraag moet altijd schriftelijk gebeuren, om de reden dat er vaak privacygevoelige informatie op die kaarten staat, van kinderen bijvoorbeeld, die je dus niet zomaar mag publiceren, zonder toestemming van de betrokkene. Uiteraard geld dat niet van de overledenen, want overledenen hebben geen privacy meer. Ik belde het CBG met de volgende vraag. Als ik van mijn familienaam ‘van Leeuwen’ een abonnement wil met automatische toezending van alle kaarten met die naam van mensen die in een jaar zijn overleden, heb ik geen idee wat voor kosten ik me op de hals haal. Hoeveel mensen met de naam ‘van Leeuwen’ overlijden er in een jaar? Ik kreeg vrijwel meteen het antwoord: dat waren er in 2017, het laatste vrijgegeven jaar: 294. Dat viel ons beiden mee. Met bestaande bulk- en vriendenkorting zou dat neerkomen op ongeveer 880 euro per jaar. Maar dan weet je ook alles. Nu nog mensen zien te vinden die hieraan mee willen betalen. Want met enkele mensen samen moet dit bedrag toch op te brengen zijn.

Donderdag 4 april 2019. Een dagje Dinxperlo en boodschappen bij de Combimarkt in Bunde.

Zaterdag 6 april 2019. Jaarvergadering (ALV) Ons voorgeslacht, dit keer in Krimpoen aan den IJssel.

Zondag 7 april 2019. Duinenmars: de 15 kilometer. Op mijn nieuwe hoge schoenen. Het werd een succes. Ik was aan het nog totaal niet moe en de rechterknie voelde ik ook niet. Ik heb dus nu echt de beste schoenen ooit. Mag wel eens na ruim 60 jaar orthopedische schoenen.

Maandag 8 april 2019. Ik verkocht weer een boek. Het derde al dit jaar. En ik liep opnieuw een heel eind: van station Delft naar Leidschendam.

Zaterdag 13 april 2019.

De langverwachte sous-videstick en de vacumeerder opgehaald en ook nog – eindelijk – twee dekbedovertrekken gekocht:

Het eerste landschap vind ik gewoon mooi. Dit is Toscane, maar het had ook de Veluwe of de Posbank mogen zijn. Liever zelfs, maar die heb ik niet kunnen vinden.  De pinguïns op een hellende ijsvlakte hebben een heel bepaalde symboliek voor mij, die verder bijna niemand kent.

Dinsdag 16 april 2019 is dan mijn nieuwe bed gebracht, geïnstalleerd en in gebruik genomen.

Woensdag 17 april 2019: Overlegdag in Enschede, kennis gemaakt met de nieuwe directeur a.i. Breeman en ’s avonds met de Bewonerscommissie.

Vrijdag 19 april 2019, Goede Vrijdag, bezoek aan de schoenmaker bij het UMCG, waar een kleine aanpassing aan mijn laatste schoenen is gemaakt en ik vanaf vandaag de beste schoenen ooit heb.

Zaterdag 20 april 2019, Stille Zaterdag.

Mijn broer Jan is vandaag 78 geworden. Dit betekent dat hij op 20 april 1941 geboren is. Dat was ook de eerste verjaardag van de Führer in het sinds mei 1940 door Duitsland bezette Nederland. Ik liet me het verhaal ooit vertellen, dat op die eerste verjaardag van wijlen Adolf H., iedere jongen die die dag geboren werd en Adolf zou worden genoemd, een persoonlijk geschenk van de Führer zou krijgen. Of dit verhaal waar is, weet ik nog niet. Maar in elk geval heet mijn broer geen Adolf.

Maandag 22 april 2019, Tweede Paasdag.

Gisteren de fenomenale historische overwinning van Matthieu van der Poel in de Amstel Gold Race gezien. Een overwinning om te onthouden, door de manier waarop.

Ik ben bezig geweest met drie belastingaangiften: mijn inkomstenbelasting 2018, BTW eerste kwartaal 2019, en Vennootschapsbelasting 2018. Dat laatste doet wel mijn administratiekantoor, maar ik moet ze natuurlijk wel van alle correcte papieren en gegevens voorzien. Allemaal supersaaie maar noodzakelijke  bezigheden.

Zaterdag 27 april 2019 belde neef Michiel van Leeuwen me op met de mededeling dat mijn broer Arie die dag was gevallen en met ernstig hoofdletsel naar het LUMC was gebracht. Ik had Michiel in geen jaren gesproken.

Dit jaar heb ik voor het eerst in vele jaren geen vlag uitgehangen op Koningsdag. Dat doe ik voor mijn buurvrouw, maar die was door ziekte afwezig.

Mei 2019.

Vrijdag 3 mei bezocht ik voor de tweede keer sinds zijn val broer Arie in het LUMC. Hij was beter aanspreekbaar dan de vorige keer, maar wist toch niet meer dat ik al een keer eerder was geweest. Daarna naar vriend Gerard in Scheveningen gaan. Op vrijdag 17 mei het bericht gekregen dat het met broer Arie nu wel weer iets beter gaat, maar voorlopig blijft hij nog wel in het ziekenhuis. Zondag 19 mei wint Nederland het Eurovisiesongfestival, met volgens mij maar een erg sober liedje. Donderdag 23 mei waren er Europese verkiezingen, waarvan de uitslagen dus pas aanstaande zondag komen. Ik bezocht broer Arie in Leiden en na afloop achterneef Piet in Leusden  en bovendien was er de eerste bijeenkomst in lange tijd met onze verhuurder, die verrassend goed verliep. Vrijdag 31 mei geluncht met zoon Jeroen bij Intermezzo en na afloop een darmaanval. In jaren niet gebeurd na eten buitenshuis.

Juni 2019.

Zaterdag 1 juni al heel vroeg naar Rijswijk, voor de jaarlijkse lunch met een oud-collega van de Staatsdrukkerij, die ik dus al ken sinds 1967.  Daarna naar Naaldwijk gegaan voor een afspraak met een oud-padvinder die ik al vanaf 1963 ken. En vervolgens naar Maassluis gegaan naar broer Jan. De volgende dag in de avond weer terug naar het Groningse. Maandag 3 juni mijn periodieke tandartsafspraak. Niets aan de hand. Dinsdag de 4e begonnen met het opnemen van de tapijttegels in mijn huis, na trouwe dienst van circa 28 jaar. Woensdag de 5e heb ik bij MyHeritage gevraagd  een gezondheidsonderzoek te doen, op basis van het DNA dat ze al van me hebben. Zaterdag 15 juni de eerste verse kapucijners en verse doperwtjes van het seizoen. Deze weken heb ik geleidelijk mijn woonkamer, gang en een gedeelte van de keuken leeggeruimd tot op het beton. Op donderdag 20 juni werd dan mijn nieuwe tapijt gelegd. Het leverde ook een volgende invasie van muizen op. Zaterdag 22 juni heb ik dan mijn hordeur besteld, voor de achterdeur. Vrijdag 28 juni heb ik mijn koffiezetapparaat weggebracht voor een grote beurt. Zaterdag 29 juni had ik voor het eerst mijn huishoudelijke hulp: de keuken glom aan alle kanten.

Juli 2019.

Vrijdag 5 juli ontdekte ik de oorzaak van de muizenplaag: de bovenbuurvrouw gooit regelmatig broodkorstjes naar benden, dichtbij mijn achterdeur. “Voor de vogeltjes.” Haar uiteraard heel vriendelijk verzocht daarmede stoppen. Dinsdag 9 juli heb ik dan – voor het eerst in een jaar of vijftig – een nieuw bankstel aangeschaft. Levertijd: zes tot twaalf weken.

Vrijdag 12 juli kocht ik de eettafel en het dressoir. Zaterdag 13 juli mosselen eten met Jan bij Kevin in Maassluis. Zondag 14 juli met Jan op bezoek bij broer Arie (80) in Leiden. Het was mijn derde bezoek na zijn val en het ging bepaald niet goed met hem. Geen lachje, bleef maar liggen en wilde niets eten of drinken. Als dat maar goed gaat.

Dinsdag 23 juli kwam mijn nieuwe dressoir af en kon ik in gebruik nemen. Donderdag 26 juli hadden we een nationaal hitterecord: 40,3 in Gilze-Rijen. Hier werd het buiten een ietsje minder heter, maar binnen werd het nooit warmer dan 24,0 graden Celsius. Daar zorgt de combinatie isolatie met onder een enorme boom staan voor.

Dinsdag 30 juli heb ik dan het sein ‘muis meester’ gegeven: mijn huis is weer muisvrij.  Dat heeft dus sinds het leggen van het tapijt op 19 juni bijna 7 weken geduurd en 11 muizen opgeleverd.

Augustus 2019.

Op 1 augustus kreeg ik de passing, bij mij voor de huisdeur van mijn nieuwe fiets. Het zou nog heel lang duren, voordat die fiets er kwam. Op vrijdag 2 augustus kwam dan per e-mail de uitslag van mijn DNA-onderzoek door MyHeritage, een dag eerder dan beloofd. Ook MyHeritage vindt – net als 23andme – dat ik een verhoogde kans op dementie heb. Bij 23andme loopt die kans op met de leeftijd en is er voorlopig nog niets aan de hand, maar wel boven mijn 80e en later. Bij MyHeritage schatten ze de kans op Alzheimer in de gehele periode dat ik nog te leven heb op 63 – 70%. De echte kans wordt ook bepaald door je leefwijze en de mate waarin je je hersens aan het werk zet. Dat zit bij mij wel goed. Voor het overige ziet alles er qua DNA heel goed uit bij mij. Een gemiddelde of (sterk) verlaagde kans op o.a. Parkinson, Crohn, allerlei kankers en suiker. 4 augustus deed ik een vergeefse zoektocht naar vele bouwmarkten voor nieuwe badmatjes. Geen enkele had een setje in een kleur die me beviel. De 7e augustus bezocht ik weer eens de kapper. Op vrijdag 9 augustus ging ik met zoon en schoondochter uit eten bij de Grote Frederik, terwijl mijn huisarts op 13 augustus vaststelde dat ik maralgia paresthetica in mijn linkerbovenbeen had. Ofwel een beklemde zenuw. Ik had daarna al snel opgezocht dat dat kwam vanwege de telefoon die ik altijd in mijn linkerbroekzak droeg. Na verwijderen verdween de maralgia paresthetica ook vrij snel. Woensdag 14 augustus werd mijn nieuwe hordeur bij de achterdeur van mijn huis geplaatst. Ter bescherming tegen nieuwe muizeninvasies.

Vrijdag 17 augustus ben ik dan geheel onverwacht naar de Posbank in Rheden getogen, omdat ik las dat hij weer eens in bloei stond. De bloei had hij vorig jaar blijkbaar overgeslagen, vanwege de droogte. Ik had afgesproken met achterneef Piet en na afloop ging ik met hem mee naar zijn huis.

Woensdag 21 augustus maakten we als bewonerscommissie met de beheerder een rondgang door onze gemeenschappelijke tuin en stelden gezamenlijk vast dat deze slecht of zelfs op veel plaatsen helemaal niet was onderhouden.  Vrijdag 23 augustus ging ik weer eens met de trein naar Weener voor inkopen bij de Combimarkt.

Eind augustus kreeg ik dan mijn nieuwe bankstel. Kort daarvoor heb ik in die ritten naar de grootvuilafvoer een enorme hoeveel oude meuk weggebracht, waaronder mijn oude ban stel en mijn oude driewielfiets.

In het weekend van 1 september was ik na een lezing weer bij broer Jan en hadden we mosselen (bier met spekjes) bij Kevin. Verrukkelijk.

Zaterdag 8 en zondag 9 september waren we met het bestuur van het Huurdersplatform op bezoek in Bourtange. Een van de beste uitjes van dit bestuur ooit. Geslapen in het logement van Kapitein Van Leeuwen.

Woensdag 11 september was er weer een bijeenkomst van het bestuur van de Bewonerscommissie. Bij mij thuis deze keer.

Zondag 15 september heb ik het achterplaatsje weer eens helemaal schoongespoten.

Woensdag 18 september was ik voor het eerst bij een bijeenkomst van de Klankbordgroep in Rotterdam. Een orgaan in de pensioenwereld.

Zaterdag 21 september begaf mijn oude printer het, en kocht ik een nieuwe.

Dinsdag 24 september kocht ik mijn bladblazer, terwijl  woensdag 25 september weer een dagje Enschede werd. Vrijdag 27 september kocht het opzetstuk voor mijn stoomapparaat om behang af te weken. Maandag 30 september waren we bij de Huurdersvereniging Winterswijk om personele zaken te helpen oplossen.

Oktober 2019.

Woensdag 2 oktober waren we weer eens in Enschede. Op 4 oktober ging ik op behangjacht, waarbij ik ontdekte dat een goed behang heel duur is: van 35 tot 70 euro per rol, terwijl de Action rollen aanbiedt voor 4 euro per stuk. Ik heb ongeveer 10 rollen nodig.

Vanaf zaterdag 5 oktober ben ik begonnen om het oude behang te verwijderen.

Woensdag 9 oktober had ik weer eens een dagje Achterhoek. Dinsdag 15 oktober had ik het behang binnen, zodat ik on gaan behangen.  Woensdag 16y oktober gebruikte ik voor het eerst mijn nieuwe bladblazer. Zaterdag 19 oktober hadden we eerst een drukbezochte bewonersbijeenkomst (plm 20 personen) en daarna ben ik werkelijk met het behangen begonnen: één baantje in de gang.

Woensdag 23 oktober bleek dt de muur in de gang nat was. De verhuurder gebeld en er komt iemand langs. Vrijdag 25 oktober deed ik bij de fiscus de aanvraag voor de Kleine Ondernemers Regeling en at ik ’s avonds met Jeroen in het Regthuys te Wirdum. Prima zaak, prima gegeten en bediend al ligt dit in The Middle of Nowhere.  Dinsdag 29 oktober heb ik mij gemeld als kandidaat voor een plek in het verantwoordingsorgaan van mijn pensioenfonds.  Op woensdag 30 oktober kreeg ik het eerste deel van de trilogie The British Are Coming uit. Een goed en informatief boek over de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Daar heb ik op school vrijwel niets van meegekregen. Het kaartenmateriaal in het boek, het zwakke punt in meer dan 90% van de geschiedenisboeken,  is voortreffelijk.

Mijn volgende boek werd : De Koreaanse Oorlog (1950 – 1953), de enige oorlog in mijn levenstijd waar ik vrijwel niets van afweet.

Vanaf 1 november ben ik gestopt met mezelf te wegen. De uitkomsten waren te onvoorspelbaar, als gevolg van het feit dat in mijn  huis nergens meer een vlak en stabiel stukje te vinden is waar ik de weegschaal op neer zou kunnen zetten. Maandag 4 november ging ik op bezoek bij Arie. Sinds het vorige bezoek, toen hij als een vogeltje in foetushouding op niets reageerde, was hij nu een stuk levendiger geworden. We lachten weer vaak en haalden diverse oude koeien uit de sloot. Na afloop naar achterneef Piet, waar ik later aankwam dan de bedoeling was. Tegen middernacht weer thuis. Woensdag 6 november was weer een dagje Enschede. OP 9 november deed ik aanvraag voor de KOR-status voor de andere b.v.: Qatraze b.v.

Op 11 november was het dan weer, zoals vanouds, Sint Maarten. Waar ik de vorige jaren mezelf opsloot, omdat ik geen kinderen teleur wilde stellen, deed ik dat dit jaar niet. Volgens een buurvrouw komen er op ons hofje op Sint Maarten helemaal geen kinderen. En inderdaad heb ik ze helemaal niet gezien. Woensdag 13 november was weer een dagje Aalten. Daarna eerst naar Bunde voor mijn Duitse boodschappen en daarna naar Sellingen voor de nieuwe vestiging van De Woeste Grond, de meukvrije slager. Afgeladen met aparte Duitse boodschappen  heerlijk meukvrij vlees ging ik weer naar huis.

Vrijdag 15 november kreeg ik de gang af met behangen. De dagen daarna ben ik met de woonkamer begonnen.

22 november kreeg ik toestemming van de Fiscus om de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) toe te passen voor Invictus b.v. vanaf 1 januari 2020 en geldend tot 1 januari 2023. Dat betekent dat ik geen BTW meer hoef te rekenen en af te dragen, maar ook niet meer mag aftrekken.  Per saldo levert dat een voordeel op, maar vooral het voordeel dat ik niet meer van die vele aangiftes hoef te doen en de bijpassende administratie moet verrichten.

Op 4 december stelde ik vast dat ik mijn laatste Kerstboom heb gezet in december 2008, de laatste keer dat mijn jongste nog minderjarig was.

Op 5 december kwam ik er achter hoe nou het paard van Sinterklaas heette. Ik wist al dat het niet Amerigo of zoiets was. Het paar heette natuurlijk Ozosnel, zoals het genoemd werd in het bekende lied: Hoor de wind waait door de bomen. “….. op zijn paardje Ozosnel”, zegt het liedje.

Ook op 5 december vierde ik het Heerlijk Avondje bij de Chinees, met Loempia, Mihoen Singapore en ijs met lychee toe. Inderdaad: Heerlijk.

Op 6 december kwam een korte discussie op gang met een bezoeker van deze site over Tymstra, de school waar Peter Jacobs op had gezeten en waar hij welgeteld 19 keer vanaf was gestuurd. Deze bezoeker had zelf op het Tymstra gezeten en kon enkele zaken toelichten, die ik niet goed begrepen had.

Op 7 december herontdekte ik de kassnijboon. DE kassperzieboon had ik wel vaker, maar de vakgroenteboer heeft ook kassnijbonen. Ik had en heb alleen geen snijbonenmolen.

Op 12 december makte Boris Johnson met zijn conservatieve partij een enorme overwinning, waardoor we nu zeker weten dat de Brexit eraan komt. Hoe precies weet nog niemand.

De 14e december zou mijn moeder 112 geworden zijn. In de loop der jaren ben ik steeds negatieve over mijn moeder geworden. Ook heeft mij (en ons) het Parental Alienation Syndrome toegebracht. Ik behoud me nog een definitief oordeel voor.

Op 15 december werd ik dan 73. Dat heb ik alvast gehaald. Ik kreeg een twaalftal felicitaties.

Op vrijdag 20 december ging ik met Jeroen en Kirsten naar het Oude Jagthuis in Pesse, Drenthe.

Kerstmis heb ik in vrijwel complete rust doorgebracht.

Op 29 december ging ik met beide broers uit eten bij een goede Chinees in Leiden. Daarna naar achterneef Piet in Leusden.

Oud en nieuw vierde ik in Haren.

Voor recentere bijdragen verwijs ik u naar de blog.